fbpx
Сегодня
Полезности 12:41 11 Окт 2023

“Навзаєм”: как работает онлайн платформа для людей культуры

Сегодня украинские художники как никогда заинтересованы в продвижении своих креативных идей на рынок страны и международные арены. Как люди из культурной сферы могут найти единомышленников по всему миру и распространить свой творческий проект “Рубрика” узнала на идеатоне “Unlock Ukraine”. (укр.)

English version here

У чому проблема?

В останні роки українські митці пережили низку потрясінь у своїй діяльності. Спершу обмеження під час пандемії "Covid-19", заборони на організації масових заходів, що суттєво обмежило діяльність митців. До цього всього ускладнилася й комунікація, бо люди втратили можливість живого спілкування та опинилися кожен у своїй "інформаційній бульбашці".

Значний вплив на культурну діяльність справила й війна, ще сильніше обмеживши можливості для проведення офлайн заходів. Окрім цього, частина українських митців мусила релокуватися до інших міст чи країн. Відновлення діяльності на новому місці, часто з нуля, без знайомих та зв'язків, стає справжнім викликом для них.

спільнота

Скриншот з презентації спільноти "Навзаєм" про проблему в культурній сфері під час війни на ідеатоні "Unlock Ukraine"

Яке рішення?

Саме для того, щоб відновити та створити нові зв'язки між митцями, продюсерка культурних проєктів Тамара Лазаренко заснувала спільноту "Назваєм". "Назваєм" — це нетворкінгова онлайн платформа для фахівців культурної та креативної сфери. Вона створена для поширення корисних ініціатив, обміну досвіду, колаборації між митцями та людьми, які цікавляться культурою. 

Проєкту вже два роки й за цей час із групи для друзів, родичів та знайомих він виріс до сайту, сторінок в Instagram, Facebook, основних майданчиків спільноти — інформаційної групи вакансій та чату в Telegram на майже п'ять тисяч учасників, а також застосунку з однойменною назвою проєкту, який вже працює та модернізується.

Комунікаційна та ком'юніті-менеджерка спільноти Катерина Головченко додає, що окрім робочих питань учасникам вдається знаходити собі друзів: "Буває, що люди, які виїхали за кордон, знайомляться там між собою та йдуть потім на каву. Здавалося, що вони можуть бути в іншій країні самі, але виходить, що ні".

Катерина Головченко

Комунікаційна та ком'юніті-менеджерка спільноти Катерина Головченко. Фото: Оленка Одлежук

Як це працює?

Учасники спільноти "Навзаєм" — фахівці та фахівчині з культури та мистецтва, громадського сектора, IT, медіа, маркетингу, комунікації, дизайну та моди тощо. Така різноманітність дозволяє отримувати швидку відповідь на запити, знаходити експертів,  доєднуватися до проєктів та створювати власні, спробувати себе як ментора, спілкуватися з однодумцями.

спільнота

Інфографіка кількості учасників за сферами. Фото: "Навзаєм"

"Там можна знайти дуже нішових людей, які спеціалізуються на чомусь особливому. Наприклад, людину, яка зможе вести соцмережі театру. Інколи один учасник працює в кількох сферах одночасно", — пояснює Катерина. 

На платформі перебувають як початківці, так і наставники з культурної сфери. Це дозволяє одразу знайти потрібну людину або ту, яка поділиться потрібним контактом.

Невелика команда, проте велика спільнота

Попри чималу кількість онлайн майданчиків, на ких присутня платформа, команда "Навзаєм" має лише дві людини — це засновниця спільноти, продюсерка культурних і соціальних проєктів, експертка зі спільнототворення Тамара Лазаренко та комунікаційна та ком'юніті-менеджерка спільноти Катерина Головченко. На наше здивування та запитання "Як ви все встигаєте лише вдвох?" Катерина посміхається й каже: "Встигаю долучатися навіть до інших проєктів, але ночі бувають безсонні".

спільнота

Скриншот з презентації спільноти "Навзаєм" про Команду на ідеатоні "Unlock Ukraine"

Певний час у команді було троє людей — разом з Тамарою та Катериною працював ще ком'юніті-менеджер. Тепер останній обов'язок лежить на Катерині, яка крім того забезпечує ще й комунікації проєкту. Тамара ж переважно працює зі стратегічними питаннями, шукає фінансування для проєкту — це здебільшого гранти, розвиває ідеї, які втілюватимуть у "Навзаєм".

Навчальні проєкти спільноти

Діяльність "Навзаєм" не обмежується лише спільнототворенням у соцмережах. Зокрема, у проєкті втілюють і освітні й дослідні ініціативи:

  • "Навзаєм Talks" — дослідження про те, як культурні інституції та організації переживають війну.  
  • "Навзаєм Speech" — навчання менеджерів та митців пітчити свої ідеї англійською мовою для потенційних міжнародних донорів, роботодавців, інвесторів, меценатів тощо.

"Кожен митець любить свій проєкт і здатен годинами про нього говорити. А пітчинг — це зовсім інше. Люди мають вміти швидко та вдало пояснити свою ідею, аби нею зацікавилися та обговорювали подальші перспективи", — додає комунікаційниця спільноти.

  • "Cultural management" — це колаборація спільноти з Projector Mentorship Platform та фестивалем "Plan B", яка дозволяє учасникам знайти собі ментора в культурній сфері за донат на сили спеціальних операцій.

Катерина також згадує про проєкт, який спільнота "Навзаєм" запустила разом з освітньою платформою Projector Institute. в рамках проєкту студенти платформи можуть допомагати членам спільноти із розробкою рекламних креативів – так самі студенти із супроводом своїх кураторів здобувають необхідний для роботи досвід, а члени спільноти "Навзаєм" отримують креативний буст для власного просування.

"Це важливо, оскільки навчання допомагає культурній сфері не лише розвиватися всередині країни, а й виходити в міжнародний простір і презентувати важливі меседжі", — пояснює Катерина.

Досягнення та плани на майбутнє

Одним з найважливіших досягнень спільноти Катерина вважає телеграм-чат із майже п'ятьма тисячами учасників. Таку цінність відзначають і самі учасники "Навзаєм" — у дослідженні про проєкт із ними проводили інтерв'ю й у відповідях вони зазначали, що це саме телеграм-чат, який поєднує новини з культурної сфери, дає можливість попросити про допомогу, знайти цікавих людей та запустити свій проєкт.

"Це люди, які приходили в чат органічним шляхом, тобто за рекомендацією. Для нас це вагомий показник та оцінка. Однак ми також поширювали інформацію на дружні телеграм-канали й медіа, запускали таргетовану рекламу", — додає Катерина.

За два роки роботи команда змогла розбудувати широку нетворкінгову мережу для людей з культурної сфери й наразі активно працює над власним застосунком, який за кілька кліків допоможе знайти потрібного експерта, зв'язатися з ним у вбудованому в застосунок месенджері, а також систематизувати контакти в персональній контактній книзі. Під час свого виступу на ідеатоні "Unlock Ukraine" Катерина зазначила, що наразі команда проєкту шукає однодумців, які будуть користуватися застосунком та партнерів, розробників, які приєднаються до його розвитку.

спільнота

Скриншот з презентації спільноти "Навзаєм" про їхній застосунок "Unlock Ukraine"

Наразі, на етапі розробки всі функції застосунку доступні безоплатно, але команда "Навзаєм" згодом планує зробити деякі з них доступними за платною підпискою. Так хочуть збалансувати надходження до проєкту і завдяки цьому рости й розширюватись далі, надаючи українським митцям платформу для нетворкінгу та щоб заявити про себе.

598

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: