fbpx
Сегодня
Здоровье 14:17 26 Дек 2023

Как получить паллиативную помощь в Украине: пошаговая инструкция

Паллиативная помощь — это медицинская помощь, которую должны получать люди, чьи болезни, к сожалению, неизлечимы. Сейчас в стране достаточно широкая сеть заведений, оказывающих паллиативную помощь как в стационаре, так и мобильно. К сожалению, количество таких пациентов тоже растет. Рассказываем, к кому обратиться за соответствующим направлением, а также что входит в пакеты бесплатных услуг и что делать, если услуги предоставляются некачественно или не в полном объеме.

У чому проблема?

З початку повномасштабної війни кількість пацієнтів з важкими невиліковними хворобами збільшилася. Це "Рубриці" підтвердили в Національній службі здоров'я України. Відтак зросла і потреба у медичних послугах із надання паліативної допомоги. 

Яке рішення?

Паліативна допомога це медична допомога, що надається людям зі складними хворобами, які не можуть бути вилікувані. Метою паліативної допомоги є полегшення страждань пацієнта та покращення якості його життя. Основні принципи паліативної допомоги включають лікування болю, симптомів та психологічну підтримку. 

В Україні паліативну допомогу надає держава, приватні клініки та благодійні організації, зокрема найбільше таких підопічних має Благодійний фонд "Свої". Про них "Рубрика" розповідала за посиланням

Які послуги пропонує держава?
Мобільна і стаціонарна допомога

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) має два пакети послуг з паліативної допомоги за Програмою медичних гарантій: "Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям" та "Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям".

Нині в країні розгалужена мережа закладів, які надають паліативну допомогу як в стаціонарі, так і мобільно з виїздом за місцем перебування пацієнта, повідомили в НСЗУ у відповідь на запит "Рубрики". Договір із НСЗУ мають 727 закладів на стаціонарну паліативну допомогу та 1033 надавачі – на мобільну паліативну допомогу.

Кількість надавачів таких медичних послуг зростає, і це великий плюс. Адже, як нагадала нещодавно голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак, "до того, як Національна служба здоров'я не виділила цей вид медичної допомоги в окремий пакет у Програмі медичних гарантій, таку допомогу надавали лише кілька десятків закладів на всю країну". 

Голова НСЗУ Наталія Гусак також підкреслювала, що доступність паліативної допомоги в регіонах значною мірою залежить від місцевої влади, яка відповідає за організацію надання медичної допомоги в громадах: "Саме місцева влада може ініціювати створення паліативних відділень або бригад у медзакладах, приймати місцеві програми і таким чином поліпшувати доступ до надання паліативної допомоги".

Водночас в експертної спільноти часом виникають питання щодо якості надання паліативних послуг, зокрема як мінус оцінюють те, що 2023-го року договори з НСЗУ на надання такої мобільної допомоги уклали багато центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). "Суперечність закладена від самого початку, тому що паліатив — це не первинна допомога", — наполягають зокрема фахівці Благодійного фонду "Свої".

Яка тенденція?
Пацієнтів більшає

За даними НСЗУ, мобільну паліативну медичну допомогу отримали:

  • у 2021 році — 29 999 пацієнтів,
  • у 2022 році — 73 360 пацієнтів,
  • а з початку 2023 року — 70 328 пацієнтів.

Стаціонарну паліативну медичну допомогу отримали:

  • у 2021 році 21 745 пацієнтів,
  • у 2022 році — 52 703 пацієнти,
  • а з початку 2023 року 59 151 пацієнт.

Як діяти, якщо потрібна паліативна допомога?

Передусім потрібно отримати від сімейного лікаря електронне направлення на надання мобільної паліативної допомоги.

Далі з допомогою сімейного лікаря або самостійно на сайті НСЗУ обрати зручну для вас лікарню, яка надає такі послуги. 

Як отримати паліативну допомогу в Україні

Скриншот із головної сторінки сайту НСЗУ nszu.gov.ua

Знайти заклад можна на онлайн-карті НСЗУ в розділі Е-дані/ Аналітичні панелі (дашборди)/Укладені договори про медичне обслуговування населення.

Як отримати паліативну допомогу в Україні

Для цього потрібно у полі фільтрів обрати свою область або населений пункт та в групі послуг обрати паліативну допомогу – стаціонарну або мобільну. 

Як отримати паліативну допомогу в Україні

Перед людиною з'явиться мапа із закладами та їх контактними даними, які безоплатно надають паліативну допомогу.

Як отримати паліативну допомогу в Україні

На скриншоті: Мапа закладів, які надають стаціонарну і мобільну паліативну допомогу

Також підказати, де знаходиться на медзаклад, який надає паліативну допомогу, може оператор контакт-центру НСЗУ. Для цього потрібно зателефонувати за номером 16-77.

Обравши заклад, треба звернутися до нього з електронним направленням, і до пацієнта має приїхати мобільна бригада. 

Медичні послуги, закладені в Програмі медичних гарантій, є універсальними: їх можуть отримати як військовослужбовці, так і цивільні, інформують у НСЗУ.

Які безоплатні послуги має отримати пацієнт стаціонарної форми

За пакетом "Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям" пацієнт отримує такий перелік безоплатних послуг:

  1. Складання плану спостереження пацієнта чи пацієнтки та оцінка стану.
  2. Запобігання та лікування хронічного больового синдрому. Ефективне знеболення та забезпечення цілодобового доступу до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних. Цими препаратами пацієнта мають забезпечити у стаціонарі закладу безоплатно. Купувати їх за власні кошти не потрібно (інформація від НСЗУ).
  3. Лікарське спостереження та цілодобовий медсестринський догляд.
  4. Проведення необхідних лабораторних досліджень та інструментальних обстежень.
  5. Також пацієнт отримує симптоматичну терапію. У тому числі — фармакотерапевтичні, хірургічні, фізіотерапевтичні та інших методи лікування.
  6. Надання кисневої терапії та респіраторної підтримки за потреби.
  7. Харчування в умовах стаціонару, зокрема лікувальне харчування. Купувати пацієнту його не потрібно (інформація від НСЗУ).
  8. Складання плану фізичної та психологічної чи психічної адаптації пацієнта.
  9. Послуги фізичної терапії та медичної реабілітації.
  10. Навчання членів родин пацієнта навичкам догляду тощо.

У НСЗУ наводять повний перелік підстав для надання таких послуг: направлення лікаря з надання першої медичної допомоги, якого обрано за декларацією про вибір лікаря (сімейного лікаря); направлення лікуючого лікаря; направлення лікаря мобільної паліативної служби; переведення з іншого закладу охорони здоров'я.

Повний обсяг послуг можна дізнатися на сайті НСЗУ у розділі Контрактування 2023 \ Вимоги ПМГ 2023 (пункти 10,15):

Як отримати паліативну допомогу в Україні

Скриншот з розділу "Контрактування 2023" на сайті НСЗУ

Які безоплатні послуги має отримати пацієнт мобільної бригади

Мобільну паліативну допомогу мультидисциплінарна команда надає пацієнту за місцем перебування. За цим пакетом пацієнти отримують безоплатно такі послуги:

  1. Складання плану спостереження, оцінка соматичного та психоемоційного стану.
  2. Запобігання та лікування хронічного больового синдрому. Зокрема, призначення та виписка рецептів на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, ненаркотичні знеболювальні препарати та проведення знеболення. Працівники мобільної бригади можуть виписати рецепт на такі речовини, проте пацієнт купує їх за власні кошти, якщо у місці проживання відсутня відповідна місцева програма з забезпечення пацієнтів такими ліками в амбулаторних умовах.
  3. Безоплатним є проведення ряду лабораторних досліджень, а також забір матеріалів для проведення інших аналізів і транспортування їх до лабораторного центру.
  4. Інструментальні обстеження, такі як електрокардіографія за умови наявності відповідного портативного обладнання.
  5. За потреби пацієнту забезпечують кисневу підтримку та засоби для мобільності.
  6. Безоплатними є також лікарські засоби з Національного переліку лікарських засобів.

Мобільна паліативна команда має відвідувати пацієнта або контактувати з ним віддалено не менше ніж 1 раз на тиждень. Також заклад має забезпечити цілодобовий контактний номер для консультування пацієнтів.

Умови надання послуги — за місцем перебування пацієнта/пацієнтки та з використанням засобів телекомунікації.

Підстави надання послуги: направлення лікаря з надання першої медичної допомоги, якого обрано за декларацією про вибір лікаря; направлення лікуючого лікаря; переведення з іншого закладу охорони здоров'я під нагляд спеціалістів паліативної служби.

Цю інформацію НСЗУ надала "Рубриці" у відповідь на запит, у більш повному вигляді вона також міститься на офіційному сайті служби. 

Що робити, якщо вам не надали гарантованих послуг?

Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 і залишити скаргу на цей медичний заклад. 

"На скарги Національна служба здоров'я реагує. Вона переглядає виплати лікарням. Єдине, що вони можуть зробити, це щоб лікарня, надаючи неякісні послуги, хоча б не отримувала за це кошти", — коментує виконавча директорка Благодійного фонду "Свої" Ірина Кошкіна.

До слова, у жовтні цього року Кабінет Міністрів надав Національній службі здоров'я ширші повноваження для моніторингу медзакладів щодо дотримання ними умов контрактування. Відтепер НСЗУ може здійснювати два види моніторингу — автоматичний та фактичний. Автоматичний моніторинг здійснюється шляхом аналізу масиву даних та оцінки подальших ризиків, повідомляли у МОЗ. Фактичний моніторинг — це документальний моніторинг та візит безпосередньо у медзаклад. Такий моніторинг може бути як плановим, так і позаплановим. 

Куди, крім державних закладів, можна звернутися?

Благодійний фонд "Свої" — один з небагатьох і найбільший в Україні, що надає паліативну допомогу дорослим. У ньому намагаються допомогти всім, хто звертається, але виїзні послуги надають саме в Києві та на Київщині. 

Також дорослим паліативним пацієнтам адресно допомагає Благодійний фонд паліативної допомоги "ЛаВіта". Фонд надає засоби гігієни, засоби по догляду за ліжковохворими людьми, підгузки, пелюшки. На жаль, ресурси ініціативи обмежені, допомога надається до вичерпання бюджету проєкту.

У "ЛаВіті" людям надають і психологічну підтримку, на сайті фонду зазначений номер безоплатної телефонної лінії +38 (067) 372 17 12 (з 10:00 до 18:00). Тут можна отримати консультацію в питаннях знеболення, догляду, влаштування в хоспіс, дихальної підтримки та психологічної допомоги.

У Львові працює благодійний фонд "Крила надії", основним напрямком якого є надання підтримки важкохворим дітям. Учасники ініціативи намагаються всіляко підтримати дітей, яким доводиться місяцями перебувати в лікарнях: малечу розважають лікарняні клоуни, для дітей організовують творчі заняття і різноманітні "Дні радості". Щоб допомогти маленьким пацієнтам побороти страх перед медичними процедурами та маніпуляціями, встановлюють "Коробки хоробрості". Після процедури дитина може обрати собі іграшку як винагороду на мужність.

Нещодавно під Києвом запрацювала "Дача" — поки що єдиний в Україні Центр для родин з важкохворими дітьми, в якому вони можуть безоплатно жити разом протягом лікування у Національному інституті раку та Охматдиті.

У листопаді цього року на території чернівецького центру "Місто Добра" запрацював реабілітаційний центр та хоспіс для дітей з інвалідністю та дітей, які потребують паліативного піклування. Всі послуги в реабілітаційному центрі та хоспісі безоплатні. 

У реабілітаційному центрі готові допомогти дітям з інвалідністю, яких виховує лише один з батьків (опікунів/піклувальників). Це діти, які мають порушення рухових функцій і потребують цілодобового догляду та які мають складні діагнози й потребують паліативного піклування. Також "Місто Добра" готове надати психологічну, юридичну, просвітницьку або іншу допомогу батькам таких дітей. Є можливість перебування дітей без батьків, щоб надати можливість їм вирішити власні нагальні проблеми чи час для оздоровлення.

Також паралельно з реабілітацією дитини чи перебування в хоспісі, одиноким мамам можуть надаватися послуги професійного навчання, допомога з працевлаштуванням чи відкриттям власної справи. Загалом "Місто Добра" — це великий комплекс надання соціальних послуг та притулку мамам з дітьми, що потрапили у складну життєву ситуацію.

2150

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: