fbpx
Сегодня
Колонка 12:02 04 Фев 2024

Три столба, которые будут держать бизнес в 2024 году

 Через військові дії ворога, дохід 70% українських підприємств впав майже вдвічі, порівняно з 2021 роком. Проте, Світовий банк пророкує, що українська економіка у 2024 році зросте – на 3,2%. Про що це говорить? Про те, що навіть, незважаючи на втрати та труднощі – український бізнес продовжує боротися і розвиватися, як наслідок – допомагає стабілізувати економіку держави.
Тож, яким буде новий план?

Звісно, у кожного підприємця – своя стратегія. І варто враховувати показники, з якими компанії завершили минулий рік. Але, зважаючи на турбулентні часи – якщо бізнес вистояв у 2023 році і має сили рухатися далі – це вже перемога.

Виділив для себе 3 ключові аспекти – 3 стовпи, які, на мою думку, триматимуть підприємництво у 2024 році.

1. Додаткове фінансування. Гроші – це кров бізнесу.

Без достатньої матеріальної бази неможливо думати про тестування нових напрямів, чи розробку нових продуктів.

Гроші надають можливість розширити виробництво за рахунок закупки нового обладнання, а також придбання сировини. Запас сировини, в свою чергу, надає змогу компаніям не переживати через можливі стрибки цін, наприклад, у випадку зміни курсу гривні до долара. Тримаючи запас сировини на кілька місяців наперед – компанія страхує себе і клієнта, бо у випадку різкого росту вартості складових – ціну на готову продукцію не доведеться одразу підвищувати.

Якщо фінансів не вистачає – варто залучати інвестиції, користуватися кредитами, шукати державні, або закордонні гранти. Це дієві інструменти для реалізації ідей та економії часу, їх не варто цуратися.

Нині багато підприємців активно використовують подібні програми.
Наприклад, вже за перший тиждень 2024 року бізнес отримав 2,2 млрд грн за програмою "доступні кредити".
Наша компанія, в свою чергу, отримала кредитну лінію від одного з банків на 3 роки. Сума – 10 млн гривень. Програма дозволяє поновлювати кредит, кожного разу після поповнення на цю суму. Тобто, взяли 10 млн, повернули 4 і в цьому місяці знову можна взяти 4 млн грн кредиту.  Це дуже лояльні умови.

Підводні камені та переваги.

Щоб отримати доступ до програм кредитування – треба пройти серйозну верифікацію, підготувати документацію, звітність, бізнес-план та стратегію, довести свою платоспроможність та надійність як партнера. Це займає час та сили, і для когось може стати нездоланним бар'єром, передусім через невіру в себе або лінь.
Проте, якщо бізнес подолає перешкоди та пройде верифікацію – є багато шансів, що компанію помітять й інші банки і запропонують свої умови. Наприклад, після того, як наша компанія отримала кредитну лінію – на неї відразу вийшов ще один банк з пропозицією – 3 млн грн. овердрафту.

2. Команда. Люди – найцінніший актив.

Тенденція дефіциту кадрів прийшла з 2023 року і, я думаю, залишиться з нами на весь 2024 рік. Тому фокус – на побудові та збереженні команди. Якщо знайшли своїх людей – краще тримати, мотивувати і навчати, створювати та озвучувати перспективи, аби не допустити відтоку кадрів.

Конкуренція в підприємництві зростає з кожним днем, бізнес не може випадати ні на хвилину. Тобто – команда має працювати як один механізм. Секундна зупинка через заміну та пошук нових співробітників – збитки.

В нашій компанії є практика, якщо думаємо про необхідність залучення нової людини – пошук починаємо за 3-6 місяців до часу, як вона має вийти на роботу. Таким чином оптимізуємо час і не допускаємо простоїв.

Проте, будь-яке залучення нових людей – це все одно фінансові вкладення і відчутна стаття витрат: пошук кандидатів рекрутом, час на інтерв'ю, випробувальний термін, адаптація – це все гроші. До того ж, на будь-якому етапі кандидат може просто піти, і пошук доведеться починати спочатку.

Треба зважати, що ринок праці зараз просів, але по зарплатним очікуванням – виріс. Знаю, що деякі компанії придумують цілі стратегії для того, аби дешевше залучити співробітників, збити ціну.

Тому зберігати та ростити свою команду – набагато вигідніше у всіх сенсах. Компанія економить гроші на пошук нових співробітників, і вкладає ці гроші у розвиток наявних працівників та бенефіти. Як наслідок, формує лояльну та вмотивовану команду.

3.  Лідери. Сильний топ-менеджмент – рушій бізнесу.

Саме лідери формують справжні команди навколо себе, мотивують і надихають інших. Вони – визначають пріоритети, генерують ідеї та шукають відповідь на кожен виклик.

Хто такий ефективний лідер.

1. Сучасний. Він не має триматися за стереотипи ведення бізнесу, а завжди відкритий до нових методів керівництва, оптимізації процесів та рішень.
2. Швидкість має значення. Час – це гроші і рішення треба приймати швидко. Ефективному лідеру не треба це пояснювати.
3. Натхненний. Він дійсно має бути зацікавленим у результатах компанії, відучувати відповідальність за перемоги і поразки.

Якщо знайшли, чи то створили ефективних лідерів – час їх тримати та ростити далі. Керівництво має відчувати свою цінність в команді та захищеність, отримувати справедливу винагороду.
Втримати лідерів не аби як важливо – пошук топ-менеджера зараз це справжнє сафарі. На ринку ведеться боротьба за спеціалістів у вузьких нішах, методи не завжди чесні. Наприклад, деякі СЕО активно викупають спеціалістів у конкурентів і таким чином забезпечують собі тимчасову перевагу.

Як втримати лідера.

  1. Забезпечте гідну зарплату та озвучуйте перспективи. Керівництво має знати, що до нього ставляться справедливо.
  2. Дослухайтеся до ідей та пропозицій, надавайте фідбек.
  3. Розгрузіть від дрібних обов'язків, які заважають сконцентруватися на глобальних задачах.
  4. Забезпечте комфортні умови роботи.

Втримавши керівництво, підприємець забезпечує ефективний менеджмент у команді і чітке виконання процесів. А, значить, і виконання стратегій.

План – це 50% успіху. Інші 50% – це постійна робота. Тому, окресливши пріоритети свого бізнесу, важливо дійсно працювати над ними. Цей рік, безперечно, принесе підприємцям сюрпризи, будуть непередбачувані виклики і навіть найчіткіший план, не застрахований від форс-мажорів. Проте бізнес, який загартували два воєнні роки, продовжує боротись.

1104

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: