fbpx
Сегодня
Решение 18:18 14 Дек 2023

Символическое восстановление разрушенных памятников в пазлах: как инициатива “Ukrainian Puzzles” помогает восстановлению Украины

Российские атаки ракетами и дронами по мирному населению разрушили большое количество гражданской инфраструктуры. И хотя от многих выдающихся зданий остались руины, они продолжают жить на фотографиях и в воспоминаниях украинцев. “Ukrainian Puzzles” сохранили красоту украинских памятников в дизайне своих пазлов. Средства от их продажи планируют перечислять на восстановление после выхода компании на чистую прибыль. (укр.)

English version here

Наразі команда "Ukrainian Puzzles" проводить змагання, на яких учасники складають пазли на швидкість, та бере участь у різноманітних фестивалях, щоб збирати кошти та передавати їх на благодійність. В розмові з авторкою ідеї та співзасновницею проєкту Яриною Журбою "Рубрика" дізналась, як з'явились та працюють "Ukrainian Puzzles". 

У чому проблема?

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що станом на 25 листопада 2023 року зафіксовано пошкодження або руйнування понад 863 об'єктів культурної спадщини. Ця частина історії української нації понівечена, пошкоджена до невпізнаваності або повністю знищена. 

"У мене з'явилось жахливе відчуття безпорадності, коли я побачила, скільки жертв, скільки руйнувань принесло повномасштабне вторгнення", — каже Ярина Журба. 

Тим часом по всій Україні процвітає активний волонтерський рух. Кожен може зробити свій внесок у перемогу і майбутню відбудову країни. 

Яке рішення?

"Організація «Ukrainian Puzzles» з'явилась у відповідь на руйнування, спричинені повномасштабним вторгненням. Виникла ідея, що пам'ятки можна відновити в пазлах. Це доволі символічно: з пазлів можна відбудувати те, що зруйноване. Була мета — створити соціальну організацію, яка весь чистий прибуток (те, що зазвичай йде власнику), перенаправлятиме в фонд на відбудову", — розповідає авторка ідеї. 

Завдяки "Ukrainian Puzzles" кожен може долучитись до відбудови, придбавши пазл з пам'яткою, яку хоче допомогти відбудувати. 

Співвласниці проєкту Віта Воробчук, Надія Журба та Ярина Журба зареєстрували ФОП у квітні 2022 року, а вже 7 серпня 2022 року продали перший пазл. За словами Ярини, від моменту заснування "Ukrainian Puzzles" до першого продажу команда зіткнулася з великою кількістю труднощів: 

  • Відсутність в Україні паперових фабрик, які виробляють якісний палітурний картон з целюлози, а не з макулатури.
  • Проблеми з імпортом матеріалу для пазлів через заблокований порт і постійні обстріли.
  • Непростий процес отримання ліцензії, щоб друкувати фотографії або ілюстрації на пазлах.
  • Проблеми з пошуком підрядника: виробництво почалось у Львові, а потім перенеслось до Харкова.
  • Експерименти з пошуком ідеального дизайну коробки та пазлів: компанія витратила чимало коштів, щоб віднайти свій стандарт.

Попри всі виклики першу партію згадують з приємними емоціями:

"Ми вже відсвяткували річницю сьомого серпня цього року. Ми досі пам'ятаємо і згадуємо ім'я нашої першої покупчині", — ділиться Ярина Журба. 

Ukrainian Puzzles

Святкування річниці. Фото: фейсбук Ukrainian Puzzles

Як це працює?

Наразі прибуток з продажу пазлів компанія направляє у власне виробництво, хоча в майбутньому планує передавати на благодійність: 

"Спочатку ми зробили невеличку партію зі своїх грошей для тестування ринку. Кошти з продажу ми реінвестували у виробництво нових партій та на покриття інших потреб, наприклад, транспортування. Коли ми побачили, що наша ідея гарно сприйнялась і люди купують пазли, залишаючи хороші відгуки, ми почали дивитись на нашу ініціативу, як на бізнес-ідею.

Ми працюємо над тим, щоб бізнес зростав: розширяємо виробництво і додаємо нові пазли в наш асортимент, оскільки чим більше він зросте, тим більше в майбутньому буде маржа, яку можна буде перерахувати на благодійність. Ми сподіваємося, що зробимо відчутний внесок у відбудову", — пояснює співзасновниця проєкту. 

"Ukrainian Puzzles" працюють прозоро, тому кожний охочий може переглянути всі фінансові транзакції компанії в режимі реального часу. 

В майбутньому компанія зможе порахувати річний заробіток компанії, поділити його на кількість проданих пазлів та вирахувати, скільки гривень покупець донатить на відбудову, купуючи один пазл. 

Як компанія вже допомагає відбудові?

"Ukrainian Puzzles" проводять турніри зі збирання пазлів на швидкість. Під час заходу учасники та спостерігачі роблять благодійні внески. Всі зібрані кошти перераховують у фонд, закріплений за пазлом-переможцем (той, який найшвидше зібрали на турнірі). Наприклад, якщо це пазл з АН-225 Мрія, то гроші перерахують на збір від ANTONOV Company, а якщо з Харківським університетом Каразіна — до фонду, створеного Асоціацією випускників, викладачів та друзів університету.

Ukrainian Puzzles

Турнір в Остіні. Фото: фейсбук Ukrainian Puzzles

Ярина Журба поділилась історією виникнення ідеї проводити турніри: "Ми зрозуміли, що до чистого прибутку ще дуже далеко, а хотілося б щось робити вже. Також це дуже цінно і цікаво, коли збираються люди різного віку, з різних куточків України і їх всіх об'єднують пазли. Під час турніру ми чуємо особливі історії, наприклад, на одному з турнірів була група з Харкова, яка складала пам'ятку, яку вони щодня бачили з вікна своєї квартири. Цей момент був дуже важливий і щемливий для них". 

Також "Ukrainian Puzzles" активно беруть участь у різноманітних заходах, щоб зацікавити якомога більше українців у продукті: "Ми стараємося постійно брати участь у фестивалях. Наприклад, Мистецький Арсенал, дуже допоміг популяризувати наші пазли, тому що у них завжди є секція настільних ігор, і цільова аудиторія вже сформована. У нас були гарні продажі, навіть Зеленський купив пазл з зображенням літака Мрія. А от на Львівському форумі було набагато важче, люди дивувалися, бо на фестивалі вперше з'явились пазли, раніше були тільки книжки. Треба формувати попит у наших людей", — розповіла авторка ідеї. 

Ukrainian Puzzles

Зеленський з командою Ukrainian Puzzles. Фото: фейсбук Ukrainian Puzzles

А це точно працює?

26 жовтня 2022 року на турнірі в Остіні перемогла команда, яка складала пазл з Харківським університетом Каразіна і 200 доларів (7320 грн на момент переказу) задонатили для відбудови корпусу університету. 

27 березня 2023 року на турнірі в Нью-Йорку найшвидше зібрали пазл зі Святогірською лаврою. 500 доларів (20 000 грн на момент переказу) передали в Український культурний фонд. 

На річницю проєкту, 7 серпня 2023 року, "Ukrainian Puzzles" провели турнір в Луцьку. Першим склали пазл "Русскій воєнний корабль іді…!", і внесок у розмірі 5150 грн передали у Фонд «Повернись живим». 

Ukrainian Puzzles

Пазл-переможець. Фото: фейсбук Ukrainian Puzzles

Ukrainian Puzzles

Змагання в Луцьку. Фото: фейсбук Ukrainian Puzzles

Які плани на майбутнє?

Ярина Журба поділилась планами розширення асортименту Ukrainian Puzzles: 

📌 Колекція зі визначними пам'ятками культури буде розширюватися. Якомога більше пошкоджених пам'яток буде увіковічено в пазлах.

📌 З'явиться колекція "Українське мистецтво", вже випустили пазл з картиною Іллі Рєпіна "Запорожці", а у виробництві зараз Катерина Білокур та її картина "Квіти". Компанія сподівається отримати ліцензію на картини Шевченка і Приймаченко. 

📌 Розпочато активну роботу над новими колекціями пазлів: «Слава Україні» та «Відкрий Україну».

📌 З'явиться пазл "Пес Патрон на пенсії".

📌 В колекцію додадуть пазл з російським кораблем, який тоне.

Ukrainian Puzzles

Пес Патрон на пенсії. Джерело: архів Ukrainian Puzzles

Компанія продовжить популяризувати Україну завдяки пазлам. Головна мета — підвищити попит на продукт, розширити виробництво та мати можливість передавати чистий прибуток на благодійність. 

404

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: