fbpx
Сегодня
Кейсы 14:13 25 Авг 2023

Рыцарские турниры и благотворительные велопробеги: 10 кейсов, сделавших сборы в пользу ВСУ более креативными

Любой донат в поддержку войска — нужный и приближает победу. А креативный подход в организации сбора может быть тем, что поможет собрать необходимую сумму быстрее и эффективнее. Какой бы она ни была. (укр.)

English version here

У чому проблема?

З початку повномасштабного вторгнення загальна сума пожертв на потреби Збройних Сил та на підтримку гуманітарних ініціатив сягнула майже 100 мільярдів гривень. Проте волонтери говорять — закривати збори стає дедалі важче. За результатами опитування комунікаційної агенції Postmen сьогодні українці донатять на Збройні сили України в середньому 1 525 гривень на місяць, що вдвічі менше, ніж рік тому. І це можна зрозуміти — 56% респондентів того ж дослідження зізнаються: за рік війни їхні витрати суттєво зросли. Також побільшало тих людей, у кого скоротилися або взагалі зникли заощадження.

Яке рішення?

Ресурси українців зменшуються, однак і війна ще триває. Організатори зборів наголошують — для того, щоб наблизити перемогу, важлива кожна сума. Меседж "не буває маленьких донатів" — сьогодні актуальний, як ніколи. Своєю чергою волонтери шукають нові способи розвивати культуру донатів. Вони стають ще креативнішими та вигадливішими у знаходженні нових способів залучення коштів.

"Рубрика" ж зібрала 10 креативних ідей з різних регіонів України, які вже стали рушіями для збільшення підтримки ЗСУ. 

Як це працює?

1. Екскурсії та квести

креативні збори на ЗСУ

Учасники благодійного квесту "Історичними стежками міста" в Кропивницькому

У Кропивницькому ГО "Серця Матерів та Ветеранів Війни Кропивницького" спільно з "Krop:hub Кропивницький" організовують благодійні оглядові екскурсії та просвітницькі квести. Мета заходів — дізнатись більше про історію міста Кропивницький, відпочити та підтримати українську армію. 

До прикладу, учасники квесту "Історичними стежками міста", який влаштували у червні, мали пройти тринадцятьма локаціями міста. Кожну з наступних можна було знайти, лише відгадавши попередню. А щоб зацікавити учасників ще більше, організатори заходу подбали про призи для переможців. Ними стали сертифікати від популярного ресторану, сертифікати на екскурсії та фотосесії, а також тематичні сувеніри.

Участь могли брати повнолітні та діти у супроводі дорослих й усі вони робили внески для однієї людини — 200 гривень, для двох — 300. Змістовну частину квесту волонтерам допомогла підготувати фахова екскурсоводка Кропивницького агентства екскурсій "WOWalk".

Про витрачені гроші для потреб української армії волонтери звітують на сторінках у соцмережах.

2. Лицарський турнір

креативні збори на ЗСУ

Лицарські бої на благодійному турнірі у Луцьку

А в Луцьку провели благодійний фестиваль зі середньовічного бою. Після повномасштабного вторгнення росії такі турніри не проводили. Тож цього разу вирішили організувати видовище з благодійною метою, щоб зібрати гроші на необхідні речі для українських захисників.

Відкритий кубок Луцька "Середньовічний Лучеськ. Доблесть віків" зібрав майже пів сотні бійців з семи регіонів України та навіть із Польщі. На турнірі глядачі могли наживо побачити поєдинки на ристалищі в Луцькому замку і — задонатити на армію.

"Величезна вдячність захисникам, що боронять наш край. Багато українських лицарів змінили свої середньовічні обладунки на більш сучасні, а замість мечів довелось взяти в руки автомати. Завжди памʼятаємо, цінуємо, підтримуємо — усі виручені кошти з проведення події перераховані лицарям-спортсменам, що захищають Україну в лавах ЗСУ", — прокоментувала подію капітанка української збірної із середньовічного бою Катерина Умярова.

3. Танцювальний батл

креативні збори на ЗСУ

Благодійний батл з брейк-дансу у Вінниці

У Вінниці теж влаштували батл, але танцювальний. Змагання з брейк-дансу організували для підтримки молоді та вимушених переселенців. Щоб довести свою майстерність, на доброчинний турнір приїхали понад 100 танцівників з різних міст України.

За ініціативи Благодійного фонду Діани Подолянчук та Волонтерського центру "Шахіна" під час фестивалю функціонував благодійний ярмарок. Усі вторговані кошти відправили на допомогу Силам оборони України — а саме на цільовий збір для медиків бригади АЗОВ.

4. Вірш за донат

креативні збори на ЗСУ

Максим Костюк декламує вірші та збирає на дрони для ЗСУ

На Рівненщині дев'ятирічний хлопчик збирає донати для Збройних сил України завдяки відеовіршам. Максим Костюк вивчає напам'ять вірші українських поетів, разом із мамою записує ролик, викладає у соцмережі та заохочує тих, хто вподобав допис, допомагати українським захисникам.

Мама третьокласника з селища Смига каже, що таким чином вони вирішили зібрати на дрони для підрозділу жителя Смизької громади, який зараз у лавах ЗСУ. Спочатку просто оголосили збір коштів, але одразу почали думати, чим можна зацікавити людей, щоб швидше зібрати необхідну суму. Саме тоді Максим отримав завдання від вчительки — підготувати вірш на конкурс читців. 

Підтримувати хлопця взялися й інші діти. Так народився новий поетично-патріотичний флешмоб #віршзадонат. Станом на червень у рамках марафону "вірш за донат" вдалося назбирати 113 791 грн. Перша "пташка" вже поїхала до свого власника на передову.

"Насправді цей флешмоб має декілька позитивних моментів. По-перше, він демонструє дітям, що зараз, у воєнний час, допомагати наближати перемогу можуть усі, незалежно від віку. І вони теж мають шанс зробити свій внесок. По-друге, це нагода батькам провести більше часу зі своєю дитиною, бо ж вірш потрібно вивчити, записати, опублікувати. Ну, по-третє, це справді підтримка українських захисників", — пояснює Віта Костюк, мама Максима.

5. Риболовля — цікава і корисна

креативні збори на ЗСУ

На Вінниччині діти рибалили й збирали на багі для ЗСУ

Вінницький осередок "Всеукраїнського обʼєднання Мисливці, риболови та біозахисники" організував серед дітей чемпіонат з риболовлі. На ньому збирали гроші на багі для українських військових. 

Провели чемпіонат на озері Цукерня, що в Якушинецькій громаді. Участь взяли 70 дітей. Наймолодшому учаснику спортивної риболовлі — 3 роки, найстаршому — 16. У змаганні також взяли участь і діти-переселенці. У кого не було вудки — отримали її від організаторів змагань, також дітям роздавали прикормку для риболовлі.

Внесок для участі коштував 250 гривень. А всього під час чемпіонату зібрали 32 400 гривень. 

До речі, риби не постраждали! Адже правило спортивної рибалки — це "зловив-зважив-відпустив", тож і переможців визначали не за кількістю, а за вагою риби.

6. Розіграші за донати

креативні збори на ЗСУ

Богдан Троценко, щоб допомогти військовим, розіграв в лотерею власний Mercedes

Ще один спосіб привернути увагу до вашого збору — це щось розіграти. Так, наприклад, волонтер Богдан Троценко із Гайсина за донати для ЗСУ розіграв власний позашляховик Mercedes.

Стати учасником розіграшу було можна лише за 200 грн. При чому робити не один внесок, а більше, і це підвищувало шанс стати власником крутого авто. Переможця Богдан запланував обрати рандомно, коли набереться 5 тисяч учасників. Першочергова ціль збору — мільйон гривень.

На своїх сторінках у соцмережах волонтер розповів, що спершу хотів просто продати машину. Однак вирішив, що через розіграш авто в лотерею можна зібрати значно більше грошей. Богдан придбав позашляховик ще до війни, коштував він тоді 600 тисяч гривень. 

З початку розіграшу за майже пів року волонтеру Богдану Троценку задонатили 800 тисяч гривень. Автівку виграв військовослужбовець на псевдо "Сєвас" зі своїм підрозділом. За позашляховиком переможець приїхав з південного напрямку, буквально на день. Каже, така автівка наразі у підрозділі вкрай необхідна. Техніка на фронті — розхідний матеріал, постійно виходить із ладу.

7. Крути педалі — допомагай захисникам України

креативні збори на ЗСУ

Учасники велопробігу в Чернівцях

Благодійні забіги — поширений спосіб зібрати кошти для України. А в Чернівцях вирішили влаштувати велопробіг. Так шанувальники "двоколісних коней" збирали гроші на купівлю тепловізора для велосипедистів, які зараз на фронті. Для участі в змаганнях потрібно було задонатити всього 50 гривень. Загалом у пробігу, який пройшов вулицями міста, взяли участь приблизно 200 людей. 

Павло Танасюк

Щоб допомогти українським ветеранам, Павло Танасюк проїде майже 7 тисяч кілометрів велосипедом

А британсько-український підприємець та засновник космічної компанії Spacebit, вирішив для допомоги Україні подолати значно більшу дистанцію. Він проїде три континенти на велосипеді, збираючи гроші для ветеранів України.

Маршрут подорожі Ride for Victory буде 6 993 км завдовжки, що відповідає дистанції, на якій станом на початок травня тривав захист українського кордону від окупантів рф. Маршрут включатиме 5 000 км у США, 1 500 км в Японії та 493 км в Європі. 

"Я обрав свій спосіб боротьби — це моя самотня та дуже складна мандрівка на велосипеді на підтримку ветеранів та їхніх дітей. Я вірю, що люди в різних країнах підтримають мою ідею і допоможуть зібрати необхідні кошти для тих, хто найбільше потребує нашої допомоги", — написав Павло Танасюк в анонсі своєї сольної подорожі.

8. Пограти в більярд з чемпіонами України

креативні збори на ЗСУ

Федерація більярдного спорту в Івано-Франківську під час благодійної акції зібрала понад 80 тисяч гривень

В Івано-Франківську за донат для ЗСУ можна було пограти у більярд зі справжніми метрами цього виду спорту. Організувала акцію Федерація більярдного спорту. А стіл для більярду поставили просто на одному з майданів міста. 

Для того, щоб зробити донат, не обов'язково було брати участь у грі — поряд стояли скриньки для пожертв. Крім того, усі охочі могли зробити внесок через онлайн платіж "на банку". Ті ж, хто робив донати від 500 грн, могли зіграти з партію з одним з п'ятьох чемпіонів України, які брали участь в акції.

Впродовж заходу зібрали 81 618 грн. Ці гроші організатори спрямують на покупку квадрокоптер для 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс".

9. Портрет за донат

Роботи полтавського художника Сергія Матвієнка

Роботи полтавського художника Сергія Матвієнка

У Полтаві волонтери організували збір грошей для ЗСУ, під час якого донатори могли отримати власний портрет. Гроші збирали на Mavic для третьої штурмової бригади, в якій служать багато полтавців. Загальна сума збору — 98 тисяч гривень. За пожертви від 500 гривень і більше благодійникам дарували їхні портрети, створені місцевим художником Сергієм Матвієнком.

На сторінці благодійної організації "Полтавський батальйон небайдужих" розповіли, що влаштувати такий збір і так допомогти "батальйону" було ідеєю самого художника. Долучитися до акції міг кожен охочий — портрети надсилали в будь-який куточок України поштою.

10. Усі люблять котиків 

скульптор Олексій Марковсткий

Котиків для наших "котиків" виготовляє скульптор Олексій Марковсткий з Коростишева

Скульптор з Коростишева виготовляє бетонних котиків і так збирає гроші для ЗСУ. Акцію назвав "Котики для наших котиків". Автор ідеї та скульптур Олексій Марковський каже, що завдяки продажам скульптур уже зібрали кошти на тепловізор, а тепер збирають на автомобіль. 

"Чому котики? Тому що вони терапевтичні, створюють позитивний настрій, а зараз це особливо потрібно", — пояснює Олексій Марковський.

А що найприємніше, у виготовленні бетонного котика скульптору допомагають учні Коростишівської спецшколи. Скульптор говорить, що діти з великим задоволенням беруть участь у процесі створення котика.

Так відбувається жива комунікація, необхідна дітям. Виконувач обов'язків директора Коростишівської спецшколи Віталій Макарчук відзначає, що такі заняття дуже позитивно впливають на дітей.

"Вони стають спокійнішими, впевненішими в собі. Вони хочуть робити щось добре і цікаве. Для нас це дуже важливо", — говорить педагог.

Одного з котиків назвали Вікторія. Чому саме так? Щоб швидше прийшла перемога.

Важливий будь-який внесок

Українські волонтери не втомлюються повторювати: кожен донат — це внесок у велику спільну справу. У нашу Перемогу та мирне майбутнє. Вони просять не проходити повз збори, адже на захисті кожного міста чи села в усіх куточках України стоять титани — наші захисники й захисниці. Їм потрібна наша допомога, адже Перемога починається з кожного з нас.

Рубрика:
Кейсы
68

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: