fbpx
Сьогодні
Колонка 16:46 30 Лис 2022

Як тютюнові гіганти залучають дітей до вживання тютюну

Із 2015 по 2021 рік за підтримки Campaign for Tobacco-Free Kids та Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health було зібрано дані про рекламу сигарет і тактику їх просування в місцях роздрібної торгівлі в 42 країнах світу із середнім або низьким рівнем доходу (варто зауважити, що досі подібні дослідження проводилися здебільшого в країнах із високим рівнем доходу). Експерти з питань охорони здоров'я та волонтери провели моніторинг місць роздрібної торгівлі тютюну, які розташовані неподалік закладів освіти і дитячих майданчиків. В Україні у 2016 році було досліджено 460 місць роздрібної торгівлі тютюнових виробів у безпосередній близькості до закладів освіти.

Оскільки в багатьох країнах споживання тютюну скорочується, тютюнові компанії активно продають свою продукцію в країнах, де молоде населення й економіки, що розвиваються, обіцяють довгострокові прибутки. Тютюнові гіганти успішно прив'язують молодь до тютюну в тих країнах, де часто існують прогалини в законі про рекламу, просування та спонсорство тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі і де іноді бракує ресурсів для належного виконання закону. У висновках дослідження йдеться про те, що тютюнові гіганти — так звана Велика Четвірка (тут і далі йдеться про чотири транснаціональні тютюнові компанії: British American Tobacco (BAT), Imperial Brands, Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI)) — використовують подібну маркетингову тактику в місцях роздрібної торгівлі в усьому світі, щоб залучити дітей і молодь до сигарет.

Результати дослідження демонструють, що Велика Четвірка націлена залучити якомога більше дітей і молоді до куріння, для чого використовує схожі тактики у різних країнах по всьому світу. На деяких із них зупинимося детальніше.

  1. У місцях роздрібної торгівлі тютюнові вироби навмисне розміщують біля споживчих товарів, зокрема солодощів, снеків, солодких газованих напоїв. Така стратегія розміщення привертає неабияку увагу дітей і молоді до тютюнових виробів. Наявність тютюнових виробів поруч із продуктами харчування й напоями ускладнює дітям і молоді можливість переглядати та купувати продукти, не піддаючись рекламі тютюну. Близькість тютюнових виробів до солодощів чи снеків може сприяти неправильному сприйняттю ризиків для здоров'я, які несе в собі тютюн. Так ніби це звичайні товар, а не шкідливий наркотичний продукт, яким він є насправді.
  2. Розміщення тютюнових виробів на рівні дитячих очей. Приблизно на висоті 1 метра від землі рекламу сигарет можуть легко побачити діти і звернути на неї увагу. Тютюнові компанії, включно з BAT і PMI, давно визнали, що вироби, розміщені на рівні очей, із більшою ймовірністю спонукатимуть до покупки, ніж ті, що розміщені деінде. Розміщення реклами тютюну на низькій висоті орієнтоване на дітей і явно служить меті залучення їх до тютюну.
  3. Продаж тютюнових виробів з ароматизаторами та смаковими добавками, які так зманливі для молодшого населення. Тютюнова промисловість визнала привабливість ароматизаторів серед молоді та курців-початківців і спеціально розробила нові технології ароматизації. Упаковка для тютюнових виробів з ментолом, фруктовими чи солодкими смаками зазвичай має яскраві насичені кольори, що в очах юних споживачів прирівнює їх до цукерок [продаж сигарет, тютюну для самокруток та рідини для електронних сигарет з ароматичними та смаковими добавками в Україні буде заборонено відповідно до прийнятого антитютюнового Закону № 1978-IX].
  4. Продаж сигарет поштучно підвищує доступність тютюну для дітей і молоді, крім того, унеможливлює нанесення графічних зображень про шкоду, якої завдає тютюн [на щастя, продаж сигарет поштучно в Україні заборонено з 1 січня 2011 року].
  5. Яскравим (в усіх сенсах) прикладом залучення дітей і молоді до тютюну також є використання так званих Power Walls — розміщення упаковок сигарет на стінах із LED-підсвіткою. Експериментальні дослідження показали, що наявність такої стіни збільшує сприйнятливість підлітків до куріння в майбутньому на 14%.
  6. Також тютюнові гіганти не нехтують використанням повноцінних дисплеїв для нав'язування вбивчої продукції неповнолітнім. Динамічна цифрова реклама привертає увагу споживачів за допомогою відео, світла та звуку. Лампи, які використовуються для освітлення реклами сигарет і дисплеїв виробів, привертають увагу й забезпечують їхню помітність на значній відстані. Хоча жодних досліджень щодо реклами тютюну з використанням саме цифрових вивісок не проводилося, академічні й комерційні дослідження показують, що цифрові вивіски в магазинах збільшують продажі продуктів, особливо продуктів харчування та розваг.
  7. Сервіси з кур'єрської доставки продуктів, наприклад Glovo, які співпрацюють безпосередньо з продавцями тютюну, стали популярним способом для звичайних роздрібних продавців просувати продаж тютюнових виробів, особливо під час пандемії COVID-19. Те ж саме може стосуватися продажу в інтернет-магазинах. Функція перевірки віку часто відсутня або її легко обійти. Цей метод реклами та продажу викликає занепокоєння, оскільки до тютюнової продукції можуть легко отримати доступ діти і молодь, які часто є технічно підкованими й добре вміють користуватися мобільними застосунками. Існує також занепокоєння, що продаж тютюну через додатки використовує прогалини в законодавстві, адже реклама та просування тютюну в інтернеті заборонені, але продаж усе ще дозволений. Громадська організація «Життя» провела власге розслідування про застосування цієї тактики в Україні — детальніше за посиланням у статті та відео.

Дослідження виявило, що в багатьох країнах, де спостерігалися зазначені маркетингові стратегії тютюнових гігантів, діє заборона на продаж і рекламу тютюну в місцях роздрібної ьторгівлі біля шкіл, і цих правил явно не дотримуються. В інших використовуються прогалини в нормативних актах і порушується дух законів та нормативних актів, спрямованих на захист споживачів від впливу реклами тютюну в місцях роздрібної торгівлі. У той час як в Україні діє заборона на будь-яку рекламу тютюнових виробів, видиме розміщення цих виробів у місцях роздрібної торгівлі такій забороні прямо не підлягає.

Широке використання описаної тактики реклами і просування тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі та спільні риси способів застосування тактики демонструють, що тютюнові гіганти використовують подібні тактики реклами і просування в різних географічних регіонах, щоб познайомити молодь зі своїми брендами. Цілком імовірно, що ця використовувана в усьому світі тактика спровокована тютюновими гігантами, які зацікавлені та мають достатні ресурси, щоб керувати чи навіть контролювати, як саме роздрібні торговці рекламують і просувають їхню продукцію. Крім того, видається малоймовірним, що роздрібні торговці тютюновими виробами мають інтерес або можливість спілкуватися про свою практику просування сигарет з «колегами» в інших країнах. Таке спілкування було задокументовано протягом багатьох років і в різних країнах з високим рівнем доходу, а також у Туреччині. Ці висновки підтверджуються наявними дослідженнями, згідно з якими тютюнова промисловість реагує на часткову заборону реклами на спонсорство шляхом просування своєї продукції через канали, які не регулюються.

Усе описане підкреслює конфлікт, який лежить в основі публічних заяв, зроблених тютюновими гігантами, про їхню відмову рекламуватися для молоді та самопроголошений рух PMI «Майбутнє без диму». Дослідники застерігають, що без посилення антитютюнового законодавства BAT, Imperial Brands, JTI та PMI продовжуватимуть використовувати відсутність ефективних правил реклами у місцях роздрібної торгівлі тютюновими виробами, спонукаючи дітей і молодь до початку куріння. Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну (ратифікована Україною 2006 року) стосується зокрема і реклами сигарет: так, стаття 13 РКБТ ВООЗ вимагає повної заборони реклами та спонсорства, включно із забороною на видиме розміщення тютюнової продукції.

Нещодавно Київська міська рада звернулася до Верховної Ради України із закликом заборонити видиме розміщення тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях роздрібної торгівлі. Опитування проведені в Україні у травні 2022 року демонструють абсолютну суспільну підтримку (81%) впровадження такої норми аби ліквідувати будь-які прояви реклами тютюну спрямованої на дітей та молодь.

798

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: