fbpx
Сегодня
Кейсы 12:51 10 Июл 2023

Кровавые озера, сирены под окнами и разбитые танки: мировые протесты против войны в Украине

Российским дипломатам не место в европейских странах. Украинские и зарубежные активисты вместе организуют акции протестов, чтобы давить на представителей страны-агрессорки и прогонять их обратно в Россию. "Рубрика" рассказывает о самых ярких протестах.

English version here

У чому проблема?

Війна росії в Україні триває понад рік. Кожного дня через дії військових рф гинуть люди, руйнуються українські міста і села. Але посольства та консульства pосії є в більшості країн світу. В кожній із них російські дипломати прикидаються цивілізованими людьми. Вони ходять у сучасних костюмах і краватках, на різних заходах промовляють промови, в яких говорять про мир та гуманітарні місії. Але насправді кожний з них, будучи офіційним представником своєї країни, представляє інтереси найбільшого агресора 21 століття. Вони просувають цілі рф за кордоном, шпигують на її користь та майже весь час брешуть.

Яке рішення?

Суспільний тиск на дипломатичні представництва рф — це те, що допомагає світу не забувати про злочини росії в Україні. Саме тому біля російських посольств місцеві влади перейменовують майдани та вулиці, а небайдужі люди влаштовують протести та "вівтарі ганьби".

Крім того, активні українці та іноземці знаходять креативні рішення, щоб зайвий раз нагадати представникам росії за кордоном, що вони представляють злочинну країну і їхні руки теж у крові. І таким чином нагадують про злочини рф світовій спільноті. "Рубрика" зібрала для вас найяскравіші приклади антиросійських акцій та перформансів біля посольства та консульств рф.

Як це працює?
Росія — країна мародерів, ґвалтівників та вбивць

Протести проти російських дипломатів у Європі

У 2022-му зачинене російське консульство у Львові завалили побутовою технікою й унітазами

На початку повномасштабної війни біля колишнього консульства рф у Львові люди зібрали закривавлену побутову техніку. Акція "Російське консульство — пам'ятник мародерству" мала за мету показати справжнє обличчя російської армії і її нації в цілому. Під будівлю, яку до війни займали російські дипломати, знесли речі, які росіяни масово викрадають в українців під час війни. Їх поскладали перед входом і облили червоною фарбою. Серед них була навіть собача будка, подібну їй окупанти теж вкрали з українського подвірʼя.

Протести проти російських дипломатів у Європі

Акція під посольством росії в Лондоні, квітень 2022-го. Фото: Embassy of Ukraine to the UK

Аналогічну акцію активісти провели під посольством росії у Лондоні. «Російські військові крадуть в українців буденні речі, такі як кросівки, праски, сковорідки, фени, одяг. Мешканці Лондона принесли під посольство рф усі ці речі, яких росіяни так хочуть. Нехай беруть і йдуть за маршрутом російського військового корабля»,— написало посольство України у Британії у Twitter.

Протести проти російських дипломатів у Європі

Казахські активісти вийшли на протести у підтримку України. Фото masa.media

В ті ж самі дні в Алмати активісти вийшли до консульства рф з акцією пам'яті на честь вбитих росіянами мешканців Бучі. Декілька активістів громадського руху "Oyan, Qazaqstan" лягли на асфальт зі зв'язаними руками посилаючись на жахливі кадри з українського міста, від яких і досі здригається весь світ.

Тоді, у квітні 2022-го, на вулицях міста після відходу російських військ лежали тіла вбитих мирних жителів, у багатьох були зв'язані руки. Акція дуже не сподобалася казахській владі й тому тривала недовго. Через три хвилини казахських активістів затримала поліція. Згодом їх відпустили, але лідер Казахстану і досі їздить до путіна у гості.

Протести проти російських дипломатів у Європі

Акція проти звірств росії у Талліні. Фото: Priit Mürk/ERR

У Таллінні пройшла акція протесту проти російської агресії в Україні. Близько 20 жінок у "закривавленій" білизні зібралися біля будівлі посольства рф, щоб привернути увагу світу до насильства російських військовослужбовців щодо українських жінок та дітей. «Люди, які підтримують цю війну, тим самим підтримують воєнні злочини, кричущі звірства і самі є учасниками цих актів», — наголошували протестувальниці.

"Море крові" — ось що приносить в Україну росія

Протести проти російських дипломатів у Європі

Почервоніле озеро перед посольством рф у Вільнюсі. Фото: соцмережі

Також весною минулого року у колір крові забарвилося ціле озеро біля посольства росії у литовському Вільнюсі. Акція була узгоджена із владою та з інспекторами з охорони природи. Тварини та рослини в озері не постраждали, чого не скажеш про репутацію робітників диппредставництва рф.

Перформанс у Вільнюсі у своєму Telegram прокоментував нардеп Олексій Гончаренко. Він зазначив, що тепер дипломати російського посольства, «поки їх ще не викинули з манатками», можуть дивитися на ставок, повний крові. До слова, буквально через три тижні Міністерство закордонних справ Чехії оголосило одного з дипломатичних співробітників посольства рф у Празі персоною нон грата.

Протести проти російських дипломатів у Європі

"Закривавлений" посол рф у Варшаві, 2022 рік. Фото: Associated Press

В Польщі у травні 2022-го посла рф облили червоною фарбою при спробі покласти вінок до пам'ятника радянським солдатам у Варшаві.

Цьогоріч 9-го травня посол країни-агресорки повторив спробу дістатися до памʼятника і знову отримав відсіч активістів. Вони заблокували послу рф шлях до радянського пам'ятника велетенською інсталяцією, що зображувала понівечені війною українські міста і символічні могили загиблих внаслідок російської агресії українців. Квіти, які посол рф ніс до радянського пам'ятника, довелося залишити біля меморіалу, присвяченому памʼяті українцям, яких вбила росія.

Росіяни мають прокидатися під звуки сирен

Протести проти російських дипломатів у Європі

Російські дипломати у Варшаві 9-го травня 2023 прокинулись від звуків сирени. Скріншот з відео Euromaidan-Warszawa

Втім, "свято" 9-го травня у російського посла рф у Польщі Сєргєя Андрєєва не задалося з самого ранку. В цей день активісти громадської ініціативи «Євромайдан-Варшава» о шостій ранку прийшли під будинок у Варшаві, де проживають російські дипломати зі своїми сім'ями. Там росіянам влаштували несподіваний "підйом". Прямо під вікнами дипломатам країни-агресорки увімкнули звуки повітряних тривог, обстрілів та вибухів.

"Ми хочемо, щоб сьогодні сучасні фашисти прокинулись від наслідків власних дій. Нехай послухають звуки, якими вони будять українців впродовж 9 років. Ми не хочемо промовляти до їхньої совісті, нам не потрібні жодні слова чи дії від дипломатів що представляють терористичний режим. Ми хочемо одного: щоб їх врешті вислали з Польщі. Бо вони не мають нічого спільного з цивілізованим світом», — наголосили активісти.

Протести проти російських дипломатів у Європі

У футболці з написом "Проснісь русскій" норвежець К'єтіл Кране не дає спати російським дипломатам

Під звуки сирен просинаються і дипломатичні працівники посольства рф у Норвегії. В Осло 73-річний норвежець К'єтіл Кране дізнався, де живуть працівники російського посольства і тепер щоночі приносить під їхні вікна динаміки та «світломузику».

"Діти в Україні вже цілий рік мають зриватися від виття сирен. Хай і ці трохи не посплять»,— каже чоловік.

Він запевняє, що не боїться арешту. Перед тим, як розпочати свою кампанію, чоловік офіційно повідомив про свої наміри сусідів, які мешкають у тому ж будинку, де живуть російські дипломати. 

Протести проти російських дипломатів у Європі

Девід Фрейзер ночує у своїй синьо-жовтій Tesla біля російського консульства в Единбурзі. Фото: edinburghlive.co.uk

У Шотландії російським дипломатам теж неспокійно. Біля російського консульства у Вест-Енді в Единбурзі шотландський активіст Девід Фрейзер ночує у своїй синьо-жовтій Tesla. На знак протесту проти війни в Україні він вмикає українську музику на зовнішніх динаміках. 

Батько п'ятьох дітей каже, що розчарований тим, що російське консульство все ще працює і сподівається, що своїми діями він зможе підвищувати рівень обізнаності європейців про збройну агресію рф проти України, попри те, що деяким людям «набридло слухати про війну".

Девід вперше відвідав Україну у 1997 році і відтоді регулярно буває в країні. З 24 лютого він долучився до організації Cars For Ukraine, повертається в Україну кожен місяць та привозить автівки для передової.

Розтрощений російський танк, опудало путіна і кривавий кокошник 

Протести проти російських дипломатів у Європі

Розтрощений танк під посольством рф у Берліні

У річницю збройного нападу рф на Україну перед посольством росії у Берліні встановили підбитий російський танк Т-72, ​​знищений наприкінці минулого березня в районі Бучі. Його встановили активісти Енно Ленце та Віланда Гібеля.

«Ми хочемо поставити цей мотлох терористам під двері», — написав Гібель у Twitter.

Перевезти з України до Берліна танк, що підірвався на міні ЗСУ, допоміг український історичний музей. Його перевезення зайняло декілька місяців. Проблеми були не стільки з логістикою, скільки з місцевою владою та громадою. Вони знаходили масу причин, чому не варто влаштовувати таку акцію — від небажання лякати біженців із Сирії до неможливості перевезти танк через дорожні тунелі через його габарити. Врешті вирішити проблему активісти змогли через адміністративний суд, який дозволив виставку.

Протести проти російських дипломатів у Європі

Символічна страта путіна в Ризі. Фото з соцмереж

У лютому біля посольства росії в Ризі встановили опудало путіна, в яке кожен охочий міг забити цвях. Акцію організовав художник Артур Берзіньш. Як пояснив художник, цвях, забитий кожним учасником, символізує невеликий внесок, який кожен зміг зробити в цих обставинах, щоб зупинити страшний воєнний злочин. Судячи з фото в соцмережах, охочих вбити цвях у голову московському диктатору виявилося дуже багато, внаслідок чого він став виглядати як "лялька вуду".

Протести проти російських дипломатів у Європі

У Празі перед посольством рф влаштували кривавий перформанс. Фото: Hlas Ukrajiny

У Чехії про сутність російської федерації нагадали «кривавим» перформансом. Акція, що нагадує про вбивства українців, пройшла в Празі перед посольством росії. Жовто-синій надувний басейн наповнили червоною фарбою, в ньому скупалася жінка в кокошнику з буквою Z. Червона фарба символізувала кров українців, яку російські окупанти вже більш ніж рік проливають у межах своєї «спецоперації».

Це вже не перша «кривава» акція, яку бачило дипвідомство росії в Чехії. У березні минулого року стіни посольства рф у Празі облили червоною фарбою, у такий спосіб започаткувавши акцію «Кривавий місяць». Її мета — привернути увагу світу до жахів війни росії в Україні

Україна під вікнами

Протести проти російських дипломатів у Європі

Представники міської ради Кракова на площі "Вільної України". Фото: Kraków.pl

А в Кракові (Польща) робітники консульства рф вже рік вимушені бачити з вікна «Площу Вільної України». Так само називається тепер і поштова адреса консульства. «Це наш скромний жест з огляду на величезну силу та стійкість українського народу», — прокоментував перейменування площі (раніше її неофіційно називали Єпископською) голова Краківської міської ради Рафал Комаревич.

Протести проти російських дипломатів у Європі

У Ризі посольство росії в Латвії офіційно знаходиться на вулиці Незалежності України

У Празі посольство російської федерації вже давно перебуває не на вулиці Коронаційній, а на вулиці Українських Героїв. Посольство росії в Ризі (Латвія) розташоване за адресою вулиця Незалежності України, у албанській Тирані — на вулиці Вільної України, а у Вільнюсі (Литва) — на вулиці Героїв України.

А це точно працює?

Один із висланих співробітників посольства рф в аеропорту Софії (фото Sega Daily). У червні 2022 Болгарія прийняла рішення вислати з країни 70 працівників посольства рф.

Російських дипломатів вже давно висилають з різних країн Європи через те, що вони займаються шпигунством. Після вторгнення рф в Україну кількість висланих працівників дипмісій збільшилася в рази. Від початку повномасштабного вторгнення рф і до кінця 2022 року країни Євросоюзу вислали майже 500 російських дипломатів та адміністративних співробітників.

Цей процес продовжується і досі. Так, у лютому Австрія вислала з країни чотирьох російських дипломатів: двох дипломатів посольства рф, які "вчинили дії, несумісні з їхнім дипломатичним статусом", а також двох дипломатів Постійного представництва росії при ООН. 

У квітні п'ятьох дипломатів рф вислала з країни влада Швеції. Міністр закордонних справ країни Тобіас Білльстрем в інтерв'ю SVT Nyheter заявив, що їхня діяльність несумісна з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини.

Слідом за Швецією Норвегія оголосила небажаними особами 15 співробітників посольства рф, які де-факто займалися шпигунством під дипломатичним прикриттям.

Того ж місяця уряд Німеччини прийняв рішення про вислання не менше 30 працівників російських посольств з території країни. Їх підозрюють у тому, що вони могли використовувати дипломатичний імунітет для незаконного вербування німецьких інформаторів у політиці, бізнесі, науці та Збройних силах. Більш того, наприкінці травня, влада Німеччини взагалі ухвалила рішення відкликати дозвіл на роботу чотирьох з п'яти консульств росії. 

А в червні естафету прийняла Румунія — країну мають покинути 50 співробітників російського посольства. Цивілізований світ хоче мати якомога менше спільного з дикунами, здатними у 21 столітті розв'язати криваву війну проти мирного сусіда.

Рубрика:
Кейсы
7677

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: