fbpx
Сегодня
18:38 06 Апр 2018

Пять вещей, без которых не представляют жизни американцы

Американские фильмы создают такой атмосферный и романтический образ страны, по-настоящему узнаешь, когда туда попадешь. США - большая (и очень разнообразная) страна и ваши впечатления довольно сильно будут зависеть, от того, куда попадете и что вам по душе (укр.).

На березі річки St.Jones у м. Jacksonville / Фото автора

На березі річки St.Jones у м. Jacksonville / Фото автора

Я провела три місяці на півночі Флориди в околицях дванадцятого за чисельністю населення міста країни (та, якщо вірити онлайн-ресурсам, одного із найбільших за розміром) — Джексонвіля або просто, як говорять місцеві, Jax. Можливо, цього часу замало, щоб повноцінно пізнати american life, але цілком достатнього, щоб збагнути його "сіль". Ось мій суб'єктивний список п'яти побутових речей, які важливі для звичайного американця, та окремі особисті враження, як це стикатися із цим в побуті щодня.

1. Власний автомобіль

Одне з моїх найперших емоційних вражень на американській землі — досить великі (порівняно із звичною для нас Європою) відстані між об'єктами у порівнянні із розмірами міст. У Флориді, як і в країні загалом, не надто розвинена система громадського транспорту (де-не-де він все ж є, але всюди різний, не завжди ходить за графіком та може коштувати 5$ за одну поїздку). Власне саме переміщення в таких умовах без авто явно обмежує всі людські можливості. І тоді справді розумієш, що авто тут — найперша необхідність. Вже згодом стає очевидно, що кількість припаркованих авто біля кожного будинку в якійсь мірі рівно пропорційне кількості його жителів-водіїв.

Водійське посвідчення тут отримують майже завжди ще в школі раніше атестату зрілості. Якщо ви, до прикладу, повертаєтеся після вечірки додому і, єдиний вихід — замовити таксі. Саме тому, напевно, такої популярності тут набули сервіси Uber або Lyft. Хоча часом на узбіччях можна побачити велосипедиста чи пішохода, який їде/йде кудись, як видно, по потребі, а не для розваги. Найчастіше це ті, хто був позбавлений водійських прав (анг. driver licence) через порушення правил дорожнього руху, втратили із якихось причин машину чи не мають коштів на її покупку тощо.

На фото:Дорожна навігація і розмітка, м. Middleburg / Фото автора

Втім, інфракструктура сприяє водіям: широкі дороги, прості для розуміння дорожні знаки, значення яких дублюється текстово (до прикладу, про обмеження швидкості, анг. speed limit, у 35 миль/год, просто дорожня розмітка, де просто вказівник на асфальті уточнює, де варто повернути праворуч/ліворуч. Відповідно, в таких умовах гарно розвивається автомобільна індустрія. І це, відповідно, відбивається і на економічній активносиі: на місцевому телебачені постійно багато реклами різних авто. І на автозаправках тут, до речі, самообслуговування: залити собі в бак бензину можна 1) оплативши карткою, чи 2) готівкою на касі. Будьте готові також в туристичних місцях чи великих містах платити за парковку.

Флорида США

Парковка біля магазинуТаrget, м. Fleming Island / Фото автора

2. Small talk

Американці люблять поговорити. На касі магазину чи в кафе із вами привітаються і спитають, "як справи" і, безумовно, очікуватимуть подібного у відповідь.

  • Hello! How're u?
  • Hi! Fine, thanks. How're u?
  • I'm good too…
  • OK, see you.

Це лише один із найпростіших прикладів такої розмови.

Якщо ви плануєте жити у США довше ніж кілька днів, слід звикнути до подібного стилю розмов. Таке спілкування — частина місцевої культури. І тут мова не лише про т.зв. small talk, а й часом більше активну розмову за інтересами. Купувала якось я у магазині у Флориді білий піджак. Касирка тоді настільки захопилася моєю покупкою, що не тільки почала розповідати, що ще до нього могла б мені порекомендувати, а й розказала, скільки стильних фасонів було б них раніше і що сама пригляділа собі плаття, але його хтось вже, на превеликий жаль для неї, купив раніше. А якщо ви розкажете комусь, що ви із України, то очікуйте питань на зразок "де це" та "як і чому ти приїхав в їх країну". Американцям цікаві нові люди.

Такий small talk — це також частина сервісу. У магазині/страховій агенції чи місцевій муніципальній установі вас одразу ж запитають, чи можуть допомогти (анг. сan I help u?), щоб не змусити потенційного клієнта чекати. Офіціанти у кафе не просто прийме замовлення, а потім принесе його. Вони постійно запитуватиме вас, чи все у вас гаразд (анг. іs everything doing alright?), чи не хотіли б ще чогось замовити тощо. А на вулиці чи в кафе  вам можуть зробити комплімент вашому авто чи кольору волосся. Це елемент місцевої культури.

3. Місцева їжа та харчування поза домом

Зазвичай на тарілці у місцевого мешканця досить різна їжа (не завжди типові бургери, як  здається на перший погляд). Це можуть бути і пластівці на сніданок (анг. cereals), hash browns (щось на зразок дерунів) чи млинці із беконом; а ще картопляний салат, піца, жарена курка на грилі (англ. fried chicken) чи barbecue на вихідні. Все залежить від особистих смаків, стилю життя, наявності часу і бажання готувати (так, серед них теж трапляються прихильники кулінарних шоу і гурмани). На американській кухні українців здивують кількість гаджетів для приготування їжі (навіть, штопорів може бути кілька видів).

В більшій мірі, американці звикли до досить жирної їжі (як на українських шлунок)  і часом серйозної обжарки (курка в клярі для них — то святе). Але це жодних чином не вирок ваших гастрономічним пріоритетам чи дієті. У кафе ви просто можете замовити щось інше, що саме вам до смаку. Ніхто не запихатиме вам до рота власного бургера.

У мене навіть з'явилася власна теорія, чому саме так. Видаєтеся, це сформувалося історично, коли нові люди із Європи приїждали за океан будувати нову країну та мали мінімум часу на кулінарні приготування. Та й навіть зараз часом складно готувати повноцінний комплексний сніданок, коли твій робочий день починається о сьомій ранку. Хоча це лише моя суб'єктивна думка. Головне тут звикнути до того, що їжа в США дещо відмінна від української, і не намагатися доводити там місцевих, що це неправильно. Вас не зрозуміють.

Втім, їсти поза домом тут — звична практика. Цьому сприяє як і стиль життя постійно працюючого трудоголіка, так і добра розвинена інфраструктура, в т.ч. мережевих (наприклад, Wendy's, Denny's, IHOP), закладів харчування. Якщо ви любите бургети та сендвічі, то одразу ж прямуйте в BurgerKing чи Subway. Звикли вУкраїні до McDonald's? У США мережа пропонує, окрім звичної для українців лінійки продуктів, ще і різне меню вартістю від 1 до 3 доларів. Це може бути і вівсянка, і міні-фахітас.

Флорида США

Страви із кафе швидкового харчування мексиканської кухні Tacho Bell / Фото автора

Але американська їжа — це не тільки fast food. В супермаркеті чи на заправці ви без проблем купите салат чи йогурт, а в відділі інтернаціональної їжі навіть щось екзотичне. А ще можете зайти, до приклад, в заклад китайської чи мексиканської кухні. Це ж країна емігрантів, де представлена кухня народів світу. Тут низка кафе на будь-який смак. Обирайте те, що вам до вподоби і точно знайдете те, що згодом може стати вашим улюбленим. Моє гастрономічне відкриття за цей час — сottege cheese (різновид сиру пониженої жирності), cole slaw (салат із капусти) і морепродукти. Мешканці Флориди люблять морепродукти, бо є океан зовсім поруч. Але одного разу в ресторані морепродуктів в м. Clearwater дуже здивувало, коли принесли картоплю фрі як гарнір до креветок. Тому раджу запитувати в офіціанта (якщо він не робить цього самостійно), що можуть принести на додаток до вашої страви. І порції дійсно великі, але все, що не зможете з'їсти, вам радо запакують із собою. Із приємного — це тип подачі напоїв. Якщо зайдете десь поїсти, разом із вашим сендвічем, отримаєте refill drinks, тобто напій (колу/каву/чай) без ліміту. В будь-якому місцевому кафе також принесуть/податуть безкоштовну воду, якщо ви про це попросите. Але не забудьте про чайові.

Навіть у кафе усередині супермаркету IKEA в Джексонвіллі можна було отримати безлімітну каву, оплативши тільки одну кружку. А у січні-лютому мережа автозаправок Wawa проводила акцію "кава за долар" (незалежно від розміру і наповнення вашої склянки одразу кількома сортами). Відбою від клієнтів, як бачила, не було. Смак, ціна та пропозиція кави, до речі, тут досить різні залежно від закладу. Я купувала в супермаркеті Publix італійську Lavazza дві за ціною однієї (анг. buy 1, get 1 for free) за 7$ і постійно заварювала вдома в кавовій машині, якою, до речі, теж нікого не здивуєш на американській кухні.

4. Shopping і знижки

Покупки у США — цілий ритуал і важливий елемент щоденного побуту для кожного американця. На що там точно не пожалієшся, так це на вибір: часом очі розбігаються від кількості однотипних товарів. Для туристів, напевно, можна проводити shopping-тури та розповідати про особливості маркетування мережевих супермаркетів (Walmart, Publix, Aldi, Target, IKEA, Marshalls, Ross, The Home Depot і Lowe's та ін.).

У кожному із таких магазинів майже постійно можна побачити якусь знижку, розпродаж (анг. sale, clearance) чи особливу ціному пропозицію саме на цей товар. Мережі Walmart і Target працюють за принципом прозиції всього в одному місці із більшим акценом на один сегменту товарів. Для Walmart це, найперше, продукти харчування за дешевими цінами, для Target — одяг, а потім уже й решта. Сам же Walmart позиціонується як "все в одному місті" і там можна не тільки купити необхідну річ (продукти харчування, одяг, взуття, книги, побутові товари, техніка для дому), а й отримати послугу (наприклад, перевірити зір в Walmart Vision Center).

Флорида США

Всередині одного із мережевих магазинів Walmart / Фото автора

Щоб не загубитися недосвідченому покупцю всюди розміщені вказівники, вивіски відділів і таблички великими літерами, що де є і яка на те все зараз акція. Також активно розвивається сегмент онлайн-продажів і в самому магазині нікого не здивує нагадування, що то все можна замовити online із самовивозом. І, кажуть, в offline-покупках на окремі непродовoльчі товари часом більший вибір (ті ж Walmart, Target). Окремо є і customer service, який допомагає прискіпливим покупцям із усіма їхніми питаннями, поверненням товару (політику повернення зазвичай пишуть на чеках). Біля каси на вас (як і в Україні) чекатимуть купу дрібничок, які ще можна перехопити собі в корзину.

Одяг та взяття в таких магазинах посортовано за розмірами і не треба ходити навкруги, шукаючи потрібну річ вашого розміру. Це справді дуже зручно. І, до речі, часто кожен великий магазин має одразу базовий сервіс для кожного покупця: autocarts для пересування по магазину для тих, хто цього потребує; безкоштовні вологі серветки для рук, умивальник із безкоштовною водою та одразу кілька туалетів. Але не подумайте, що там немає середніх та маленьких магазинів. Вони є, просто їх значне менше.

Флорида США

Рекламна акція на автозаправці Wawa, м. Orange Park / Фото автора

5. Mail box

Якщо у вашому будинку чи квартирі немає поштової скриньки, у США ви фактично відрізані від решти світу. Щоб не прогавити всіх можливостей, маємо замовити хоча б абонентську скриньку на вашому поштовому відділенні. Туди і приходитиме ваше листування. У США все надсилається до адресата поштою: інтернет-провайдер/страхова компанія/автомобільна асоціація відправляють листи про сплату рахунків (англ.bills), муніципалітети про потребу продовжити дію вашого водійського посвідчення (видається на первий строк) та ін. Вся офіційна кореспонденція приходить в американський дім поштою. Там це звична практика.

А ще ресторани швидкого харчування активно використовують поштові скриньки у своєму маркетингу. Вони постійно розсилають у поштові скриньки своїх потенційних клієнтів буклети із купонами на скидки (бачила таке від Subway, Burger King, Dunkin' Donuts, Hardee's, Cantain D's). І по правді сказати, це користується непоганою популярністю, особливо серед людей старшого віку. "Як це майже не користуєтеся поштовою скринькою",  — перелякано запитає вас американка, для якої це необхідний елемент щоденного життя.

12
3339

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: