fbpx
Сегодня
Колонка 14:55 08 Авг 2023

Бюрократия и системность: почему они важны для развития Украины

Соціальний капітал є невіддільною складовою консолідованого суспільства. Наразі в Україні актуально говорити про нього, як про капітал довіри та вираження питомо українського духу. Наша  особливість — це домінуючі горизонтальні, а не вертикальні зв'язки. Це означає, що українці більше довіряють рівним за статусом людям. Через низку причин, зокрема історичних, влада для нас досі здається чимось чужим. Однак довіра до інституцій і владних структур потрібна для побудови сильної незалежної держави. То як же трансформувати наше сприйняття і чи потрібно це робити?

Роль горизонтальних зв'язків у побудові соціального капіталу

У 2022 році впливове видання "Times" присудило свою річну нагороду "духу України", підкресливши внесок кожного українця у подоланні викликів війни. У жовтні цього ж року Нобелівською премією миру  відзначили українську організацію "Центр громадянських свобод". У комітеті заявили, що лауреати представляють все українське громадянське суспільство, яке протягом багатьох років захищало свободу та основні права громадян.

Ці події демонструють нам важливість горизонтальних зв'язків, коли ми всі об'єдналися заради однієї мети — дати відсіч ворогу і захистити свою свободу. Саме цей факт та наш дух вразив весь світ. На початку великої війни люди самі організовувалися у місцеві самооборони. Кожен виконував свою роботу — захищав зі зброєю у руках, збирав на бронежилети чи каски, купував та передавав дрони. Навіть діти підключалися до роботи.

Тоді ще у трендах соціальних мереж був мем, що кожен з нас може повісити у себе на дверях табличку "Центр прийняття рішень". Ми бачимо, що завзяття та наш дух перетворилися на найпотужнішу у світі хвилю волонтерства. Що далі дозволило створити або масштабувати багато благодійних фондів і ініціатив. Це приклад позитивного впливу горизонтальних зв'язків на формування соціального капіталу.

Така потужна боротьба є незбагненною для тих же росіян, у суспільстві яких домінують вертикальні зв'язки. Коли існує "верхівка" та "суспільство". Останнє не може функціонувати без вказівок зі сторони перших через наявність писаних та неписаних правил, жорсткої ієрархії та визначеного типу поведінки. 

Саме у нашій консолідованості є велика сила українців. Однак домінування горизонтальних зв'язків має і свої мінуси — це перешкода інституціоналізації та побудові ієрархічних зв'язків вертикалі. А без неї складно створити міцну державу.

Потужна сила бюрократії

Нам потрібно навчитися переводити наявний соціальний капітал на рівень інституцій. Тобто довіряти не тільки тим, кого знаєш особисто, але і організаціям та інституціям, яким делегують владні і не тільки повноваження. Це не щось страшне, бо безособистісне – це системні соціальні практики зі сталими нормами.

Іншими словами, українцям потрібно освоїти бюрократію та не впадати у паніку чи відчай, коли про це заходить мова. Насправді бюрократія допомагає розставити все по місцях, виробити й налагодити системність. В організаціях та інституціях у кожного є своя роль, сфера відповідальності. Як наслідок, в процесі роботи з'являється прозора звітність, адже потрібно досягати поставлених цілей. 

Системність — це про відсутність хаосу, що допомагає продуктивно організовувати злагоджену роботу як у державі, так і у волонтерських ініціативах. Ключ до довготривалої продуктивної праці — у бюрократії, яка призводить до  порядку та ефективності.

Як створити та реалізувати системність

Можемо розібрати це на прикладі взаємодії з громадами. Першим кроком у побудові систем у громадах є чітке розуміння запиту від місцевих мешканців. Спершу визначити проблему — далі діяти. Наприклад, у селищі є сміттєзвалище, з яким вирішує боротися немісцевий активіст. Перед цим він не уточнив, що турбує жителів і чи саме це сміттєзвалище потрібно ліквідувати. Якби активіст поспілкувався з людьми, то міг виявити, що вони б хотіли прибрати берег річки, щоб там відпочивати, а звалищем вони наразі й самі користуються. 

Наприклад, разом з фондом "МХП-Громаді" ми завжди починаємо нові проєкти з цього кроку — проводимо якісне опитування мешканців громади та ідентифікуємо їхні запити. Річ у тім, що Фонд хоч і працює давно в громадах, але спілкування та з'ясування запитів і кореня проблеми ніколи не зайве. Більше того це дає можливість зробити проєкт ефективним, а не просто виконаним. А вже далі, після опитування, команда, наприклад, готує грантову програму для місцевих підприємців чи активістів. 

Тоді крок за кроком можна реалізовувати невеликі проєкти, заручатися довірою і підтримкою громади, та врешті змінити їхнє життя на краще.

Другий крок – це відкритість і прозорість у всіх процесах. Тобто має бути прописаний і роз'яснений в громадах весь план дій:

  1. що за проєкт;
  2. на розв'язання якої проблеми він спрямований;
  3. на кого він орієнтований;
  4. що має на меті цей проєкт (які його цілі);
  5. як до нього можна долучитися.

Саме можливість долучитися до проєкту може стати ключовою складовою, яка дасть йому успіх та підтримку громади. 

Але інформування — не є формальністю. Заплановані проєкти напряму стосуються людей, вони можуть змінити їхнє життя, і мешканці мають право знати всю інформацію. Для цього треба йти туди, де найчастіше бувають люди, на живі майданчики і в соцмережі. Таким чином інформованість та прозорість знівелює так зване кумівство та його негативні наслідки у процесі реалізації проєктів.

Управління фінансами

90% усіх проєктів фінансуються коштом не тих людей, які їх реалізовують. Здебільшого це бюджетні гроші (а саме гроші платників податків), кошти приватних донорів, бізнесу або проєктів міжнародної допомоги, яких є зараз багато в Україні. Останнє – це теж кошти платників податків, але з інших країн. Тому тим, хто ними оперує, треба розуміти, що це чужі гроші та ними потрібно розпоряджатися з розумом, звітувати та показувати результати. У підсумку ви матимете довіру та гроші на нові проєкти.

Людина, яка пожертвувала фінанси, має відчути, що кожна гривня пішла на щось важливе. Тому професійні фандрайзери знають, що звіт — це те, що робить наступні донати. Чим краще, повніше, частіше, гарніше ви звітуєте, тим більше довіри й донатів ви отримаєте у майбутньому. Так і працює соціальний капітал.

В Україні наразі є багато соціального капіталу, але його треба розвивати. Нам потрібно зрозуміти, що бюрократія — це основа порядку, нею слід навчитися володіти. Ми маємо випрацьовувати системність, витримку та освоїти мистецтво будувати довгострокові стратегії. Саме це допоможе нам у майбутньому побудувати той соціальний капітал, який буде довго та плідно працювати на краще майбутнє нашої держави.

187

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: