fbpx
Сегодня
Небайдужа 15:25 26 Янв 2024

"В сети много осуждения, что ты какая-то не такая хозяйка", — как и зачем работает сообщество "Женщины вкусно едят"

Кнедлики и тушеная индейка в сметане, луковый конфитюр, свежий капустник с черным хлебом или соленая рыба к пиву. Посты с этими блюдами выкладывают подписчицы фейсбук-группы "Жінки смачно їдять". Под каждым сообщением только одобрительные комментарии и десятки лайков. Ибо негатива в этом сообществе нет. Или, скорее, модераторки следят, чтобы его не было.

English version here

Спільноту "Жінки смачно їдять" створила феміністка Ольга Гайович три роки тому. Умова спілкування у ній — виставляти страви, приготовлені чи придбані виключно для себе та не критикувати колежанок. У чому сенс цієї групи? Які жіночі проблеми вона вирішує? Читайте у нашому тексті. 

*Оскільки група "Жінки смачно їдять" є закритою, ми розміщуємо виключно скріни дописів Ольги Гайович, яка дала на це дозвіл. 

У чому проблема?

Ольга Гайович працює слухопротезисткою, займається підбором слухових апаратів та техніки для покращення слуху. П'ять років тому жінка втягнулась у громадську діяльність, відвідувала різні акції, на яких разом з колежанкою відстоювала жіночі права. Пізніше Ольга почала сама організовувати акції. А одним із захоплень Ольги була та є кулінарія. 

Жіночі спільноти в Україні

Ольга Гайович на одній з акцій. Фото з особистого архіву Ольги

"Я люблю готувати. На дозвіллі тягнула це своє захоплення у всі інші групи у соцмережах, але там це не клеїлось. В кулінарних спільнотах в мережі траплялось багато осуду, що ти якась не така господиня. У цих групах була некомфортна аудиторія, погана модерація, тому зберігалась така велика кількість агресії серед підписників", — ділиться Ольга. 

Тому Ольга сама створила групу "Жінки смачно їдять", де можна було б вільно викладати пости з власними, магазинними чи ресторанними стравами. 

Також в Ольги Гайович є ще дві групи: "Жінки вільно живуть" (там підписниці спілкуються одна з одною, підтримують) та "Антиберегині" (відстоювання репродуктивних прав жінок). 

Яке рішення?

"Жінки смачно їдять" — це закрита група у фейсбуці, пости в якій викладають самі підписниці. Всі вони можуть робити дописи з тим, що їдять — будь-якими рецептами або купленою стравою/напоєм. Інші жінки з радістю реагують на пост: ставлять реакції, пишуть коментарі чи ставлять питання щодо рецепта. 

Жіночі спільноти в Україні

Пост у "Жінки смачно їдять" від Ольги Гайович. Скриншот із закритої спільноти

"Ідея в тому, щоб публікувати не тільки те, що ти сама приготувала. Але і викладати якусь шоколадку, яку захотілось з'їсти. Це може бути легка страва, щоб не морочитись. Може бути й фастфуд, і навпаки щось складно приготоване", — говорить засновниця спільноти Ольга Гайович. 

У групі є правило не критикувати дописи колежанок (за цим стежать модераторки) та викладати те, що їдять самі. Таким чином жінки, які роблять дописи, отримують для себе емоційну підтримку від колежанок. 

"Це непрофесійна допомога, а просто як підтримка приятельки, яка завжди в тему", — ділиться Ольга Гайович. 

Засновниця "Жінки смачно їдять" говорить, що головне — це задоволення (фізичне та естетичне), яке отримує підписниця, яка їсть те, що їй хочеться та викладає про це допис. 

Чи дійсно працює це рішення?

Група існує близько трьох років та нараховує майже 4 тисячі підписниць. Ольга Гайович говорить, що кожна з них самотужки вирішила стати учасницею спільноти. Рекламу для просування спільноти не замовляли. 

"До групи я долучилась у травні 2022-го року. Зацікавила тематика, акцент саме на своєму задоволенні від смачненького, адже кулінарних груп у фейсбуці безліч, але читаю я тільки цю. Я не готую складних страв, адже і група зовсім не про «не задовбалась — не хазяйка». Викладаю звичайні страви, повсякденні прийоми їжі, якими хочу поділитися з учасницями. Це просто прояв себе і приємне проведення часу в мережі", — говорить Юлія Немировська, підписниця та модераторка "Жінки смачно їдять".

Оголошення про набір модераторок у спільноту опублікувала Ольга Гайович. Юлія виявила бажання, бо раніше вже мала досвід модерування кулінарної спільноти, а "Жінки смачно їдять" — найвідвідуваніша нею група. 

"Ранок починається з перевірки постів та коментарів, адже в групі знаходяться дівчата з різних країн, і поки я сплю, вони спілкуються. Спілкування дає можливість відволіктися від повсякденності, дізнатися про щось нове для себе, взяти на озброєння різні лайфхаки щодо приготування чи споживання їжі. Також дівчата діляться своїми приємними (або не дуже) подіями в життя. Та й загалом, група створює відчуття єднання", — ділиться Юлія Немировська. 

Ольга Гайович говорить, що головною метою створення цієї спільноти і було відчуття єднання чи сестринства серед жінок. А також — відстоювання їхнього права їсти все, що хочеться.

Жіночі спільноти в Україні

Пост у "Жінки смачно їдять" від Ольги Гайович. Скриншот із закритої спільноти

"Багато жінок насправді дякують за спільноту. Бо підписуються дівчата, які травматизовані переконанням, що жінки повинні їсти мало. Є серед підписниць і ті, хто має РХП. Наша група — допомога для подоланння цього розладу. Можна їсти багато та із задоволенням", — говорить Ольга Гайович. 

Звідки береться гейт?

Ольга Гайович говорить, що з-поміж трьох її груп найбільше гейту трапляється саме в "Жінки смачно їдять". Бо підписниці не завжди уважно ознайомлюються з умовами створення дописів у спільноті. Їм хочеться ділитися тим, що вони приготували для когось — дитини чи чоловіка, описувати якісь ситуації з життя, не пов'язані з темою групи. 

"У нас фокус на тому, що саме жінки смачно їдять. Треба публікувати про себе, а всі ми травмовані патріархатом та вимогами до жінок. Нам дуже важко тримати фокус на собі. Тому видаляємо дописи, які не про себе. Підписниці сприймають це в штики. Одна жінка писала, що з чоловіком смак їжі інший, кращий, а ми забираємо в неї радість їжі з коханим, бо вона не може про нього писати", — пояснює Ольга Гайович. 

Також одне з основних правил групи — не критикувати. Всі коментарі з образами та негативом видаляються, для цього працюють модераторки. 

Жіночі спільноти в Україні

Пост у "Жінки смачно їдять" від Ольги Гайович. Скриншот із закритої спільноти

"Люди не звикли, що щось модерується у фейсбуці, що можна прийти, накидати чогось поганого, а це, виявляється, потім приберуть. Дехто нормально сприймає: «Ой, піду почитаю правила». А хтось дуже негативно реагує: «Скільки я публікувала в вашу групу контенту, старалась, а тепер ви видаляєте мої коментарі…». Щось типу такого", — ділиться Ольга. 

Які ще ситуації виникали

Ольга Гайович говорить, що за три роки ставалися різні, іноді курйозні та смішні, ситуації. Як каже засновниця: "Ми група невеличка, але скандальна".

Ольга Гайович згадує ситуацію, яка виникла з черемшею. Навесні у групі жінки постили свої страви, приготовлені з цією рослиною. Але на ці дописи відреагували екоактивістки, які зазначили, що черемшу не можна вживати за законом України, навіть вирощену самотужки. 

"Я написала прохання до підписниць, що ми більше не пишемо про черемшу. Та деякі жінки почали спеціально робити дописи із нею. Ми видалили цих підписниць. А вони почали нас гейтити вже за межами групи, мені присилали скріни", — розповідає Ольга Гайович. 

Також вона згадує флешмоб салату Дністер (страва готується з білокачанної капусти, напівкопченої ковбаси, консервованого горошку та майонезу). В один час підписниці виклали десятки-сотні постів з цією стравою. 

"Дністер викладали день за днем, а жінки все одно раділи кожному допису. Я після того флешмобу іноді теж його готую. Хоча по життю кулінарна снобка, але цей салат реально смачний", — ділиться Ольга Гайович. 

Сама вона теж активно викладає дописи у "Жінки смачно їдять". 

"Я шаурму люблю. Вареники люблю зі шкварками. Люблю еклери. Публікуєш допис, дівчата за тебе радіють, надають якусь психологічну підтримку. І якось тобі тепліше на душі стає від цього", — ділиться героїня. 

Жіночі спільноти в Україні

Пост у "Жінки смачно їдять" від Ольги Гайович. Скриншот із закритої спільноти

"РХП пов'язані з самокритикою,  самозасудженням та самообмеженнями"

Ольга Лазаренко, кандидатка психологічних наук, голова Волинської філії Національної асоціації лікарів та психологів "РХП: терапія та превенція", натрапила на групу "Жінки смачно їдять" випадково. Фахівчиня відшукувала в українському просторі приклад спільноти, де нормалізовані стосунки з їжею. 

"Людину, яка одужує, потрібно направляти у спільноту, де транслюються здорові взаємини з їжею. Я натрапила на групу «Жінки смачно їдять», бо це в фокусі мого професійного інтересу. І була здивована позицією адміністрації, яка створює атмосферу повного прийняття всього, що людина їсть. Є окремі правила — не постити про дієти, не писати, яка їжа погана, а яка гарна… Мене це підкупило", — розповідає Ольга Лазаренко. 

За словами фахівчині, людина  —  соціальна істота, яку орієнтується на думку суспільства. І коли через різні засоби транслюються нездорові відносини з їжею (дієти, принцип "поганої" та "гарної" їжі тощо), то людина це підхоплює. 

Жіночі спільноти в Україні

Ольга Лазаренко, психологиня, кандидатка психологічних наук, супервізор, голова Волинської філії Національної асоціації лікарів та психологів «РХП: терапія та превенція». Фото з мережі

"Є уявлення про те, що зайва вага пов'язана з проблемами зі здоров'ям. Зайва вага — значить, що ти лінивий, не працьовитий, не цілеспрямований. Все веде до теми схуднення: поділу їжі, урізання порцій — людина змінює свій раціон. РХП пов'язані з самокритикою, самозасудженням та самообмеженнями. А група "Жінки смачно їдять" входить в конфронтацію, заперечує всі ці хибні установки. І в другу чергу нормалізує здоровий підхід до харчування", — розповідає фахівчиня. 

Ольга Лазаренко говорить: відчувати голод нормально; готувати те, що ти любиш, це нормально; не обмежувати себе дієтами – це нормально; смачна їжа для радості – це теж ресурс, ментальний та фізичний. І всі ці твердження підтримуються підписницями спільноти групи. 

"Коли ти бачиш, що тисячі людей в групі дотримуються цих принципів, це тебе заспокоює. Зменшується тривожність, трапляється примирення з собою. Тим більше, що в групі ще досить тепла аудиторія, яка тебе підтримує. Спільнота здається дуже ресурсним місцем. Згадую один випадок: після початку повномасштабної війни в один момент всі підписниці почали постити там український борщ, а я була з дитиною закордоном. Так по-рідному це було…", — підсумовує Ольга Лазаренко. 

7843

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: