fbpx
Сегодня
Решение 16:55 20 Фев 2023

Очистка озер: разрушение или помощь экосистеме?

Как и когда нужно заботиться об озерах в вашем городе? Какие индикаторы загрязнения, способы очищения подойдут именно вам и куда обращаться, чтобы озера были чистыми? Ответы искала "Рубрика".

English version here

У чому проблема?
У Львові очистили від мулу озеро Зелене око, але є нюанс

Нещодавно на сторінці Олександри Сладкової, начальниці Управління екології та природних ресурсів у Львові, розгорілася дискусія з приводу "екологічної зради", що стосувалась очищення озера Зелене око у Снопківському парку. Про це очищення Олександра прозвітувала ще 19 грудня. 

Активісти стали наполягати на тому, що озеро зруйноване. Під час стріму "Твоє Місто" громадський активіст Юрій Плахта ущент розніс діяльність комунальників: 

"Ці озера потребують догляду, але це має відбуватися згідно з проєктами. Тут проєктів не було, наскільки я розумію, люди робили все за своєю власною логікою. Вони забрали мулові маси з центру озер, сформували геометрію берегової лінії, зробили ухили. Намулові маси після потепління почали сповзати на дорогу, яка є транзитним шляхом і зʼєднує вулиці Купальну та Зелену. Станом на зараз він зруйнований", — сказав активіст. 

озеро Зелене око

Так виглядало озеро після "процедури".

Справа дійшла аж до поліції, в результаті чого «за результатом моніторингу соціальних мереж» відкрили кримінальне провадження за фактом неналежного проведення робіт з очищення озера в Снопківському парку, за статтею "Службова недбалість". 

"Недопрацювала в площині комунікації з громадськістю"

Звісно, на цьому все не закінчилось, Олександра відреагувала і на стрім, і на відкриття провадження. За словами урядовиці, береги осипались і руйнувались ще до втручання техніки, а до самих робіт ретельно готувалися останні три роки. 

Проте обурення екоактивістів Сладкова розуміє і навіть бере на себе частину провини: каже, що недопрацювала в площині комунікації з громадськістю. 

Ця ситуація показала нам, що ми надто мало знаємо про очищення озер, і коли цей процес викликав такий резонанс у Львові, слід замислитись над тим, де і коли такі очищення проводились, як це можна робити і чи потрібно це взагалі. Тож, розбираємось. 

Яке рішення?
Природні (і не дуже) процеси, що створюють передумови для очищення озер

Те, що водойми можуть існувати самі по собі — правда. Але уникнути антропогенного втручання нині складно, тож якщо водойма в місті або біля населеного пункту, її обов'язково потрібно доглядати. В іншому випадку водойму можуть знищити такі фактори:

  • Скупчення мулу. З часом на дні водойми від розпаду мінеральних і органічних речовин утворюється мул, який може досягати 3 метрів. Це може призвести до намивання острівців, а з часом — повного знищення водойми. 
  • Гілки і корчі, які засмічують дно. Якщо ставок оточують старі дерева (ліс, парк тощо), варто бути готовим, що на дні будуть накопичуватися частини деревини та опале листя.
  • Накопичення на дні побутового і будівельного сміття — актуальна проблема не лише для міських, а й для природних озер, в які можуть скидати відходи.
  • Водна рослинність. Її кількість збільшується через вміст у воді добрив. Коли рослин забагато, вони поглинають надмірну кількість кисню, в результаті чого риба та інша біота у водоймі гине. Велика кількість водної рослинності також призводить до цвітіння води. 

Забруднення призводять до "заболочування" водного об'єкта, появи стійкого неприємного запаху, зміни екосистеми. Тому регулярно потрібно очищати водойму від забруднень, мулу, водоростей та іншого сміття. Якщо цього не зробити, водойма стане непридатною для відпочинку, купання та риболовлі. А з часом може й зовсім обміліти та висохнути.

догляд за озерами

Як чистять озера?

Чистка озер — доволі складна процедура, яку проводять за допомогою спеціалізованої техніки або із залученням великої кількості людей, а всьому процесу передує обов'язкова підготовка із вивченням рельєфу та інших особливостей водойми. Самі роботи зазвичай проводять взимку, наприкінці грудня або в січні, коли природні процеси уповільнюються, і втручання якнайменше шкодить екосистемі.

Озеро Зелене око у Снопківському парку очистили механізованим шляхом, за допомогою екскаватора. Цей спосіб використовують для поглиблення дна, очищення прибережних ділянок від будівельного сміття, корчів, частин стовбурів дерев, гілок, а також корчування дерев біля берега. У випадку Зеленого ока, окрім очищення дна озера, його береги також готували й до озеленення ландшафту. 

Та існують й інші способи очищення водойм. Зокрема, механічний, коли дно вручну очищають від великих сторонніх предметів, скупчення водоростей. Так можна навіть самостійно розчистити невелику площу на мілководді, позбутися від великих об'єктів, природного та побутового сміття. Часто така робота передує застосуванню земснаряда, а виконувати таку чистку можна в будь-який період року. Наприклад, озеро Нивки у Києві комунальні служби почистили у квітні: з дна дістали кілька мішків сміття та навіть автомобільну покришку. 

як прибрати озеро
сміття з озер

Ще один спосіб — гідромеханічний. Він передбачає використання мініземснаряду. Техніка оснащена насосним обладнанням та трубопроводом, що дає можливість розмити мул і відкачати його на берег. Земснаряд дозволяє поглиблювати дно, позбавляючи його від намивань.

Якщо весь процес виконаний правильно, то чистка не порушить природну екосистему озера та допоможе їй розвинутись. 

Як дізнатись, чи потрібно чистити озеро

Розпізнати ступінь забруднення водойми просто, головні індикатори — це запах і колір води, а також кількість водоростей. 

  1. Зміна кольору і прозорості води — це перше, на що потрібно звернути увагу. Тут все просто: якщо вода каламутна і зеленого кольору — потрібна чистка.
  2. Збільшення водоростей може відбуватися не тільки через хімічне забруднення, але також через скупчення на дні відкладень, це робить водоймище мілководним, через що воно добре прогрівається та цвіте.
  3. Неприємний запах. Зазвичай це пов'язано з діяльністю бактерій або грибів, які починають активно розмножуватися.

В основному цих трьох пунктів цілком достатньо, щоб поставити діагноз — пора очистити водойму від забруднень, сміття, гілок, мулу та водоростей.

як очистити озеро

Що буде далі з озерами Снопківського парку?

Важливо сказати, що не всі озера потребують очищення. Наприклад, озера Снопківського парку у Львові — водойми штучного походження, але їхня унікальність в проточній воді. З усіх семи озер парку тільки щодо Зеленого ока передбачалися роботи з врегулювання берегової лінії, бо на це тут була потреба. 

Підготовка до процесу, за словами Сладкової, тривала три роки: проводились гідрогеологічні дослідження, розроблялись паспорти водних об'єктів, якраз вони і містять рекомендації до очищення. Що стосується зруйнованої доріжки, чим були обурені активісти, тут Сладкова обіцяє все налагодити: по-перше, заплановане озеленення біля озер, а по-друге, сам процес очищення озера ще не було завершено: 

"Так, очищування озер це «операція». Ми ж не чекаємо, що людина після операції на другий день встане, піде на роботу, на пробіжку і буде їсти все підряд. Так і з озерами, потрібен певний час на відновлення", — коментує урядовиця на фейсбук-сторінці. 

озера України

Але є проблема з фінансуванням. В умовах воєнного стану місту навряд вдасться вибити додаткові кошти з бюджету на цей процес, Сладкова пояснює:

"В нашому законодавстві не передбачається, що для поточного очищення озер розробляється проєктно-кошторисна документація. Бо це не капітальні роботи, а поточне утримання".

Складнощі можуть виникнути і з донорами:

"Закордонне фінансування, про яке ми домовились з GIZ перед повномасштабним вторгненням, стало неактуальним, бо політика донорів змінилася. До того ж жодної законодавчої вимоги щодо цього немає, це є добра воля управління".

Як місто має ставитися до очищення озер та хто ініціює цей процес

Еколог Юрій Плахта, який був обурений роботами, проведеними на Зеленому оці, вважає, що місто розвивається без огляду на водні обʼєкти, а їх треба терміново відновлювати та доглядати:

"Для цього треба створити концепцію роботи з водними обʼєктами міста, перед тим — інвентаризація, проаналізувати, скільки їх в нас і те, як ми їх будемо включати в простір нашого міста. Потрібно також памʼятати, що водний обʼєкт — це ще й довколишня територія", — пояснює еколог.

Тобто, для того, щоб місту привести до ладу озера, необхідно, щоб балансоутримувач територій, де знаходяться водойми, вирішив здійснити наступні кроки:

  1. Розробити паспорти водних об'єктів, якщо їх досі немає.
  2. Провів відповідні гідрологічні дослідження.
  3. Виконав саме очищення цих об'єктів.

Вплинути на цей процес можете й Ви. 

  1. Якщо прагнете покращити озеро, зверніться із відповідним запитом до місцевого Управління екології та природних ресурсів, контакти за посиланням.
  2. Якщо помітили забруднення озера: сміття, цвітіння, береги, що обвалюються, злив стоків — залиште заявку на порталі SaveEcoBot
  3. Ще один спосіб — запланувати толоку, під час якої ви очистите берег і мілководдя від сміття вручну. Зробити це можна в чаті будинку, на сторінках населеного пункту в соціальних мережах тощо.
1
2145

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: