fbpx
Сегодня
Спецпроект 17:30 27 Ноя 2023

Семейные тайны, преступления и исповеди несчастных: топ драматических книг

"Рубрика" вместе с издательством "Фабула" собрали подборку книг с эмоциональными сюжетами. Глубоко драматические истории этих книг раскрывают разные аспекты человеческого бытия в условиях самых разнообразных испытаний, которые иногда подготавливает нам жизнь.

Кожну зі згаданих у добірці книжок ви можете придбати на сайті видавництва "Фабула" зі знижкою 10% за промокодом rubrika, який діятиме з 27 листопада по 11 грудня.

"Мертві стукають", Вікторія Дудик

Дебютна сімейна драма молодої авторки вирізняється серед інших завдяки  психологічній напруженості і емоційності. Основою для сюжету є життя бойківчанки з села Ялинкувате та незламний характер героїні, що впливає на долі всіх інших персонажів. Це історія про жінку, яка намагається пройти свій шлях, віднайти своє право на щастя та впоратися з труднощами.

Частково книга "Мертві стукають" автобіографічна, вона розповідає про сильних жінок, вплив поклонінь і невидимий вплив предків, а також глибоко описує традиції та містичний зв'язок між Заходом і Сходом нашої країни.

Драматичні книги

"Правила будинку сидру", Джон Ірвінг

Багатопланова, сповнена драматизму історія, яку написав один із кращих американських письменників у сучасній літературі. Події роману розгортається у притулку для дітей-сиріт на узбережжі штату Мен до та після Другої світової війни. Головний герой Ірвінга зростає у притулку поряд з акушером та директором притулку, який потайки займається незаконними тоді абортами. Ірвінг розповідає про раннє життя Гомера, дорослішання і про те, як він зрештою залишає сиротинець. Це один з перших романів, де письменник висуває на передній план тему абортів. Ірвінг вдало поєднує й питання залежностей, расизму, порушення правил, трудової міграції, інцесту, спробу нав'язати недвозначні стандарти. 

Роман "Правила будинку сидру" був екранізований режисером Лассе Халльстрьомом, а Джон Ірвінг, який також створював сценарій до цієї стрічки, отримав "Оскар".

Драматичні книги

"Стоунер", Джон Едвард Вільямс

Вільям Стоунер народився наприкінці дев'ятнадцятого століття в бідній фермерській родині штату Міссурі. У книжці "Стоунер" – історія життя Вільяма від вступу до коледжу до самої смерті. Батьки відправили сина вивчати агрономію та той натомість закохався в англійську літературу. Герой отримує докторський ступінь і стає професором Колумбійського університету. І все ж з роками він стикається з низкою розчарувань: одружується на жінці, відносини з якою стають нестерпними, опиняється вплутаним у політичні ігри, а його кар'єра заходить у глухий кут. Бувають моменти щастя, але набагато більше смутку.

Мимоволі, через роки, Стоунер відчуває глибоку самотність та знаходить радість лише у відносинах із своєю донькою, Грейс. Вона намагатиметься помиритися зі Стоунером, але той бачить, що його дочка, як і її мати, ніколи не буде щасливою. Яскравий і глибоко зворушливий роман з незвичайним екзистенціальним героєм, який стикається з істотною самотністю.

Драматичні книги

"Паризькі години", Алекс Джордж

Париж, відомий своєю романтикою та таємничістю, стає полотном для подій роману, а ще формує життєві історії чотирьох основних героїв. Служниця письменника Марселя Пруста, вірменський біженець-лялькар, талановитий художник і французький журналіст – усі вони стають основними героями однієї історії. Їхній драматичний шлях починається у Парижі 1927 року, де автор тісно переплітає їх долі поруч із відомими фігурами того часу: композитором Морісом Равелем, впливовою письменницею і колекціонеркою мистецтва Гертрудою Стайн, Жозефіною Бейкер, що стає сенсацією на паризькій сцені та і Ернестом Гемінґвеєм.

Роман "Паризькі години" наголошує на людських долях, їх утратах та сподіваннях, мріях і коханні, надаючи кожному звичайному персонажу вагомості та глибини.

Драматичні книги

"Місячне сяйво", Майкл Шебон 

Оповідач роману "Місячне сяйво" Майкл 10 днів поспіль слухає останню щиру сповідь свого діда. Він дізнається про брехню, конфлікти та сімейні таємниці, які зберігає його дідусь. Цей чоловік, ім'я якого так і залишається невідомим читачеві, мав напрочуд захопливе життя, сповнене пригод і болю. Солдат Другої світової війни, інженер та любитель ракет, жив непростим мандрівним життям у післявоєнній Америці.

Герой намагався вбити свого боса, підірвати міст, сидів у в'язниці, працював у космічній програмі, розробляючи моделі ракет. Це також історія важкого, але пристрасного кохання між дідусем оповідача та його бабусею-єврейкою, що виросла у розтерзаній війною Франції і мала психічні розлади. Це зізнання  сильної, мужньої, але замкненої особистості, свідомість якої прокидається перед близькістю неминучої смерті та впливом потужних анальгетиків. 

Драматичні книги

"Не зважай", Патрік Мелроуз

"Не зважай" – це перша книжка із серії з п'яти напів автобіографічних романів про життя Патріка Мелроуза, головного героя, який виріс в англійській родині вищого класу і мав справу зі справжнім насильством з боку свого батька, залежністю та одужанням, а також шлюбом і батьківством.  "Не зважай" вводить читача в атмосферу зростання головного героя, де в житті його батьків, англійських аристократів, переважали усталені правила і зовнішній блиск, тоді як справжні труднощі залишалися прихованими за закритими дверима. Кожна з драматичних книг оповідає про певний період життя Патріка: наркотичну залежність, одужання і закоханість, і пошук себе, бажання забути минуле.

На основі книжок автора у 2018 році вийшов британський мінісеріал "Патрік Мелроуз" з Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі.

Драматичні книги

Партнерський матеріал.

Рубрика:
Полезности
257

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: