fbpx
Сегодня
10:01 22 Фев 2023

Одеський національний художній музей виклав у відкритий доступ свій науковий архів

English version here

Науковий архів Одеського національного художнього музею тепер доступний дослідникам та науковцям з усього світу на спеціальній мультимедійній онлайн-платформі українською та англійською мовами. 

Співробітники ОНХМ описали та оцифрували важливі документи з історії музею, фотографії, експозиційні плани та афіші, статті, матеріали про видатних працівників, мультимедійні матеріали про художників та мистецьке життя Одеси різних епох — загалом понад 5400 файлів з більш, ніж 30 музейних фондів. До роботи були залучені як співробітники безпосередньо архіву, так і наукового та науково-просвітницького відділів: Галина Сімченко, Володимир Дамаскін, Віра Фєнєлонова, Валерій Коршунов, Анастасія Явтушенко, Ольга Дзерик, Юлія Жаркова, Владислав Калінков.

«Традиційно наукові архіви українських музеїв мають закритий режим доступу, який складно подолати навіть вченим. Ми раді долучитися до небагатьох українських колег, що змінили цю практику, і стати відкритими не тільки для дослідників, але й для широкого загалу. Особливо важливо оцифровувати та публікувати архівні матеріали під час війни, коли фізичні носії інформації знаходяться під загрозою знищення. Це також важливий крок для відкритості та доступності історичних досліджень, зокрема в рамках деколонізаційного дискурсу», — пояснює Кирило Ліпатов, науковий керівник проєкту, голова наукового відділу ОНХМ.

Серед представлених на платформі матеріалів: колекція скляних фотонегативів 1910-1950-х років, що документують виставкові проекти Одеського художнього музею; невідомі твори, фото та відео, рукописи, документація мистецьких подій українського художника та директора ОНХМ Олександра Ройтбурда; документальні матеріали, які показують, як змінювалася музейна експозиція протягом різних епох; нові персональні фонди, які були передані до музею в 2022 році — архіви художниці та кураторки Маргарити Жаркової, Віктора Кашеварова, арт-критикині та перфомерки Уте Кільтер.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки фінансуванню зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut  — ініціативи для підтримки культурних та освітніх організацій, що постраждали від війни проти України.

Довідка

Одеський національний художній музей створений 1899 року з ініціативи  тодішнього одеського міського голови, мецената і колекціонера Григорія Маразлі. Музей володіє визначною колекцією предметів мистецтва, і розташований в центрі Одеси, у старовинному палаці Наришкіних. Своєрідне відродження ОХМ як важливої культурної точки на карті міста та країни почалося 2017 року, коли його очолив художник Олександр Ройтбурд (1961-2021). 2021 року музей отримав статус національного. Незважаючи на значне скорочення фінансування, штату співробітників та пошкодження будівлі від атаки російської ракети, музей продовжує виставкову, наукову та освітню діяльність під час повномасштабної війни.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: