fbpx
Сегодня
Колонка 20:40 28 Июл 2023

Кандидаты в президенты США на выборах 2024 года: позиция о помощи Украине

Останні тижні були сповнені гучними новинами, в яких фігурували Сполучені Штати. Тут і саміт НАТО у Вільнюсі, й надзвичайно важливі зустрічі та переговори представників адміністрації Байдена та китайських чиновників, ну і врешті-решт продовження російсько-української війни, де США докладає багато зусиль для перемоги Києва та допомоги українському народу. 

У вирі насичених подій дуже легко опустити важливі заяви на внутрішній американській арені, які прямо стосуються не лише громадян США, але й українців та подальшого союзництва Києва та Вашингтону. 

Спробуймо оцінити та узагальнити позиції основних кандидатів у президенти США 2024 року від обох партій стосовно України, її підтримки та рівня відносин держав у майбутньому. 

Станом на кінець липня, окрім чинного президента Джо Байдена, про свій намір балотуватися оголосили 15 кандидатів — 12 республіканців, 2 демократи та 1 незалежний кандидат. Переважна більшість із них залишається на одній хвилі з американським народом та продовжує або впевнено підтримувати Україну, або не виступати проти припинення надання їй допомоги. Слід зазначити, що підтримка надсилання озброєння та амуніції в Україну серед американців зросла з 46% до 65% за останні 2 місяці.

Отож, розглянемо позиції основних кандидатів окремо:

Дональд Трамп

45-ий американський президент впевнено лідирує в опитуваннях серед республіканців та випереджає свого найближчого суперника Рона Десантіса на 30%. Наразі, все вказує на те, що саме він буде протистояти чинному главі Білого дому Джо Байдену на виборах 2024 року.

З часів своєї каденції Трамп не кардинально змінив свою риторику щодо відносин між США та Україною. Він продовжує заявляти, що запобіг би початку вторгнення, якби був президентом, а також обіцяє закінчити війну за один день, якщо знову опиниться у Білому домі. На запитання журналістки під час інтерв'ю на телеканалі CNN, він знову відмовився надавати відповідь щодо того, чи надав би він зброю Києву та чи хотів би, щоб у війні перемогла Україна.

Дональд Трамп виступає з популістичними заявами та нереалістичними обіцянками, займаючи, за його думкою, центристську позицію в питанні російсько-української війни. Така поведінка, звісно ж, зумовлена початком передвиборчої кампанії та роботою на отримання голосів свого "ядерного" електорату — палких прихильників, які готові заплющити очі на Штурм Капітолію 6 січня 2021 року. Його позиція має охолонути, якщо він врешті-решт отримає номінацію на загальних виборах, адже слабка підтримка України буде означати відтік дуже великої частини виборців.

Рон Десантіс

Ще один з хедлайнерів в перегонах республіканських кандидатів має дуже неоднозначну позицію стосовно відносин між Україною та США. Останнім часом, особливо після офіційного оголошення про початок кампанії у червні, ми не чули гучних заяв від губернатора штату Флорида, проте раніше він кілька разів ставав головним героєм новинних дайджестів українських медіа.

У березні цього року, приміром, під час розмови з Fox News, він назвав війну "територіальною суперечкою між Україною та Росією" й додав, що США мають захищати свої кордони (з натяком на нелегальну міграцію), а не втручатися в закордонні військові конфлікти. Справедливо буде також загадати, що пізніше Десантіс таки назвав Путіна "воєнним злочинцем".

Рон Десантіс має багато викликів у боротьбі з Трампом і це протистояння поки є провальним на початковому етапі кампанії. Свій успішний політичний образ, який врешті-решт привів його на посаду губернатора Флориди та зробив його чи не найбільшим борцем проти "радикальних лібералів", він побудував на послідовності політики Дональда Трампа. Він продовжує симпатизувати та загравати з прихильникам експрезидента, проте розуміє, що йому потрібні будуть голоси з трохи менш радикально налаштованого табору республіканців — звідси й заяви про воєнного злочинця Путіна та загальне пом'якшення позиції щодо України.

Майк Пенс

Віцепрезидент за каденції Трампа є його яскраво вираженим противником, а також опонентом інших політиків, які сповідують позицію експрезидента. Розкол між ним та його колишнім "босом" стався 6 січня 2021 року, коли Пенс обрав конституційний порядок та правила й ратифікував перемогу Джо Байдена на президентських виборах.

Його позиція щодо України також яскраво показує, що він кардинально не погоджується з двома вже означеними президентськими кандидатами. Пенс чітко заявляє, що у разі відмови допомоги Україні державами НАТО, росія може легко напасти на одного зі членів альянсу і тоді американські військові будуть змушені воювати на території інших держав.

На республіканському форумі у штаті Айова, відповідаючи на ремарки антиукраїнського спікера Такера Карлсона про "завелику та невиправдану допомогу Україні", Пенс заявив, що США можуть як бути успішними на внутрішній арені, так і бути лідером в цілому світі. Він також став першим кандидатом у президенти від Республіканської партії 2024 року, який особисто відвідав Україну, а нещодавно навіть підтримав надання Україні касетних боєприпасів з боку адміністрації Байдена.

Пенс поки посідає третє місце перед праймеріз, поступаючись Трампу та Десантісу, його підтримка складає приблизно 8% серед виборців-республіканців. Його електоральна стратегія щодо зовнішньополітичної позиції виглядає як добре продуманий хід, який приносить плоди і збільшує підтримку серед електорату. Пенсу, звісно ж, буде дуже важко протистояти партійним "важковаговикам", проте він є яскравим прикладом того, що далеко не кожен республіканець є антиукраїнським політиком.

Вівек Рамасвамі

На кожних президентських перегонах має бути хоча б кандидат, який займається бізнесом та фінансує свою кампанію за власні кошти. Рамасвамі саме такий кандидат. Його позиція щодо України є досить розпливчастою, адже з одного боку він каже, що "задираці (Росії, — ред.) потрібно надавати по пиці", а з іншого — заявляє, що "США надали достатньо допомоги Україні та більш ніж виконали всі умови Будапештського меморандуму 1994 року".

Рамасвамі є кандидатом з бізнесових кіл і не є досвідченим політиком ні на внутрішній, а тим більше на зовнішній аренах. Багато заяв від нього не прозвучало, але з того, що вже було сказано, можна зробити висновок, що він говорить на основі своїх знань з теми і дійсно вірить у сказане. Така позиція не є зовсім проукраїнською, проте їй ще далеко до заяв Ілона Маска.

Ніккі Хейлі

Колишня амбасадорка США при ООН стала однією з перших, хто оголосив про свої наміри балотуватися в президенти 2024 року. Наразі, рівень підтримки республіканки коливається в районі 4-5%. Хейлі одразу означила свою проукраїнську позицію та під час інтерв'ю CNN, де висловила думку, що "боротьба України — це боротьба за свободу". Маючи величезний досвід у зовнішньополітичній галузі, вона здебільшого будує свою риторику на тому, що перемога України — це насамперед сигнал Китаю, Ірану та Північній Кореї, які не наважаться на різкі дії через лідерство США на світовій арені. 

Попри свою досить проукраїнську позицію, Хейлі все одно обережно висловлюється про надання Україні більшої військової допомоги. Адже вона як колишній посол в ООН розуміє, що її аудиторія не сприйме риторику близької до того, аби вона пропонувала американським військовим брати участь у війні на боці України. Проте республіканка точно говоритиме про Україну під час прийдешніх праймеріз, опираючись на свій попередній досвід.

Тім Скотт

Сенатор-республіканець з Південної Кароліни є прихильником підтримки України, адже мовляв, "збільшення та продовження допомоги Києву є життєвим інтересом Сполучених Штатів". Він також зазначив, що "українські військові роблять все можливе, аби послабити російську армію і саме тому їм потрібно допомагати". На республіканському форумі, спілкуючись з Такером Карлсоном, Скотт підкреслив, що не хотів би бачити американських військових на російсько-українській війні, проте впевнений, що США зможуть продовжувати підтримку України.

Скотт впевнено і незмінно залишається проукраїнським кандидатом і, ймовірно після Майка Пенса, виступає з найбільш сталими заявами щодо продовження допомоги України. Його підтримка серед електорату не є високою, проте його голос точно буде почутий принаймні на республіканських праймеріз, що вкотре покаже різноманіття позицій у партії.

Кріс Крісті

Ще один яскравий кандидат від Республіканської партії, який поки не має багато шансів протистояти лідерам перегонів, проте вже відзначився кількома дуже важливими заявами. Колишній губернатор штату Нью Джерсі повністю будує свою кампанію на різкій критиці Дональда Трампа, з чого випливає, що його позиція щодо України теж є антитрампівською.

В інтерв'ю Майклу Медведу, Крісті заявив: "Нам потрібно надіслати їм необхідну військову техніку, щоб вони могли вести війну проти Росії, і ми повинні переконатися, що ця війна врешті-решт буде закінчена на умовах, прийнятних для України". Критикуючи слова Трампа про "закінчення війни за 24 години", республіканець зазначив, що "це було б можливо лише за умови поклонів путіну".

Найбільший критик Трампа і людина, яка може завершити кампанію суперника за кілька хвилин, як це сталося з його опонентом Марко Рубіо в 2016 році, може стати досить гучним проукраїнським голосом на прийдешніх праймеріз. Він не лише зможе просунути наративи щодо продовження допомоги Україні, а й принести проблеми антиукраїнській риториці Дональда Трампа.

Аса Хатчінсон

Ймовірно найбільш консервативний кандидат від Республіканської партії виступає з підтримкою України та робить заяви політика дотрампівської політичної епохи. Його позицією є подальша військова допомога Україні та лідерство США у світі з подальшою кооперацією із союзниками. Під час вже вищезгаданого республіканського форуму ексгубернатор штату Арканзас прямо не говорив про Україну, проте зазначив, що Сполучені Штати мають показувати лідерство в контексті протистоянні КНР та допомагати союзниками в цілому світі.

Хатчінсон виступає з позиції представника старого республіканського істеблішменту та має чітку позицію щодо зовнішньополітичної доктрини США. Його внутрішньополітична позиція є досить радикальною, проте в міжнародних справах він солідарний з більшістю однопартійців та є поміркованим кандидатом.

Роберт Ф. Кеннеді

Єдиний демократ в нашому списку зовсім не є прихильником політики його партії та адміністрації Джо Байдена. Племінник 35-го президента США Джона Кеннеді є дуже одіозним кандидатом як для внутрішніх, так і для зовнішніх оглядачів. Зосереджуючись на його позиції щодо України, слід сказати, що він просуває проросійські наративи щодо "війни України проти Росії руками США", а також війни "Вашингтону проти Москви". Він також різко розкритикував чинну адміністрацію через надання кластерних боєприпасів, назвавши це "ескалацією".

На щастя, у такого радикально антиукраїнського кандидата мало шансів проти чинного президента США Джо Байдена, який вже оголосив про намір балотуватися на другий термін. В лавах проукраїнської Демократичної партії Кеннеді буде дуже важко знайти прихильників і лише відоме прізвище може принести йому кілька електоральних відсотків.

Війна Росії в Україні залишається складним і чутливим питанням, і будь-якому майбутньому президенту США потрібно буде ретельно проаналізувати свій підхід до надання гарантій безпеки та військової допомоги Україні, водночас керуючи дипломатичними відносинами з Росією та вирішуючи проблеми щодо розподілу ресурсів.

У ході президентської кампанії 2024 року позиція кандидатів щодо війни в Україні залишатиметься ключовим аспектом їхніх зовнішньополітичних платформ, впливаючи на думку виборців і формуючи підхід США до великої європейської війни.

Серед кандидатів існує різноманіття поглядів щодо рівня підтримки, яку США мають надати Україні. Ситуація залишається мінливою і в ході кампанії позиції кандидатів можуть змінюватися або ставати більш виразними. Політика США щодо України, швидше за все, залишатиметься важливим питанням на президентських виборах 2024 року, що вплине на майбутні відносини між Києвом і Вашингтоном.

10269

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: