fbpx
Сьогодні
21:10 12 Кві 2018

Вибори: на наступному тижні розглянуть зміну членів ЦВК

Профільний комітет розгляне заміну членів Центральної виборчої комісії в наступну середу. Про це йдеться в порядку денному Комітету з питань правової політики і правосуддя на 18 квітня, опублікованій сьогодні на сайті.

Першим пунктом там стоять "Про звільнення членів Центральної виборчої комісії" та "Про призначення членів Центральної виборчої комісії". Доповідачем з ним буде глава комітету Руслан Князевич.

«Після засідання комітету стане можливим голосування в сесійній залі з цього питання», – зазначила керівник мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215150393169747&set=a.3607806110357.2164861.1129815489&type=3

При цьому вона назвала перешкоди, які можуть виникнути на шляху обрання нового складу ЦВК:

"Скільки членів комітету з'явиться на засіданні? Якими будуть рішення по 14 кандидатам, які пройшли спецперевірку? Який спосіб для голосування буде обраний в залі (рейтинговий, як логічний, але незаконний; пакетний не підійде, тому що це порушення процедури, а кандидатів більше, ніж місць). А ось далі подивимося, чи буде обраний повний склад або тільки необхідне для кворуму кількість кандидатів, які, звичайно, не будуть представляти тоді весь спектр сил".

Спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що відсіяти одного кандидата можливо шляхом політичних консультацій до голосування в сесійній залі. Якщо не вдасться узгодити остаточний список кандидатів таким чином, буде рейтингове голосування в сесійній залі за всіма 14 кандидатам, і відсіється той з них, хто набере найменшу кількість голосів.

Він також додав, що всі 14 кандидатів на посади членів ЦВК успішно пройшли спецперевірку.

Також Парубій сказав, що кілька парламентських фракцій вже попросили про зустріч з кандидатами до складу ЦВК.

Список 14 кандидатів в члени ЦВК

Нагадаємо, у 12 з 15 членів ЦВК семирічний термін повноважень закінчився 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов'язки на підставі змін у законі України "Про Центральну виборчу комісію", які були внесені в березні 2014 року з метою забезпечення безперервності виборчого процесу під час президентської виборчої кампанії.

Невиконання закону по заміні членів ЦВК політики пояснювали тим, що не можуть узгодити кандидатури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: