fbpx
Сегодня
Решение 09:00 10 Сен 2023

Куда обращаться, если не хочется жить: горячие линии для ветеранов, подростков и пострадавших от насилия

Уровень самоубийств в Украине растет. Это связано с войной, которая забирает у нас близких, дома и все, что мы любим. "Рубрика" собрала номера, по которым вам могут помочь справиться с эмоциональным истощением и чувствами, что кажутся сильнее вас самих.

У чому проблема?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожні 40 секунд одна людина вчиняє самогубство. Це близько 800 тисяч осіб на рік. Ще більше людей роблять спроби суїциду — вони стаються приблизно у 20 разів частіше.

Україна належить до країн з найвищим показником самогубств на душу населення. Війна в Україні добряче пошматувала психіку українців. За даними Wisevoter за 2023 рік, нині Україна замикає десятку лідерів за кількістю самогубств — 21,6 на 100 тисяч населення. У 2019 році Україна перебувала у цьому списку на 19 місці.

За останні півтора року життя багатьох українців різко змінилося. Люди втрачають близьких, своє майно, житло, роботу, стосунки. У ще недавно стабільне та спокійне життя увійшла маса негативних факторів та емоцій. Страх, сум, самотність, депресія, зневіра у власних силах, неможливість побачити себе у майбутньому і зрештою бажання смерті.

Яке рішення?

10-го вересня відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам, який запровадили для підвищення обізнаності населення про ризики самоушкодження, розпізнавання суїцидальних настроїв, зменшення стигматизації, повʼязаної з самогубцями. Це стає особливо актуальним зараз, після повномасштабного вторгнення рф в Україну, коли багато людей опинились в умовах тотального довготривалого стресу.

Психологи кажуть, у моменти відчаю, навіть якщо фізично немає поруч нікого, на кого можна було б покластися, важливо пам'ятати — ви не самотні у своїй болі. Сьогодні в Україні існує багато безкоштовних телефонів з психологічної допомоги, більшість з них працюють цілодобово. Звертатися за професійною допомогою, коли тебе долають деструктивні чи навіть суїцидальні думки — не соромно. Це саме той випадок, коли важливо вчасно набрати рятівний номер, зробити все можливе, щоби нарешті вибратися із цієї прірви й знову віднайти сенси для життя.

Нижче "Рубрика" зібрала список гарячих ліній з психологічної допомоги, де зможуть вислухати, зрозуміти й підтримати у випадку кризи.

Гарячі лінії

Психологічна підтримка онлайн

Lifeline Ukraine — цілодобова гаряча лінія з запобігання суїцидам

☎️ 7333 — Lifeline Ukraine — перша в країні цілодобова гаряча лінія з запобігання суїцидам. Проєкт розробляли у 2018 році з урахуванням британського й американського досвіду.

Основні теми, з якими звертаються на гарячу лінію: 

  • суїцид та суїцидальна поведінка близьких;
  • складності адаптації та ПТСР;
  • депресія, апатія та втрата сенсів;
  • тривога та гострий стрес;
  • залежності та психічні розлади;
  • самотність;
  • також тут допоможуть у випадку складностей у стосунках, проживання втрати та горювання, проблем в родині й на роботі.

☎️ 0 800 211 444 — лінія емоційної підтримки МОМ. Гаряча лінія працює безкоштовно та анонімно з 10:00 до 20:00 щодня  (за київським часом). Консультації доступні українською та російською мовами. Знайти телефони для інших країн можна тут.

☎️ Міжнародна гуманітарна організація People in Need надає безкоштовні психологічні консультації цілодобово за телефоном 0 800 210 160.

☎️ Національна асоціація психологічної допомоги запустила гарячу лінію психологічної підтримки для жителів України. Лінія працює у двох форматах: через аудіо та відеозв'язок. Психологи лінії — кваліфіковані спеціалісти, які пройшли спеціальне навчання з кризових психологічних інтервенцій та травмотерапії. Звернення повністю конфіденційні. У разі необхідності спеціалісти лінії скеровуватимуть до фахівців суміжних спеціальностей.

Номер лінії 0-800-100-102. Допомогу надають українцям й у інших країнах світу за міжнародними номерами.

☎️ Команда психологів всеукраїнського кол-центру "ВАРТО ЖИТИ" надає безкоштовні консультації всім, хто не може самотужки впоратись з переживаннями через війну росії проти України. Як звернутися:

  • 5522 — lifecell та Vodafone (дзвінки безкоштовні);
  • +38 (093) 170 72 19 — Kyivstar (за тарифами оператора).

Графік роботи лінії: 11:00-19:00 від понеділка до п'ятниці.

☎️ Гаряча лінія для постраждалих від домашнього насильства 1547 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів) працює на базі Урядового контактного центру, щоб надавати психологічну допомогу потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам і дітям. Сервіс доступний цілодобово. 

☎️ Також у Києві працює цілодобовий телефон довіри Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги при станах душевної кризи: 044 456 17 02, 044 456 17 25, 080 050 12 12 (безплатно з мобільного).

☎️ А за номером 080 050 17 01 працює Всеукраїнський телефон довіри.

Кризова допомога військовим та ветеранам

Куди звертатися з суїцидальними думками

Ілюстративне зображення

☎️ Лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду при Мінветеранів. На неї можуть телефонувати ветерани, які в тому числі є чинними військовослужбовцями, члени їхніх родин — люди, які опинились у критичних ситуаціях і потребують кризової підтримки тут і зараз. Телефонувати можна щодня із 10:00 до 20:00 за номером +38 (067) 400 46 60 або ж одразу на сайті Фонду зі смартфона — https://veteranfund.com.ua/.

☎️ Гаряча Лінія Підтримки 080 033 20 29. Психологічна підтримка ветеранів, їхніх сімей та кожного, хто відчуває на собі вплив війни. Лінія безоплатна та працює 24/7. Вона буде помічною:

  • ветеранам, які адаптуються у цивільному житті;
  • родинам, що чекають найближчих із фронту;
  • усім, кому треба заспокоїтися під час обстрілів;
  • людям після окупації;
  • тим, хто повернувся з полону;
  • тим, хто чекає своїх близьких із фронту;
  • при втраті рідних, домівки, вимушеного переїзду;
  • усім українцям у складних переживаннях, коли емоції беруть гору.

Фахівці гарячої лінії — кваліфіковані психологи, які пройшли спеціальне навчання з кризової допомоги та підтримки, мають великий практичний досвід. Серед фахівців, які працюють на Лінії, є також ветеран-психолог, який допомагає за принципом "рівний рівному".

☎️ Команда «Побратими» спеціалізується на психосоціальній адаптації ветеранів і має проєкт під назвою Veteran Hub, що є простором для ветеранів та громадських організацій, які працюють у сфері ветеранських справ. Лінія підтримки для близьких ветеранів і військовослужбовців є безкоштовною і конфіденційною. Вона доступна з усієї України щодня з 8:00 до 22:00 за номером телефону: 067 348 28 68.

☎️ Кризовий центр "Соціотерапія". Тут працюють з різними наслідками психологічної травми, серед яких: нав'язливі страхи, тривога, фобії, хронічний стрес, відчуття постійної напруги та неможливості розслабитися; неможливість пережити горе втрати; депресивний стан, включаючи відчуття безнадійності, втрати сенсу, безсилля, безрадісності; емоційні проблеми, включаючи почуття провини, сорому, нав'язливе роздратування, немотивовану агресію; проблеми соціальної дезадаптації та інші наслідки травми через воєнні дії в Україні. Телефон: 096 274-59-54. 

Психологічна допомога дітям та підліткам

Суїцидальні думки, допомога

Ілюстративне зображення

☎️ "Голоси дітей" — безкоштовна лінія психологічної підтримки для дітей та батьків. Телефонувати за номером 0800 210 106 або залишати заявку в телеграмі за номером: 099 198 57 95, телеграм, вайбер-бот

☎️ Національна "гаряча" лінія для дітей та молоді. Телефонуй 116111, 0 800 500 225

☎️ Teenergizer надає онлайн-консультації для підлітків за телефоном 066 136 33 14, або можна написати про те, що турбує, у чат на сайті. 

Ще більше корисних рішень!

Люди можуть мати суїцидальні думки з абсолютно різних причин. Хтось перебуває у стані фізичного або емоційного виснаження, хтось воліє припинити страждання. Певні чинники можуть підсилювати подібні думки:

  • Попередня спроба самогубства або випадки самогубства серед родичів та друзів.
  • Досвід важких життєвих подій, наприклад, фізичного чи емоційного насильства.
  • Раптові стресові події у повсякденному житті: припинення стосунків або втрата роботи.
  • Надмірне вживання наркотичних препаратів або алкоголю.
  • Відчуття ізоляції або брак соціальної підтримки.
  • Гнів, образа на інших людей, часто через уявне або реальне погане поводження.
  • Наявність психічного розладу.
  • Деякі хвороби (особливо з вираженим больовим синдромом) або інвалідність.

В Міністерстві охорони здоровʼя зазначають — багатьом самогубствам можна запобігти, якщо вчасно розпізнати загрозливі думки у людини та надати їй допомогу. МОЗ надало рекомендації щодо того, що варто робити, якщо близькі люди мають суїцидальні думки та наміри.  

МОЗ також зауважує, що хоч психічні розлади й можуть стати додатковим чинником ризику, але переважна більшість людей, які живуть з психічними розладами, не схильні до суїцидальної поведінки, та не всі люди, які скоїли самогубство, мали психічні розлади. Ознаки суїцидальних думок можуть бути як завуальованими, так і відкритими. Хтось говорить про свої наміри прямо, наприклад: "Я так більше не можу", "Я не хочу жити", "Я хочу заснути й ніколи не прокинутися", а хтось лише натякає. У такому випадку фахівці з МОЗ радять спробувати спонукати близьких до розмови. Якщо людина не хоче говорити, скажіть, що ви поруч і готові повернутися до розмови пізніше. Проте, якщо ви вважаєте, що є пряма загроза життю людини, ви маєте діяти негайно (найпростіше звернутися за номером ☎️ 103). Надзвичайні ситуації із психічним здоров'ям слід сприймати так само серйозно, як і з фізичним.

2275

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: