fbpx
Сьогодні
Колонка 14:55 28 Жов 2020

Гостинний двір оживе?

English version here

Гостинний двір може перейти з державної в комунальну власність Києва. Що це означає для самої пам'ятки? Це дуже спростить процес відновлення будівлі. І тут є два шляхи: місто здійснює всі роботи за рахунок свого бюджету або оголошує інвестиційний конкурс із залучення інвестора.

З огляду на скандальну історію з реставрацією Гостинного двору, що тягнеться з 2012 року, організація інвестиційного конкурсу – завдання дуже складне, але все ж реальне. Головне – до цього моменту провести АРХІТЕКТУРНИЙ конкурс, організований за всіма правилами і з залученням міжнародних компаній-аудиторів.

На фінальному етапі конкурсу також вкрай важливо залучити cost survey фахівців, щоб оцінити можливість реалізації проекту на предмет його бюджету. Тому що як у нас часто буває? Намалюють щось неймовірно красиве, а виконати це грошей немає.

Саме архітектурний конкурс і визначить, як проект буде реалізуватися. За мінімальними оцінками відновлення і реконструкція Гостинного двору обійдеться в 10-12 млн доларів – будемо реалістами, для міста це дуже великі гроші, а значить, найреальнішим рішенням буде передача об'єкта в концесію приватному інвестору.

Як завжди, такий знаковий об'єкт не може не привернути увагу як активістів, так і псевдоактівістів. І перших потрібно обов'язково почути. З урахуванням того, що у кожного активіста буде своя думка, а таких думок буде мільйон, щоб бути почутими, вони можуть організовувати свої або приєднуватися до інших команд і йти на конкурс.

Яким повинен бути оновлений Гостинний двір – питання досить дискусійне. Спочатку при будівництві він був торговим комплексом, зараз влада каже, що він повинен використовуватися виключно для розміщення соціальних і культурних об'єктів. Це точно питання обговорення, здорового глузду і потреб городян, але головне – нарешті з'явився шанс прибрати черговий паркан в центрі столиці і перетворити об'єкт з закинутого в «живу» будівлю.

1485

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: