fbpx
Сегодня
Истории 15:28 24 Июн 2022

Счастливые Ба и Де. Как Украинская Волонтерская Служба помогает пожилым людям во время войны

Это история о том, как совместными усилиями общественной организации, благотворительного фонда и сообщества волонтеров удалось организовать помощь одиноким пожилым людям во время войны. (укр.)

English version here

У чому проблема?

З початком повномасштабної війни та гуманітарної кризи, яка послідувала за нею, кількість людей, які потребують допомоги в Україні, різко зросла. Зокрема, допомоги більше стали потребувати люди літнього віку. 

За даними Держстату, в Україні налічується понад 10.8 млн пенсіонерів. Більшість з них дають собі раду самі, або ж за ними доглядають їхні рідні. Допомоги потребують літні люди, які не мають родичів або їхні родичі не мають фізичної можливості їм допомагати.

Українська Волонтерська Служба допомога літнім людям

"Під час повномасштабного вторгнення проблема самотніх літніх людей набула більших масштабів, аніж це було у попередні роки. Якщо, наприклад, у час пандемії коронавірусу ми здебільшого говорили про емоційну й психологічну підтримку, то зараз мова йде про забезпечення базових потреб: доступ до харчових продуктів та ліків", — розповідає керівниця гуманітарного напряму Української Волонтерської Служби Вікторія Зацнова. 

Окрім цього, велика частина людей старшого віку часто відмовляється від евакуації з небезпечних місць. Тому в прифронтових зонах їм життєво необхідна допомога волонтерів. Проте, мова йде не лише про "гарячі точки". Через ріст цін та логістику такої допомоги потребують по всій країні.  

Яке рішення?

Для вирішення цієї проблеми в Українській Волонтерській Службі вирішили організувати адресну допомогу продуктовими наборами та ліками. Для ефективної роботи запартнерилися з БФ "Старенькі", які понад сім років займаються допомогою літнім людям, а також задіяли свою спільноту волонтерів.

Головними героями цієї історії є волонтери, які відгукуються на запит організації, купують продукти та ліки та доставляють їх до самотніх літніх людей.

"Без спільноти волонтерів нічого б не спрацювало. Вони допомагають у різних населених пунктах. Наприклад, у нас є хороший кейс допомоги у прифронтовій зоні в місті Покровськ, Донецької області. Там є волонтерська організація, яка до війни спеціалізувалася на правозахисті, а зараз змінила фокус і підтримує тих, хто цього найбільше потребує. Ми допомагали цим волонтерам. Вони отримали фінансову підтримку в нашій програмі мінігрантів і допомагають людям літнього віку. За два місяці нашої взаємодії вони зробили три "розвозки" продуктових наборів. Допомогу отримали 30-50 людей, які залишилися в місті. І це більшою мірою люди літнього віку, які потребують базових продуктів та ліків", — каже Вікторія Зацнова. 

Як це працює?

На початку повномасштабного вторгнення Українська Волонтерська Служба запустила Волонтерську гарячу лінію — чат-бот, у який можна звернутися за допомогою. Після того, як запит про допомогу приходить на лінію, його в обробку бере волонтер-кейс-менеджер. Він має перевірити його на правдивість та верифікує. Для цього він телефонує або ж переписується з тим, кому потрібна допомога. Перевіряють, чи запит справді для літньої людини. 

"На жаль, зараз є чимало випадків, коли люди намагаються нажитися на гуманітарній допомозі. Тому наші кейс-менеджери через спілкування і питання перевіряють, чи людині дійсно потрібна допомога. Ми дізнаємося, чому людина потребує допомоги, чи є у неї родичі, які живуть поблизу, чи допомагають їй соцслужби. Насправді виявити шахраїв досить просто: вони плутаються, нервують і агресують, коли відповідають на такі питання", — пояснює Вікторія Зацнова.

Після перевірки є кілька шляхів, як людина отримує допомогу. Перший — кейс-менеджер шукає у базі Української Волонтерської Служби, яка налічує понад 7000 осіб, волонтера з того ж населеного пункту, звідки надійшов запит, дізнається, чи він може закрити його: купити базовий продуктовий набір і ліки та доставити літній людині. Також дізнаються, чи може волонтер це зробити своїм коштом, якщо ні — кошти компенсує організація коштом благодійних внесків. 

"Ми пояснюємо людям, що ми не доставка продуктів на замовлення. Наші продуктові набори містять базові продукти. Їхня вартість — близько 500 гривень на одну особу на місяць. Також ми перевіряємо, які ліки у нас просять. Наприклад, був випадок, коли одна пластинка препарату коштувала 1000 гривень. Ми перевірили і з'ясували, що це ліки, які допомагають припинити грудне вигодовування. Це були ліки не для літньої людини", — розповідає Вікторія. 

Українська Волонтерська Служба допомога літнім людям

Якщо у населеному пункті організація не може знайти волонтера чи партнерську організацію, знаходять волонтера у найближчому місті чи селі й надсилають продукти й ліки "Новою поштою". 

Також купувати та доставляти продукти та ліки допомагають кур'єри Glovo у шести українських містах: Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Полтаві, Житомирі та Чорноморську. 

Ще один варіант допомоги — консультація про те, де можна отримати допомогу. Якщо запит від людини організація закрити не може, то кейс-менеджер розповідає, куди і як можна звернутися.

А це точно працює? 

Українська Волонтерська Служба допомога літнім людям

З початку повномасштабного вторгнення на Гарячу волонтерську лінію надійшло понад 1100 запитів на допомогу. Допомогу надали у понад 700 випадках. Частину запитів скасували (їх не змогли перевірити та верифікувати), частина ще зараз знаходиться в опрацюванні.

"Одна з моїх улюблених історій у цьому проєкті — історія з Покровська. Наші волонтери там розвозили продуктові набори літнім людям. І візит до одного з дідусів припав на його день народження. Йому виповнилося 93 роки. Він був надзвичайно зворушений і вдячний за те, що попри такий складний час у країні про нього не забули", — ділиться Вікторія Зацнова. 

Загалом волонтери допомогли понад 4000 людей. А також зібрали благодійних внесків на адресну допомогу на понад 1,5 млн гривень. 

Ще більше корисних рішень!

Поради від УВС, якщо ви хочете почати допомагати людям літнього віку

Українська Волонтерська Служба допомога літнім людям

Якщо у вас виникло бажання почати волонтерити та допомагати літнім людям, але ви не знаєте, де шукати тих, кому потрібна допомога — дізнайтеся, чи ваші сусіди її не потребують. Дуже часто ми живемо у своїх будинках і дворах і навіть не підозрюємо, що поруч можуть жити люди, яким важко сходити в магазин за продуктами або вони не мають на це коштів. Тому варто почати з розвитку внутрішньої культури добросусідства. 

Також Українська Волонтерська Служба спільно з фондом "Старенькі" розробили детальну пам'ятку, у якій розповідають про те, як організувати допомогу літнім людям. Також ви можете долучитися до підтримки, зробивши грошовий внесок на адресну допомогу, яку реалізує УВС.

1
17334

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: