fbpx
Сьогодні
Розбір 19:45 20 Тра 2021

Другий термін, початок війни з Кличком і зустріч з Путіним. Що крилося за словами Зеленського на пресконференції

Фото ОПУ

Віднедавна 20 травня — це практично святкова дата для всіх українських журналістів. У річницю інавгурації Володимир Зеленський традиційно дає велику пресконференцію, на якій теоретично кожен може поставити запитання голові держави. 

Цьогоріч Зеленський зібрав представників ЗМІ в ангарі заводу «Антонов» на тлі величезного літака «Мрія», де близько трьох годин відповідав на найрізноманітніші питання — від відносин з Володимиром Путіним до розслідування вбивства Павла Шеремета. 

Наскільки добре тримався президент, на які гострі питання відповів, а на які ні — читайте в матеріалі «Рубрики».

зеленський

Фото Reuters

Похід на другий термін напевно буде

Ковідна епоха диктує свої правила, тому ось уже другий рік Зеленський змушений проводити пресконференцію на свіжому повітрі. Але якщо рік тому це була зустріч на мальовничій галявині, то тепер журналісти та голова держави зібралися у величезному ангарі на заводі «Антонова» — холодний травень не залишав інших варіантів.

Традиційні закуски на столах виглядали особливо сюрреалістично на тлі величезного літака «Мрія», що стояв прямо за трибуною, де повинен був розташуватися Зеленський. У цей момент стало зрозуміло, що не дивлячись на два роки в ролі голови держави — шоу-мен у Володимирі Олександровичі все ще живий.

зеленський

Фото Reuters

Першим взяв слово Зеленський і почав говорити про майбутнє: в цей момент подумалося, що він має на увазі не тільки Україну, а й себе. 

Через пів року настане екватор його правління, а там і до початку президентських перегонів вже не далеко. Не дивлячись на те, що свого часу Зеленський збирався йти тільки на один термін, очевидно, що рішення може легко змінитися. Здається, що кандидат-Зеленський злегка недооцінював всю складність проблем, які на нього наваляться — п'яти років явно недостатньо. 

Зараз у голови держави більше 20% підтримки — він все ще найпопулярніший політик країни, хоча і більше не є загальним улюбленцем, як влітку-восени 2019-го року. Втім, цього й не потрібно для перемоги на виборах — нових сильних конкурентів у Зеленського поки не видно, а старі політики тягнуть за собою все той самий токсичний «хвіст» з минулого. Так що перемогти реально, хоч і не з таким колосальним відривом.

зеленський володимир

Фото ОПУ

Щодо Донбасу можуть провести референдум, але це не точно

Питання війни на Донбасі — ще одна ахіллесова п'ята Зеленського. Він обіцяв закінчити конфлікт, якийсь час навіть здавалося, що домігся в цьому успіху, але загострення останніх місяців все перекреслило — війна йде і поки дуже далека від завершення. 

Судячи з риторики президента, він ще не залишив надій на результат переговорного процесу і сподівається домовитися з Володимиром Путіним під час особистої зустрічі, а якщо не вийде, то питання буде винесено на всенародний референдум. Крім того, одним з козирів є США, де новий президент Джо Байден демонструє вельми рішучий настрій щодо агресії Кремля. Питання тільки в тому, як домогтися згоди Росії на участь американської сторони в переговорному процесі.

«Я  думаю, що крім нормандського формату, буде прямий діалог з президентом Російської Федерації. А крім цього я бачу формат із залученням США в цю дискусію», — заявив Зеленський.

У Кремлі, до речі, заявили про те, що переговори про особисту зустріч двох президентів дійсно ведуться. Якщо врахувати, що ще недавно там відхрещувалися від будь-якої можливості зустрічі до згоди піти на умови Росії щодо особливого статусу окупованих територій, то це вже зрушення. Питання тільки в тому, що дасть зустріч, якщо вона все ж відбудеться.

зеленський

Фото ОПУ

Перемир'я з Кличком закінчилося, далі буде гірше

Одна з головних новин останніх днів — хвиля масштабних обшуків в Києві, які торкнулися маси людей з найближчого оточення Віталія Кличка. Крім того, за день до пресконференції Зеленського трапилася не до кінця зрозуміла історія з нібито обшуком в будинку у мера міста — потім з'ясувалося, що люди з СБУ приходили не до нього, але це міг бути й цілком ясний натяк з Офісу президента. 

Судячи з риторики Зеленського на пресконференції, нейтралітет з Кличком вже в минулому. 

«Питання  до правоохоронців — те, що йдуть обшуки, не треба було красти гроші з бюджету. Мені здається, він неправильно поводиться. По-перше, постійно мені пише і телефонує, записується на зустріч. І це попри те, що я президент України, у мене є питання, пов'язані не тільки зі столицею. У столиці є менеджер — він», — відрізав голова держави.

Кличко не затримався з відповіддю і заявив через ЗМІ, що давно вже не був у президента. Але це явно не кінець історії їх складних відносин. Чим ближче до виборів — тим вище буде градус конфлікту.

зеленський

Фото Reuters

Питання про Порошенко і Шеремета — ще два слабких місця Зеленського

Пам'ятна фраза: «Я — ваш вирок», яка так здорово прозвучала під час дебатів на стадіоні, тепер боляче б'є по Зеленському. Порошенко не тільки не потрапив до в'язниці, але, здається, навіть перестав викликатися на допити — десятки порушених проти нього справ висять на слідчих мертвим вантажем і зрушень поки що не передбачається. 

Зрозуміло, у Зеленського запитали про те, коли все ж словесний вирок для Порошенка трансформується в реальний термін — здається, чіткої відповіді у президента досі немає. Він спробував пояснити, що вже став вироком для свого попередника, але звучало це відверто слабо. 

зеленський

Також традиційне запитання прозвучало з вуст журналіста «Української правди» — ще з часів Петра Порошенка, представники цього ЗМІ завжди запитують про долю розслідування вбивства їхнього колеги Павла Шеремета. 

Відповідь Зеленського була вельми цікавою: по-перше, він сказав, що листувався з однією з підозрюваних Яною Дугар і дав зрозуміти, що не зовсім вірить в її вину. Точно так, як і двох інших підозрюваних — Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка. 

Ще однією цікавою деталлю відповіді стала можлива причетність людей зі спецслужб до вбивства журналіста — така версія вже неодноразово звучала в ЗМІ. І «вишенькою» відповіді став натяк на відставку Авакова, якщо справа проти трьох підозрюваних у вбивстві Шеремета остаточно розвалиться — тоді може бути підняте питання про невідповідність голови МВС своїй посаді.

зеленський

Фото ОПУ

Зеленський обіцяє ускладнити життя олігархам, але в це слабо віриться

Одна з останніх «фішок» Банкової — закон про деолігархізацію, який може бути прийнятий Верховною Радою.

Тексту цього законопроєкту поки що ще ніхто не бачив, однак Зеленський обіцяє «вбити» вплив олігархів на медіа і політику. 

«Впливу на мас-медіа не буде, впливу на політиків, чиновників не може бути. Але якщо це буде, ці люди отримають квиток з написом "Олігарх"… І тоді вони можуть втратити значну частину активів, які перебувають за кордоном. Не завдяки санкціям України. А завдяки появі на законодавчому рівні такого поняття як олігарх», — пообіцяв він. 

зеленський

Фото Reuters

Звучить гарно, але віриться в такий результат важко. По-перше, сукупні зусилля всіх олігархів можуть з легкістю потопити будь-який неугодний їм законопроєкт: його можуть закидати правками, відправити на повторне читання або зовсім провалити. Зрозуміло, в тому випадку, якщо його визнають небезпечним — якщо ж він пройде без зволікань, то виникнуть законні сумніви в його дієвості. 

По-друге, олігархи продовжують контролювати всі головні «кнопки» країни — кому як не «людині з телевізора» Володимиру Зеленському розуміти всю ефективність впливу ТБ на масову свідомість українців. Якщо всі головні телеканали об'єднаються в бажанні знищити рейтинг президента, то йти на другий термін йому вже не буде сенсу — повторити долю Віктора Ющенка з його 3% мало кому хочеться.

зеленський володимир

Фото ОПУ

6244

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: