fbpx
Сьогодні
16:15 02 Кві 2018

Загоює за хвилину: Вчені створили еластичний медичний клей

Фото Podrobnosti.ua

Вчені з Австралійського університету в Сіднеї винайшли високоеластичний хірургічний клей MeTro, який швидко ущільнює рани і без необхідності в швах може трансформувати роботу хірургічних операцій.

«MeTro містить в собі білки, які, при взаємодії з ультрафіолетовим світлом, перетворюються в пружний, але міцний матеріал. Після впорскування в рану MeTro повністю запечатує її протягом однієї хвилини. Після цього речовина поступово розсмоктується і відновлює розірвані тканини. Вчені відзначають, що в подальшому клей допоможе позбутися від швів або металевих скоб, які довгий час хірурги використовують під час операцій. Крім того, він може стати незамінним в екстрених випадках – наприклад, при автомобільних катастрофах», – пояснюють учені.

Висока еластичність MeTro робить його ідеальним для герметизації ран в тканинах тіла, які постійно розширюються і розслабляються – наприклад, легенях, серці і артеріях. Матеріал також можна використовувати для ран, які знаходяться у важкодоступних місцях.

Ще одна унікальна особливість клею полягає в тому, що його можна запрограмувати на певний час розсмоктування в рані, щоб дати організму можливість встигнути загоїти рану. Клейова пробка може розсмоктатися за кілька годин або місяців. Вчені протестували клей на поранених легких, а також інших внутрішніх органах лабораторних свиней і навіть пошкоджених артеріях. У всіх випадках клей пройшов тести.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: