fbpx
Сегодня
Решение 15:59 29 Янв 2024

"В первую очередь, я хочу довольного клиента, а потом уже будет заработок", — как модельерка создает стильную адаптивную одежду для людей на кресле-каталке

Получив травму, модельерка Анна Павлусь не оставила любимое дело и продолжила создавать одежду. А во время полномасштабного вторжения россии в Украину масштабировала ее в социально важном проекте. Ей удалось основать первый в Украине бренд адаптивной одежды для людей на кресле-каталке. О том, как она решилась на такой шаг и чего ей уже удалось добиться, узнавала "Рубрика".

English version here

У чому проблема?

Знайти одяг, який був би зручним для людей у кріслі колісному, непросто. Звичайні речі не завжди підходять, оскільки не враховують всіх особливостей сидячого положення тіла. Широкі рукави потрапляють до коліс крісла, штани опускаються та відкривають спину і це лише частина незручностей, з якими стикаються люди на кріслах колісних. І хоча комфорт є пріоритетом, візуальна складова теж важить.  

Оскільки в Україні немає масового виробництва та спеціалізованих магазинів з адаптивним одягом, людям на кріслі колісному доводиться шукати фахівців, які шитимуть речі на замовлення або переробляти куплені. Однак далеко не кожен кравець зможе врахувати усі потреби та створити такий одяг для широкого загалу. 

Яке рішення?

З проблемою пошуку зручного одягу зіткнулася й Анна Павлусь, яка у 2016-ому році отримала травму й опинилася в кріслі колісному. Завдяки освіті модельєра-конструктора та понад 18-тьом рокам досвіду вона почала створювати речі для себе, а вже під час повномасштабного вторгнення розширила своє виробництво до повноцінного бренду. 

"Коли я отримала травму, мій повсякденний одяг став для мене незручним. Тому я почала його адаптувати під себе. У 2021-ому році я взяла участь в проєкті «Fashion Inclusia», де розповіла та показала дівчатам свій одяг. Вони попросили, аби я пошила такий і для них", — ділиться Анна. 

У 2022-ому році жінка отримала грант "Власна справа" розміром 250 тисяч гривень на розвиток свого бренду. Про цю програму вона дізналася з реклами, коли ввечері дивилася телевізор. Тоді Анна усвідомила, що має подати заявку. 

"Складно було з написанням фінансового плану і бізнес-плану. Потрібно все детально описати та довести, що моя ідея дійсно соціально важлива зараз. Я вчилася також співпрацювати з донорами", — пригадує Анна. 

Одяг для людей на інвалідному візку

Засновниця бренду «Wheelny» Анна Павлусь. Фото з мережі

Під час розробки назви бренду Анна Павлусь спочатку відштовхувалася від своїх ініціалів, але зрештою її ідея трансформувалася в дещо більш символічне: 

"Нас надихнув сам одяг. За основу взяли англійське слово wheel (колесо, — ред.), бо у нас речі для людей на кріслі колісному. До того ж вони зручні та комфортні, тому ми заклали слово — вільні. Так і вийшла як ніколи актуальна назва — «Wheelny»".

Одяг для людей на кріслі колісному

Анна Павлусь в спортивному костюмі «Wheelny». Фото героїні

У березні 2023-го жінка завдяки гранту та підтримці інших програм запустила власний бренд адаптивного одягу для людей у кріслі колісному Wheelny. Своє ательє Анна відкрила в Білій Церкві на Київщині. 

Як це працює?
"У першу чергу, я хочу задоволеного клієнта"

Оскільки жінка модельєрка-конструкторка, то розробила моделі речей досить швидко. І хоча перші спортивні штани та домашній одяг вийшли не надто зручними, вона не зупинилася й почала його вдосконалювати.  

"На той час я не розуміла, наскільки треба було робити штани вищими позаду. Я думала, що вистачить підняти на 5 сантиметрів, але цього виявилося недостатньо. Тепер задню половину штанів я можу робити вищою від передньої на більш ніж 35 сантиметрів", — підкреслює героїня.

Своїм покупцям Анна може запропонувати різні моделі нижнього та верхнього одягу для чоловіків та жінок і з абсолютно різних матеріалів. Усі речі адаптовані під сидяче положення тіла: рукави не заважатимуть крутити колеса, а штани закриватимуть спину та не підскакуватимуть. 

Наразі найбільше замовлень надходить на теплі спортивні костюми. Спортивний одяг набагато зручніший на відміну від класичного й виглядає не менш стильно. Крім цього, через фінансове становище, коли купити декілька речей немає можливості, людина обирає найбільш комфортний та універсальний варіант.  

Одяг для людей на кріслі колісному

Чоловічий костюм. Фото з мережі

Окрім продажу розроблених моделей, які доступні в інстаграмі бренду, ательє приймає індивідуальні замовлення. Це пов'язано з фізичними особливостями покупців, які враховують під час шиття. Як зазначає Анна, зараз найбільше саме індивідуальних замовлень:

"У кожного клієнта різний рівень травм і, відповідно, положення тіла під час сидіння. Також під час підбору одягу відіграє неабияку роль стан м'язів. Умовно штани можуть бути розміру L, а верх XXL".

Одяг для людей на кріслі колісному

Уляна Пчолкіна та Анна Павлусь. Фото героїні

Своїх покупців власниця бренду консультує як офлайн, так і онлайн через соцмережі. Вона допомагає підібрати потрібні розміри. Анна зізнається, що на словах буває важко описати, чим відрізняється адаптований одяг від звичайного, тому завжди радить придбати щось, аби відчути різницю та зробити власні висновки. 

"Ми отримуємо відгуки від покупців. Негативних поки не було. Якщо є якісь нюанси, то ми їх виправляємо. Ми не залишаємо нашого клієнта сам на сам з цим одягом. У нас був випадок, коли неправильно взяли розміри для костюма й він виявився замалим. Його повернули й ми поставили його в продаж. У першу чергу, я хочу задоволеного клієнта, а потім вже буде заробіток".

Облаштування власного ательє

Однією з умов грантової програми було створення робочих місць, тож Анна Павлусь працевлаштувала трьох співробітників, одна з яких переселенка на кріслі колісному. І хоча зараз жінка тимчасово не працює через погану погоду, весною вона повернеться до роботи. 

Одяг для людей на кріслі колісному

Анна Павлусь разом із працівницею на кріслі колісному. Фото з мережі

"У моїх планах розвивати соціальне підприємство, то це питання я планую вирішувати. Моїм співробітникам потрібно якось потрапляти на роботу", — пояснює власниця бренду. 

Оскільки ательє розташоване в новому приміщені, то спеціально облаштовувати його не довелося, пояснює Анна. Воно має широкі зручні в'їзди. А ось під час роботи зі швейними машинками їй довелося дещо модернізовувати. 

"Педаль для швейної машини знаходиться внизу. Тому, аби її діставати, я закупила собі та своїй працівниці тростини для ходьби. Їх ми підставляємо під плечі й так дістаємо цю педаль. Так і працюємо на кріслах колісних. Українці люди розумні — завжди знайдуть рішення", — розповідає героїня.   

Одяг для людей на кріслі колісному

Ательє бренду «Wheelny». Фото з мережі

"Наша задача – зробити цей одяг доступним"

За час своєї роботи жінка вже встигла отримати замовлення на адаптивний одяг з-за кордону. Вона вже відправляла до Польщі костюм на подарунок.

"Ми постійно вдосконалюємося, розширюємося і про нас дізнається всі більше людей. Для нас це насправді важливо", — підкреслює Анна. 

Окрім адаптивного одягу для людей на кріслі колісному, Анна отримує замовлення від поранених військових. Один костюм вона пошила для бійця, який втратив обидві ноги й пересувається на протезах. Однак Анна Павлусь каже, що наразі для неї пріоритет — це одяг для людей на кріслі колісному. 

"Наразі хочу поставити на рейки виробництво одягу для людей на кріслі колісному, а потім розроблятиму речі для військових з ампутацією", — зазначила жінка.

Одяг для людей на кріслі колісному

Засновниця бренду «Wheelny» Анна Павлусь. Фото з мережі

Бренду Wheelny незабаром виповниться рік і власниця планує продовжувати його розвивати та збільшувати приміщення й обсяги виробництва адаптивних речей. Анна мріє відкрити власні шоуруми з адаптивним одягом для людей на кріслі колісному. Також вона роздумує над збільшенням асортименту товарів і розробкою взуття та утеплення для крісел. 

"Наша задача — зробити адаптивний одяг доступним та зручним. Покупець має бути задоволений не лише комфортом, а також тим, як виглядає. Хочу, аби людина на кріслі колісному могла повністю купити або замовити все необхідне для себе", — підкреслює власниця бренду.

1846

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: