fbpx
Сегодня
Решение 14:09 16 Янв 2024

"Тот, кто ставит себе цель закрыть сбор, его закроет": лайфхаки от волонтеров

"Люди забыли о войне", "совершенно не донатят", "никак не получается закрыть сбор" — с этими высказываниями не знакомы волонтеры из этого текста. После начала полномасштабного вторжения они закрыли десятки сборов. За это время они выделили для себя правила, как лучше писать сообщение о сборе, как часто его распространять, какие новые форматы использовать для публикаций и тому подобное.

Лайфхаки від героїв нашого тексту читайте нижче. Від 24 лютого 2022-го вони сумарно зібрали понад 5 мільйонів гривень на потреби захисників та захисниць, не будучи блогерами-мільйонниками. Можливо, саме їхні поради допоможуть влаштувати та ваш перший збір. 

Перші збори

Після 24-го лютого 2022-го перший збір Ксенії був для друга, який шукав гроші на авто. Тоді дівчина не робила це самотужки, а лише просувала допис товариша. 

Як провести збір

Захисники з дроном, який вдалось купити завдяки Ксенії

"Потім стався масштабний збір, знайомий попросив підтримати одну з бригад. Тоді ми з друзями робили це з нуля. А самотужки я почала збирати кошти десь з березня 2023-го, закуповувала дрони та автівки. За 11 місяців діяльності вдалось зібрати близько 2 мільйонів та 500-700 тисяч гривень", — розповідає волонтерка. 

Дмитро та Аліна з Кропивницького після початку великої війни вперше збирали гроші для організації, яка займалась сухими супами для військових. Та парі хотілось більше долучитись до допомоги війську.

Як провести збір

Дмитро разом з Аліною. Фото з особистого архіву пари

"Дмитро читав про армію дронів, що саме безпілотники змінять хід війни. Почали думати, як залучати гроші на дрони. Обрали такий досить цікавий шлях: влаштовувати аукціони та розіграші, за які люди отримують різні артефакти з війни. Така собі подяка за участь у допомозі", — говорить Аліна. 

Аукціонами займається й Олександра, яка родом з Севастополя, а живе в Києві. Люди, які беруть участь в розіграшах від дівчини, отримують не артефакт з війни, а річ від якогось бізнесу. 

"Просто в якийсь момент зрозуміла, що важко йдуть збори без нічого. Дійшла підсумку, що дієва штука — ставити якісь лоти на розіграш", — ділиться Олександра. 

Як провести збір

Олександра разом із захисниками. яким допомагала. Фото з особистого архіву дівчини

Тож, у чому секрет вдалої волонтерської діяльності?

Якою має бути комунікація з підписниками

Як кажуть наші герої, головне у побудові комунікацій — це чесність перед підписниками, без тиску чи надмірної емоційності. Ксенія ділиться:

"У першому своєму зборі я рубала правду-матку. «Ви дивитись мої сторізи, але не реагуєте на лінки. Не скидаєте гроші. Хоча я знаю, що для вас це підйомна сума…». Але це були напівтоксичні повідомлення. Так, воно дієво, але один-два рази. Потім вже перестає працювати.

На кожен раз свій підхід. Це важливо усвідомлювати. Писати «у мене збір, дайте грошей» — не актуально. Писати токсично — теж не підходить. Наприклад, соромити людей, що вони зовсім не скидають гроші. Краще пояснювати та нагадувати, що потрібно долучатись до зборів". 

Аліна погоджується з цією думкою. Дівчина додає, що довіра між волонтером та аудиторією вирішує значно більше, ніж претензії та осуд. 

"Якщо підписники прочитають агресивний меседж, подумають, що ми наїжджаємо. Люди, які на нас підписані, довіряють нам, а ми — їм. Я всім дякую, навіть якщо це просто репост, а не надіслані кошти", — додає Аліна. 

Аудиторія Аліни та Дмитра складається з друзів, знайомих та дружнього бізнесу. "У нас відкрита та проста комунікація з усіма. Стараємось активно вести соцмережі, постити не тільки збори, але і свою кицьку. Бо у нас є якесь життя, якась робота, але ми ще допомагаємо захисникам", — говорить Дмитро. 

Олександра теж використовує цей принцип — між дописами про збори постить щось про своє життя. Це допомагає підняти активність на сторінках. 

Як провести збір

Захисник, який отримав допомогу від волонтерки Олександри. Фото з особистого архіву дівчини

Яким має бути допис про збір

"Допис потрібно писати чітко: на що йде збір коштів, для кого, на яку суму. Не писати зайвої води на кшталт «ми непереможні, до перемоги, вперед» на п'ять речень. Мають бути логічні відступи, чітко вказати, де шукати реквізити для донатів. Які умови розіграшів, якщо вони є", — ділиться досвідом Олександра. 

Сам пост, додає Ксенія, має бути якісним — з гарним візуалом, зрозуміло структурованим текстом. Всі волонтери сходяться на тому, що в дописі добре акцентувати на терміновості збору

"Якщо ми не підкреслюємо терміновість, дуже мало людей відгукується. Повідомлення має бути трошки емоційним. Але таким, щоб викликати повагу до роботи захисників, а не відчуття жалю чи співчуття", — говорить Аліна. 

За словами Олександри, у дописі слід вказувати більше особистого. Наприклад, що це збір для друга. Можна розповісти невеличку історію, прикріпити спільні фото. 

Як часто поширювати інформацію про збір

Поради від Олександри: "Робити перерви в пушингу в сторіс. Писати друзям, знайомим в приватні з проханням поширити збір. Так само робити і з блогерами. Нагадувати про збір щодня з різною інтенсивністю. Пояснювати додатково правила взаємодії зі збором: обов'язкові реакції, коментарі на пост/сторіс, обов'язково активний лінк на банку в сторіс". 

Водночас Ксенія нагадує про необхідність робити так, щоб допис про новий збір відрізнявся від допису про попередній.

"Головне — постійно з'являтись у стрічці та постійно нагадувати про збір. Є важлива складова — чим частіше ми збираємо кошти, тим більше змінюється концепт постів зборів. Постійно потрібно підлаштовуватись під свою аудиторію", — розповідає Ксенія.

Також вона говорить, що якщо ви самі на щось збираєте кошти, краще тимчасово не поширювати інші збори. Бо тоді у підписників може виникнути розфокус. 

Як провести збір

Збір, оголошений Дмитром та Аліною

Заклики «скиньте свою каву сюди», «скиньте всі по 10-20 грн» не працюють. Краще, за словами Ксенії, поділити суму збору на кількість людей, які подивились сторіс про збір. Наприклад, на одну людину це може буде по 300 грн. І так і написати: «Якщо всі, хто подивився минулу сторіс, закинуть по 300 гривень, ми закриємо збір і все придбане поїде до бійців».

Що можна додати до публікації збору

Волонтери говорять, що добре працюють відео, записані від самих захисників чи особиста світлина. 

"В крайньому пості писала про військовослужбовця. Попросила у нього фото, хоча захисники зазвичай не дуже люблять надсилати світлини. Я зробила цей пост з його фото, і за день ми зібрали 50 тисяч з наших сторінок (моєї та військового)", — ділиться Ксенія. 

Мінібанкіри або підсилення зборів

Ефект "Тиловиків Азову" ми помітили у 2023 році-ому. Коли користувачі та користувачки соцмереж створювали власні маленькі банки, а зібрані кошти відправляли для однієї мети — на масштабну закупівлю дронів. Тоді замість п'яти запланованих мільйонів вдалось зібрати понад 30. 

"Я про це думала давно, коли ще перші збори не йшли. Не наважувалась долучити знайомих, поки не побачила «Тиловиків Азову». І я підхопила цей метод, запитала своїх друзів, хто готовий зробити банку підсилення. Вони створювали збори на 10 тисяч гривень. Власними силами можемо закривати збір на 300 тисяч за місяць, а з мінібанкірами такий же збір закриється за тиждень. Різниця якраз у часі", — ділиться Ксенія. 

Розіграш чи аукціон: фізична подяка

"Восени 2022-го року ми вперше запустили аукціон. Тоді продали частину авіабомби, яку ворог випустив на наші позиції. Частину боєприпасу розмалювала місцева художниця, ми її продали", — розповідає Дмитро.

Також у Кропивницькому волонтери запустили сайт, де кожен може обрати артефакт з війни та залишити за це свій донат. Але коли є конкретна мета збору, це аукціон чи розіграш працюють набагато ефективніше, ніж концепція крамниці.

"Щоб люди охоче донатили, лот має бути цікавим. Я в аукціон додаю щось від бізнесу. Як-от свічки, килими, прикраси чи ще щось. Я писала різним компаніям, щоб отримати від них таку допомогу. Так, були і відмови. Але більшість погоджується", — говорить Олександра. 

"Коли донатиш і потім отримуєш щось за це, ти наче за щось платиш — одразу інше ставлення у людини. Коли анонсували термінові збори, то людям не так важливо, отримають вони щось чи ні. Але приємно все одно. Коли у підсумку вигравали 2-3 людини, ми їм писали, що вони виграли, і вони дуже раділи цьому", — говорить Дмитро. 

"Може здаватись, що люди не донатять. Але маю гіпотезу: «Той, хто ставить собі ціль закрити збір, його закриє", — підсумовує Ксенія. 

Чек-ліст для успішного збору

  • Бажання самотужки допомогти захисникам і захисницям;
  • якщо плануєте аукціон чи розіграш, знайти річ для цього. Можна поспілкуватись з різними компаніями чи бригадами, які готові привезти артефакт з зони бойових дій;
  • взятись за написання тексту посту. Обов'язково вказати, на що йде збір коштів, для кого, на яку суму;
  • вказати, де шукати реквізити для донатів, умови розіграшу/аукціону, якщо вони є;
  • додати особисту історію (за можливості) того, кому ви допомагаєте. Або власну історію, чому вам важливо закрити цей збір;
  • підготувати візуал. Він має бути якісним, наприклад, фото/відео захисника чи захисниці;
  • після посту обов'язково зробити сторіс, попросити підписників про реакції, коментарі на пост/сторіс, обов'язково розміщувати активне посилання на банку в сторіс;
  • якщо збір великий, можна долучити мінібанкірів. Тобто розділити збір на менші частинки;
  • робити перерви в публікації збору в сторіс;
  • писати в приватні повідомлення підписникам та підписницям з проханням поширити збір;
Як провести збір

Захисники з дронами, які вдалось купити завдяки Ксенії

  • писати різним блогерам та блогеркам, а також адміністраторам ваших локальних телеграм-каналів з проханнями поширити збір;
  • нагадувати про власний збір щодня, вказуючи, що це допомога бійцям;
  • під час власного збору не поширювати інші збори, щоб у підписників не було розфокусу;
  • між дописами про збори постити тематично інший контент (наприклад, щось з власного життя);
  • не забути вказати у наступних дописах результати аукціону чи розіграшу. 

Які збори наших героїв можна підтримати просто зараз?

В Олександри зараз є активний збір на дрони. Банка тут

Дмитро та Аліна теж збирають на дрони для 73-го морського центру спеціальних операцій. Банка за лінком

А Ксенія зараз займається збором коштів для аеророзвідників 28 омбр імені Лицарів Зимового. Йдеться про виносні антени AVENGER та дрони. Банка тут

644

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: