fbpx
Сегодня
How To 20:35 28 Окт 2019

Вложить в прекрасное и заработать: как инвестировать в искусство

За последнее десятилетие увеличение цен на художественные произведения опережает увеличение цен на другие консервативные активы. Как сделать приобретение арт-работ прибыльным бизнесом? (укр.)

English version here

Фото Unsplash

Арт з кожним роком зміцнює позиції на ринку інвестицій. Попри проблеми як низький рівень супровідних послуг (наприклад, страхування) вкладення коштів у мистецькі твори при грамотному підході може забезпечити багатократний фінансовий виграш. І хоча це індустрія чуттєвого сприйняття, у справі арт-інвестицій чи не найбільше важить грамотний підхід

Завдяки системі та послугам арт-банкінгу, який з'явився наприкінці ХХ століття, можливість розвитку цього напрямку зросла. Це фінансово-консультаційний  супровід інвестицій у мистецтво, що включає експертну оцінку творів мистецтва, підбір і формування індевідуальних колекцій картин, ікон, їх реставрація та страхування.

Першовідкривачами у цій сфері стали швейцарський, німецький та американський банки. Вже і українські банки (наприклад, Альфа-банк, ОТП Банк, Приватбанк, Райффайзен банк Аваль, Укрсиббанк і VAB Банк) надають послуги арт-банкінгу, пропонуючи поглянути на мистецтво як на об'єкт інвестицій.

В пакет арт-банкінгу входять також і послуги депозитарію (збереження), реставрація та аналітика. Однак більшість колекціонерів сприймають арт-банкінг як іміджеву справу, а не комерційну.

Основні правила арт-інвестування:

  1. Поінформованість ваш основний інструмент. Орієнтація у художніх трендах, історії мистецтв та ситуації на ринку. 
  2. Передбачати. Процес визначення вартості є складним вона залежить від суб'єктивних факторів.
  3. Розумність ризику. Мистецькі роботи мають низький ступінь ліквідності — це справа не для швидкого прибутку у коротерміновій перспективі.
  4. Безпека. Будьте готові на додаткові витрати на збереження колекції.
  5. Необхідність довгострокової стратегії. Ринок арт-інвестицій орієнтується на привілейованих клієнтів, адже вимагає значного капіталу, який на тривалий час переходить у пасиви.
  6. Обережність і юридична обґрунтованість інвестиції. Не вкладайте гроші без експертизи, аби не натрапити на підробку або аферу. На ринку важать лише оригінальні твори. 

У ЯКИЙ ВИД МИСТЕЦТВА ІНВЕСТУВАТИ КОШТИ? 

Питання найважче, а для арт-банкінгу – ключове.

Головне не забувати: будь-яка робота з витвором мистецтва – робота на довгу перспективу. Навряд чи 5-10% за рік вас збагатять, проте за 10-15 років ціна значно збільшиться. На думку міжнародних арт-консультантів, оптимальний строк інвестування повинен становити 5-10 років

При цьому 5-10% річного збільшення цін – суха загальновизнана статистика, а різкі злети – результат немотивованих емоцій.

Запорукою успіху арт-інвестицій є правильний вибір напрямку придбаних робіт та часу укладення договору.

Приклад. Полотно постімпресіоніста Поля Сезанна «Кар'єр Бібемус» передостанній володар придбав за 3,19 млн дол. Після трьох років володіння картиною він виставив її на аукціон Sotheby's. Ціна продажу становила 6 млн дол. Після вирахування комісії продавця чистий прибуток досяг 2,76 млн – відповідно, 27,75% річних.

Поль Сезанн

Поль Сезанн «Кар'єр Бібемус»

— Живопис. Вважається найбільш дохідним напрямком на ринку предметів мистецтва та антикваріату традиційно вважається. Займає біля 75% ринку. 

Зокрема, безпрограшною інвестицією зараз є картини російських художників кін. ХІХ – поч. ХХ століття. До найбільш стабільно-дохідних відносять полотна видатних голландських та фламандських майстрів ХVII ст. Твори радянського періоду поступово завойовують популярність, та все ж відносяться до ризикових активів (найбільш перспективні полотна – А. Зверева та М. Сарьяна). Однак найінтенсивнішими темпами ціна зростає у дорогих картин (наприклад, найзатребуваніший російський художник Ілля Машков в найближчі кілька років може розраховувати на +70-100% дохідність). 

Полотна вартістю до 100 тисяч доларів зазвичай зростають в ціні не більше, ніж на 15% на рік.

Різниця у вартості різних картин одного майстра може бути значною (наприклад, вартість робіт Костянтина Коровіна: «Площа Опери» – 80 тис. дол., «Вулична сцена в Ніцці» – 330 тис. дол., «Пікнік» – 1,5 млн. дол.).

Окрім живопису, можна вкладати кошти у:

монети. Нумізматика, в середній ціновій категорії – один із найприбутковіших напрямів. За сприятливих умов приріст вартості може складати 30-40%. 

З плюсів – це добре вивчена галузь, тому нижчі ризики, не вимагає значних вкладень у збереження колекції (достатньо невеликого простору); висока ліквідність. 

Недоліки – значна кількість підробок (аж до 70%) і мала ємність ринку.

монети

старовинні книги. Показник цінності – тираж. Найбільший інтерес представляють тематичні видання чи твори класиків. Особливо високо цінуються перші і прижиттєві видання авторів, подарункові, ілюстровані книги в ексклюзивних обкладинках, виконані за спеціальним замовленням екслібрисами.

Окремий пласт антикварних книг – з позначками та дарчими написами, зробленими рукою автора, вони дуже рідкісні.

Важливий ступінь збереженості книги – ушкоджений перепліт, зім'яті корінці, рвані та відсутні сторінки знизять вартість на 100-200%.

Основний мінус цього типу інвестування – мізерна кількість спеціалістів і внаслідок цього – відсутність прогнозів. 

Плюс – підробка складна і коштовна, економічно недоцільна, тому фальшивок  на ринку дуже мало. Однак ліквідність дуже невисока: для підтримання колекції слід зберігати концепцію: авторства, видавництва, періоду, виду. Популярність цього виду інвестування зростає.

книги

фотографії. Основі складові ціни на фотографію: відомість автора чи персони на фото, рідкість, вік. Цей сегмент все ще мало розвинений, торгівля здебільшого відбувається через Інтернет. Важливо контролювати тираж фото. У лютому, 2006 р. було встановлено рекорд продаж у цьому сегменті – за 2,8 млн. дол. з торгів Sotheby's пішов кадр «Озеро у місячному сяйві» (Едвард Стайхен, 1904). Найпопулярніший цей сегмент у Нью-Йорку. Фаворити ринку – фотографії королівських та імператорських сімей.

фотографії старі

ЯК ВКЛАДАТИ КОШТИ У ВЛАСНУ КОЛЕКЦІЮ?

Крок 1. Search 

Етап пошуку та купівлі картини або будь-якого витвору мистецтва, який ви розглядаєте як інвестицію, займає найбільший проміжок часу. Знайти роботу по-справжньому з історичною та художньою цінністю складно. 

  • шукати бажано на виставках, в музеях та на аукціонах 
  • ніколи не треба довіряти "на слово", що картина, яку вам намагаються, наприклад, продати без будь-яких документів на розкладці – дійсно коштовна
  • якщо не маєте достатньо знань та бекграунду, бажано звернутися за допомогою до експертів – це витрата, що гарантовано окупить себе.

Крок 2. Експертна оцінка 

Завдяки експертизі буде зрозуміло, яку цінність має мистецький твір, які ваші шанси зберегти та примножити вкладені кошти.

  • Необхідний мінімум питань, на які ви маєте отримати відповіді – Хто автор? В якій країні створили? В який час? Що за школа та стиль? Це все ви можете дізнатись після проведеної експертизи.
  • Експертиза зобов'язана провести всі фактори перевірки та видати сертифікат
  • Аналіз оригінальності твору . Вартість послуг залежить від складності, часу, необхідних документів. Середній цінник виходить у 35$ за 1 годину. 

Крок 3. Транспортування 

Транспортування до місця призначення. Витвори мистецтва потребують попередньої підготовки та упаковки.

  • Розрахунок послуги відбувається індивідуально, в залежності від кількості предметів, використаного для пакування матеріалу, кількості спеціалістів та складності роботи.
  • Вартість залежить від місця, куди відправляють, спосіб, час (тариф зростає за кожну годину)
  • Крім того, необхідно сплатити вантажно-розвантажувальні роботи (якщо придбання габаритне), такелажні послуги, монтаж предметів, оформлення документів на транспортування 

Крок 4. Безпека 

Найкращим способом убезпечити коштовне придбання є оформлення страховки.

  • Потребується додаткова оцінка предмета.
  • Аналіз колекції, ціна якої перевищує 1 млн, потребує затрат у $10-15 тисяч 
  • Страховий поліс складе менше 1% від застрахованої суми 

Крок 5. Збереження

З огляду на те, що йдеться про довгострокову інвестицію – це останній та найголовніший етап. 

  • Встановлення сигналізації та охорони 
  • Розрахунки витрат проводяться індивідуально, в залежності від кількості та наявності відеоспостереження, охорони, пожежної безпеки тощо.

Дотримання цієї поетапності допоможе вам зібрати гарну колекцію чи розпочати свій бізнес в арт-сфері. Згодом, якщо захочете продати придбані твори, можете звернутися до арт-дилерів, які допоможуть все зробити швидко та з пошуком найбільшої вигоди. Якщо вважаєте себе компетентним, то можна спробувати самому. Майданчиків для продажу є багато – аукціони, інші колекціонери, музеї, виставки. 

Знову ж таки: пам'ятайте, що мистецтво дорожчає не швидко, і гарантії, що придбана вами картина стане цінною, на жаль, немає. Але якщо ви дійсно отримуєте задоволення від мистецтва, у вас є достатньо терпіння та можливість ризикнути – ця справа для вас.

Фото: unsplash.com

8515

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: