fbpx
Сегодня
Решение 12:53 17 Авг 2023

Растение, вызывающее ожоги: почему в Украине все больше борщевика и как с ним бороться

В Украине борются с борщевиком на государственном уровне, но несистемно. Что делать с борщевиком на собственном дворе и какие меры безопасности нужно предпринять — в этом материале.

У чому проблема?

Упродовж літа з приводу опіків борщівником лише у Луцьку до лікарів звернулось четверо людей, у Рівному за наявність борщівника землевласників штрафують. Заростання місцевості агресивною отруйною рослиною стало справжньою напастю для всіх областей України.

У чому небезпека?

Борщівник Сосновського — реліктова та добре пристосована до виживання, але чужа для України рослина, що походить із Кавказу. Існують різні її види, деякі з них колись навіть додавали в їжу (звідси й назва). Але це перестали робити через сильну схожість безпечних та токсичних видів, які містять фотоактивні сполуки, дуже небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. 

Як боротися з борщівником

Борщівник. Ілюстративне фото.

Отримати серйозні опіки можна навіть після дотику до рослини: 

  • Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки, при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, як від кропиви, але під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання, в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. 
  • Опіки з'являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, що могло б попередити подальший контакт з рослиною, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету.
  • Навіть один дотик до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. У деяких випадках лікування потребує навіть пересадки шкіри.
  • Особливо небезпечний контакт зі слизовими оболонками очей — це може завершитися сліпотою.
  • У перші кілька діб опіки схожі на термічні: почервоніння та водянисті пухирі. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. 
https://www.facebook.com/greenpost.ua/posts/pfbid0314h94Nwz8aenCnyFJSRbnYCJySvhKZCtxBaCZNNK1qfz2dLXFiG3CxgXKcNpf7SWl

Борщівник в Україні — "окупант" і "помста Сталіна"

В Україну борщівник був занесений за вказівкою радянської влади як рослина, що дає велику врожайність, її використовували як високоефективний силос для корму худоби. Процес розпочався у 1940-х, після того, як науковець П. Вавілов захистив по борщівнику свою дисертацію. І хоча проти використання борщівника було багато інших застережень з боку науковців, на це не звернули увагу та почали активно засівати ним поля на території всього "союзу". В Балтійських країнах рослину навіть назвали "помстою Сталіна" — настільки великою проблемою стало її розповсюдження.

Ту саму проблему маємо й ми. На Волині борщівником заросло 86 гектарів землі, на Львівщині — більше тисячі гектарів. І це не дивно, адже зі списку кормових культур Держспожив служба виключила борщівник лише у 2020 році. 

Яке рішення?

Борщівник — надзвичайно живучий і швидко розмножується. Приміром, одна рослина здатна щороку давати до 100 тисяч насіннин, які дозрівають навіть тоді, коли стовбур рослини зрізаний. У ґрунті насіння може зберігатись до 10-15 років, їм не страшні ані мінусові температури, ані сильна спека, а несистематичне скошування борщівника, яке в основному практикують в Україні, призводить до того, що рослина зберігає свою життєдіяльність і продовжує плодоносити. Тому, якщо на вашій ділянці з'явився борщівник, будьте впевнені, з кожним роком його ставатиме все більше.

Аби "побороти" борщівник, використовують різні методи: скошування, обрізання квітів, викопування, поїдання худобою, спалювання; іноді рослину труять гербіцидами; деякі науковці навіть працювали над виведенням комах, які поїдають борщівник, проте цей метод використовувати широкомасштабно не наважились — якщо процес не контролювали, комахи можуть поширитись і нашкодити екосистемі. Тож розберімося, де і як треба боротися з борщівником.

Як боротися з борщівником

Борщівник. Ілюстративне фото.

Коли і як треба скошувати борщівник?

Ефективним методом скорочення його кількості є скошування. Проте у визначений період та протягом кількох років. Та цей спосіб є одним з найнебезпечніших. 

✅ Скошувати борщівник необхідно до початку цвітіння 2–3 рази на сезон. Рослину можна й підрізати. Це робиться на  глибині 10 см 1-2 рази на сезон.

✅ Неважливо скошуєте ви чи підрізаєте рослини, всі ділянки вашої шкіри мають бути захищені водонепроникними матеріалами (яке "екіпірування" краще для цього обрати, розповідаємо нижче).

✅ Такі заходи потрібно проводити декілька років, поки не вичерпається банк насіння у ґрунті. 

✅ Скошені рослини необхідно спалювати.

❌ Скошувати борщівник під час осипання насіння з рослин не варто. Це буде сприяти ще більшому його розповсюдженню. Якщо рослини вже випустили бутони, то скошувати також пізно.

Де це буде ефективно? На невеликих площах, узбережжях річок та водойм, узбіччях лісів, парків, садів, на присадибній ділянці. Якщо борщівник росте на луку, систематичне скошування впродовж кількох років також може допомогти позбутися його.

Іноді додатковим методом після викошування та обрізання є випасання худоби, зокрема, овець, кіз, які охоче поїдають молоді листки й пагони борщівника, проте тварин потрібно призвичаїти до такої дієти.

Заходи безпеки при роботі з борщівником

При роботі з рослиною потрібно дотримуватись ряду настанов:

  • Попередження контакту шкіри з будь-якою частиною рослини, особливо тими частинами, що пустили на зламі сік. Він спричиняє опіки навіть там, де шкіра порівняно товста. 
  • Робота з рослиною (особливо при викошуванні) передбачає використання щільного водовідштовхуючого одягу, окулярів та щільних гумових рукавиць. Після закінчення робіт небезпечно торкатися до захисного спорядження, на яке потрапив сік рослини.

Чи можна спалити борщівник?

Спалювання — ефективний але неекологічний метод знищення борщівника. 

✅ Спалювання можна проводити до початку повного дозрівання плодів у центральній, найбільшій парасольці. Перед підпалом рослини обливають горючою рідиною. 

❌ Цей метод категорично не можна використовувати у вітряну погоду та посушливий період, особливо на узбіччях лісів чи парків.

❌ Під час горіння виділяються ефірні масла, що у вітряну погоду можуть спровокувати неконтрольований підпал сусідній територій. До того ж, вигорають живі організми верхнього родючого шару ґрунту, що ускладнює подальше використання даної території.

Хімічні методи боротьби з борщівником

✅ Отрутохімікати потрібно застосувати у комплексі з механічними методами боротьби. Найбільш ефективним серед доступних в Україні вважають TaskExtra 66.5 WG та МайсТер Пауер, проте є й інші

❌ Цей метод можна застосовувати лише після обґрунтування його безпеки, адже під вплив отрутохімікатів потраплять інші живі організми, залишки гербіцидів накопичуються у ґрунтах та поверхневих водах, забруднюючи їх. 

❌ Використовуючи гербіциди, необхідно враховувати екологічні ризики, а застосування методу поблизу водойм чи населених пунктів категорично недопустиме, адже після обробки деякими хімікатами на територіях заборонено перебувати людям та випасати худобу, а деякі з них взагалі не можна використовувати поблизу місць постійного перебування людей.

Борщівник навряд чи виросте на полі, що обробляється

Інтенсивні оранки, часті прополювання — ефективний шлях до знищення молодих рослин борщівника, і досвід боротьби з ним у Дрогобицькому районі Львівської області це підтвердив. Протягом 2019 року площа поширення рослини зменшилася на 150 га, у порівнянні з 2018 роком. Сталося це завдяки поверненню земель у сільськогосподарський вжиток.

✅ Щорічна обробка полів, зарослих бур'яном та раннє висадження кукурудзи не дають борщівнику можливість проростати. 

✅ Подібний позитивний ефект і від інтенсивної обробки просапних культур, наприклад, картоплі. 

✅ На полях, де знищують борщівник, можна висаджувати швидкозростаючі і високопродуктивні злаки, наприклад стоколос або бобові культури, зокрема козлятник східний.

Як боротися з борщівником

Борщівник. Ілюстративне фото.

Водопроникне волокно проти борщівника

✅ Ділянку поширення сходів борщівника ранньою весною покривають захисним килимом із суцільного гнучкого водопроникного матеріалу. Зверху насипають 3-5 см ґрунту і засівають щільнодернисті трави – домінанти даної місцевості. Килим, шар ґрунту та трав ізолюють сходи борщівника від впливу сонячного світла, це пригнічує активність росту і забезпечує загибель рослин. 

Де це буде ефективно? Такі методи звісно ж ефективні, але потребують значних коштів, тому можуть бути використані на незначних площах поширення.

При цьому є важлива умова. Який би спосіб боротьби з борщівником ви не обрали, підходити до вирішення такої проблеми необхідно комплексно. Використання лише одного методу не дає бажаних результатів, як і їхнє застосування на невеликих ділянках.

Не обов'язково вилучати рослину самостійно: якщо борщівник росте у вашому населеному пункті, це має зробити місцева влада

У європейських країнах, куди борщівник був також інтродукований для використання у сільському господарстві, вже десятки років борються з небезпечним бур'яном. Наприклад, Центр охорони природи Естонії здійснив знищення борщівника Сосновського на площі 609 га, і це коштувало майже 400 000 доларів. 

В Україні також ведеться ця боротьба на державному рівні, проте наразі лише складають плани боротьби з рослиною та проводять локальні, не дуже ефективні заходи, кошти на реалізацію яких виділяють за залишковим принципом.

При цьому, відповідно до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", знищення борщівника Сосновського є компетенцією голів територіальних громад, які повинні розробити заходи, для вирішення цієї проблеми та домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. 

Влада має реагувати на звернення громадян. Тому не нехтуйте правом подзвонити на гарячу лінію та повідомити про осередок небезпечних рослин у вашому населеному пункті.

Що робити при опіках борщівником?

Після контакту з цією рослиною не можна займатися самолікуванням, не можна й затягувати з візитом до лікаря:

«Як правило до нас звертаються на 3-4 добу, коли є пухирі, коли пухирі вже полопають, коли вже є інфікування рани, а це вже вимагає стаціонарного лікування», — зазначив лікар-комбустіолог Роман Трач в коментарі "Суспільному".

Тому якщо відбувся контакт з рослиною, необхідно:

  • промити шкіру під проточною водою. Для цього використайте мило та м'яку губку, щоб змити отруйний сік;
  • якщо сік потрапив до очей чи рота, ретельно промийте ці ділянки впродовж 15-20 хвилин;
  • уникайте сонячних променів 2-3 дні, захищайте шкіру від прямих сонячних променів за допомогою одягу та парасольки;
  • обробіть уражені ділянки антисептичним розчином, накладіть стерильну пов'язку;
  • прийміть антигістамінний препарат; 
  • викличте швидку або зверніться до найближчого медичного закладу;
  • ретельно дотримуйтесь рекомендацій лікаря.

Що ще потрібно зробити?

Попередьте дітей про небезпечність рослини. Велике листя та трубчасті стебла можуть пробудити в них неабиякий інтерес.

Не використовуйте листя борщівника як серветки для витирання рук чи ніг.

Якщо ви працюєте у школі, на базі відпочинку або проживаєте в місцях значної вегетації борщівника, розмістіть інформаційні попереджувальні банери. 

28322

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: