fbpx
Сегодня
Колонка 14:23 02 Окт 2023

Внутренне перемещенные лица: юридические аспекты

Відтоді, як розпочалось російське вторгнення, українці зіштовхнулися з проблемами, про які й гадки не мали до початку військових дій. Зокрема, це стосується внутрішньо переміщених осіб, людей, яких війна змусила покинути власні домівки і яким довелось шукати притулок в інших, більш безпечних регіонах України. Другою проблемою стала необізнаність у власних правах та відсутність орієнтації в юридичних аспектах. Тому спільно з міжнародною організацією United for Ukraine ми підготували правові роз'яснення на тему юридичних питань, які найчастіше виникають у внутрішньо переміщених осіб. 

Статус ВПО

Якщо людина виїжджає з тимчасово окупованої території (включно з Кримом), або із зони бойових дій, вона має право отримати статус внутрішньо переміщеної особи. Для цього слід звернутися з відповідним запитом до органів державної влади або місцевого самоврядування на підконтрольній території України. А ще такий статус можна оформити за допомогою мобільного застосунку «Дія». При цьому треба мати такий перелік документів:

  • паспорт або інший документ, що підтверджує особу, 
  • картку платника податків,
  • документи, які підтверджують проживання на тимчасово окупованій території. 

* Для підтвердження свого місця проживання іноді навіть не потрібна відмітка у паспорті — це може бути, наприклад, військовий квиток, документи про власність на рухоме або нерухоме майно, медичні документи, документи про освіту, фото або відео і т.ін.

Втрата документів

Якщо ж людина втратила усі свої офіційні документи, слід перш за все відновити ті, що посвідчують особу. Для цього потрібно звернутись до Державної міграційної служби або центрів надання адміністративних послуг, а також Державної податкової служби, де повинні відновити паспорт та індивідуальну картку платника податків. 

Справа ця клопітка, але цілком реальна, адже відомості про громадян України зберігаються у різних електронних реєстрах. Тому навіть за умови втрати усіх документів, органи державної влади не мають права відмовляти людині у праві отримати статус внутрішньо переміщеної особи, оскільки зберігаються усі можливості встановити, що людина проживала на тимчасово окупованій території. 

За наявності усіх необхідних документів довідка про статус тимчасово переміщеної особи видається у день звернення, а якщо знадобиться додатково встановлювати місце проживання на окупованих територіях, то термін видачі не повинен перевищувати 15 робочих днів.

Житло для ВПО

Аналогічним чином вирішується і питання із житлом. Для цього слід звернутися до місцевих органів влади — це селищні, сільські та міські ради або центри надання адміністративних послуг. Тут вже знадобиться довідка про статус внутрішньо переміщеної особи, а також інші документи, зокрема, підтвердження родинних зв'язків для дорослих та дітей, наприклад — свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, посвідчення опікуна чи піклувальника і т.ін.. Далі комісія має розглянути пакет документів і, зважаючи на різні фактори, вирішити, чи має право людина на соціальне житло. Щоправда, його нададуть лише в разі, якщо в громади взагалі є така можливість, що, на жаль, є не завжди. Тимчасово переміщені особи можуть претендувати на розміщення в гуртожитках, санаторіях, дитячих таборах або в будинках у сільській місцевості. 

Після подачі документів на житло, встановлюється певний рейтинг: першочергове право на отримання надається багатодітним родинам, одиноким матерям з дітьми, сім'ям військовослужбовців, сім'ям з особами пенсійного віку та тим, де є особи з інвалідністю. Після цього треба укласти договір на оренду житла терміном на один рік, навіть попри те, що сама оренда буде безкоштовною. Надалі цей договір можна буде продовжити, адже навіть після деокупації територій України, статус внутрішньо переміщеної особи в людей зберігатиметься до тих пір, поки не буде відновлене їхнє власне житло. Важливо пам'ятати, що в разі, якщо особа має житлову нерухомість на підконтрольній території України, вона не має права на отримання пільгового житла в іншому місці.

Освіта для ВПО

Чимало запитань виникає стосовно навчання для тимчасово переміщених осіб. Тут слід розділити питання шкільної, вищої та середньої професійної освіти. Батьки школярів на новому місці проживання мають звернутися до місцевого закладу середньої освіти, керівник якого зобов'язаний вирішити питання навчання дитини навіть за відсутності усіх необхідних документів — таких як, наприклад, табель успішності. 

Студенти вишів, які виїхали з окупації, мають право продовжити навчання в закладі вищої освіти за місцем проживання. Однак, зазвичай ці питання вирішуються індивідуально, зважаючи на те, чи є в місцевого вишу можливість влаштувати такого студента. В іншому випадку, зберігається можливість продовжити здобувати освіту у своєму навчальному закладі, але за дистанційною  формою. 

Під час вступної кампанії абітурієнти з числа внутрішньо переміщених осіб мають право на певні пільги, однак не можуть розраховувати на гарантоване бюджетне місце. Водночас ті, хто вже навчається на контрактній формі, можуть бути переведені на бюджетні місця — усі ці питання розглядаються в індивідуальному порядку. Потрібно звертатися до адміністративного персоналу закладу вищої освіти для отримання роз'яснень або до Міністерства освіти та науки України.

Внутрішньо переміщеним особам слід розуміти, що більшість нагальних питань можна вирішити за допомогою органів місцевої влади на новому місці проживання. В разі ж, якщо виникають додаткові запитання, можна звернутися за юридичною підтримкою. Насамперед, йдеться про мережу безоплатної правової допомоги, яка забезпечується Міністерством юстиції України, — її офіси розташовані в більшості українських міст. Також можна звертатися до громадських організацій, які надають безоплатні правові консультації ВПО.

39

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: