fbpx
Сегодня
Решение 17:04 08 Фев 2023

Солнечные панели на крыше: работает ли решение во время блекаутов

Можно ли сделать высотку в городе автономной и энергонезависимой? "Рубрика" узнала, есть ли свет во время общих отключений у тех, на чьих крышах установлены солнечные панели, и можно ли сделать дом по-настоящему энергонезависимым.

English version here

У чому проблема? 

Перебої з електроенергією, які за найбільш оптимістичними прогнозами триватимуть до кінця весни, змушують адаптовуватись та знаходити нові рішення. Цілі райони міст по декілька разів на добу перетворюються на гудучі вулики — працюють генератори. 

Це зручне, але не екологічне рішення. В часи, коли весь світ прагне до декарбонізації, ми задимлюємо вулиці відпрацьованим дизелем та бензином. Натомість є більш зелені альтернативи — про них і поговоримо. 

Яке рішення?
Зелене місто на сонячній енергії — міф чи реальність?

Значні масштаби руйнувань енергетичної інфраструктури спричинили нову хвилю інтересу до невеликих об'єктів ВДЕ (відновлюваних джерел енергії, — ред.), які б забезпечували домогосподарства, будівлі комунальної чи бюджетної сфери та ОСББ.

Зацікавленість росте паралельно зі збільшенням атак на централізовану енергетичну інфраструктуру України: люди прагнуть отримати автономне джерело живлення, що забезпечувало б покриття хоча б мінімальних потреб в енергоспоживанні. За даними, які наводить видання "Українська Енергетика", попит на домашні станції збільшився у 10 разів, а на промислові об'єкти — у чотири-п'ять разів.

Вітрова електростанція, сонячні панелі та інші рішення в ОСББ на Позняках

Київ, будинки з сонячними панелями

Цей столичний будинок на 422 квартири та 26 нежитлових приміщень на проспекті Бажана збудували у 2003 році. Нині його називають"Оберегом на Позняках", бо на фасаді будівлі 135 сонячних панелей, а на даху — вітрова електростанція. 

Історія перетворення будинку на більш енергоефективний почалась п'ять років тому, у 2018 році, коли ухвалили рішення скоротити споживання тепла та зменшити вартість оплати за електроенергію. Спочатку пішли шляхом, яким йдуть всі енергоефективні ОСББ: утеплили фасад будинку, замінили вікна, двері та встановили регулятори на батареях, замінили освітлення на діодне та встановили датчики руху. Це дозволило мешканцям енергоефективного будинку в Києві економити на оплаті опалення та освітлення як мінімум 100 тисяч гривень на рік.

Наступний етап був у 2019 році — установка сонячних панелей потужністю 38 кВт та дев'яти вітряків, які  сумарно дають 18 кВт, коштувала 5 мільйонів та мала окупитись за 8-10 років. 

Перші гроші на купівлю сонячної та вітрової електростанцій надійшли з міського бюджету за програмою спільного фінансування "70/30". Потім 9,5 млн взяли в кредит з Укргазбанку зі ставкою 21% за умови, що власники кожної квартири виплачуватимуть в середньому по 300 гривень на місяць протягом 5 років, а якщо точно — то 9 гривень за кожен метр квадратний.

Але є але.

А це точно спрацює?
"Від усіх цих сонячних декорацій навіть телефон не можна зарядити…"

Оберіг, Позняки

Такий сумний пост ми побачили на Facebook. Але як люблять казати наші божевільні сусіди, не все так однозначно. В цій ситуації дійсно потрібно розібратись. 

Мешканці будинку обурюються, що доводиться виплачувати кредити за сонячні панелі, які "не працюють" зараз, в умовах відключень світла. Їхнє обурення можна зрозуміти, адже електроенергії від ВДЕ вони не отримують та сидять без світла так само як інші. Тому сонячні панелі називають декорацією та мішурою. 

Інші звинувачують журналістів, які називали будинок "енергонезалежним" та "автономним", наголошуючи на тому, що панелі робили в період, коли ми гадки не мали, що колись зіштовхнемося з постійними аварійними відключеннями. 

Енергоефективність не дорівнює енергонезалежності

Наявність на будинку сонячних панелей та вітроелектростанції не дає людям можливості користуватись електроенергією, до будинку вона просто не потрапляє. Це тому, що система розробляється для "зеленого тарифу" та має мережевий інвертор. Святослав Павлюк, інженер, пояснює:

"Мережевий інвертор мають станції, які розраховувалися на роботу «в зелений тариф» — вони підлаштовуються під 50 герц з мережі, і коли мережевої частоти нема — «сліпнуть» і виключаються", це означає, що без перенаправлення електроенергії в мережу будинку, панелі стають марними. Виробляти електроенергію для продажу вони в цей час також не можуть. 

Тобто, мета встановлення станцій ВДЕ та всієї термомодернізації будинку — покрити частину платіжок за електроенергію, яку використовують в тому числі й для опалення, а не зробити будинок повністю автономним".

І це працює: вартість опалення в середньому за сезон — 11 грн з метра квадратного. Це суттєво відрізняється від вартості опалення в сусідніх будинках — 22-23 гривні.

як встановити сонячні панелі

То яке рішення?

Для того, щоб забезпечити подібний будинок електроенергією від сонця, потрібне ціле поле сонячних панелей. В умовах міста це зробити неможливо. 

Але технічно у будинку можуть використовувати електроенергію, що виробляється завдяки сонячним панелям. Вона може покрити частину споживання електрики на ліфти, освітлення прибудинкової території та дитячих майданчиків, освітлення територій загального користування, наприклад, під'їзду. 

Для цього потрібно:

  • встановити гібридний чи автономний інвертор;
  • визначити, куди саме він буде подавати електроенергію (ліфт/нагрівання води/освітлення під'їзду).

Таким чином, при відключеннях світла, панелі будуть "перемикатись" і подавати електроенергію у потрібне русло. Святослав Павлюк коментує:

"Додавання ще одного гібридного чи автономного інвертора і переосмислення, куди саме він буде подавати енергію, змінить ситуацію. Весь будинок ці панелі не потягнуть, але якусь частину — можуть". 

сонячні панелі на даху

Коли складно домовитись зі співмешканцями
Приватна сонячна електростанція на даху багатоповерхівки

Що робити, коли домовлятись з ОСББ, збирати кошти на сонячні панелі для всього багатоквартирного будинку — довго і дорого, а вам потрібне швидке рішення? Питання вирішив мешканець Херсона, який орендував дах свого багатоквартирного будинку у ОСББ "Кольцова, 55" на 49 років і встановив там 10 фотомодулів.

Кейс було реалізовано ще до повномасштабного вторгнення, у 2016 році, але жителі "Кольцова, 55" вже тоді були знайомі з постійними відключеннями. На трансформаторній підстанції відбуваються постійні аварії, і будинок досить часто мав проблем з енергопостачанням.

Ініціатор встановлення батареї уклав з ОСББ договір оренди ділянки на даху, а подавши заяву-повідомлення до "Херсонобленерго", домігся встановлення "зеленого тарифу". Тоді подібний проєкт реалізовувався вперше, і процес підписання договору затягнувся на 3 місяці.

Але в цілому рішення показало себе як ефективне. Потужність сонячної електростанції — 1,9 кВт, однак якщо розширити потужності до 9 кВт, це буде відповідати потужності, вказаній в договорі на користування електричної енергії для квартири. Мінімальна потужність, яка розрахована для однієї квартири — 5 кВт. 

Така сонячна електростанція вироблятиме електричну енергію для власних потреб домогосподарства та постачатиме надлишок в електричну мережу за зеленим тарифом.

Цей матеріал створено онлайн-виданням «Рубрика» в межах програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання «Рубрика» і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
11319

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: