fbpx
Сегодня
19:35 06 Окт 2023

На всеукраїнській пресконференції фахівці та батьки презентували послугу раннього втручання, яка допомагає родинам, що виховують дітей раннього віку з порушеннями розвитку

Навіть в умовах воєнного стану в Україні продовжується робота з сім'ями дітей, які мають порушення розвитку або ризик таких порушень. Після повномасштабного вторгнення послуга раннього втручання набула ще більшої актуальності,  адже фахівці раннього втручання надають допомогу  і родинам дітей з травмами війни. 

У чому проблема? 

Ранній вік – найважливіший у розвитку дитини, тому що це період високої нейропластичності і саме в цей час закладається фундамент для її подальшого  життя. Розвиток дитини безпосередньо залежить від її можливостей брати участь в повсякденному житті та здатності впливати на життєву ситуацію навіть в ранньому віці. 

Яке рішення?

Послуга раннього втручання допомагає родинам з дітьми адаптуватись до життя в мінливих умовах воєнних дій, допомагати дітям з проблемами у розвитку або ризиком таких проблем, жити своє найповніше життя. Також раннє втручання допомагає всій родині жити щасливіше і повніше. 

9 вересня одночасно у кількох містах України відбулася прес конференція, присвячена розширенню послуги раннього втручання, розвитку її в нових містах України. Фахівці з раннього втручання познайомили містян з послугою та її загальними засадами.

Команди з Харкова, Дніпра, Полтави, Кропивницького, Чернігова та Нікополя представили сімейно-центровану послугу раннього втручання, яка дає комплексне рішення питань, що виникають у родин з дітьми  віком від народження до чотирьох років з порушеннями розвитку чи ризиком їх появи. 

Як це працює? 

Послуга раннього втручання допомагає розвивати дитину від народження до 4-х років, коли маля має певні порушення або є ризик їх виникнення. Разом із родиною працює команда фахівців: логопед, лікар, психолог, фізичний терапевт, соціальний працівник. Попередньо вони пройшли навчання як спеціалісти з раннього втручання. Склад команди підбирається індивідуально і залежить від потреб дитини та родини. Послуга надається як офлайн, так і онлайн. Також послуга є безкоштовною.

На пресконференції досвідом співпраці з фахівцями раннього втручання ділилися сім'ї, які отримують цю послугу. 

Наталія Вовк, мама Андрія, поділилася своєю історією та досвідом роботи зі спеціалістами:

«24 лютого ми виїхали із Харкова у іншу область. І так вийшло, що ми не один раз переїжджали, часто лежали у лікарні, тричі навіть з важким станом. Коли повернулися в Харків, вирішили звернутися до невролога у нашій дитячій поліклініці, щоб зрозуміти, чому Андрій так себе поводить. Невролог назначила нам дослідження по своїй спеціальності, які, в принципі, нічого не виявили з боку здоров'я фізичного. Вона порадила нам звернутися у Центр раннього втручання. Сходивши в центр, ми вирішили, що будемо продовжувати нашу співпрацю. Нам дуже сподобалося, що спеціалісти приходять додому до сімей. 

 Мені дуже імпонують методи раннього втручання. Ми в дружній, знайомій дитині обстановці займаємося і навчаємося і головне, я побачила, що у дитини є стрімкий результат. Я завжди отримую дієві поради, які допомагають»

Команда раннього втручання разом з батьками дитини працює над розробкою та виконанням сімейного плану, орієнтованого на потреби,  можливості  та пріоритети  дитини та сім'ї.

Так, родина Вовк вже частково досягла цілей, які ставились в сімейному плані, чим дуже задоволена Наталія:

«У Андрія затримка мовного розвитку і проблеми з комунікацією з дітьми та іншими дорослими. У перший домашній візит фахівчині він ніяк не реагував, тільки плакав і відвертався. На другий візит він вже більш-менш став реагувати на неї, гратися з нею. А от останнього візиту взагалі він хвилину чи дві якось так поглядав на неї, а потім  з радістю пішов на контакт до неї. Я помітила дуже великі зміни, і що саме головне, що спеціалісти даного центру, вони не тільки розповідають, як правильно навчати дитину в даній ситуації, вони ще розповідають, як батьки мають реагувати на якісь нестандартні ситуації. Дуже нам допомогло і онлайн спілкування із психологом, вона також дає колосальну підтримку. Ми розробили наш спільний план на пів року. Прописали пункти, що має Андрій зробити за цей час, які досягнення у нього мають бути. І ви знаєте, ми вже 50%, я думаю, вже виконали з того, що ми запланували»

Послуга поліпшує якість життя родини, адже зберігає матеріальні та психологічні ресурси батьків, допомогаючи не випадати із суспільного життя.

Мама Андрія ділиться досвідом психологічної підтримки, отриманої від команди фахівців: 

«Я, як мама, потребую допомоги і психологічно. Знаєте, першочергово чому я звернулася за послугою? Тому, що я любитель почитати всі діагнози в мережі і нервувати з цього приводу. Хотіла спростувати усе те, що собі придумала і зрозуміти, яка у нас ситуація об'єктивно. Команда раннього втручання мене підтримала, сказали, що у Андрія, якогось страшного діагнозу не бачать, є посттравматичне після воєнних дій і взагалі переїздів.  Скоріше, навіть мій панічний стан передався Андрієві. Все-таки мама і дитина дуже пов'язані емоційно між собою, тому я теж отримувала і психологічну, і моральну підтримку від них, за що дуже вдячна»

Фактично, сім'ї разом з командою фахівців раннього втручання працюють над розвитком та соціалізацією дітей, а така системна робота допомагає мінімізувати ризики інвалідизації у майбутньому та покращити рівень інтеграції у суспільство дітей з інвалідністю.

Послуга раннього втручання не лише сприяє розвитку  дитини та соціальній інклюзії.  Вона підсилює батьків в їх батьківстві, нарощує їх впевненість, компетентність та самоефективність.

Послуга раннього втручання економічно вигідна державі. Так, кожен долар, витрачений на раннє втручання, економить 17 доларів, які витрачаються  на лікування, реабілітацію і інші послуги у подальшому.

Послуга раннього втручання розвивається та впроваджується у нових містах України, враховуючи актуальність допомоги сім'ям з маленькими дітьми  та сучасні реалії війни. Підготовлені команди надають послугу раннього втручання, відповідаючи на виклики сьогодення. 

Матеріал підготовлено в рамках проекту, що реалізується за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Партнерства ООН із захисту прав людей з інвалідністю / UNPRPD, уряду Японії, Німецької установи для відбудови KFW Центром Джерело в межах «Спільно»

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: