fbpx
Сьогодні
17:32 27 Бер 2018

NASA: Арктичні льоди рекордно зменшились

Арктичний морський лід досяг свого річного максимального значення 17 березня, але його площа – одна з найменших за весь час спостережень.

Це всього на 60 тисяч квадратних кілометрів більше, ніж зареєстрований в минулому році показник, повідомляється на офіційному сайті NASA.

Такі значення, як відзначають кліматологи, продовжують 13-річний тренд по скороченню площі льоду під час зимових місяців, який може бути пов'язаний з аномально високими температурами грудня, січня і лютого в Арктиці і по всій північній півкулі в цілому.

"Арктичний морський крижаний покрив продовжує зменшуватися, і це пов'язано з триваючим потеплінням в Арктиці. Це вулиця з двостороннім рухом: потепління означає, що утворюється менше льоду, і більше льоду буде танути, але також, тому що менше льоду, менше сонячного випромінювання відбивається, і це сприяє потеплінню", – сказала Клер Паркінсон, старший науковець-кліматолог Центру космічних польотів імені Годдарда NASA в Грінбелті, штат Меріленд.

Цієї зими вчені зафіксували повторювані теплі епізоди, причому в деяких регіонах температура піднімається більш ніж на 40 градусів вище середнього. На Північному полюсі навіть фіксувалися температури вище точки замерзання протягом декількох днів в лютому.

17 березня арктичний морський крижаний покрив досяг максимуму в 5,59 мільйонів квадратних миль (14,48 мільйона квадратних кілометрів), що робить його другим найнижчим максимальним рекордним показником.

Зменшення арктичного морського крижаного покриву має безліч наслідків: від зміни клімату і погодних умов до впливу на рослини і тварин, що залежать від льоду, і на корінні народи, які покладаються на них. Зникаючий лід також змінює маршрути судноплавства, підсилює ерозію берегів і впливає на циркуляцію океану.

Серйозну загрозу для льодової шапки Арктики, за словами вчених NASA, сьогодні представляють не тільки аномально високі температури, але і великі тріщини, що з'явилися в багаторічних льодах біля берегів Гренландії в кінці зими.

"Багато чого буде залежати від того, які вітрові і температурні умови будуть навесні і влітку", – сказала Клер Паркінсон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: