fbpx
Сьогодні
Колонка 20:22 28 Бер 2019

Пастка вибору тільки між прохідними

Джерело: The Daily Star

Не про ці вибори, але на їх прикладі дуже добре можна проілюструвати одну з найбільших політичних пасток, в яку потрапляють виборці. Це аргумент, що обирати можна ТІЛЬКИ між прохідними кандидатами. Тобто тими, хто мають найвищі шанси на перемогу.

Найчастіше таке буває там, де гра з нульовою сумою, де переможець отримує все, а переможений нічого: президентські, мажоритарка та вибори міських голів.

Тим хто має вищий рейтинг на момент початку виборів дуже вигідно переконувати виборців, що обирати можна тільки між "прохідними". Пастка полягає в тому, що такий вибір рідко буде хорошим.

Візьмемо приклад сучасних виборів. Прихильники влади, вклались в тезу, що обирати треба тільки між прохідними кандидатами, якими вони спочатку вважали тільки Порошенка і Тимошенко, потім дописали до цієї когорти Зеленського.

У діючого президента антирейтинг 50%. Тобто половина виборців його не підтримають за жодних умов. Але їм треба голосувати, і їх переконали що голосувати можна тільки за "прохідних".

Оскільки в людей є запит на зміну влади, а обирати можна тільки між прохідними, вони збираються підтримати Зеленського. Це доводить до сказу прихильників євроінтеграційного курсу України, але є абсолютно логічним рішенням, в якому вони самі і переконали противників влади.

Тобто люди голосують не за Зеленського, а проти Порошенка. Так само, як в 2010 вони голосували не за Януковича, а проти Тимошенко.

З тих самих мотивів, що і зараз – бо їх переконували, що обирати треба тільки серед прохідних кандидатів.

Поки ми будемо посилювати цей міф, ми й матимемо такі сумні наслідки в політиці.

Текст опублікований з дозволу автора

Оригінал

1406

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: