fbpx
Сегодня
Колонка 15:05 14 Июн 2023

Как сигаретная выкладка вовлекает детей в курение?

Тютюнові вітрини в місцях продажу є важливим засобом, який тютюнова промисловість застосовує, аби приваблювати потенційних споживачів. У країнах, де реклама тютюнових виробів вже є забороненою, саме тютюнові пачки у місцях торгівлі стають найважливішою формою маркетингу тютюну, який все ще дозволений в багатьох країнах.

Оскільки тютюнова індустрія не зможе вижити, якщо не буде залучати нових споживачів, вона завжди спрямовує зусилля на спроби зацікавити дітей курінням. Присутність тютюнових пачок створює відчуття знайомства з тютюном, його нормальності, і це може допомогти схилити дітей та підлітків до куріння. Тому сигаретні пачки у місцях торгівлі намагаються розміщувати саме так, щоб їх помітили діти.

Викладки тютюнових пачок спрямовані на дітей

Різні дослідники задокументували, що тютюнові вироби часто розміщують поруч із цукерками та дитячими речами та на рівні очей дітей, спонукаючи дітей сприймати їх як нешкідливі предмети повсякденного вжитку. (Barnoya et al., 2010; Quedley et al., 2008; Hosler & Kammer, 2012)

Дослідження в Шотландії, проведене 2013 року до того, як було введено законодавство про заборону демонстрації тютюну у супермаркетах, показало, що тютюнові вироби були добре помітні в торгових точках, і вони були виставлені в безпосередній близькості до товарів, які цікавлять дітей, таких як кондитерські вироби, у 70% магазинів. (Stead et al., 2016) 

Дослідження, проведене в Польщі, показало, що серед торгових точок, розташованих поблизу навчальних закладів, понад 80% точок демонстрували тютюнові вироби; у 19% ці товари виставлялися біля товарів, які цікавлять неповнолітніх. (Koczkodaj et al., 2021)

У дослідженні, проведеному на основі даних із 42 країн із низьким і середнім рівнем доходу щодо моніторингу реклами та просування сигарет у точках продажу біля шкіл та дитячих майданчиків, у більшості з цих країн було виявлено чотири стратегії: 

  1. демонстрація сигарет біля снеків, солодощів і солодких напоїв; 
  2. розміщення реклами сигарет на рівні очей дітей; 
  3. реклама та викладка ароматизованих сигарет;
  4. продаж сигарет поштучно. (Brown et al., 2022) 

Щоб досягти своїх цілей, представники тютюнової промисловості зазвичай намагаються зацікавити торговельні мережі через контракти з ними та контрольні відвідування, про що свідчать дослідження, проведені в багатьох різних країнах. (Bloom, 2001; Feighery et al., 2003; Feighery et al., 2004; Rooke et al., 2010; Hwang et al., 2018)

Викладки тютюнових пачок здатні впливати на сприйняття та поведінку дітей

Щоб можна було спрогнозувати вплив різних факторів на можливий майбутній початок куріння серед дітей, які ніколи не курили, дослідники застосовують різноманітні проміжні показники, такі як очікувана легкість придбання сигарет, очікуваний початок куріння у майбутньому тощо. Дослідження постійно виявляють сильний зв'язок між демонстрацією тютюнових виробів у місцях продажу із початком куріння, сприйнятливістю до куріння та бажанням курити серед молоді. 

Придбати сигарети буде простіше там, де представлені тютюнові вироби

Один з цікавих показників у дослідженнях серед дітей — це відповідь на запитання «Чи було б тобі складно в даному магазині придбати сигарети?».

У дослідженні в Австралії 605 учнів дев'ятого класу було випадковим чином розподілено на групи для перегляду фотографій типової точки продажу в мінімаркет. Перша група бачила мінімаркет з сигаретами, друга — без сигарет. Потім учні самостійно заповнили анкету. Учні першої групи вважали, що було б легше купити тютюн у цих магазинах, і що у них менш імовірно запитуватимуть підтвердження віку. Вони також схилялися до думки, що більша кількість магазинів продаватиме їм сигарети, порівняно з респондентами, які не бачили тютюнових виробів. (Wakefield et al., 2006)

Молодь запам'ятовує більше марок сигарет там, де дозволено сигаретну викладку в місцях продажу

Запитання, які марки сигарет діти та підлітки знають, це ще один важливий проміжний показник, який можна застосувати у дослідженнях. Його застосовують тому, що інші дослідження показують, що підлітки, які знають більше марок сигарет, з більшою ймовірністю починають курити. (Bogdanovica et al., 2015)

У вже згаданому вище дослідженні, проведеному в Австралії, підлітки, які бачили фотографії мінімаркетів з сигаретами, з більшою ймовірністю згадували саме ці марки сигарет, які були на фотографії, ніж ті, хто бачив фотографії мінімаркету без сигарет. (Wakefield et al., 2006)

Дослідження, проведене в Шотландії, виявило, що більша впізнаваність марок сигарет була значною мірою пов'язана з регулярним відвідуванням магазинів і пригадуванням наявності там сигарет, навіть якщо дослідження враховувало інші фактори, такі як куріння самих респондентів та їхніх знайомих, характер їхнього дозвілля та демографічні дані. (van der Sluijs et al., 2016)

Схильність до куріння підвищується, якщо тютюнові пачки можна демонструвати

Схильність до куріння — це ще один цікавий та найбільш застосований проміжний показник, який вимірюється як відсутність впевненості в тому, що підліток не почне курити через один рік та через п'ять років.

Дослідження постійно виявляють сильний зв'язок між перебуванням там, де дозволено демонструвати тютюнові пачки, з одного боку, та схильністю до куріння та бажанням курити серед молоді, з іншого. Цей висновок також було зроблено в кількох систематичних оглядах (Paynter et al., 2009ntr; Robertson et al., 2015) і метааналізах (Robertson et al., 2016). Нижче наведено приклади окремих досліджень.

Це було показано в опитуванні, проведеному у 2008 році серед молодих людей (N = 1401) віком 11-16 років у Великій Британії. Якщо підлітки помічали викладки сигарет, вони з більшою імовірністю були схильними до куріння (співвідношення шансів [OR] = 1,77, p < 0,05), а якщо вони вважали вітрини з сигаретами привабливими, ця схильність була вищою (OR = 1,07, p < 0,001). (Mackintosh et al., 2012)

Аналогічний зв'язок показаний у дослідженні за участі англійських (Spanopoulos et al., 2013) та бразильських підлітків. (Hallal et al., 2018)

У дослідженні, проведеному із застосуванням методу експериментального магазину, було показано, що тютюнові вироби, виставлені поруч з касиром, збільшували схильність підлітків до куріння в майбутньому на 14,3% порівняно з тим, коли сигарети були приховані, і на 14% цей ефект був опосередкований тим, якою мірою підлітки вважали куріння нормальним. (Setodji та ін., 2018)

Що змінюється, якщо це заборонити

В цілому результати проведених досліджень вказують, що видалення тютюнових вітрин із роздрібної торгівлі може позитивно сприяти денормалізації куріння серед молоді.

Дослідження, проведене в Сполучених Штатах, показало, що вимога тримати сигаретні пачки якомога далі від очей може зменшити вплив марок сигарет на підлітків на цілих 83%. (Henriksen et al., 2004)

У дослідженні, проведеному із застосуванням методу експериментального магазину, приховання тютюну значно зменшило сприйнятливість підлітків до куріння сигарет у майбутньому порівняно з тим, щоб залишити її відкритою. (Shadel et al., 2015)

Повторюване опитування підлітків 11-16 років до, під час та після введення заборони на відкриту демонстрацію тютюнових виробів у торгових точках у Великій Британії показало, що середня кількість згадуваних марок сигарет зменшилася з 0,97 перед забороною до 0,69 після заборони (p<0,001). Схильність до куріння знизилася з 28% до заборони до 23% під час заборони та 18% після заборони (p<0,001). Після заборони, 90% тих, хто ніколи не курив, підтримали заборону демонстрації тютюну та вказали, що це робить сигарети непривабливими (77%), а куріння — неприйнятним (87%). (Ford et al., 2020)

Дослідження, проведене в Англії на основі даних опитування про куріння, вживання алкоголю та наркотиків, яке є щорічним опитуванням дітей віком 11-15 років, у 2010-2014 та 2016 роках показало, що протягом останнього року після заборони стало менше повідомлень про наявність сигарет на вітрині, і зменшення було подібним у малих магазинах (84,1% до 79,3%) та супермаркетах (62,6% до 57,3%). (Laverty et al., 2019)

Дослідження, проведене в австралійських штатах New South Wales (NSW) і Queensland на основі даних Дослідження Tobacco Promotion Impact Study, повторюваного кроссекційного опитування молоді (12-24 років), показало, що після заборони згадування про викладки тютюнових пачок було значно меншим порівняно з попереднім (OR = 0,45, 95% ДІ = 0,39, 0,52, p < 0,01). Вони також були менш схильними повідомляти про тютюнові бренди (OR = 0,76, 95% ДІ = 0,62, 0,92, p < 0,01), переоцінювати поширеність куріння серед однолітків (OR = 0,84, 95% CI = 0,74, 0,96, p < 0,01), або бути курцями (OR = 0,73, 95% ДІ = 0,55, 0,96, p < 0,05). Стратифікований аналіз показав, що ці відмінності були найсуттєвішими в групі молоді, на яку викладки тютюнових виробів впливали найбільше: тих, хто найчастіше відвідує роздрібні магазини, які продають тютюнові вироби. (Dunlop et al., 2015)

Чого можна очікувати в Україні після заборони демонстрації тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі

  • Діти та підлітки, у яких немає знайомих курців, не будуть бачити сигарети.
  • Сигарети більше не будуть для дітей нормальним товаром.
  • Діти не будуть згадувати тютюнові бренди.
  • Діти меншою мірою будуть очікувати стати курцями у майбутньому.
  • Зменшиться ризик приєднання нинішніх та майбутніх поколінь дітей до курців.

Література

Barnoya J, Mejia R, Szeinman D, Kummerfeldt CE. Tobacco point-of-sale advertising in Guatemala City, Guatemala and Buenos Aires, Argentina. Tobacco Control. 2010;19(4):338-41. 

Bloom PN. Role of slotting fees and trade promotions in shaping how tobacco is marketed in retail stores. Tobacco Control. 2001;10(4):340-4.

Bogdanovica I, Szatkowski L, McNeill A, Spanopoulos D, Britton J. Exposure to point-of-sale displays and changes in susceptibility to smoking: findings from a cohort study of school students. Addiction. 2015 Apr;110(4):693-702. doi: 10.1111/add.12826. Epub 2015 Jan 20. PMID: 25488727; PMCID: PMC4402022.

Brown JL, Rosen D, Carmona MG, Parra N, Hurley M, Cohen JE. Spinning a global web: tactics used by Big Tobacco to attract children at tobacco points-of-sale. Tob Control. 2022 May 31:tobaccocontrol-2021-057095. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2021-057095. Epub ahead of print. PMID: 35641117.

Dunlop S, Kite J, Grunseit AC, Rissel C, Perez DA, Dessaix A, Cotter T, Bauman A, Young J, Currow D. Out of Sight and Out of Mind? Evaluating the Impact of Point-of-Sale Tobacco Display Bans on Smoking-Related Beliefs and Behaviors in a Sample of Australian Adolescents and Young Adults. Nicotine Tob Res. 2015 Jul;17(7):761-8. doi: 10.1093/ntr/ntu180. Epub 2014 Oct 5. PMID: 25283169.

Feighery EC, Ribisl KM, Clark PI, Haladjian HH. How tobacco companies ensure prime placement of their advertising and products in stores: Interviews with retailers about tobacco company incentive programmes. Tobacco Control. 2003;12(2):184-8.

Feighery EC, Ribisl KM, Schleicher NC, Clark PI. Retailer participation in cigarette company incentive programs is related to increased levels of cigarette advertising and cheaper cigarette prices in stores. Prev Med. 2004 Jun;38(6):876-84. doi: 10.1016/j.ypmed.2003.12.027. PMID: 15193911.

Ford A, MacKintosh AM, Moodie C, Kuipers MAG, Hastings GB, Bauld L. Impact of a ban on the open display of tobacco products in retail outlets on never smoking youth in the UK: findings from a repeat cross-sectional survey before, during and after implementation. Tob Control. 2020 May;29(3):282-288. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2018-054831. Epub 2019 May 14. PMID: 31088915; PMCID: PMC7231456.

Hallal ALC, Macario AM, Souza RH, Boing AF, Botelho L, Cohen J. Association between the display of cigarette packs at the point of sale and smoking susceptibility among adolescents in Brazil. J Bras Pneumol. 2018 Jan-Feb;44(1):49-51. doi: 10.1590/S1806-37562016000000331. PMID: 29538543; PMCID: PMC6104540.

Henriksen L, Feighery EC, Schleicher NC, Haladjian HH, Fortmann SP. Reaching youth at the point of sale: Cigarette marketing is more prevalent in stores where adolescents shop frequently. Tobbaco Control. 2004;13(3):315-8. 

Hosler AS, Kammer JR. Point-of-purchase tobacco access and advertisement in food stores. Tobacco Control. 2012;21(4):451-2.

Hwang JE, Oh YM, Yang YS, Lee SY, Lee JE, Cho SI. Tobacco company strategies for maintaining cigarette advertisements and displays in retail chain stores: In-depth interviews with Korean convenience store owners. Tob Induc Dis. 2018 Oct 3;16:46. doi: 10.18332/tid/94829. PMID: 31516444; PMCID: PMC6659565.

Koczkodaj P, Cuchi P, Ciuba A, Gliwska E, Peruga A. Point of Sale Advertising and Promotion of Cigarettes, Electronic Cigarettes, and Heated Tobacco Products in Warsaw, Poland-A Pilot Study. Int J Environ Res Public Health. 2021 Dec 9;18(24):13002. doi: 10.3390/ijerph182413002. PMID: 34948612; PMCID: PMC8701658.

Laverty AA, Vamos EP, Millett C, Chang KC, Filippidis FT, Hopkinson NS. Child awareness of and access to cigarettes: impacts of the point-of-sale display ban in England. Tob Control. 2019 Sep;28(5):526-531. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2018-054511. Epub 2018 Sep 20. PMID: 30237314.

Mackintosh AM, Moodie C, Hastings G. The association between point-of-sale displays and youth smoking susceptibility. Nicotine & Tobacco Research. 2012;14(5):616-20.

Paynter J, Edwards R. The impact of tobacco promotion at the point of sale: a systematic review. Nicotine Tob Res. 2009 Jan;11(1):25-35. doi: 10.1093/ntr/ntn002. Epub 2009 Jan 27. PMID: 19246438. 2009 ntr

Quedley M, Ng B, Sapre N, Blakiston M, Crawford A, Devadas R, et al. In sight, in mind: 

Retailer compliance with legislation on limiting retail tobacco displays. Nicotine & Tobacco Research. 2008;10(8):134754.  

Robertson L, Cameron C, McGee R, Marsh L, Hoek J. Point-of-sale tobacco promotion and youth smoking: a meta-analysis. Tob Control. 2016 Dec;25(e2):e83-e89. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2015-052586. Epub 2016 Jan 4. PMID: 26728139.

Robertson L, McGee R, Marsh L, Hoek J. A systematic review on the impact of point-of-sale tobacco promotion on smoking. Nicotine Tob Res. 2015 Jan;17(1):2-17. doi: 10.1093/ntr/ntu168. Epub 2014 Aug 30. PMID: 25173775; PMCID: PMC4832971.

Rooke C, Cheeseman H, Dockrell M, Millward D, Sandford A. Tobacco point-of-sale displays in England: a snapshot survey of current practices. Tob Control. 2010 Aug;19(4):279-84. doi: 10.1136/tc.2009.034447. Epub 2010 May 14. PMID: 20472576.

Setodji CM, Martino SC, Gong M, Dunbar MS, Kusuke D, Sicker A, Shadel WG. How do tobacco power walls influence adolescents? A study of mediating mechanisms. Health Psychol. 2018 Feb;37(2):188-193. doi: 10.1037/hea0000558. Epub 2017 Nov 20. PMID: 29154602; PMCID: PMC5794530.

Shadel WG, Martino SC, Setodji CM, Scharf DM, Kusuke D, Sicker A, Gong M. Hiding the tobacco power wall reduces cigarette smoking risk in adolescents: using an experimental convenience store to assess tobacco regulatory options at retail point-of-sale. Tob Control. 2015 Nov 23:tobaccocontrol-2015-052529 10.1136/tobaccocontrol-2015-052529. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2015-052529. Epub ahead of print. PMID: 26598502; PMCID: PMC4877296.

Spanopoulos D, Britton J, McNeill A, Ratschen E, Szatkowski L. Tobacco display and brand communication at the point of sale: implications for adolescent smoking behaviour. Tobacco Control. 2013. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2012-050765. 

Stead M, Eadie D, MacKintosh AM, Best C, Miller M, Haseen F, Pearce JR, Tisch C, Macdonald L, MacGregor A, Amos A, van der Sluijs W, Frank JW, Haw S. Young people's exposure to point-of-sale tobacco products and promotions. Public Health. 2016 Jul;136:48-56. doi: 10.1016/j.puhe.2016.03.032. Epub 2016 May 10. PMID: 27178132.

Wakefield M, Germain D, Durkin S, Henriksen L. An experimental study of effects on schoolchildren of exposure to point-of-sale cigarette advertising and pack displays. Health Educ Res. 2006 Jun;21(3):338-47. doi: 10.1093/her/cyl005. Epub 2006 May 15. PMID: 16702196.

van der Sluijs W, Haseen F, Miller M, MacGregor A, Sharp C, Amos A, Best C, Stead M, Eadie D, Pearce J, Frank J, Haw S. «It Looks Like an Adult Sweetie Shop»: Point-of-Sale Tobacco Display Exposure and Brand Awareness in Scottish Secondary School Students. Nicotine Tob Res. 2016 Oct;18(10):1981-1988. doi: 10.1093/ntr/ntw032. Epub 2016 Feb 16. PMID: 26883750; PMCID: PMC5016842.

1003

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: