fbpx
Сегодня
Разбор 11:05 12 Апр 2023

Память, которую пытаются украсть: как россия совершает археологические преступления

С 2014 года россия ведет открытую войну против Украины. В ход идет и гуманитарная агрессия — враг разрушает, разворовывает и присваивает объекты нашего историко-культурного наследия. Враг совершает тысячи преступлений и среди них — попытки стереть нашу национальную память, уничтожая археологические, архитектурные и культурные памятники. Детальнее о них — в нашем тексте.(укр.)

English version here

У чому проблема?

Після анексії Криму через незаконні російські будівництва, "реставрації" місцевих пам'яток та розкопки, Україна втратила десятки тисяч археологічних артефактів. За час повномасштабної агресії протягом минулого року ще тисячі історичних пам'яток були пошкоджені, знищені або викрадені окупантами.

Яке рішення?

Нищення української культури під час гібридної війни росії проти України — не випадковість. Країна-агресорка вже сотні років намагається стерти самобутню українську історію. Сьогодні пріоритетом України є людські життя, але культурна спадщина, у якій археологія та архітектура посідають особливе місце, теж важлива. Адже це підґрунтя нашої ідентичності. Говорити голосно про культурні та археологічні злочини росії сьогодні не просто на часі. Це — необхідність. Про варварську сутність агресора повинні знати не тільки українці, а й весь світ.

Археологічні злочини росії

Кримський півострів

Після окупації Кримського півострову у 2014 році росія розпочала свій наступ на культурну спадщину України у Криму. Російські вчені почали активно "досліджувати" та "покращувати" археологічні пам'ятки півострова. Всупереч нормам міжнародного гуманітарного права здійснювати незаконні археологічні розкопки, привласнювати археологічні цінності та масово вивозити їх на свою територію. За оцінками українських фахівців, під час окупації Криму рф могла вивезти щонайменше мільйон археологічних артефактів.

Один з прикладів — незаконні розкопки під орудою російських археологів у 2016 році в північно-східній частині городища Солхат (Старий Крим). Там виявили фрагмент середньовічного водоводу завдовжки майже 20 метрів, окремі секції якого були у стані "близькому до ідеального". Окрім труб росіяни розкопали так званий технологічний блок, який дозволяв змінювати напрямок водогону під кутом. Жодної спроби консервації цих археологічних знахідок, що засвідчують сталий цивілізаційний розвиток на теренах сучасної України, російські грабіжники не здійснили. Усі шість фрагментів і технологічний блок вивезли у санкт-петербург до Ермітажу.

археологічні злочини росії

У 2015-2016 роках музей-заповідник "Херсонес Таврійський", пам'ятка світової культурної спадщини, розпорядженням уряду рф став "об'єктом культурної спадщини федерального значення". З грудня 2017-го в буферній зоні цього об'єкту окупанти почали незаконні масштабні археологічні роботи. Було виявлено невідому раніше частину давнього Херсонеса — три житлові комплекси, вирубані в скелі поховальні споруди. З археологічної пам'ятки росіяни незаконно вилучили чималу колекцію посуду, металічні, скляні, кам'яні та кістяні вироби, прикраси, світильники, понад 600 монет (частину побутових предметів датовано VIII—IX століттями).

Та Херсонес не лише грабують, а й руйнують. Під час підготовки до так званого "міжнародного музичного фестивалю «Опера в Херсонесі»", у 2018-2019 викинули як сміття середньовічні аркові камені та античну колону. Комунікації прокладали на залишках археологічних об'єктів, будівництво велося там, де ще не завершено дослідницькі та реставраційні роботи. Важка техніка рухалася нерозкопаною частиною городища.

Протягом травня 2021-го на території буферної зони заповідника провели земляні та будівельні роботи з використанням важкої будівельної техніки. Через невибіркову виїмку глибоких шарів ґрунту не досліджений раніше культурний шар пам'ятки знищили.

У 2022 російські "археологи" відновили незаконні розкопки на території севастопольського музею-заповідника "Херсонес Таврійський". Вилучення цінностей тепер проводять з ініціативи та під наглядом патріаршої ради з культури (РПЦ). Метою такого патронату є остаточне нівелювання окупантами значення античного Херсонеса та формування концепції, нібито він є "колискою руського православ'я".

археологічні злочини росії

Наприкінці травня 2017 кримські окупаційні медіа написали, що "завдяки" будівництву траси "Таврида" археологи в Криму знайшли унікальне поселення, що датується 1600 роком до нашої ери. Крім цього, окупанти похвалилися, що за час будівництва траси знайшли сотні тисяч археологічних знахідок. Що саме це були за знахідки й де вони зараз, в Україні не знають. Оскільки будівництво траси повинно було закінчитися якнайшвидше, про якість проведених археологічних робіт не йшлося. Що стосується російських археологів, які працювали як підрядні організації міноборони росії, вони фактично брали участь у злочині.

Також під час будівництва "Тавриди" загарбники важкою технікою розкопали могили старовинного мусульманського кладовища Кирк-Азизлер біля Бахчисарая, скіфське городище "Кермен Бурун" і багато інших. Усі ці пам'ятки не підлягають відновленню, їх покрили асфальтом.

археологічні злочини росії

У Бахчисараї один із корпусів Ханського палацу дав тріщину після "реставраційних" робіт на території пам'ятки кримськотатарської палацової архітектури. Роботи російських загарбників у Бахчисарайському ханському палаці, на цьому не завершились.

"Остання інформація, яку ми отримали, свідчить, що вони привели до незворотних змін, ми втрачаємо цю пам'ятку. Окупанти проводять «реставрацію» навіть там, де в цьому немає потреби", — зазначила на початку 2023 року ексдиректорка Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова.

Росіяни демонтують дах та ансамбль кольорових вітражів Золотого кабінету, замінюють старовинну покрівлю на сучасні будівельні матеріали, тобто стирають національну пам'ять новобудом.

археологічні злочини росії

Влітку 2022 окупанти оприлюднили план знищити ще кілька археологічних пам'яток у Криму. Вони заявили, що у місті Інкерман прокладуть залізницю через доісторичні поселення таврів і древні могильники. Росіяни планують знищити могильник №9 (II–I тис. до н.е.), поселення таврів №5 (VII-V ст. до н.е., I-XV ст. н.е.), поселення Кар'єрна (приблизно VIII-VI ст. до н.е.) та поселення Ак-Керман (приблизно 15-18 ст. н. е.) та пустити поїзди прямо по історичних пам'ятках. Древні поселення розкопають, а все знайдене "внесуть у звіт і передадуть у російські музеї".

археологічні злочини росії

Донеччина та Луганщина

На сході України з 2014 року під час активних бойових дій російські війська окопувалися і на курганних могильниках, і на поселеннях. Найбільше постраждали могильники, адже вони дають можливість зробити технічне укріплення для особового складу. Перші дані про нищення археологічних об'єктів з'явилися, коли стали доступні супутникові знімки Google Earth.

Скільки курганів знищено, невідомо. За підрахунками українського історика Сергія Теліженка, сьогодні їхня кількість не менше 60, а якщо брати також окуповану частину Луганщини, то цифра значно більша. Також сильно постраждали поселення, ґрунтові могильники, стоянки від кам'яної доби та до епохи Середньовіччя й пізніше. Адже здебільшого такі поселення облаштовані біля водних артерій, де і зараз точаться бої.

"Ніякого моніторингу археологічної спадщини росіяни не робили. Є дані про руйнацію курганного могильника поблизу села Довге в районі Бахмутської траси. З безпілотника, який наші запускали, було видно, як вони риють окопи, влаштовують командний пункт… І також я знаю, що ані співробітники краєзнавчого музею, ані співробітники з луганських університетів, де є археологічні лабораторії, ніхто ті місця не провідував. Жодних дій із захисту археологічної спадщини не було".

археологічні злочини росії

У тимчасово окупованому Маріуполі російські окупанти зруйнували пам'ятку — археологічний об'єкт "Поселення Кальміус". Цей археологічний об'єкт, розташований на правому березі річки Кальміус, складається з культурного шару потужністю понад два метри. Поселення, виявлене у 2010 році, досліджувала археологічна експедиція Маріупольського краєзнавчого музею у 2010—2015 роках. На площі 257 квадратних метрів дослідили поселення доби неоліту, пов'язане із відомою археологічною пам'яткою "Маріупольський неолітичний могильник" V тис. до н. е.

археологічні злочини росії

За час окупації Маріуполя російські війська спустошили два музеї міста — краєзнавчий і художній. Усього викрадено понад 2 тисячі експонатів. Серед найцінніших предметів були старовинні ікони, унікальний рукописний сувій Тори, 200-річна Біблія та понад 200 медалей. Також викрадені роботи художників Архипа Куїнджі. Росіяни говорять, що нібито рятують експонати. Але все це розраховано на внутрішню аудиторію. Головна мета — вивезти викрадені цінності з України.

Самі будівлі маріупольських музеїв теж не вціліли. Найгірша ситуація з основним корпусом Маріупольського краєзнавчого музею, який потрапив під обстріли ще на початку березня 2022-го. Потім там сталася пожежа. Як стверджують працівники музею, більша частина експонатів не збереглася. А те, що не знищив вогонь, російські військові вивозили до Донецька та передавали до місцевого краєзнавчого музею. Подальша їхня доля невідома.

археологічні злочини росії

Запорізька область

Невідома доля і колекції скіфського золота з Мелітопольського музею. Щоб зберегти експонати від окупантів, українські музейники, як і в Другу світову, навіть замуровували експонати у стіни та закопували їх у землю. Так, за словами співробітників, ховали колекцію, допоки її не знайшли військові рф. Спочатку окупанти стверджували, що колекція залишилася в Мелітополі, потім вона "засвітилася" у будинку культури в Бердянську — сюжет про це показували ні російському телебаченні. Але де тепер насправді знаходиться колекція і який точний перелік викрадених окупантами експонатів скіфського золота, невідомо.

колекції скіфського золота Мелітопольського музею

 

Харківщина

На горі Крем'янець поблизу Ізюма російські загарбники зруйнували кам'яну половецьку бабу, датовану IX-XIII століттями. Скульптури знаходяться на горі Кременець. 8 з 9 баб збереглися, а одна була зруйнована прямим влученням снаряда.

російські загарбники зруйнували кам'яну половецьку бабу

Південь України

У жовтні 2022 року російська окупаційна влада оголосила про "евакуацію" Херсонського обласного краєзнавчого музею. Росіяни розграбували археологічну й історичну експозиції, викравши різночасові археологічні знахідки, колекцію нумізматики, історичну зброю. Серед поцуплених росіянами артефактів — унікальна стела Леокса (початок V ст. до н. е.), знайдена під час розкопок на некрополі Ольвії й передана до Херсонського музею ще у 1895 році. Сьогоднішнє місцеперебування цього та інших музейних предметів, невідоме.

Колаборанти у Херсоні дістали з Катерининського собору й останки князя Потьомкіна та вивезли з міста. Також було викрадено практично все і з Херсонського художнього музею. Крім раніше окупованого Херсону окупанти "почистили" і Каховську картинну галерею. Відомо, що в галереї зберігали понад тисячу експонатів. З них 297 — це картини.

Внаслідок дій військових рф зазнають руйнувань і археологічні пам'ятки Херсонської області — стародавні кургани. Зокрема, внаслідок обстрілів були пошкоджені кургани у районі села Давидів Брід.

рооосіяни викрали стелу Леокса

Як покарати грабіжників та руйнівників?

Зараз окупанти вивозять награбовані українські цінності в росію та на територію тимчасово окупованого Криму. Але за даними Міністерства культури та інформаційної політики України, росіяни вже розпочали підготовку до "евакуації" археологічних знахідок та коштовних експонатів з кримських музеїв. Вивезти їх планують на територію рф.

У жовтні минулого року Україна звернулася до ЮНЕСКО та інших організацій з вимогами:

  • не допустити чергового порушення міжнародного права державою-агресором;
  • відмовитися від співпраці з російськими музеями та іншими установами;
  • вживати заходів з протидії нелегальному трафіку культурних цінностей та легалізації державою-агресором незаконно привласнених цінностей, зокрема, під приводом виставок з фондів російських музеїв чи з розкопок на окупованих росією територіях, проведених після 2013 року.

"росії треба забороняти брати участь у світових культурних проєктах, відстороняти від культурного та наукового менеджменту, — коментує Евеліна Кравченко, старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України. — У складі експертної групи Кримської платформи «Гуманітарна політика» я зустрічалася із представниками ЮНЕСКО. Ми передали через МЗС звернення до генерального директора ЮНЕСКО з описом нашої ситуації, проханням допомогти будь-якими способами і вимогою виключити росію із ЮНЕСКО. Як державу, яка не дотримується його основоположних принципів. Зараз за нашим зверненням має бути моніторингова місія, яка відстежуватиме крадене з наших музеїв. Все це дуже довго. Але робота там вже ведеться".

Щодо шансів на повернення викраденого в Україну після нашої перемоги, надія є. Але за словами Евеліни Кравченко, все залежатиме від того, що буде написано в акті про капітуляцію чи мирному договорі. Якщо буде укладено мир без капітуляції, це буде дуже повільний механізм повернення через ООН.

"Є ще механізм повернення через міжнародний кримінальний суд, але там також складна процедура і росія говорить, що цей конфлікт не у сфері його компетенцій. Ми давно наполягаємо на створені спеціального трибуналу саме по цій війні", — зазначає експертка.

Ще більше корисних рішень!

проєкт

росія крала нашу культуру та спадщину ще задовго до 2022 року та навіть початку агресії у 2014-ому. Ці пограбування — не окремі прикрі ситуації, а наслідки та результати системної багаторічної імперської політики росії, спрямованої на привласнення українських культурних цінностей, переписування, а почасти й вигадування росією зручної для неї історії України.

Тому протидія агресору на цьому напрямку гібридної війни є не менш важливою, ніж на реальному фронті. Дієвий спосіб такої протидії країні-терористу — реалізація інформаційно-просвітніх кампаній.

ВГО "Спілка археологів України" ініціювала та реалізує проєкт "Археологічна спадщина, вкрадена росією" —  інформаційно-просвітницьку кампанію про речі, що були незаконно вивезені з території України. Таким чином українські археологи хочуть привернути суспільну увагу до питань системного вивезення українських історичних цінностей в росію, висвітлити багатовікові імперські стратегії привласнення й плюндрування національних культур та розповісти про вкрадені археологічні артефакти та ідеї.

У кожному випуску проєкту — окрема історія: про виявлення археологічних знахідок, механізм привласнення росією в дії, викрадення думок й результатів археологічних досліджень, викривлення історії, викреслювання людських доль тощо.

3
2037

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: