fbpx
Сегодня
Здоровье 13:36 02 Фев 2024

Как лечить боль в спине: когда делать МРТ и почему массаж не всегда хорошее решение?

Знали ли вы, что каждый пятый имеет противопоказания к массажам? Неудачно проведенный массаж может стать причиной травмы или смертельной трагедии. Следовательно, любимое “лекарство” украинцев от боли в спине — часто скорее большее, чем меньшее зло. “Рубрика” рассказывает, что делать, если у вас болит спина, когда и зачем следует делать МРТ и как избежать нежелательных “массажных” последствий. (укр.)

У чому проблема?

Існує міф, що коли болить спина, треба йти на масаж і він усе владнає. Контакти мануальників та масажистів, які вміють "добре розімʼяти м'язи" чи "поставити хребці на місце" часто, наче коштовність, передаються із рук в руки родичами та знайомими. Ба більше — деякі люди з медичною освітою теж вірять в універсальність та чудодійність такої "механікотерапії" та часто радять її тим, хто скаржиться на неприємні відчуття у спині. До слова, дорсалгія, або біль у спині є однією з найчастіших причин звернень за медичною допомогою.

Дійсно, після 8-годинної сидячої роботи або ж важкої фізичної праці дуже хочеться розслабитися та порелаксувати під вправними руками масажиста. Але насправді біль у спині може бути спричинений зовсім не втомою, "солями у хребті" чи "затиснутими" м'язами. Натомість його причини можуть бути такі, що масаж аж ніяк не допоможе, а навпаки — може зробити ще гірше.

Жертвою міфу про те, що масаж — це панацея, стає багато людей. Найчастіше таке самопризначене "лікування" не приносить полегшення. Крім того, воно може бути дуже болючим, супроводжуватися синцями, посилювати вже наявні в організмі запальні процеси, стати причиною погіршення стану здоровʼя та травм. Іноді сеанси масажу закінчуються трагедією. Так, в Україні в останні кілька років були випадки, коли пацієнти через отримані травми спини під час масажу потрапляли в лікарні та навіть помирали.

Яке рішення?

Без попереднього візиту до лікаря відправлятися на сеанс масажу не можна!

Лікувальні масажі мають призначатися пацієнтам тільки після ретельного обстеження, збору анамнезу й консультацій з фахівцями.

Про причини болю у спині, хвороби та аномалії, за яких протипоказаний масаж, а також про інші міфи, пов'язані з болями у спині, "Рубриці" розповіла лікарка-неврологиня Ірина Данилюк.

Як це працює?

біль у спині

Біль у попереку — найчастіша скарга від пацієнтів. Фото ілюстративне.

Лікарі класифікують біль у спині (дорсалгії) за часовими рамками, коли людина відчуває біль:

  • гострий (до 4 тижнів);
  • підгострий (4-12 тижнів);
  • хронічний (> 12 тижнів).

З досвіду лікарки-неврологині Ірини Данилюк, 80-90% пацієнтів скаржаться на біль у нижній частині хребта. Чому саме цей відділ — бо на поперековий відділ хребта приходиться найбільше осьового навантаження.

При цьому фахівчиня звертає увагу: як правило, біль у спині є лише захисною реакцією, станом, який сигналізує нам про локальні чи системні зміни.

Які ж саме причини викликають даний стан? Нумо розбиратися. Але спочатку…

Поговоримо про міфи

Ірина Данилюк

Лікарка-неврологиня Ірина Данилюк

"Існує хибна думка, що «остеохондроз і його наслідки у вигляді протрузій/гриж» чи «відкладання солей» є основними патернами болю у спині. Насправді це — міф", — говорить Ірина Данилюк.

Остеохондроз — це вікові дегенеративні зміни в хребті, якщо простими словами — це природне старіння хребта. У когось цей процес розвивається повільно, а в когось має більш виражені ознаки, які можна візуалізувати на МРТ/КТ чи рентген-знімках. Це залежить від генетичних факторів, а також того, якого способу життя дотримується людина (чи дотримується збалансованого харчування, достатнього водного балансу, гігієни праці та відпочинку, контролю ваги тіла).

Дійсно, цей процес може давати певні ускладнення, але не в усіх випадках.

"Зазвичай ознаки остеохондрозу хребта є лише знахідками під час обстежень і ніякого відношення до скарг пацієнта не мають, — каже лікарка. — «Відкладення солей в хребті» — це теж міф, який немає жодного відношення до сучасної доказової медицини".

Ірина Данилюк пояснює: існує водно-сольовий обмін-комплекс процесів всмоктування, розподілу і виділення води та солей, який в основному контролюється нашими нирками й зміни в ньому не призводять до таких локальних ускладнень, як відкладення солей в хребті. Цей міф з'явився, коли на рентген-знімках були виявлені остеофіти — шиповидні, заокруглені вирости на хребцях. Вони з'являються, коли змінюється висота міжхребцевих дисків. Тобто вони є кістковими розростаннями й тому їх не можна розмасажувати, розчинити чи розбити. Навпаки, коли на них грубо впливати вправленнями чи масажем, можна викликати певні небезпечні ускладнення.

Які ж насправді причини болю у спині?

біль у спині

Неврологиня Ірина Данилюк проводить огляд пацієнтки

За словами лікарки, біль у спині — проблема, що може мати багато різних причин. Серед них, наприклад:

  • наслідки/ускладнення дегенеративно-дистрофічних змін у хребті: патологічні зміни в міжхребцевих дисках/фасеткових суглобах; спондилолістез — зміщення одного хребця відносно іншого та інші;
  • порушена постава: важка форма сколіозу, кіфосколіозу; любмалізація хребта (вроджена вада хребта, за якої утворюється додатковий поперековий хребець); 
  • патологія м'яких тканин: міофасціальний синдром (напруження окремих м'язів, яке супроводжується різким болем); тендиніти (запалення сухожилля);
  • травми хребта;
  • метаболічні захворювання: остеопороз (процес, за якого порушується природна структура хребця), хвороба Педжета (порушення балансу між оновленням і руйнуванням кісткової тканини);
  • запальні неінфекційні захворювання: хвороба Бехтєрєва (захворювання суглобів хребта, в результаті якого поступово формується обмеження його рухливості з утворенням анкілозів — зрощень кісток);
  • інфекційні захворювання: остеомієліт хребта (запальний процес в структурах хребта під впливом інфекційного чинника);
  • онкопатологія;
  • психосоматичні розлади: фіброміалгія (тривалий м'язово-скелетний біль), втомлюваність без явних порушень.

Також Ірина Данилюк наголошує на можливих факторах ризику болю у спині:

  1. гіподинамія (малорухомий спосіб життя);
  2. важка фізична праця, або з високим осьовим навантаженням (офісні працівники, робота за комп'ютером);
  3. незбалансоване харчування і недостатній водний режим;
  4. надлишкова вага тіла;
  5. невчасне лікування супутніх захворювань;
  6. низька психоемоційна/соціальна адаптація;
  7. наявність шкідливих звичок.

"Отже, причин і факторів у виникненні дорсалгії на сьогодні існує дуже багато. В одних випадках лікарю достатньо вас просто опитати, оглянути, провести відповідні тести й цього буде достатньо для постановки клінічного діагнозу. Але є специфічні (вторинні) причини — тоді потрібні додаткові методи обстеження", — зазначає Ірина Данилюк.

Так, лікар загальної чи вузької практики скерує пацієнта на дообстеження, коли є наявні ознаки специфічного (вторинного) болю в спині й такі "червоні прапорці":

  • різка втрата ваги тіла;
  • онкопатологія в анамнезі;
  • біль, який продовжується в нічний час;
  • тривала лихоманка;
  • біль вперше виник у віці менш як 16 років або старше 70 років;
  • недавні травматичні ушкодження;
  • порушення функцій тазових органів (нетримання сечі);
  • підвищена швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), кров у сечі;
  • біль у спині триває більш як 6 тижнів і не реагує на лікування;
  • наявна вогнищева неврологічна симптоматика.

У таких випадках дообстеження може відбуватися з використанням таких методів:

  • КТ (комп'ютерна томографія) або МРТ (магнітно-резонансна томографія);
  • рентгенографія;
  • електронейроміографія (стимуляційна і голкова);
  • денситометрія (визначення рівня кальцію в кістках);
  • мієлографія використовується за підозри на стиснення спинного мозку або кінського хвоста (анатомічна структура в нижньому відділі спинного мозку);
  • лабораторні маркери (аналізи).

Рятуємо спину правильно

Отож, можна зробити висновок, що під болем у спині можуть маскуватися багато складних і небезпечних станів. Тому якщо у вас виникла така проблема, однозначно необхідно звернутися до лікаря загальної практики/сімейного лікаря чи одразу до невролога.

Лікування болю в спині має бути направленим на: 

  1. усунення причини болю;
  2. усунення супутніх симптомів;
  3. усунення факторів прогресування болю (зниження ваги тіла; дозоване фізичне навантаження; відмова від шкідливих звичок, та інше).

Неврологиня Ірина Данилюк відзначає: коли людина відчуває болі в спині, велику роль у лікуванні відіграватимуть немедикаментозні методи. А саме — сучасні стратегії реабілітації. Власне, тоді лікар підбирає для пацієнта індивідуальний комплекс вправ для укріплення "м'язового корсета" хребта, щоб зняти з нього осьове навантаження і стабілізувати його. Також використовують вправи на розтягнення/розслаблення: стретчинг, пілатес, йогу, постізометрична релаксація.

Якщо біль є наслідком порушення постави (сколіоз, кіфосколіоз), використовують шрот-терапію, в основі якої лежить усвідомлена/скорегована постава, асиметричне дихання та інше.

А як же масаж?

Лікувальний масаж, ручний чи апаратний, для лікування болю у спині використовується в окремих випадках. Призначити його може лише лікар — врахувавши баланс між користю та ризиком.

Як допоміжний метод його можна використовувати при міофасціальному синдромі (МФС) — ниючому болю в ураженій групі м'язів, що не проходить в стані спокою та посилюється під час навантажень та активації тригерів. У своїй практиці лікувальний масаж лікарка застосовує як додатковий засіб — коли за допомогою масажу можна зменшити чи зняти м'язовий компонент болю.

Слід пам'ятати, що масаж має багато протипоказань, коли йдеться про біль у спині. Виявити більшість цих факторів без візиту до лікаря та відповідного обстеження неможливо. Серед них, наприклад:

  1. Аномалія Кімерлі (вада розвитку першого шийного хребця у вигляді додаткової дужки);
  2. Травматичні ушкодження хребта.
  3. Онкопатологія в анамнезі.
  4. Запальні захворювання хребта.
  5. Метаболітичні захворювання хребта (при яких порушена щільність/ структура хребта).
  6. Порушена постава (за вираженого сколіозу виникає ротація і торсія хребця — тобто зміна положення хребця щодо вертикальної осі й структурна деформація. У таких випадках небезпечно використовувати  окремі техніки масажу).

"Сьогодні пацієнти, маючи доступ до різної інформації, самостійно назначають собі непотрібні обстеження та призначення, використовують нетрадиційні, або недоказові методи лікування. На жаль, мені доводиться лікувати вже наслідки таких дій", — говорить Ірина Данилюк.

З власної практики лікарка наводить сумний приклад такого самолікування:

"Пацієнт з вираженим болем у ділянці потилиці та шиї, відчуттям  м'язового напруження, запамороченням і обмеженістю амплітуди рухів у шиї звернувся до хіропрактика-масажиста, отримав без додаткових методів обстеження сеанс мануальної терапії і як наслідок перелом додаткової дужки першого шийного хребця та гостре порушення мозкового кровопостачання у вертебро-базилярному басейні (інсульт). Далі — кілька оперативних втручань. І на сьогодні його очікує підтримуюча терапія у невролога й довга реабілітація. Цієї ситуації можна було б уникнути, якби пацієнт звернувся за консультацією до невролога одразу, адже після діагностичного пошуку на знімках було виявлено аномалію Кімерлі, а з цією патологією масажі протипоказані".

Аномалія Кімерлі, до слова, діагностується приблизно у 12-30% людей. Тобто в середньому кожен п'ятий має протипоказання до масажів!

Ще більше корисних рішень!

Як зберегти хребет здоровим?

біль у спинібіль у спині

Фото ілюстративне

Лікарі радять: якщо ви хочете мати здоровий хребет, який би не приносив проблем, зверніть увагу на наступні моменти:

  • Слідкуйте за своєю поставою: не сутультеся, тримайте спину рівно.
  • Якщо у вас сидяча робота — не забувайте час від часу вставати й робити коротку розминку. Наприклад, прогулюйтеся по 5-10 хвилин через кожні 2 години сидіння. Міняйте положення тіла кожні 30-45 хвилин.
  • Матрац, на якому ви спите, має бути рівним та в міру жорстким.
  • Щоб не пошкодити хребет, правильно підіймайте предмети. Згинайте ноги в колінах, щоб підбирати предмети з підлоги. Намагайтеся не підіймати з підлоги важкі предмети без сторонньої допомоги. Ніколи не підіймайте важкий предмет вище рівня плечей, а також не підіймайте тяжкості, якщо відчуваєте, що вони вимагають граничної напруги.
  • Зберегти спину здоровою допоможе і правильне, збалансоване харчування. Адже для кісток життєво необхідні поживні елементи, серед яких білки, жири та мінерали: кальцій, магній, а також марганець і фосфор.
  • Зверніть увагу на свою вагу. Адже кожен зайвий кілограм — це додаткове навантаження на хребці та міжхребцеві диски, які швидше зношуються, деформуються.
  • Розвивайте рухливість свого хребта, займаючись хоча б 30 хвилин на день фізичною активністю (ходьба, підняття п'ят, вправи на розтяжку), виконуйте вправи для зміцнення м'язів хребта.
  • Носіть правильне та якісне взуття.
  • Уникайте переохолодження.
  • Будьте уважними до свого здоров'я, і якщо з'являється біль у спині, вчасно звертайтесь до лікаря, не займайтесь самолікуванням.
7637

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: