fbpx
Сегодня
Спецпроект 10:00 27 Апр 2023

Как не отдать сайт врагу — российские провайдеры продолжают работать в Украине

Розміщуючи свій сайт, важливо уважно ставитися до вибору хостинг-провайдера, у якого плануєте купувати послуги. Веб-ресурс — це актив, у який вкладається багато фінансів, зусиль і часу, а його втрата може стати катастрофою для бізнесу. Російські та лояльні до росії провайдери і досі присутні на українському ринку, а співпраця з ними ризикована з багатьох причин.

Спеціалісти Cityhost.ua розповідають, в чому небезпека розміщення сайтів на російських платформах та як вирахувати особливо «хитрих» провайдерів.  

Після початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року російсько-українські відносини змінилися назавжди. Наша держава одразу розірвала всі торговельні відносини з країною-агресором та запровадила безпрецедентну кількість санкцій. Відбулися зміни і в інтернеті. Так, 26 лютого МВС України оголосило про блокування безлічі сайтів російських ЗМІ. А вже на початку березня українські користувачі почали помічати, що переважну більшість веб-ресурсів та сервісів на доменах .ru неможливо відвідати. Проте деяким російським проєктам вдалося продовжити роботу в Україні. Зокрема це стосується хостинг-провайдерів. 

Чим загрожує розміщення вашого сайту на російському хостингу

Як уже було зазначено вище, величезна кількість російських хостинг-провайдерів та реєстраторів доменних імен були заблоковані в Україні ще наприкінці лютого. Безумовно, далеко не всіх власників сервісів країни-агресора влаштувала така ситуація, тому вони вдалися до хитрощів у вигляді зміни розміщення, доменів, IP-адрес та продовжують роботу в Україні.

Чому так важливо не стати клієнтом російських хостерів?

  • Потрібно розуміти, що оплачуючи їхні послуги, ви фінансуєте війну проти України та криваві злочини.
  • Такий провайдер може бути заблокований в Україні будь-якої миті, і ви можете втратити свій сайт. 
  • Дуже важливо підтримувати саме українських хостерів задля розвитку економіки нашої країни.

Також враховуйте, що у сучасних реаліях відмова від російських сервісів є технічно необхідним кроком. На жаль, до початку війни далеко не кожен власник бізнесу замислювався про те, де саме розміщуватиметься його проєкт і яка компанія займатиметься його обслуговуванням. Зробивши вибір на користь російських реєстраторів та хостинг-провайдерів, багато підприємців уже не раз пошкодували про це рішення.

Все тому, що практично всі українські та низка закордонних провайдерів роблять все можливе для блокування сайтів та трафіку з росії. Це означає наступне: якщо веб-ресурс розміщено на російському хостингу та має російську IP-адресу, є велика ймовірність, що українські користувачі в якийсь момент не зможуть отримати доступ до нього. Тому навіть якщо власник сайту веде свій бізнес в Україні, але його веб-ресурс розміщений на російському хостингу, українські користувачі можуть мати проблеми з доступом до сайту.

Ба більше, не варто забувати про ініціативу українських хостерів щодо блокування російських клієнтів. Одним з перших подібні заходи запровадив Cityhost.ua, коли заблокував понад 1500 російських акаунтів та заборонив вхід на сайт із російських IP-адрес. Так само зробили і багато інших українських сервісів. Без сумнівів, що після таких кроків IT-підприємці країни-агресора не відчули б жодного докору сумління, вводячи дзеркальні санкції та блокуючи українських клієнтів. 

Реєструючись на сайті російського хостингу, ви не можете бути впевнені в тому, що з вашим обліковим записом нічого не станеться. І найгірше те, що ви не зможете нічого довести в жодному суді — зараз неможливе правове врегулювання між громадянами воюючих країн. Та і взагалі, коли це росіяни дотримувалися законів?

Так само вони залишаться безкарними, якщо вирішать «злити» третім особам конфіденційну інформацію про українських користувачів — телефони, email, логіни та паролі до акаунтів або дані платіжних карток. 

І богу свічка, і чорту кочерга — як провайдери намагаються працювати одночасно і на росії, і в Україні

У мережі можна знайти два типи провайдерів, які мають відношення до країни-агресора — очевидно російські та «туманні». Останні особливо небезпечні, адже не афішують свого походження, або ж працюють в якійсь європейській країні, при цьому демонструючи активну лояльність до росії. Якщо ж копнути глибше, то можна знайти не тільки багато російських клієнтів, а і російські сервери. 

Незважаючи на ініціативи щодо блокування російських провайдерів, багато з них досі чудово почувають себе в українській пошуковій видачі. Кількість таких сервісів налічується десятками, вони пропонують розмістити сайт на хостингу, орендувати ВПС сервер чи виділений сервер та навіть зареєструвати доменне ім'я. 

Ось наприклад: 

  • timeweb.com;
  • handyhost.ru;
  • sweb.ru;
  • aeza.net.

На кожному з цих сайтів вказана російська контактна інформація, а всі ціни — в рублях, тому визначити, на яку країну вони працюють, нескладно. Сподіваємося, що в Україні знайдеться мало веб-майстрів, готових розміщувати свої сайти на таких ресурсах, навіть при більш вигідних цінах.

А ось приклад «туманного» хостинг-провайдера: pq.hosting. На перший погляд звичайний молдовський провайдер, який продає свої послуги в кількох країнах, зокрема і в Україні. 

Перше, по чому видно, що сайт не наш — відсутня українська версія (у нас на законодавчому рівні всі веб-ресурси повинні мати дефолтну українську версію).

Як не віддати сайт ворогу — російські провайдери продовжують працювати в Україні

Але найцікавіше починається при більш детальному розгляді. Провайдер має парк серверів у росії та використовує російський ISPManager. А якщо зайти до розділу зі способами оплати, ви побачите російську платіжну систему МИР, російський банк ВТБ, банк русский стандарт, ЮMoney (колись яндекс.дєньгі). Тут вам і Білайн, і переказ для російських юридичних осіб, і qiwi-гаманець — все для зручності росіян. 

Як не віддати сайт ворогу — російські провайдери продовжують працювати в Україні

І насправді вже не важливо, чи це російська компанія переїхала на молдовську адресу, щоб працювати на міжнародному ринку, чи це молд0вська компанія, якій все одно, з кого брати гроші. 

Провайдер dominant.ua ніби український, немає до чого прискіпатися… Але якщо пошукати в мережі, то можна дізнатися, що у компанії є три сайти — для України, для росії та для Литви. 

Як не віддати сайт ворогу — російські провайдери продовжують працювати в Україні

А може, це просто різні компанії з однаковою назвою? Таке дійсно трапляється, але не в цьому випадку. Підприємливим бізнесменам вдалося би змести сліди, якби вони не полінувалися зробити різний дизайн для сайтів та для окремих розділів. Наприклад, ось такий розділ з доменами зустрічає користувача і на українському, і на російському сайті. 

Як не віддати сайт ворогу — російські провайдери продовжують працювати в Україні

І до речі, якщо почитати відгуки від російських клієнтів на цього провайдера, то вони далеко не найкращі. 

Шляхи виникнення таких сайтів відомі тільки їхнім власникам, але всі вони належать росіянам або лояльні до агресора, працюють з його громадянами та користуються дата-центрами країни-гопніка. Розміщення сайту на таких платформах не лише несе об'єктивні небезпеки для самого сайту, а і порушує моральну сторону питання. Чи комфортно вам було би взаємодіяти з компанією, яка спокійно працює в росії та Україні одночасно, не червоніючи?

На що звертати увагу під час вибору українських хостинг-провайдерів?

Щоб мати впевненість в тому, з ким маєте справу, уважно вибирайте провайдерів та вивчайте їхню репутацію, відгуки, присутність на ринках інших країн та шукайте їх у перевірених рейтингових списках. 

Звертайте увагу на такі фактори: 

  1. Вік провайдера. Якщо компанія успішно надає свої послуги вже довгі роки, це свідчить про те, що клієнти їй довіряють. Найкращі українські хостинг-провайдери мають вік від 10 до 20 років. Звісно, це не привід ігнорувати молоді компанії, але тоді їх потрібно краще перевіряти.
  2. Присутність у рейтингах та на оглядових сайтах, які збирають інформацію про різноманітні IT-сервіси з оцінками та відгуками. Дивіться, щоб у провайдера не було багато негативних фідбеків. Як не віддати сайт ворогу — російські провайдери продовжують працювати в Україні
  3. Перевірте, щоб на сайті обов'язково була українська версія, номери телефонів, адреси, системи платежів та додаткові інструменти. Ось російські назви, які мають стати дзвіночками: ISPManager (панель керування), Bitrix (SRM), 1С (бухгалтерія та управління бізнесом). Також дивіться на наявність російських доменів у продажі (.ru, .su, moscow, .рф), серверів у російських дата-центрах та платіжних систем, які використовують тільки росіяни. 

Обходячи стороною російських провайдерів, ви суттєво підвищуєте рівень безпеки свого сайту та позбавляєте окупантів заробітку. Вибирайте найкращих українських хостерів, адже в них можна отримати не тільки якісне обслуговування, і знижки — наприклад, Cityhost.ua дарує 20% знижки на хостинг за вічним промокодом rubryka всім читачам цього медіаресурсу. Підтримуйте українське та робіть свій внесок у подальший розвиток та вдосконалення нашого IT-ринку.

3
3419

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: