fbpx
Сегодня
Решение 12:56 22 Авг 2023

VSELI HUB: как подростки в селе на Черниговщине создали особое пространство для себя

Как из заброшенной библиотеки, превращенной в склад, сделать пространство для активной молодежи и детей? Как его инициировать и реализовать самим подросткам? “Рубрика” рассказывает о кейсе, когда это удалось. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Що робити, якщо молоді громади не вистачає затишного та комфортного місця, де можна спілкуватися, ділитися власними ідеями, своєчасно дізнаватися про щось нове, цікаве та корисне? Можна продовжувати збиратися на лавочці біля магазину або у когось у дворі. Чекати на кращі часи або що цим коли-небудь почнуть займатися дорослі. А можна взяти участь у проєкті громадського активізму, налаштуватися на продуктивну роботу й творити зміни самим.

Яке рішення?

Молодь вже сьогодні прагне бути частиною цих змін. Соціологічні дослідження демонструють: 90% підлітків вважають, що можуть бути корисними під час післявоєнного відновлення країни. Хочуть долучатися до розвитку економіки, інфраструктури, в тому числі й через волонтерство. Наші діти вже сьогодні на рівні із дорослими готові стати частиною спільного майбутнього та брати на себе відповідальність.

Саме такий шанс проявити себе отримали підлітки села Южне, що на Чернігівщині. Учні місцевого ліцею взяли участь у програмі ГО "Українська Античність" "Активна позиція мого регіону. Очима дітей". Виграний грант допоміг хлопцям і дівчатам з Южного реалізували у рідному селі власний проєкт — молодіжний культурно-освітній простір VSELI HUB.

Як це працює?

Підлітки можуть все!

молодіжний простір VSELI HUB

VSELI HUB — у селі Южне на Чернігівщині відкрився молодіжний простір

Старшокласники з Южного вирішили не чекати, коли потрібний їм молодіжний простір для них створить хтось інший. Натомість Аміна Мацола, Анна Данько, Анастасія Науменко, Анна Куценко та лідер команди Єгор Кандиба почали діяти самі. Кураторкою ініціативної групи стала Аліна Васюра — вчителька історії Южненського ліцею Парафіївської селищної ради. А ідейною натхненницею — директорка чернігівського центру розвитку "Орігамі" Лариса Пащенко.

Аміна Мацола, Анна Данько, Анастасія Науменко, Анна Куценко, Єгор Кандиба

Команда проєкту VSELI HUB

"Коли ми пройшли відбір на проєкт «Активна позиція мого регіону. Очима дітей», одразу почали думати, що найбільше принесе користі нашому селу і дійшли висновку, що простір, де можна буде збиратися, організовувати зустрічі зі спеціалістами та просто весело проводити час — це найбільш слушна ідея, — розповідає Єгор Кандиба — лідер команди підлітків. — Але для того, щоб реалізувати свою ідею, нам потрібно було виграти головний приз проєкту — 100 тисяч гривень. І тому ми дуже старалися".

До роботи в проєкті підлітки підійшли серйозно. В першу чергу виявили наявні проблеми в селищі, проаналізували потреби громади (необхідність створення можливості зустрітися в оточенні однодумців, соціалізація, організація творчого дозвілля). Провели анкетування односельців (86% опитаних висловилися за створення простору — серед них підлітки 12-17 років). Підшукали приміщення для хабу — це була стара бібліотека в ліцеї, та отримали на це згоду директора.

Над проєктом працювали майже три місяці. Пройшли блок тренінгів, завдань, створили презентацію власного проєкту. Виконували все з максимальною віддачею, щоб на презентації проєкту заробити найбільше балів. Самотужки розробили айдентику, створили сторінки ініціативи в соціальних мережах.

"У нас все вийшло — ми виграли", — з гордістю говорить Єгор Кандиба.

молодіжний простір VSELI HUB

Так все починалося: южненські підлітки сформували ідею, зібрали інформацію, склали кошторис

Одним із завдань участі у грантовій програмі, ще до оголошення результатів, було складання кошторису на суму головного призу. Але цих грошей виявилося недостатньо. Тому підлітки звернулися за підтримкою до громади та небайдужих односельців: провели презентацію проєкту для представників влади, бізнесу, освіти та молоді села. В результаті до призової фінансової підтримки в розмірі 100 000 грн додалося ще стільки ж від місцевих підприємців та відділу освіти. За грантові гроші закупили плазмовий телевізор, ноутбук для роботи, всі необхідні матеріали та меблі, а гроші, які відшукали у громаді, пішли на проведення ремонту.

"Ми склали два кошториси: на ремонтні роботи (на це виграні кошти не можна використовувати) та на 100 тисяч, що виграли. Як виявилося, це нелегко, без дорослих не обійшлося. Але всі, до кого ми зверталися, допомогли нам — хто грошима, хто матеріалами, транспортом або порадою", — ділиться успіхами десятикласник Єгор Кандиба.

Після перемоги в проєкті команда одразу перейшла до облаштування майбутнього простору VSELI HUB.

молодіжний простір VSELI HUB

Таким було приміщення до ремонту

Хлопці та дівчата разом із небайдужими жителями громади розгребли мотлох у бібліотеці, яку раніше використовували як сховище для речей. Потім учні почали зачищати стіни для майбутнього ремонту. Команда власноруч встановила двері, настелила лінолеум, а також придбала фарбу й світильники. Підлітки самі складали меблі та з допомогою старших облаштовували омріяний простір.

За словами Єгора, надихалися тим, що це важлива й відповідальна справа: "Проєктів такого масштабу ще не було в нашому селі. Ми розуміли, якщо зробимо його, то це буде дуже круто! Можливості нашого простору — це була головна мотивація довести справу до кінця".

Зміни на краще та бажання взаємодіяти

молодіжний простір VSELI HUB

Вчителька історії Аліна Васюра (крайня праворуч) разом зі своїми учнями відкриває молодіжний простір VSELI HUB

У травні відбулося урочисте відкриття простору VSELI HUB. У ньому є все, щоб організовувати різноманітні заходи: зустрічатися онлайн і офлайн з різними експертами, проводити майстер-класи, просто збиратися пограти в настільні ігри або поспілкуватися. Сюди із задоволенням приходять учні Южненського ліцею, діти-переселенці та батьки.

молодіжний простір VSELI HUB

Онлайн-зустріч із психологинею Інною Чистенко

Хаб працює лише місяць, але в ньому вже все відповідає головній концепції "Розвиток. Можливості. Підтримка". Щовівторка та щоп'ятниці тут проходять кіноперегляди, кожну другу середу — читацькі зібрання. Для старших дітей пройшли цікаві та змістовні зустрічі з юристом та психологинею, а також майстер-клас з ораторського мистецтва.

Майстриня Наталія Чуб

Майстриня Наталія Чуб проводить майстер-клас зі створення ляльки-мотанки

Для малечі — запросили логопеда, провели кілька майстерок та пізнавальне онлайн-заняття "Подорожуємо країнами світу". Також тут організували заходи до Дня захисту дітей та свята останнього дзвоника, а від дверей VSELI HUB стартував перший за два роки велопробіг. Діти самі продумали маршрут, організували пікнік на перевалі та активне проведення вихідного дня в мальовничому місці — заповіднику "Качанівка".

Велопробіг для учнів ліцею в Южному

Велопробіг для учнів ліцею в Южному

Ще більше корисних рішень!

Але головна фішка сільського хабу в тому, що організаторами багатьох активностей у ньому є самі підлітки. Тут обрали перевірену формулу: "Навчаючи інших — вчимося самі".

молодіжний простір VSELI HUB

Заняття читацького клубу у VSELI HUB

Так, наприклад, дев'ятикласниця Анна Куценко веде в хабі читацький клуб.

молодіжний простір VSELI HUB

А Єгор Кандиба ще до відкриття хабу зустрічався з молодшими школярами, щоб навчити грати в настільні інтелектуально-логічні ігри. Тепер він відповідає за цей напрямок у VSELI HUB. Дітям подобається. А для команди з'явилася додаткова мотивація заповнити іграми полиці хабу.

молодіжний простір VSELI HUB

Кіноперегляд у VSELI HUB

За кінопокази відповідає Анастасія Науменко — створює афіші, друкує квитки. Зараз Настя обмірковує ідею, як зробити так, щоб на кінопоказах у хабі була можливість поласувати попкорном, як у справжньому кінотеатрі.

молодіжний простір VSELI HUB

Аміна Мацола вчить робити зачіски

Аміна Мацола має хист до того, щоб робити зачіски. І проводить на цю тему майстер-класи. Вчить всіх охочих плести різні коси та доглядати за волоссям.

Галина Пащенко

Ідейна натхненниця команди VSELI HUB Лариса Пащенко на презентації проєкту

"Це була головна ідея нашого простору — щоб діти самі працювали, кожен мав свій проєкт, розвивав його та не боявся ініціювати нові, — коментує ідейна натхненниця команди VSELI HUB Лариса Пащенко. — У мене 8 років досвіду відкриття стартапів-проєктів, але я їх робила, коли були гроші. Тут моєю особистою мотивацією було зробити разом із дітьми все з нуля. Так прокачати, так мотивувати дітей, щоб вони впевнилися, що вони — сила! З самого початку, на кожному етапі їхніх досягнень я їм казала: повірте в те, що ви можете набагато більше! І вони так виросли! Я так ними пишаюся, вони нереально круті, просто з ними потрібно весь час йти поруч і допомагати їм рости".

Попереду ще багато роботи. У планах активістів — зробити велостоянку біля хабу, а потім — біля школи. Наповнити освітній простір сучасною літературою. Запрошувати ще більше профільних фахівців, які цікаві дітям і дорослим у селі. Закупити настільні мольберти, планшети, фарби та активізувати у VSELI HUB художню студію. Щодо цього вже є домовленість із відділом освіти. Гурток з живопису готова вести місцева мисткиня — вона готує для дітей повноцінний академічний курс тривалістю 9 місяців.

"Я підтримую своїх дітей. Все, що роблю разом з ними — для них! Наша команда завдяки своїй цілеспрямованості, праці, небайдужості досягла успіху. Вірю, що досвід роботи в проєкті допоможе моїм вихованцям стати успішними Людьми!" — резюмує кураторка проєкту та вчителька історії Южненського ліцею Аліна Васюра.

Рубрика:
Кейсы
2002

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: