fbpx
Сегодня
Екорубрика 13:22 29 Ноя 2023

Как в Одесской области спасали краснокнижных земноводных после подрыва Каховской ГЭС

По всей Одесской области люди спасали тритонов, которых после российского теракта на Каховской ГЭС смыло в Черное море. Рассказываем, что делать, если вы находите дикое животное в нетипичной среде.

У чому проблема?

Після того, як росіяни здійснили теракт, підірвавши греблю Каховської ГЕС, безліч живих істот було змито потоками води в Чорне море. Багато тварин загинуло і сказати, наскільки сильно постраждала фауна, можна лише приблизно. 

Так, після катастрофи в Національному природному парку "Тузлівські лимани" на узбережжі знайшли 149 тритонів. Фотографія викладених на піску мертвих тритонів стала відомою — її представляло Міністерство довкілля України на міжнародній конференції, що була у листопаді. 

Тритони в Одесі

Мертві тритони, яких знайшли працівники НПП "Тузлівські лимани". Фото: Міндовкілля

Тритони, яких знаходили на узбережжі, ймовірно є Тритоном Дунайським, що занесений до Червоної книги України. Вид також входить до списків Додатку ІІ Бернської конвенції як «види тварин, які підлягають охороні».

Тритонів змило в Чорне море — у солону воду, в якій тварини вижити не змогли б. Проте частину з них все ж вдалося врятувати. Тоді серед знайдених у Тузлівських лиманах 204 тритонів 55 виявилися живими. Їх знаходили й на узбережжі Одеси. 

Тритони в Одесі

Тритон на узбережжі. Фото: НПП "Тузлівські лимани"

Як вдалося врятувати частину червонокнижних тварин після катастрофи — розповідаємо у цьому матеріалі.

Яке рішення?
Тритони в Одеському зоопарку 

Як розповідає "Суспільне", після катастрофи частина тритонів прибилася до узбережжя Одеси, де небайдужі громадяни збирали та приносили їх до Одеського зоопарку. Спочатку директор установи Ігор Беляков казав, що тритонів краще випустити в природне середовище — туди, звідки їх змило. Але проблема була в тому, що деякі природні екосистеми через Каховську катастрофу було знищено

Тому зваживши всі ризики повернення придніпровської популяції тритонів у свої біотопи, фахівці Українського герпетологічного товариства у співпраці з Нижньодніпровським НПП та Одеським зоопарком, організували та здійснили цей природоохоронний захід.

Попередньо представники товариства визначили кілька придатних для тритонів місць: у південній околиці Херсона, Комишанах, Білозерці на річці Кошевій, правої притоки Дніпра. 

Всього випустили 32 тритони. Кожного візуально оглянули, сфотографували, зібрали зразки. Ці дані в перспективі допоможуть фахівцям зрозуміти чи була успішною транслокація. Випуск провели у чотирьох найбільш придатних точках. Наразі спеціалісти продовжують слідкувати за тим, як адаптується і відновлюється дніпровська популяція тритонів.

Загалом в Одеській області було врятовано близько трьохсот диких тварин з Херсонщини. Крім дунайських тритонів були ще й озерні жаби, водяні вужі, червоновухі черепахи. Більшість з них вже випущені на волю, у сприятливе середовище. Деяких доводилось везти далеко за межі Одеси, бо в місті немає джерел прісної води. На жаль, відловити та переправити в безпечне місце вдалось не всіх.

Живих тварин, яких знайшли у Тузлівських лиманах, відвезли до Дунайського біосферного заповідника, де їх випустили у притоках річки.

Дорогу "вимушені переселенці" перенесли успішно. За оцінками фахівців, вони мають добре адаптуватися в дунайських водах.

Пощастило не всім

Останнім часом тритони стають популярними серед любителів створювати акваріуми та тераріуми. Наприклад, тритон китайський або червонобрюхий, що не мешкає в Україні, але своїм червоним черевцем схожий на тритона дунайського, продається в зоомагазинах.

Люди сприймають цих земноводних як атракцію, і не всім тритонам пощастило потрапити у природне середовище, як тим, що були знайдені у Тузлівських лиманах або принесені до Одеського зоопарку. 

Тритони в Одесі

Комунальниця Ірина, яка хоче подарувати тритонів подрузі. Фото: Суспільне Одеса

Під час прибирання узбережжя та пляжів, одеські комунальники також знаходили багато земноводних — жаб, змій, та, звичайно, ще живих тритонів. Такі знахідки вони дарували своїм друзям та знайомим як "оригінальний" презент. 

То що робити з тритонами?

Рідкісних тварин не можна дарувати друзям, залишати собі, або викидати в найближчий ставок чи річку. Вилучення червонокнижних тварин із природного середовища є адміністративним правопорушенням і відповідно до ст. 90 КУпАП тягне за собою штраф до 510 гривень. 

Рішенням у випадку, коли ви знайшли дику тварину, може стати зоопарк. Саме в зоопарках фахівці можуть визначити, які місця можуть стати для тварин новим домом, де вона може розмножуватись та збільшувати свою популяцію. 

Важливо також пам'ятати, що деякі земноводні є небезпечними, оскільки мають слизову оболонку, яка може спричиняти подразнення або навіть серйозні отруєння. Тому якщо ви вже взялись за порятунок, та не маєте часу на визначення виду, подбайте про необхідний захист, наприклад, медичні рукавички. До речі, цей захід безпеки працює в обидва боки — як для вас, так і для тварин, які можуть отримати бактерії або інфекції від вас.

Ще один важливий момент — це впевнитись в тому, що тварина не випадково опинилась там, де ви її знайшли. Можливо, вона має там бути, тож перед вилученням з середовища, де вона перебуває, краще порадитись зі спеціалістами. 

Проєкт "Відновлення територій півдня України після руйнування Каховського водосховища" створено за участю CFI, Французького агентства з розвитку ЗМІ, в рамках проєкту Hub Bucharest, за підтримки Міністерства закордонних справ Франції.

3913

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: