fbpx
Сегодня
Кейсы 16:02 05 Сен 2023

Новое жилье для ВПЛ: как в громадах коммунальные здания превращают в “зеленые” многоквартирные дома

Обеспечить достойным жильем переселенцев — сегодня одна из главных задач принимающих их громад. А кроме того, сделать это с мыслью об окружающей среде и инклюзивности. “Рубрика” рассказывает о проекте, который поддерживает такие изменения уже в десяти громадах. О том, как работает это решение – в нашем материале. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Повномасштабне вторгнення рф в Україну, яке почалося в лютому 2022, спровокувало найбільшу гуманітарну кризу двадцять першого століття. Внаслідок бойових дій та російських ракетних обстрілів зруйновані десятки тисяч житлових та інфраструктурних обʼєктів, значно пошкоджено системи електро-, тепло- та водопостачання. Мільйони людей залишилися без захисту та даху над головою. Своєю чергою, громади, які приймали і продовжують приймати внутрішньо переміщених осіб, мусять шукати нові рішення, аби надати переселенцям прихисток.

Яке рішення?

Україна не залишається зі своєю бідою наодинці. У відповідь на виклики, з якими стикнулася наша держава, в ЄС започаткували цілий пакет заходів, які допоможуть українським родинам отримати нові оселі. Серед них — програма "Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні", яка фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) в десяти містах західних та центральних регіонів України. Програма покликана допомогти громадам забезпечити житлом українців, які були змушені залишити свої домівки внаслідок російської збройної агресії. 

Як це працює?

Житло для ВПО— зручне, надійне, "зелене"

нове житло для ВПО

Реконструкція будівлі в Ковелі. Фото: Гарде Консалтинг для НЕФКО

Головна мета проєкту — збільшити спроможність громад надавати житло та базові послуги переселенцям. Для цього в рамках програми вже реконструюють наявну муніципальну інфраструктуру, і разом із тим — покращують стандарти енергоефективності.

Втілюють цей проєкт у десятьох українських містах — Чернівцях, Чорткові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Ківерцях, Ковелі, Луцьку, Рівному, Золочеві та Звягелі. На кожен проєкт виділено 1,5-2,5 млн євро, а загальна сума фінансування — 19,4 млн євро. На нове житло для вимушених переселенців там перетворюють реконструйовані колишні гуртожитки, медзаклади, адміністративні будівлі, школи та дитячі садочки, які вже не використовуються містами за первісним призначенням. 

Раніше НЕФКО вже співпрацювала з муніципалітетами по всій Україні. За понад 10 років роботи проєкти, що покращують добробут громад — наприклад, присвячені енергоефективності та модернізації громадських будівель, реалізували у 100 українських містах. Війна внесла корективи в сталу роботу — для того, щоб розпочати програму "Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб ВПО в Україні", кошти на ремонтні роботи переспрямували з перерваної повномасштабним вторгненням програми поліпшення утилізації відходів і підвищення енергоефективності в українських громадах.

Рушійною силою проєкту наразі є саме громади, які його втілюють. Будівельні компанії-підрядники відібрали через відкриті тендери, а крім того до роботи залучили консультантів — це технічні, фінансові та юридичні фахівці, які поєднують норми міжнародного права та вимог донорів Євросоюзу до відповідності проєктів екологічним нормам і вимогам національного законодавства України.

нове житло для ВПО

Ремонт будинку у Ківерцях. Фото: Garde Consulting для НЕФКО

нове житло для ВПО

Смарт-квартири в реконструйованій будівлі в Івано-Франківську. Фото: IC Consulenten для НЕФКО

Програма стартувала у 2022 році, коли почався відбір міст для проєкту, а сьогодні на всіх обраних обʼєктах вже повним ходом виконуються будівельно-ремонтні роботи — від косметичного ремонту до капітального з підсиленням окремих конструкцій. У більшості будівель замінюють та утеплюють дахи, ремонтують під'їзди та вимощення навколо будинків, а також замінюють внутрішні системи опалення, водопостачання та водовідведення.

"Між проєктами у різних містах існують деякі відмінності, пов'язані з різним плануванням споруд, які перетворюють на багатоквартирні будинки. Але кінцева мета — перетворити більшість помешкань на повністю відремонтовані, обладнані всім необхідним смарт-квартири, готові до заселення, — говорить представник НЕФКО в Україні Олексій Думік. — Буде надано меблі, ефективну побутову техніку, посуд, Wi-Fi. Також людей буде забезпечено опаленням, електроенергією, гарячою водою. Невелику частину помешкань складатимуть кімнати гуртожиткового типу на 2-3 особи, так само повністю мебльовані".

нове житло для ВПО

Так будуть виглядати квартири в реконструйованому житлі в Луцьку. Фото: IC Consulenten для НЕФКО

Олексій Думік звертає увагу: усі будівлі, що реконструюються в рамках програми, обовʼязково проходять термомодернізацію, включаючи ізоляцію зовнішніх стін, дахів, встановлення нових пластикових вікон тощо. Завдяки цьому старі будівлі стають більш енергоефективними, а люди, які в них отримують квартири, будуть почуватися комфортніше і витрачати менше коштів на оплату опалення. Також, відповідно до зеленого мандату НЕФКО, кожна будівля включатиме "зелений компонент" — це, наприклад, встановлення фотоелектричних панелей або сонячних водонагрівачів на дахах, теплових насосів для опалення або систем внутрішнього гарячого водопостачання. На деяких об'єктах для опалення будуть використовуватися котли на біомасі.

На меті програми — досягти підвищення енергоефективності відремонтованих будинків на 30% порівняно з їхнім попереднім станом.

нове житло для ВПО

Реконструкція житла в м.Чортків. Фото: IC Consulenten для НЕФКО

Володимир Дебой, керівник консультантів компанії Garde, що також працює з громадами над цим проєктом, відзначає: окрім енергоефективності, ще одна важлива вимога Євросоюзу — облаштування житла, придатного для проживання людей з інвалідністю. Тобто на кожному з реконструйованих обʼєктів буде добудовано пандуси, розширено двері, облаштовано відповідні санвузли тощо. На деяких обʼєктах повністю  інклюзивним стане весь перший поверх, включно з плануванням квартир.

"Ми розуміємо, що йде війна, — говорить Володимир Дебой. — Але це також виклик, який дає можливості не просто відремонтувати будівлі, а і зробити їх повністю відповідними до європейських стандартів та вимог. Забезпечити його мешканцям як екологічні вигоди, так і належну якість проживання".

А це точно працює?

Кейс Звягеля

Завдяки реалізації програми нові квартири та доступ до основних муніципальних послуг мають отримати близько 1800 ВПО. Ремонт перших житлових об'єктів фінішує вже цієї осені, а завершення всіх 10 проєктів у різних громадах заплановано до кінця 2023 року.

нове житло для ВПО

Перебудова під житло для ВПО будівлі станції переливання крові у Звягелі. Фото: Garde Consulting для НЕФКО

Звягель на Житомирщині — одне з десяти міст-учасників програми "Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні". Як і всі громади України, Звягельська міська територіальна громада через військову агресію зіткнулася з величезною кількістю додаткових викликів. Необхідно було вирішувати не лише поточні проблеми життєдіяльності, а й допомагати ЗСУ, ТРО та переселенцям. Для громади це виявилося досить проблематичним через обмеженість власних ресурсів. Саме тому громада стала на шлях активної участі у різноманітних проєктах та розширення співпраці з програмами міжнародної допомоги.

"Ми почули про програму Євросоюзу та НЕФКО щодо реконструкції будівель для переселенців, подалися на грант та були відібрані до участі у програмі, — розповідає Ірина Гудзь, заступниця міського голови міста Звягель. — Участь у програмі дає змогу підтримати місцевий бізнес, а головне — ВПО. Плануємо, що вже до нового року переселенці, які працюють на підприємствах критичної інфраструктури, промислових та комунальних підприємствах громади, отримають нові квартири"

Заступниця міського голови міста Звягель Ірина Гудзь

Заступниця міського голови міста Звягель Ірина Гудзь (в центрі) на даху будівлі, де ведеться реконструкція. Фото: Звягельська міська рада

Отож, у Звягелі на житло для переселенців перетворюють будівлю колишньої станції переливання крові. У ході реконструкції до ще недавно триповерхової будівлі додали ще один поверх, а перший поверх повністю переплановують для інклюзивного проживання.

Загалом в оновленому будинку буде облаштовано 47 смарт-квартир. Житло для переселенців оснастять усім, що необхідно для комфортного проживання: меблями, побутовою технікою, сантехнікою, навіть йоржиками для унітазів.

нове житло для ВПО

У кожній квартирі гуртожитку поліпшеного проживання буде своя кухня і душова з туалетом. Фото: Звягельська міська рада

"Нам дуже важливо підтримати переміщених осіб, дати їм можливість відчути, що вони важливі для нашої громади. Ми розуміємо — це найкраще, що можна зробити для людей, які через війну втратили все. І хочемо, щоб люди, які приїхали до нас, таким чином змогли спокійно повернутися до нормального мирного життя. Ми розуміємо, що людина, яка має роботу і житло, може сьогодні значно швидше відійти від всіх тих жахів, які вона пережила", — говорить Ірина Гудзь.

нове житло для ВПО

Ірина Терещенко з чоловіком та синами. Фото з архіву родини

Родина Ірини Терещенко — з міста Красногорівка, що на Донеччині, уже чекає на нову квартиру. Після чергового обстрілу росіян сімʼя евакуювалася у Львів, а потім переїхала на Житомирщину — ближче до родичів. По приїзду у Звягель Ірина одразу влаштувалася працювати на хлібозавод. Її чоловік також працює на місцевому підприємстві. Старший син подружжя захищає нашу країну на сході, він доброволець. У Звягелі родина орендує квартиру і питання житла для них, як і для більшості переселенців, є дуже актуальним. Ірина дякує місту за можливість взяти участь у програмі.

"Коли директор заводу запропонував подати клопотання, дуже зраділа, — каже Ірина Терещенко. — Наш дім розбомбили, від нього залишилися одні руїни. Повертатися нікуди. А Звягель — місто невелике, але затишне, і дуже нагадує рідну Красногорівку. Нам тут добре. Поряд сестра, є робота, тепер маю надію і на житло".

Ще більше корисних рішень!

нове житло для ВПО

У містах, які стали учасниками програми, реконструюють не тільки житло для внутрішньо переміщених осіб, а й комунальні заклади, які обслуговують переселенців. На фото — встановлена  в рамках проєкту дитяча ігрова зона у чернівецькій поліклініці. Фото: Facebook

Програма "Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні" не єдина, яку в громадах України реалізує НЕФКО за підтримки ЄС.

Вона є частиною ширших зусиль, спрямованих на те, щоб відбудувати Україну екологічнішою та кращою, використовуючи безпечні для довкілля будівельні матеріали, застосовуючи енерго- та ресурсозбережувальні заходи та зменшуючи відходи від будівництва та знесення. Окрім цієї програми, під управлінням НЕФКО впроваджуються ще три фінансовані ЄС програми, пов'язані із забезпеченням переселенців житлом та відновленням критичної інфраструктури, у тому числі і будівництво житла для ВПО "з нуля". У НЕФКО зазначають — це зміцнить стійкість та спроможність українських громад приймати новоприбулих із найбільш постраждалих від війни регіонів.

Рубрика:
Кейсы
4393

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: