fbpx
Сегодня
17:52 10 Авг 2022

Украинские беженцы в Польше: кто они и в чем больше всего нуждаются

  • Згідно з офіційними даними ООН, кількість осіб, що перетнули польсько-український кордон після 24 лютого цього року, перевищила майже 5 мільйонів людей які тікали від війни.
  • Підрахунки Польського економічного інституту (PIE) показують, що за перші три місяці війни поляки могли витратити загалом до 10 мільярдів злотих зі своїх кишень на допомогу українцям, які тікали від війни. Проте, потреби все ще величезні, і такі ініціативи, як Lalafo, мають заохотити та мобілізувати поляків також надавати альтернативну допомогу, у цьому випадку, просто «прибираючи» свою шафу чи дім.

Щоб зрозуміти та краще відчути ситуацію українців в Польщі, через 5 місяців після російського вторгнення в Україну Lalafo провело опитування. Компанія досліджувала настрої, проблеми та потреби українців, які приїхали до Польщі.

Опитування показує, що переважна більшість українських біженців – жінки (97% проти 3% чоловіків). Майже 90 відсотків респондентів мають дітей, з них 53 %. користується польською освітою. Більшість респондентів перебувають  тут 3-4 місяці, тобто з початку війни (так відповіли 87% людей на це запитання). Найчастіше вони винаймають квартири (45%) або живуть у польській родині безкоштовно (23%). Деякі з них знайшли притулок у гуртожитках чи центрах для біженців (по 9% відповідей). З усіх опитаних 30 %. уже почали тут працювати, а кожен четвертий перебуває в її пошуку. Більшість, майже 60 %., респондентів не планують найближчим часом привозити своїх родичів до Польщі. Майже половина респондентів (46%) хочуть повернутися в Україну після закінчення війни. 41%  респондентів все ще розглядають цей варіант. Лише 12 відсотків людей тут відповіли «ні».

Лалафо також попросили  біженців вказати найважливіші проблеми, з якими вони мали справу після прибуття до Польщі. Найчастіше це були: відсутність фінансових ресурсів (67%), мовний бар'єр (51%) та відсутність житла (47%).Майже половина також вказали на відсутність основного одягу та речей щоденного використання  (45%). Після перетину польсько-українського кордону 6 з 10 осіб отримували необхідні речі переважно від волонтерів на вокзалах чи приймальних центрах. Цікаво, що популярним джерелом виявився Інтернет, а також спеціальні групи в соцмережах (по 10% відповідей).

Лише 3 % респондентів наразі «нічого не потребують». З другої сторони ми бачимо, що 63 % вказують на брак одягу і взуття. Потім українці потребують продуктів харчування (53%), товарів для дому (41%), побутової хімії (37%) та, серед іншого, товарів для дітей (33%).

Солідарність і вдячність

В опитуванні також ставилося питання про оцінку ставлення поляків до українців за 5-ти бальною шкалою. Дві найвищі оцінки (4 або 5) тут поставили аж 8 з 10 українських респондентів. Про те, що Польщу добре оцінюють у контексті допомоги, яку вона надає, свідчать і відповіді на запитання про сприйняття країни до та після приїзду сюди. 42 відсотки респондентів краще сприймають Польщу та поляків, ніж до приїзду. 51 відсоток не змінили своєї думки з цього приводу, а лише 7 відсотків мали краще уявлення про цю країну. Українці також позитивно оцінюють доступність основних соціальних сфер Польщі, таких як охорона здоров'я, освіта, соціальна допомога та допомога в пошуку роботи. За шкалою від 1 до 5 дві найвищі оцінки (4,5) дали 36 відсотків і 31 відсоток респондентів відповідно.

Також українців запитували про те, як вони проводять свій вільний час. Більшість людей присвячують його дітям (76,6%), багато гуляють і намагаються відпочити на природі (41,6%), велика частина людей слухає і читає новини про ситуацію в Україні (37,3%), читають  книги  14,8% опитаних. 10 відсотків зізнається, що у них взагалі немає вільного часу.

— У пункті, де опитані українці мали змогу передати декілька слів полякам, бачимо практично  лише слова подяки. Вони дякують полякам за допомогу, увагу та співчуття. Вони пишуть, що не мають куди повертатися, бо їхні будинки, наприклад, у Миколаєві, під постійним вогнем. Наше дослідження також показує, що, попри все, українці все ще потребують постійної допомоги, тим більше, що значна частина з них не планує залишатися тут назавжди, — каже Ян Янковський з Lalafo. – Наші засновники доклали чимало зусиль, щоб адаптувати свою діяльність у Польщі до  ситуації яка склалася, зокрема, влаштували тут житло для працівників і дали роботу кільком новим людям. Ми завжди прислухаємося до українців. З квітня нам вдалося розповсюдити понад десяток тисяч товарів, серед яких переважно одяг, товари для дітей та електроніка. Наш склад у Познані може розподілити до 60 тисяч. товарів на місяць. Звичайно, великий внесок у місію Lalafo роблять донори, які повірили в ефективність роботи платформи. – додає Ян Янковський і зазначає, що речі, які надсилають донори, одержувачі отримують дуже швидко. Тому, так важливо переконати ще більшу частину поляків передавати речі якими вони вже не користуються для українців. Lalafo.pl має вирішити їм це завдання.

У планах компанії – відкриття сортувальних центрів і в інших містах Польщі. Так, щоб ще більше оптимізувати процес розповсюдження речей, та, щоб необхідні товари якнайшвидше потрапляли до українців.

Дослідження Lalafo  методом онлайн-опитування (CAWI) проводилося серед групи з 672 громадян України, які проживають у Польщі. Відповіді були надані шляхом онлайн-опитування, поширеного в соціальних мережах в період 13-26 липня 2022 року

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: