fbpx
Сегодня
Колонка 18:30 30 Апр 2023

Остановить агрессора: Второй экономический фронт лишит россия ресурсов для продолжения войны

Експерти Мережі «АНТС» в рамках проєкту «Russian Assets As the Source to Restore the Ukrainian Economy» за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) проводять експертно-аналітичні дослідження щодо економічної ефективності запроваджених санкцій.

Для продовження геноциду українського народу країна-агресор, на жаль, все ще має сили. Так, основні макроекономічні показники росії не вселяють багато оптимізму щодо зменшення економічного потенціалу країни-агресора на можливості продовжувати ведення кровопролитної війни.

Світ має суттєво посилювати санкції на всі сектори економіки російської федерації

Тиск на всі сектори економіки російської федерації, повне торгове ембарго  — саме це може суттєво скоротити ресурси агресора, які він використовує для продовження ведення війни проти України та загалом проти демократичного світу.

Для російської економіки 2022 рік не став катастрофічним, хоча після введення санкцій багато її ділових зв'язків та бізнес-процесів були порушені. Готуючись до повномасштабної війни і передбачаючи наступні санкційні дії західних держав органи влади росії почали працювати над заходами забезпечення стійкості російської фінансової системи та економіки після введення масштабних санкцій починаючи з 2014 року.

В кінці лютого – на початку березня 2022 року ситуація в економіці рф була дуже напруженою. Однак, органи влади рф вжили комплекс заходів для підтримки економіки та зниження чутливості фінансового сектора до зовнішніх санкційних дій.

У підсумку російська економіка за 2022 рік зазнала незначних втрат.

Профіцит поточного рахунку платіжного балансу російської федерації в 2022 році склав $233,0 млрд, що перевищило показник 2021 року майже в 2 рази. Вирішальну роль у такій зміні відіграло зростання плюсового сальдо торгового балансу.

Зовнішній борг рф скоротився з кінця 2021 року на $101,8 млрд і станом на 31 грудня 2022 року становив $380,5 млрд.

Рівень безробіття знизився з 4,3% за грудень 2021 року до 3,7% за грудень 2022 року.

Після різкого росту в перший тиждень березня 2022 року на біржовому ринку курсу рубля до 137,85 руб рф. за долар США, рубль рф за 2022 рік номінально зміцнився до долара США на 5,3%, до євро – на 10,0%, до юаня – на 15,1%.

Після різкого скачка інфляції в росії в квітні 2022 року до 17,8% ціни на товари та послуги знизились і за підсумками 2022 року річна інфляція склала 11,9%.

Такі невтішні для України офіційні дані зміни стану макроекономіки росії за 2022 рік, рік повномасштабного вторгнення військ рф на територію України, рік коли почали діяти «пекельні санкції».

Висновок для дій: всім демократичним країнам необхідно суттєво посилювати санкції на всі сектори економіки російської федерації, запроваджувати повне торгове ембарго з метою зменшення потенціалу для продовження ведення війни проти України та загалом проти демократичного світу.

Відкриття  Другого економічного фронту змусить росію припинити війну

Розширення санкцій, що мають здійснити західні країни, повинні вплинути на потенціал фінансової системи росії, а також тих секторів, які забезпечують значні доходи бюджету країни-агресора.

Для обгрунтування висновків звернемося до порівняльного аналізу деяких макроекономічних показників у розрізі країн. Для порівняння нами використано дані МВФ та ЄС, проте для показників росії  використано дані росстату та дані звіту цбр. 

Порівняльний аналіз змін реальних курсів різних валют до USD в 2022 р., в %.

Порівняльний аналіз змін реальних курсів різних валют до USD в 2022 р., в %.

Дані діаграми засвідчують падіння курсу більшості світових валют щодо долара США. Так, зокрема, за 2022 рік гривня України понад чверть втратила в своїй вазі реагуючи на повномасштабне воєнне вторгнення росії на територію України. Подальшу девальвацію гривні вдалось зупинити завдяки політиці НБУ та фінансовій допомозі країн-партнерів України.  

А яка ситуація була з рублем?

Динаміка обмінного курсу рубля росії до долара США

Динаміка курсу рубля у 2022 році складалася переважно під впливом санкційних обмежень та їхніх наслідків. 

Санкційний тиск істотно послабив рубль в перші тижні після введення санкцій проти центробанку рф та відключення від SWIFT семи російських банків. В перший тиждень березня 2022 року на фондовому ринку курс рубля досяг 137,85 руб рф за долар США, що є найнижчим показником за останній рік і нижче рівнів, що передували вторгненню в Україну, на фоні зменшеного припливу іноземної валюти та зростання попиту на іноземну валюту в росії. Після замороження санкційними рішеннями демократичних країн частини міжнародних резервів центробанку росії можливості проведення валютних інтервенцій для підтримки фінансової стабільності були обмежені. Приплив іноземної валюти до росії залишався незначним, оскільки санкції призвели до того, що нафта марки Urals торгувалася зі значним дисконтом порівняно з аналогами. 

У перші тижні після введення санкцій банк росії вжив радикальних заходів: різке підвищення ключової ставки, припинення торгів на біржі, обмеження на транскордонний рух капіталу, регуляторні послаблення для банків та інших фінансових інститутів.

В II кварталі 2022 року зниження обсягів імпорту та високі ціни на енергоносії, що підтримали експорт, призвели до збільшення профіциту поточного рахунку платіжного балансу, що в поєднанні з обмеженнями на фінансові операції дозволило цб рф втримати курс рубля. 

В III кварталі 2022 року зміцнення реального курсу рубля сповільнилося в умовах зменшення профіциту поточного рахунку, що сталось з певним відновленням імпорту (через використання китайського юаня) та скороченням експорту. 

В IV кварталі реальний курс рубля почав знижуватись. 

В цілому за рік рубль рф номінально зміцнився до долара США на 5,3%, до євро – на 10,0%, до юаня – на 15,1%.

Якимось дивним чином центробанк росії в звіті за 2022 рік, поданому в державну думу рф, зміг порахувати, що за підсумками 2022 року реальний ефективний курс рубля виріс на 26%.

Статистика росії може бути спотворена і не відображати дійсний стан справ. Однак, багато даних з інших джерел інформації теж не додають оптимізму щодо втрати росією бажання вести кровопролитну війну.

 Висновок: Всі демократичні країни мають створити Коаліцію для відкриття  Другого економічного фронту, який змусить росію припинити війну проти України та загалом проти демократичного світу і звільнити всю територію України від своїх окупаційних військ. 

Чому не треба боятися другого фронту?

Аналітик нашого проєкту, д.е.н., професор Лідія Лісовська вважає, що у 2022 році росії вдалося перевести свою економіку на воєнні рейки і забезпечити значні ресурси для продовження ведення воєнних дій на території України. Швидке завершення війни в значній мірі залежить не лише від героїзму наших воїнів, але й від того чи буде створений справжній Другий економічний фронт, який позбавить країну-агресора можливості фінансувати воєнні дії. 

Для підтвердження даної тверднення наводимо результати порівняльного аналізу зміни обсягу ВВП світових економік та росії (показники росії взято з російських офіційних даних).

Порівняльний аналіз росту/падіння ВВП різних кран у 2021-2022 рр., %

Дані статистики свідчать про сповільнення зростання світової економіки з 6,2% в 2021 році до 3,8% в 2022 році. Сповільнення відбулось в більшості економічно розвинутих країн світу.

Внаслідок повномасштабного воєнного вторгнення росії на територію України найбільше постраждала Україна: падіння ВВП склало мінус 30,2% в 2022 році в порівнянні з ростом 3,2% в 2021 році. 

Натомість в росії падіння ВВП у 2022 році склало лише мінус 2,1%, що набагато менше ніж прогнозувалось при ухваленні багатьох санкцій, і не відбулось катастрофи російської економіки.

Що буде в 2023 році з економікою росії? Коли вичерпається її потенціал для ведення війни? Що мають робити демократичні країни? Відповідь: Не боятись і відкривати Другий економічний фронт. Адже швидке завершення війни в значній мірі залежить не лише від героїзму наших воїнів, але й повинно бути доповнене зусиллями та перемогами на Другому економічному фронті, який позбавить країну-агресора фінансового та економічного потенціалу.

Бо наразі економічна ситуація в росії та відносно невисокий рівень інфляції не дає підстав для прогнозування значного рівня  протестних рухів в росії проти політики путлера, та зокрема проти ведення війни. Відкриття західними державами дієвого Другого економічного фронту має позбавити росію ресурсів для продовження війни.

 Наш аналітик проєкту, д.е.н., професор Лідія Лісовська вважає, що росія компенсовує падіння своєї економіки від запроваджених санкцій шляхом збільшення бюджетного фінансування та нарощування виробництва свого військово-промислового комплексу. Другий економічний фронт з повним торговим ембарго та блокуванням можливостей обходу санкцій через «треті» країни має ліквідувати можливості країни-агресора доступу до всіх видів ресурсів, особливо фінансових та технологічних, для продовження воєнних дій.

Порівняльний аналіз індексів інфляції окремих країн у 2021 та 2022 рр., в %

Порівняльний аналіз росту/падіння ВВП різних кран у 2021-2022 рр., %

Результати порівняльного аналізу індексів інфляції світових економік дозволяє зробити невтішні висновки про неефективність розробленої системи санкцій проти росії. Хоча дані щодо росії взято з звіту центробанку рф, до якого немає довіри, ми бачимо що ці дані в тренді тенденцій світового рівня індексу інфляції.   

Натомість, найбільше постраждала від інфляції Україна внаслідок повномасштабного воєнного вторгнення росії на територію України: річна інфляція за 2022 рік склала 26,6%, що в понад 2,5 рази більше в порівнянні з 2021 роком (10%).

Інфляція як у розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються протягом 2022 рік залишалась на підвищеному рівні, що, зокрема, було наслідком довгострокової стимулюючої політики в найбільших економіках у період пандемії COVID-19. Темпи зростання цін продовжували скорочуватися в першій половині 2022 року і сповільнились в III–IV кварталах 2022 року. Частково це пов'язано з динамікою цін на енергоносії та інші сировинні товари. Сповільнення інфляції у другій половині 2022 року склалось також за рахунок зменшення складності в логістиці. 

Зростання цін в росії залишається помірним і ризики додаткового інфляційного тиску значно знизилися. Проінфляційні ризики залишаються через послаблення рубля на тлі погіршення умов торгівлі, великого дефіциту бюджету та скорочення робочої сили на тлі військової мобілізації в росії. 

Після різкого стрибка інфляції в росії в квітні 2022 року до 17,8% ціни на товари та послуги знизились і за підсумками 2022 року річна інфляція склала 11,9%.

Відносно невисока інфляція не дає підстав для прогнозування значного рівня протестних рухів в росії проти політики путлера, та зокрема проти ведення війни.

Мета Другого економічного фронту: швидке припинення війни та виведення всіх російських військ з території України. Другий економічний фронт має бути комплексним, наступаючим, без слабких ланок та можливостей його обходу. 

Публікація здійснена в рамках проєкту «Restoring Ukraine together» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Висловлені думки належать лише авторам і не повинні розглядатися як відображення офіційної позиції Європейського Союзу.

364

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: