fbpx
Сегодня
Блог 21:56 07 Ноя 2018

Слишком большой выбор сбивает с толку

«Ми віримо в те, що вибір, який зробили після ретельного планування, повинен принести очікувані результати – щастя, безпеку, задоволення. Що, зробивши правильний вибір, нам вдасться уникнути неприємних відчуттів… Але в підсумку нерідко виходить все навпаки: коли людей збиває з пантелику величезний вибір і коли вони переживають щодо нього, найчастіше з'являється заперечення, невігластво і навмисна сліпота».

Це не про вибори представників влади – це було написано про вибір товарів у магазинах. А втім…

«Розгубленість перед обличчям надто великого вибору робить людей пасивними. Відбирає у них енергію, необхідну для активної дії». Американський психолог і професор соціальної теорії Баррі Шварц (Barry Schwartz) у своїй книзі «Парадокс вибору» (The Paradox of Choice) стверджує, що на практиці великий вибір збиває з пантелику.

Відмінний приклад цього показаний в наступному експерименті: На презентації в продуктовому магазині на одному столі було 6 видів джему, на іншому – 24. Перед заставленим столом люди зупинялися частіше і активніше цікавилися асортиментом, але на покупку зважилися тільки 3% покупців. А ось «напівпорожній» прилавок ажіотажу не викликав, зате джем продавався в 10 (десять!) разів частіше.

Звичайно, вибори без вибору – набагато гірше (ми це вже проходили в СРСР – як з товарами, так і з політиками). Але, як встановили психологи, оптимальне число об'єктів (до «об'єктів» у даному випадку відносяться і живі істоти – наприклад, кошенята, одного з яких хочеться купити, або політики, одного з яких необхідно відзначити в бюлетені), вибір між якими не викликає стрес – до 7-12.

До чого це я? А до того, що на прийдешніх виборах президента України очікується рекордна кількість кандидатів. Вже зараз про свої потенційні претензії на президентську «булаву» заявляють близько 20 претендентів. До весни 2019-го їх може «поспіти» ще 30-40. І, хто б не стояв за ними, які б амбіції не виношував, але об'єктивно велике число кандидатів буде грати на руку нинішній владі. Чому? – читай початок статті.

А в нині діючого є певний пул прихильників плюс ще можна буде додати електоральні симпатії за рахунок популістських подачок, які стали вже традиційними під вибори в Україні. Плюс «накрутити» відсотки за рахунок горезвісного адмінресурсу, що майже зійшов нанівець за часів Ющенка, але знову повернувся до життя при останніх двох «гарантах».

Так що при великій кількості кандидатів Порошенко зможе, вже вибачте за каламбур, розпорошити голоси своїх основних опонентів і майже напевно вийти у другий тур. Ну а там – згадають технологію «голосуй або програєш» а-ля спаринг Єльцин-Зюганов або Кучма-Симоненко. Проте, це вже зовсім інша історія (тобто, тема).

1012

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: