fbpx
Сьогодні
Колонка 09:20 16 Лис 2021

Антивакцинатори – лжепророки сучасності

English version here

«Ніякої пандемії коронавірусу не існує. Це все лише світова змова фармакологічних кампаній», — довірливо повідомляє нам чоловік на відео, яке поширила сусідка у вайбер-чаті. 

«Будь-які ковідні обмеження є незаконними і дотримуватись їх не потрібно» — вторить йому інший на своєму ютуб-каналі, представляючись юристом і правозахисником.

«Дослідження вчених спростовують будь-яку користь від вакцин» — інформує нас анонімний телеграм-канал, показуючи картинки з графіками іноземною мовою.

Вигоду від епідемії covid-19 отримують не лише виробники масок та антисептиків, а й цілий клас інформаційних бізнесменів, яких узагальнено називають «антивакцинаторами». 

І мова тут не про звичайних громадян, які не мають щеплення від ковіду та не хочуть його робити. Я кажу про невелику групу, яка отримала непропорційно великий вплив, граючи на страхах людей.

Колишні політики, які хочуть повернутись в інформаційний простір. Активісти проросійських організацій, яких влаштовує будь-який хаос і конфлікт в Україні. Просто маргінальні напівбожевільні, які готові на все заради уваги до себе.

Усіх їх об'єднує бажання отримати свій зиск від ковіду. Загроза хвороби чи покарання за порушення правил для них врівноважуються доходами, які приносить популярність їхньої активності. Їх запрошують на ефіри телеканалів, на них підписаються тисячі людей. Їм перераховують гроші на боротьбу зі світовою змовою. Вони конвертують конспірологічну маячню у власну вигоду. 

Жертвами ж стають звичайні люди, які вірять у все це.

Молодий хлопець звільняється з роботи, бо не хоче вакцинуватись. Літня жінка бореться за життя під ШВЛ, а ще місяць тому розказувала, що вакцинами всіх хочуть чіпувати. Українці вимушені ховати близьких, яких так і не змогли переконати, що вакцинація важлива. 

Усі ці люди не зможуть виставити претензію до лжепророків, які сформували в них хибне уявлення про реальність. Вони ж ніби-то самостійно ухвалювали рішення. Хоча насправді були під інформаційним бомбардуванням.

Антивакцинатори подібні до керівників деструктивних сект, які починають з обіцянок відкрити правду про життя для людей, що стикнулись з проблемами, а закінчують переписуванням на себе квартири довірливих вірян.

Ідеологічна база антивакцинаторів це переважно маніпуляції, перебільшення та відверта брехня. Вона складається з кількох основних ідей:

Заперечення загрози ковіду 

Антивакцинатори

Фото: irishtimes.com

Позиція кожного конкретного лжепророка тут коливається від повного заперечення covid-19 як реальної хвороби («ковід – обичноє ОРВИ»), до запевняння, що проблему перебільшено, політиками, щоб тримати в страху населення.

Симпатія людей до цієї ідеї зрозуміла. Вони мають прийняти реальність серйозної загрози – хвороби, яка вбиває мільйони. Це викликає страх захворіти чи втратити рідних, провокує постійну тривогу і стрес. І тут з'являються лжепророки, чиї улесливі голоси шепчуть: «не треба переживати, ніякої загрози немає». І звісно, людям стає приємніше. Їхня тривожність знижується. 

Антивакцинатори тут подібні до екстрасенсів, які обіцяють викотити яйцем ракову пухлину чи вилікувати ДЦП наполегливою молитвою. 

Іншою популярною маніпуляцією тут є спроба применшити загрозу ковіду, показуючи статистику смертності від онкології чи хвороб серця. І справа навіть не в тому, що ковід власне теж докладається до збільшення смертності від супутніх захворювань. 

Ці хвороби є небезпечними на рівні людини, але коли ми переходимо на рівень суспільства ситуація різко змінюється. На рівні суспільства найбільш загрозливими є саме інфекції.

Онкологія це трагедія для конкретної людини, але вона не може заразити раком своїх рідних. Не може різко зрости кількість померлих від хвороб серця в 2-4-6 разів, в той же час як у випадку інфекцій це можливо і постійно відбувається.

Інфекційні хвороби це ключова загроза сучасного глобального світу, оскільки хвороби, які раніше мали локальні осередки, тепер швидко вражають цілий світ. Саме тому так багато уваги приділяють пандемії коронавірусу.

Антивакцинатори

Ефективність вакцини 

В антивакцинаторів вимоги до вакцин, як в тих терористів: їм одночасно "не подобається" що вакцину зробили "надто швидко" і що вона не дає 100% захисту. Більше того, вони навіть просувають альтернативну реальність, у якій вакцина взагалі не дає жодної користі, у той же час має цілу купу страшних наслідків. 

Чому ж вони так бояться вакцини?

Більшість населення розвинених країн світу вакцинувалась і оскільки вакцина на практиці довела свою ефективність, ці країни поступово повертаються до нормального життя, скасовуючи ковідні обмеження. 

Власне, це і є причиною ненависті антивакцинаторських лжепророків – інтерес суспільства до них тримається, поки є хвороба і потреба робити щеплення. Після того, як вакцинація буде завершена, їх перестануть кликати на ефіри і приходити до них на акції. Вони втратять владу. Саме тому антивакцинатори так активно просувають свої ідеї і готові на будь-яку брехню. 

Вони на плаву тільки поки триває епідемія і є заходи по боротьбі з нею. 

Чим більше невакцинованих – тим довше триватимуть ковідні обмеження, можливість критики яких є основним джерелом присутності антивакцинаторів в інформаційному просторі. 

Тому не про людське здоров'я вони піклуються, коли поширюють фейки про недоліки вакцин, а лише про власну вигоду. 

Антивакцинатори

Фото: Getty Images

Порушення прав людини

Одним з інструментів, яким антивакцинатори втримують від вакцинації населення, є апеляції до порушення прав людини. З одного боку, добре, що люди нарешті почали читати Конституцію і пробувати відстоювати свої права, з іншого – погано, що вони до цього не почитали, що взагалі таке «права людини», які бувають їх типи, і які з них можуть обмежуватись і коли. 

«Правозахисне обґрунтування антивакцинаторів» викликає або гнів, або сміх у тих, хто реально розбирається в темі. Максимально детально по кожній з їх тез пройшлась одна з найбільш авторитетних правозахисниць України Олександра Матвійчук з інтерв'ю за посиланням:

Коротка витримка для тих, хто не хоче дивитись: відповідно до українського законодавства і світових стандартів Уряд МАЄ ПРАВО запроваджувати обмеження, пов'язані з ковідом; демонстрація сертифікату про вакцинацію НЕ є розголошенням медичної таємниці, а поліцейські і навіть охоронці в супермаркетах мають право перевіряти їх наявність. 

Права людини це не анархія. Це швидше набір юридичних запобіжників від неї. Але антивакцинаторські лжепророки роблять цю підміну і свідомо провокують людей на конфлікти, розуміючи, що юридично ситуація не на їхньому боці. Для них це вигідно: кожен конфлікт на роботі чи в супермаркеті – це нові вірні адепти, які впевнені, що їхні права порушено і які готові йти на антивакцинаторські протести, щоб "відновити справедливість". 

До початку хвилі захворюваності в Україні було вакциновано близько 15% громадян. 

Віра в лжепророків вартувала нашій країні 15 тисяч життів лише за минулий місяць. Цих людей вже неможливо повернути, проте в наших силах зробити так, щоб ця хвиля смертності припинилась. Для цього нарешті є всі умови і можливості. Варто лише бути адекватними дорослими та прийняти реальність загрози ковіду, як і вакцинацію, що може цю загрозу ліквідувати.

1
700

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: