fbpx
Сегодня
Рішення 14:34 14 Авг 2023

“Теперь вы здесь турист”: что делать, чтобы вернуть статус временной защиты в Польше?

Украинцы, ненадолго приезжающие в Украину из Польши, приютившей их во время войны, все чаще рассказывают о неприятных ситуациях, происходящих после таких визитов. Из-за ошибок пограничников можно потерять особый статус в Польше, выплаты на детей, социальную защиту. “Рубрика” разбиралась, как это происходит и что делать, если в такой ситуации оказались вы. (укр.)

У чому проблема?

За підсумками 2022 року в Польщі перебувають 950 тисяч українських біженців. 90% — жінки та діти. За даним Польського фонду розвитку, близько 60-70% дорослих біженців вже працевлаштувалися в Польщі, діти відвідують садки й школи. Відчувши себе трохи впевненіше, українки почали ненадовго навідуватися в Україну — побачитися з близькими, вирішити сімейні справи, відвідати лікарів.

Проте такі короткі поїздки в Україну часто завершуються стресом. Останнім часом є випадки, коли біженці після коротких відвідин Батьківщини та повернення до Польщі втрачають статус UKR — правовий статус тимчасового захисту в Польщі. "Рубрика" розповідає, коли це відбувається і що робити.

Яке рішення?

Сєвєродончанка Олена — одна з тих, хто зіткнувся на власному досвіді з цією несправедливістю. Проте вона з цим не змирилася. Достукатися до служб, які могли розв'язати цю проблему та відновити Олені та її маленькому синові статус тимчасового захисту, який надають українським біженцям від війни, виявилося нелегко, але у підсумку українка добилася свого. Тепер вона готова поділитися своїм досвідом з іншими. У матеріалі "Рубрики" розповідаємо історію Олени та надаємо напрацьований нею алгоритм поновлення статусу UKR та відповідних виплат.

Як це працює?

"Ми просто поїхали в нікуди"

повернути статус тимчасового захисту в Польщі

Евакуаційний потяг 2022. Фото: Укрзалізниця

З Сєвєродонецька Олена з мамою, чоловіком та 5-річним сином виїхали на самому початку повномасштабного вторгнення. Спочатку опинилися на Дніпропетровщині, але вже в березні 2022 родина вирішила, що дитина має бути у повній безпеці. Тож жінки та маленький Тимур вирушили далі — евакуаційний потяг доставив родину до Польщі. Чоловік Олени залишився в Україні.

"Я не хотіла виїжджати зі своєї країни, — розповідає Олена. — Відчувала себе мало не зрадницею. Я навіть не встигла поволонтерити, як це було на Луганщині кількома роками раніше. Чоловік буквально змусив нас їхати до Польщі. Адже мова йшла про найдорожче — нашу дитину. Ми відправилися на вокзал і просто поїхали в нікуди".

Було непросто. За короткий період довелося пожити в кількох місцях — навіть на території пожежної частини. Після черги поневірянь родина оселилася в маленькому містечку на півдні Польщі. Оформили статус тимчасового захисту та грошову допомогу на дитину, Олена та її мама одразу встали на біржу праці. В Україну, щоб побачитися з чоловіком та іншою ріднею, Олена наважилася поїхати лише у вересні.

На території Республіки Польща українські біженці мають право на тимчасовий міжнародний захист. Номер PESEL з поміткою UKR надає право українцям на легальне працевлаштування, отримання соціальної та медичної допомоги. Номер PESEL у Польщі дається один раз — це аналог українського номера платника податків. Однак приписка UKR автоматично з'являється під час оформлення тих українців, які прибули до країни після 24 лютого.

Довгостроковий виїзд за межі Польщі (понад 30 діб) анулює право на тимчасовий міжнародний захист та призводить до призупинення виплат матеріальної допомоги в рамках соціальних програм. Насамперед мова йде про програму "500+" — грошову допомогу у розмірі 500 злотих на місяць, яку можуть отримувати родини з дітьми до 18 років та особи з інвалідністю.

У разі повернення до Польщі номер PESEL UKR, а також пільги, які він надає, можна поновити. Для цього треба звернутися в місцеву адміністрацію (ZUS). Крім того, українці зобов'язані інформувати установу в тих випадках, коли вони вирішили виїхати за межі Польщі на термін понад 30 діб.

Про всі ці правила Олена добре знала, проте ні про що не переживала і ZUS про свій виїзд не попереджала — адже вона й син виїжджали всього на 6 днів.

"Я навіть не думала, що можу потрапити в таку халепу"

повернути статус тимчасового захисту в Польщі

Пункт пропуску Дорогуськ. Фото ілюстративне: twitter.com

"Якщо в інших країнах, до прикладу, в Чехії, Німеччині, в наших біженців є віза, то Польща надає нам тільки ідентифікаційний код — PESEL, також ми встановлюємо на телефони додаток mObywatel — аналог українського застосунку «Дія», в якому міститься цифровий документ Diia.pl, — розповідає Олена. — Коли українці, що знайшли прихисток у Польщі, перетинають кордон з Україною, вони мають показувати крім паспорта і Diia.pl. Це має дати зрозуміти прикордонникам, що ти не турист, а саме воєнний біженець".

Коли Олена та її син виїжджали з Польщі, їм навіть не дали вийти з автобуса. На кордоні з Україною польський прикордонник швидко, без уточнень, зібрав у пасажирів паспорти й повернув їх вже з відповідними відмітками.

"Ми думали, так потрібно, — згадує Олена. — А коли через 6 днів ми поверталися потягом, то там навпаки, в мене не взяли паспорт, а подивилися лише Diia.pl. І тому вийшло, що мені не поставили печатку про в'їзд. Я їхала вперше і теж думала, що це — нормально".

У жовтні Олена отримала на сина звичні виплати. А в листопаді почалися сюрпризи. Лікар, до якого жінка привела малюка, повідомив, що статусу UKR у дитини вже немає, тож з безплатною медициною тепер будуть проблеми. 

З втратою статусу UKR виплати "500+" теж припинилися.

Квест на виживання

Програма "500+" — грошова допомога на дитину у розмірі 500 злотих на місяць, є досить суттєвою підтримкою для українських біженців із дітьми, адже мінімальна заробітна плата, на яку вони зазвичай можуть претендувати у Польщі, становить чистими 2 209,56 злотих. Крім того, неочікувана втрата статусу UKR позбавила Олену та Тимура права на тимчасовий міжнародний захист та всі його пільги.

Шукати правду Олена відправилася в ужонд міста — місцеву адміністрацію. Там підтвердили, що статусу UKR ні в неї, ні в дитини вже немає.

Для поновлення статусу UKR в ужонді українка була вимушена під кримінальну відповідальність написати пояснювальну записку про те, що вона з дитиною дійсно не була понад 30 днів в Україні. Але наступного місяця ужонд дізнався, що діяв не зовсім коректно. Виявилося, що статус UKR потрібно було відновити, а не робити заново. Бо це різні речі. Заново статус роблять у разі провини біженця. А тут була помилка прикордонників.

Причому в чому конкретно була проблема на кордоні, в ZUS сказати те могли. Спочатку говорили, що до статусу дитини від самого початку не було питань, але через відсутність в Олени печатки про повернення він втратив статус UKR.  Потім озвучили іншу версію — у мами все гаразд, а дитина в реєстрі прикордонників отримала статус "турист" замість "евакуація". Тобто тепер вже проблема була, за словами посадовців, не в даних Олени, а в даних дитини.

На той час такі кейси ще не висвітлювалися, вказівок що робити в такому випадку ужонди теж не отримували, тож шукати рішення Олені довелося самотужки. На те, щоб довести помилку прикордонників, пішов не один місяць. Олена відшукувала крихти інформації через весь інтернет, дзвонила на гарячі лінії, зверталася до офісу омбудсмена та юристів. Писала паперові та електронні листи до ZUS у Варшаві та до всіх прикордонних пунктів. Врешті помилку виправили й виплати поновили.

А у квітні 2023, коли жінка з сином знову вирушила до України, історія повторилася — дитину знову відмітили на пункті пропуску як "туриста". Тож відвойовувати статус та виплати довелося вдруге.

"Чесно, я не знаю, чому це все робиться, — втомлено говорить Олена. — Я, вже навчена гірким досвідом, спробувала звернути увагу прикордонника і просила: будь ласка, поставте дитині в реєстр статус «евакуація», а не «турист», бо я через це вже кілька місяців маю проблеми з виплатами. У відповідь прикордонник почав сміятися: «Та нащо вам ті гроші!». Мені, що втратила через війну все, це було дуже принизливо. У результаті він все одно зробив по-своєму".

Жінка додає:

"З прикордонниками взагалі важко спілкуватися. У них на все одна відповідь: не затримуйте перевірку, а якщо щось не подобається — повертайтеся собі в Україну. Вони вважають, що ми живемо на їхні податки (хоча особисто ми з мамою в Польщі працюємо) і тому повинні мовчати".

Олена каже, що були випадки, коли пасажирок просто знімали з автобусів. Тому з прикордонниками ніхто зазвичай не сперечається. Водії кажуть, що все залежить від зміни, на яку попадеш. Але це вже точно неможливо контролювати.

Зараз, через проблеми зі здоров'ям, Олена знов в Україні. Жінка говорить, що не знає, з якими пригодами вона буде повертатися на цей раз через кордон. Проте алгоритм, як діяти у випадку, якщо статус UKR знову буде втрачено, в неї вже є.

Що робити?

Для початку нагадаємо: якщо ви плануєте виїхати з Польщі на понад 30 днів, про це необхідно повідомити ZUS. Після повернення згідно з Законом Республіки Польща "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території України", ви маєте право відновити статус тимчасового захисту в Польщі та при цьому продовжувати отримувати допомогу.

На кордоні

повернути статус тимчасового захисту в Польщі

Фото з офіційної сторінки Straż Graniczna у Фейсбук

Під час виїзду з Польщі та під час повернення з України повідомте прикордонників, що ви маєте право на тимчасовий захист: обов'язково продемонструйте їм PESEL та цифровий документ Diia.pl, що підтверджує вашу особу. Чим раніше ви це зробите — тим краще.

Якщо це не допомогло і вас внесли в базу некоректно, через що ви втратили статус UKR і, відповідно, виплату грошової допомоги, почніть їх відновлення.

Зазначимо, що про втрату статусу UKR ви можете дізнатися не одразу. Ба більше — уже зафіксовано випадки, коли статус UKR втрачали навіть ті, хто кордон взагалі не перетинав. Тому варто періодично перевіряти статус вашого PESEL тут.

Як відновити статус UKR?

Якщо ви втратили статус UKR, але можете довести, що не перевищили 30-денний ліміт перебування поза Польщею, зберіть усі можливі докази, яка можуть підтвердити, що ви в цей час були на території Польщі — чеки з магазину, довідки з роботи чи від лікарів тощо. Працівники закладу соціального страхування також можуть попросити фото печатки перетину та копії документів з датою в'їзду та виїзду.

З цим усім слід звернутися до місцевого ужонду (Urząd miasta або Urząd gminy), який займається видачею PESEL, із проханням про відновлення статусу UKR. Після цього вас, найімовірніше, попросять звернутися за уточненнями до Прикордонної служби (Straż Graniczna).

Прикордонники мусять у будь-якому разі внести коректні дані про ваш в'їзд до Польщі.  Необхідно написати листа Straż Graniczna, щоб підтвердити строки перебування за межами Польщі.  

Лист для відновлення PESEL UKR слід надсилати безпосередньо до того пункту, де ви перетинали українсько-польський кордон.  Написати листа до прикордонного пункту, де ви перетинали кордон можна на сайті:

  • Адресат: назва прикордонного пункту
  • Категорія листа: podanie
  • Назва листа: migrant wojenny
  • Додати файли з копіями документів своїх і дитини.
  • Підписати лист профілем zaufany (zus pue).

Текст листа має бути приблизно таким:

"Proszę sprawdzić, czy mój przyjazd był zanotowany jako przyjazd w związku z konfliktem wojennym na Ukraine. Jeżeli nie, to proszę zaktualizować dane. Ze ja jestem uchodźcem z Ukrainy."

(Переклад українською: "Будь ласка, перевірте, чи зареєстровано моє прибуття як прибуття у зв'язку з військовим конфліктом в Україні. Якщо ні, оновіть деталі. Що я біженець з України").

На лист на сайті вам повинні обов'язково відповісти (Так, наприклад, Олена отримала відповідь через три тижні).

Приклад паперового листа до Польського прикордонного пункту  для відновлення статусу UKR / Фото: Granica/Кордон PL — UA, Фейсбук

Також Олена радить продублювати електронний лист паперовим (тут відповіді можна не дочекатися, але, з досвіду сєвєродончанки — варто використовувати всі доступні методи). У цьому листі вкажіть свої дані: ім'я та прізвище, дату народження, номер паспорта або іншого документа, на підставі якого ви перетнули кордон, дату в'їзду до Польщі та назву пункту пропуску.

У змісті листа вкажіть дату першого прибуття в країну на підставі "Спецзакону", дату виїзду в Україну та кількість днів перебування за межами Польщі, а також причину виїзду. До листа також слід додати скан паспорта та штампи про перетин кордону (за наявності). Потрібну адресу прикордонного пункту шукайте у списку.

Лише після перевірки цієї інформації прикордонники зможуть внести зміни до реєстру, які дають змогу відновити статус PESEL UKR та всі належні виплати.

Як відновити виплати 500+?

Але й це ще не все. Після того, як ви повернули свій статус UKR, окремо доведеться відновлювати виплати на дитину 500+.

Спочатку знову відвідайте ужонд, щоб отримати довідку про відновлення PESEL UKR. З нею та відповіддю від Straż Graniczna слід звернутися до управління соціального страхування (ZUS) та попросити про нове нарахування виплат.

Зв'язатися із ZUS можна в онлайн-режимі. Для цього вам слід зробити декілька дій:

  • Зайти до свого кабінету PUE ZUS та натиснути на Uslug.
  • Вибрати пункт Złożenie dokumentu POG та натиснути Szczegóły.
  • У темі листа вибрати Wniosek, а в титулі листа — Przywrócenie płatności 500+ na dziecko.
  • Далі — перейти на Strona 2 і написати приблизно такий текст: "Prosze о rozpatrzenie odnowienia wypłaty 500+ dla (ім'я та прізвище) PESEL (номер) w zwiazku z przywróceniem mu statusu. Dokument wysyłam w aplikacji". (Переклад українською: "Будь ласка, розгляньте можливість поновлення виплати 500+ для (ім'я та прізвище) PESEL (номер) у зв'язку з відновленням його/її статусу. Надсилаю документ у заявці".)
  • До листа додайте всі необхідні документи та надсилайте заявку.

Залишається тільки чекати, доки ваше прохання розглянуть і повернуть виплати. Не соромтеся нагадувати про себе: можна зателефонувати ZUS або зв'язатися з представниками через персональний кабінет PUE ZUS.

Крім того, інформацію про пільгу 500+ можна отримати в будь-якому офісі ZUS, під час електронного візиту до ZUS, та на гарячій лінії 22 444 02 55 (з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 18:00) або за допомогою електронної пошти [email protected]. Також інформацію можна знайти на сайті закладу соціального страхування.

І ще одне корисне посилання: ви можете долучитись до групи у Вайбер, яку створили з метою інформаційної допомоги українцям. У ній вам зможуть допомогти розібратись із тим, як правильно подавати різні заяви, як правильно користуватися своїм профілем PUE ZUS, та надати іншу корисну інформацію.

Ще більше корисних рішень!

Офіс польського омбудсмена вдруге звернувся до уповноваженого уряду з питань біженців з України Павла Шефернакера через масові випадки, коли біженці втрачають статус UKR та привілеї, які він дає, виїжджаючи з країни на менше, ніж 30 днів.

Перше звернення до уповноваженого уряду Польщі з питань біженців з України Павла Шефернакера в офісі омбудсмена направили в березні 2023 року. Тоді були вказані причини, чому біженці втрачали статус UKR. Проблема, зокрема, полягала в тому, що місцеві прикордонники реєстрували дату виїзду українців з Польщі, а дату повернення не вносили до бази даних. Ще однією причиною назвали процедуру повторного надання статусу замість відновлення втраченого. Українці втрачали виплати за період, коли статус не діяв.

"На своє березневе звернення офіс Уповноваженого з прав людини в Польщі так і не отримав відповіді, відтак підготував і направив повторне. У ньому знову просить втрутитися в ситуацію й навести лад", — йдеться в повідомленні.

Уповноваженого уряду з питань біженців з України Павла Шефернакера ще раз просять вирішити вказані раніше проблеми та пояснити, на яких підставах польський ZUS перестає виплачувати соцдопомогу біженцям з України, а також які організації, крім Прикордонної служби, мають доступ до реєстру громадян України зі статусом UKR.

4160

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: