fbpx
Сегодня
Кейсы 14:22 18 Авг 2023

“Несокрушимые” из Тростянца: как громада на Сумщине восстанавливает психологическое благополучие своих жителей

Благодаря поддержке Фонда Восточная Европа и содействию местных властей в деоккупированном Тростянце появился центр психологической и правовой помощи населению. “Рубрика” рассказывает, как и для кого работает это решение. (укр.)

English version here

У чому проблема?

За даними Міністерства Охорони здоров'я України, понад 90% опитаних українців мають хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% — перебувають в зоні ризику розвитку труднощів, повʼязаних з психічним здоровʼям.

Аудит ресурсів системи надання послуг у сфері психічного здоров'я, проведений у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?", показав, що на безрецептурні заспокійливі засоби українці щомісяця витрачають близько 300 мільйонів гривень. Крім того, значно зріс рівень споживання антидепресантів. Ситуація особливо критична на деокупованих територіях, а також тих, які постійно знаходяться під обстрілами військ російської федерації.

Яке рішення?

Розуміючи масштаби проблеми, у громадах знаходять рішення, які допомагають українцям стабілізувати свій емоційний стан, відновлювати власне психічне здоров'я та вчитися жити у нових умовах.

Так, на Сумщині, завдяки програмі "Стійкість", що впроваджується Фондом Східна Європа, Громадська спілка "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" реалізувала проєкт ХАБ "Незламні". Тепер тут майже щодня проводять різноманітні заходи: тренінги психологічної підтримки, надання безоплатної правової допомоги, майстер-класи, заняття з арттерапії та інші. Усе для того, щоб допомогти місцевим та переселенцям із викликами воєнного часу.

Як це працює?

"Війна застала нас у місті, з самого ранку в нас уже були орки"

Громадську спілку "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" створили в березні 2021 року. Тоді спілка об'єднала місцеві Організацію ветеранів України, "Союз Чорнобиль України", спілку ветеранів АТО "Воїн", формування "СІЧ" та "Родинне коло Тростянеччини". Від заснування організація почала активно користуватися можливостями грантових програм. Так, два роки тому різними грантовими коштами було відремонтовано офісні приміщення кожної з громадських організацій що увійшли до складу спілки. До 24 лютого працювали у звичному режимі, проводили заходи й толоки, надавали мешканцям Тростянця правову та гуманітарну допомогу.

"Війна застала нас у місті, з самого ранку в нас вже були «орки». Добре, що у приміщенні спілки ми встигли познімати всі таблички. Якби вони побачили напис «Кабінет воїнів АТО», напевно, підірвали б будівлю", — згадує голова спілки Тетяна Жогло.

Майже місяць, поки тривала окупація, ГС "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" не працювала. Частина кабінетів була в жахливому стані, окупанти розікрали всю техніку. Росіяни пошкодили систему опалення, вибили вікна та двері, крім того — розмерзлися санвузли. Дощі та сніг, які потрапляли в приміщення, додали ще більше збитків. Після деокупації в березні 2022 року місто й сама спілка почали відходити від страшних подій.

Найбільш нагальним питанням було забезпечення населення харчовими продуктами, одягом, теплими речами, чим спілка і займалася. Члени обʼєднання волонтерили, доставляли гуманітарну допомогу з різних міст України та роздавали її людям, які того потребували. Але вже наприкінці травня встала велика потреба у наданні психологічної допомоги населенню громади.

"Перші заходи з психологічної підтримки ми проводили на подвірʼї, оскільки не мали відремонтованої актової зали й людей було дуже багато. Уже в вересні ми підготували грантову заявку до Фонду Східна Європа на отримання коштів на проведення ремонтних робіт в актовій залі, санвузлі, коридорах, і на придбання частково оргтехніки для забезпечення життєдіяльності нашої спілки", — розповідає Тетяна Жогло.

Паралельно з придбанням оргтехніки й ремонтом громада врахувала й потреби населення у психологічній, правовій, медичній допомозі, проведення заходів для дітей та інше. Врешті цей проєкт у грудні 2022 року став переможним — "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" виграв грант у розмірі 825 тисяч гривень.

Роботи з облаштування приміщення для майбутнього хабу "Незламні" вдалося розпочати вже 15 грудня 2022. За словами Тетяни Жогло, найбільшою проблемою було знайти підрядну організацію, яка б могла швидко виконати ремонт. Більшість ФОПів, які займалися в Тростянці будівельними роботами після деокупації, встали до лав ЗСУ. А будівельники з інших міст боялися приїздити на територію громади, тому що її активно обстрілювали й була велика загроза нового вторгнення військ рф. Підрядну організацію вдалося знайти в сусідньому місті Охтирка. Допомогла з ремонтом і міська рада — вона виділила кошти на заміну опалення, яке пошкодили російські військові. До речі, всі ініціативи спілки завжди підтримує мер міста Тростянець Юрій Бова.

"Майже за місяць хлопці з Охтирки зробили нас ремонт, і ми вже почали проводити заходи з психологічної підтримки, з адаптації, допомогу з пошуку зниклих, підтримки родин військовослужбовців, консультативні заходи в уже новому, відремонтованому приміщенні", — розповідає пані Тетяна.

Загалом проєкт реалізовувався 4,5 місяці. Цей час, кажуть у спілці, пролетів як один день. 

"Наша команда проєкту зовсім маленька: керівник, координатор і бухгалтер, але активна і наполеглива. Гадаю, що ми впоралися", — говорить Тетяна Жогло.

Хаб "Незламні". Головна задача — психологічна допомога

хаб

Один із тренінгів у хабі "Незламні"

Сьогодні в хабі збираються місцеві й релоковані громадські організації, громадські активісти й просто жителі Тростянця, у тому числі нові містяни, які знайшли тут прихисток після початку великої війни.

хаб

Тренінг про панічні атаки й способи боротьби з ними в хабі "Незламні"

Для ВПО та жителів громади тут проводять майстер-класи, тренінги та заняття. Мета хабу — допомогти людям відновити психіку, яка отримує надмірне навантаження через війну. Всі заходи проводять волонтери, усі вони безоплатні.

хаб

Жителі Тростянецької громади долають табу самотності

"Самотність" — теж тренінг з психологічної допомоги. На нього прийшли люди з інвалідністю, ВПО, ветерани, багатодітні, чорнобильці. Фахівці кажуть, ця тема — стигматизована, а люди при цьому схильні приховувати та заперечувати свою самотність, тому що вона не видається їм соціально прийнятною. Це заганяє людину все далі й далі всередину себе й переконує її в тому, що вона не заслуговує на любов та стосунки, які їй так потрібні.

На тренінгу психологи поспілкувалися з мешканцями громади, які почуваються самотніми, дізналися в них про усвідомлені причини появи цього стану, а також розказали присутнім, яка різниця між депресією, самотністю та соціальною тривогою. І таким чином допомогли людям, які прийшли впоратися зі своїми проблемами. А принесені учасниками зустрічі смаколики допомогли зробити її більш душевною та невимушеною.

хаб

Військовий капелан Ігор Карпенко проводить тренінг "Щирість і відвертість"

Своєю чергою психологічна підтримка для дорослих "Щирість і відвертість", яку проводив військовий капелан Ігор Карпенко, допомогла мешканцям громади оговтатися після окупації: страхи, панічні атаки, нічні жахи — вони й досі переслідують людей. Саме тому заходи з психологічної підтримки збирають найбільші аудиторії. Але всі волонтери та відвідувачі новоствореного Хабу впевнені — українці обов'язково переможуть і фобії, і ворога.

хаб

Арттерапевтичне заняття для дітей та підлітків у хабі "Незламні"

Багато займаються в хабі "Незламні" і з дітьми. До прикладу, на заході арттерапії "Конфлікт — мистецтво взаємодії" діти з-поміж ВПО, з багатодітних сімей, діти з інвалідністю, віком від 8 до 18 років, вчилися керувати емоціями та відчуттями. Психологи-волонтери хабу впевнені: це забезпечує їхню адаптацію до нового, що надалі буде основою для розвитку соціальної адаптації. На арттерапевтичному занятті діти грали в ігри, малювали, клеїли аплікації. Залучення до мистецтва допомогло їм заспокоїтися та відволіктися від переживань воєнного часу.

хаб

Захід для дітей в хабі "Незламні"

А на День захисту дітей у хабі відбулася подія, яку організували й провели представники Червоного Хреста України. Діти створювали їстівні "квіти", грали в ігри на свіжому повітрі, а старші діти опановували основи надання першої домедичної допомоги. По завершенню всі учасники ще й отримали подарунки від Червоного Хреста.

хаб

Толока в хабі "Незламні"

Не лише заняття й тренінги

Психологічна допомога — це не лише лекції, а й різні активності, які підтримують та обʼєднують мешканців громади. На толоках, які організовує хаб, жителі Тростянця облаштовують територію громади. У перервах між роботою грають із дітьми в руханку, а після завершення плідної праці смакують польовою кашею, яку готують разом. 

хаб

Шахи та шашки — це не лише хобі, а й психологічна підтримка

Крім того, у хабі знають: окрім фізичного та розумового, будь-який ігровий чи інтелектуальний вид спорту має ще й психологічне навантаження. Це знання тут активно використовують — так, у хабі влаштовують турніри з гри в шашки та шахи. Кажуть: вони розвивають посидючість, рішучість, виваженість, вчать приймати рішення, робити певний розрахунок. Бо і в житті доводиться ухвалювати рішення з розрахунком на кілька кроків чи навіть на дальшу перспективу. До того ж нові хобі — неабияка підтримка для психологічного добробуту.

хаб

Майстер-клас "Все про кімнатні квіти. Догляд та пересадка кімнатних квітів"

Також у хабі "Незламні" проводять майстер-класи для дорослих та дітей: з нанесення макіяжу, розпису пряників та писанок, з догляду за рослинами та домашніми улюбленцями.

А це точно працює?

На початку роботи психологи-волонтери, які приїздили в хаб, просили забезпечити їх серветками — розкладали їх на столах і проводили заняття. На кінець зустрічі сухих серветок майже не лишалося — люди багато плакали, розповідаючи про свої проблеми та страхи. Уже через два з половиною місяці на одному з занять психолог відмітив: "Дивіться, жодної використаної серветки немає — це означає, що ваш психологічний стан потрохи нормалізувався і ви можете вільніше та спокійніше розповідати про події того часу".

"І це, мабуть, найбільше наше досягнення, — говорить голова спілки Тетяна Жогло. — Діти залюбки приходять на майстер-класи, на соціальні, розвиткові заняття. Спочатку вони були сумні, але вже наприкінці нашого проєкту всі посміхалися, почувалися вільно, вільно розмовляли й поводилися. Заради цих посмішок — дорослих і дітей — ми й працюємо. Це дає нам величезну наснагу не зупинятися, а працювати далі".

Ще більше корисних рішень!

в ГС

"Ми можемо! Ми хочемо! Ми будемо корисними!" — в ГС "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" роблять окопні свічки, смаколики й салати для захисників

Паралельно з заходами, які проводять у хабі, громадська спілка "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" ще й всіляко допомагає нашим захисникам у ЗСУ. Так, усю зиму в хабі робили окопні свічки, солили огірки, помідори, готували сухі супи та суміші, квасили капусту та відправляли на передову.

Громадська спілка "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" не стоїть осторонь проблем та потреб звичайних мешканців Тростянецької громади. В Хабі є консультації не лише психологів, а і юристів. Недавно передали спеціальні медичні матраци для лежачих хворих, що перебувають на домашньому догляді, підлокітники та ходунки на колесах. Надавати гуманітарну допомогу мешканцям громади спілці допомагають друзі зі Швейцарії та швейцарська благодійна організація "1019.ch — Hilfe für die Kriegsopfer in der Ukraine".

"Злочинні дії військових рф не зломили нас, — каже Тетяна Жогло. — Попри те, що ми дуже близько знаходимося від кордону, ми продовжуємо працювати. Наш народ не зламати, не зупинити. Ми будемо стійкими, не дивлячись ні на що".

Рубрика:
Кейсы
5952

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: