fbpx
Сегодня
16:08 27 Ноя 2022

В Британском университете Бата представили, какими могли быть динозавры сейчас

Фото: The Conversation

На кафедрі палеонтології та еволюційної біології у британському університеті Бата запропонували уявити, якими могли б бути сучасні динозаври.

Про це йде мова у матеріалі для The Conversation.

Нагадаємо, що динозаври – це надряд завропсидів (ящероподібних), що з'явився близько 250 млн років тому і вимер близько 65 млн років тому.

Зазначимо, що на сьогодні людина знає про динозаврів лише з розкопок, музеїв та наукових фільмів.

Проте вченим стало цікаво, що б було, якби астероїд промахнувся, а динозаври вижили? Якою б тоді була еволюція на Землі?

Науковець Ніколас Лонгріч, старший викладач палеонтології та еволюційної біології в Університеті Бата, запропонував уявити, якими могли б бути сучасні динозаври.

Динозаври, якби не вимирли, еволюція

Фото: The Conversation

Учений розповів, що могло б бути, якби динозаври вижили.

Зі слів палеонтолога, 66 мільйонів років тому астероїд врізався в Землю з силою 10 мільярдів атомних бомб і змінив хід еволюції.

Оскільки небо після зіткнення затягнуло щільним пилом і заховалося Сонце, то рослини припинили фотосинтез.

Через це загинули рослини, а потім тварини, які ними харчувалися. Харчовий ланцюг розвалився. Понад 90% усіх видів зникли. Коли пил влягся, усі динозаври, крім кількох птахів, вимерли.

Динозаври, якби не вимирли, еволюція

Фото: The Conversation

Але ця катастрофічна подія зробила можливою еволюцію людини. Уцілілі ссавці розвивалися. Маленькі протопримати, які перетворилися в нас.

Вчений пропонує уявити, що астероїд промахнувся, а динозаври вижили. Уявіть, що високорозвинені хижаки встановлюють свій прапор на Місяці. Вчені-динозаври відкривають теорію відносності або обговорюють гіпотетичний світ, у якому, як не дивно, ссавці захопили Землю.

Динозаври, якби не вимирли, еволюція

Фото: The Conversation

Це може звучати як погана наукова фантастика, але вона торкається деяких глибоких філософських питань про еволюцію. Чи людство тут випадково, чи еволюція розумних користувачів знаряддями праці була неминуча?

Мозок, інструменти, мова та великі соціальні групи роблять людей домінуючим видом на планеті. На 7 континентах живе 8 мільярдів Homo sapiens. За вагою людей більше, ніж усіх диких тварин.

Ми змінили половину землі, щоб прогодувати себе.

У 1980-х роках палеонтолог Дейл Рассел запропонував уявний експеримент, під час якого хижий динозавр перетворився на розумного користувача знаряддями праці. Цей «динозавроїд» мав великий мозок, великі пальці й ходив прямо.

Це не неможливо, але малоймовірно. Біологія тварини обмежує напрямок її еволюції. Ваша початкова точка обмежує ваші кінцеві точки.

Якщо ви кинете коледж, то, ймовірно, не станете нейрохірургом, юристом чи вченим-ракетником NASA. Але ви можете бути художником, актором або підприємцем. Шляхи, якими ми йдемо в житті, відчиняють одні двері та зачиняють інші. Це також працює в еволюції.

Рубрика:
Події

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: