fbpx
Сьогодні
Колонка 16:37 31 Бер 2023

У Макарові презентували концепцію відбудови. Які найцікавіші рішення?

В Україні за час повномасштабної війни з росією постраждали десятки громад. Руйнування, пошкодження та необхідність відбудови — це проблеми, з якими вони стикаються сьогодні та які потребуватимуть дедалі чіткіших відповідей із часом. Такі громади можуть переймати досвід одна одної в процесах відбудови, й одну з перших Концепцій відбудови та розвитку вже презентували в Макарові 26 березня 2023 року. Над документом працювали експерти громадської організації "Інститут розвитку суспільних інновацій" в рамках проєкту "Стійка громада: післявоєнна концепція відновлення та розвитку Київщини". Розбираємося, що передбачає концепція та які з рішень у ній найцікавіші.

Яка ситуація в Макарівській громаді?

Макарівська громада сильно постраждала від бойових дій минулого року. Частина громади була окупована російськими військами. Майже 3 тисячі пошкоджених приватних будинків, також пошкоджена значна частина об'єктів громадської забудови та транспортна інфраструктура. Громада зіштовхнулася з викликами, які надзвичайно важко подолати самотужки. 

Тож експерти організації працювали разом із селищною радою, аби визначити пріоритети та підготувати рекомендації з відновлення і розвитку громади, які стануть орієнтирами для планів регіональної відбудови та проєктів допомоги від міжнародних партнерів. 

Під час розробки концепції враховували не лише думку експертів та представників місцевого самоврядування, а й активно залучали громадян. Було проведене опитування та десятки зустрічей з жителями за різними профілями. 

Узагальнивши це все, експерти підготували Концепцію відновлення та розвитку Макарівщини. Якісь позиції в ній виглядають очевидними (наприклад, потреба у відновленні житла), проте деякі можуть здатись незвичними. Власне, про них і хотілося б розповісти більше. 

Центр підтримки малого та середнього бізнесу

Макарівська громада має вигідне логістичне розташування, яке до повномасштабної війни давало економічні переваги: відносна близькість до Києва, Житомирська траса, яка проходить поруч із селами громади. Проте війна завдала серйозного удару по економіці країни та змусила шукати інші джерела розвитку. 

Тож експерти запропонували створити в громаді Центр підтримки малого та середнього бізнесу, до якого залучити спеціалістів, що можуть допомогти як з виходом на іноземні ринки, так і з підготовкою проєктів на грантові заявки для бізнесу. 

Публічний простір у громаді

Однією з проблем, яка може виглядати неочевидною в контексті відбудови, є відсутність у громаді якісного публічного простору, де жителі можуть відпочивати та збиратись для заходів на відкритому повітрі. 

Попри це існує безліч досліджень міського розвитку, які доводять, що якісний публічний простір стимулює розвиток території. Він дає можливості організовувати події, на які можна залучати людей та організацій з-поза меж громади. Хороший публічний простір також відновлює внутрішні психологічні ресурси жителів, допомагає їм впоратись зі стресом і бентегою. Він стимулюватиме нові ідеї, нові партнерства та розвиток нових можливостей для громади. 

Туристичний портал 

Хоча сама Макарівська громада поки маловідома як туристичний бренд, на її території знаходиться більше десятка цікавих туристичних об'єктів. Наприклад, уже легендарні Змієві вали, які не лише захищали Київ у стародавні часи, а й відіграли важливу роль в обороні столиці під час російського вторгнення. 

Проте наразі інформацію про ці місця важко знайти, а тим паче — самостійно побудувати туристичний маршрут, аби, таким чином, якісно і з користю провести час. 

За задумом у концепції, туристичний портал допоможе залучити туристів та повноцінно використати потенціал громади в цій галузі. 

Розвиток велоінфраструктури 

Проблема переміщення по території громади — одна з найболючіших. Відчувається брак громадського транспорту та руйнування шляхів через бойові дії. 

Разом із рекомендаціями щодо транспорту, експерти порадили Макарівській громаді розвивати велоінфраструктуру та популяризувати культуру використання велосипеда для пересування по території громади. Крім того, серед рекомендацій — також додати в документи та обладнати відповідним маркуванням веломагістраль EuroVelo4, яка проходить по території громади. 

Це лише декілька прикладів того, як креативний підхід може дати несподівані відповіді на питання, як відбудовувати громади, які постраждали від бойових дій. Адже справа не лише в тому, щоб замінити зруйновану покрівлю та залатати дірки в стінах. Відбудова — це процес переосмислення, який за правильного проведення може зробити громаду навіть успішнішою, ніж вона була до широкомасштабного вторгнення. 

2016

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: