fbpx
Сьогодні
Разбор 20:47 21 Тра 2020

Невловимий Telegram: як і чому хочуть заблокувати популярний месенджер в Україні

Хто і чому пропонує заблокувати один із найпопулярніших месенджерів в Україні, чим це відрізняється від блокування соцмереж та програмних продуктів 2017 року, та чи реально заблокувати Telegram взагалі?

13 травня народна депутатка від партії "Слуга Народу" Вікторія Підгорна опублікувала у себе на сторінці в Facebook пост, у якому запитала про ставлення друзів до блокування Telegram. У коментарях її підтримала депутатка попереднього скликання, Ганна Гопко. Оригінальний допис на сторінці Вікторії Підгірної видалено, але користувачі встигли зберегти скріншоти.

Telegram

Фото: Наталія Влащенко

Що за Telegram? 

Telegram, за даними минулого року, посідає 5 місце за популярністю серед соцмереж в Україні, поступаючись Facebook, Youtube, Instagram та "Вконтакте". Причому назвати його соцмережею не зовсім коректно — програма являє собою месенджер для особистих переписок. Його функціонал також дозволяє заводити та підписуватись на "канали" (такі собі блоги), обмінюватись файлами, створювати чат-ботів і багато іншого.

Telegram вважається однією з найбезпечніших програм для спілкування в мережі. Завдяки унікальним системам шифрування, приватність переписки в Telegram захищена надійніше, ніж в інших популярних месенджерах. При використанні опції "секретних чатів", листування користувачів шифруються так, що їх можна прочитати лише на двох пристроях — відправника і отримувача. Свого часу, розробник Telegram Павло Дуров відмовився передавати ключі шифрування російським спецслужбам. Під час перебування в США у 2016, з проханням передати особисті дані деяких користувачів до нього звернулись представники ФБР. Жодної інформації їм так само не передали. 

Український сегмент Telegram почав стрімко рости у 2017 році, після блокування "Вконтакте" та інших російських програмних продуктів. Не збираючи дані користувачів, Telegram не підпав під санкції тоді, і частина аудиторії заблокованих мереж почала активніше користуватись ним. За останніми даними, в Україні Telegram використовують переважно молоді люди: половина аудиторії має вік від 18 до 24 років, ще 30% — люди від 25 до 34. Цей факт робить його ідеальним майданчиком для взаємодії з молоддю, і саме тут українська політика намагається вийти на традиційно аполітичну, але вкрай важливу частку населення.

Telegram

Наркотики та лицарі

Користувач, що заводить особистий канал у Telegram, не розсекречує свою особистість — жоден з його підписників не може дізнатись, хто ж стоїть за каналом насправді. Це створює величезні можливості для тих, хто бажає приховати свою особистість, але комунікувати з багатьма людьми. Яскравий приклад — продавці наркотиків, чию "рекламу" часто можна побачити на фасадах будинків у будь-якому місті. Дізнатись, хто стоїть за каналом, який розповсюджує наркотики — майже неможливо. Проте ідея про блокування Telegram, швидше за все, викликана не боротьбою з наркодилерами, а бажанням взяти під контроль так звані "політичні канали".

Під час президентських виборів 2019 року команда кандидата Зеленського активно комунікувала саме через цей месенджер. За кілька місяців телеграм-канал "Зе! Команда" став одним з найбільших в українському сегменті. Цей успіх показав, що аудиторія Telegram — молодь, студенти та професіонали, — не така вже й аполітична, якщо знайти до неї підхід.

Тому дуже швидко в українському сегменті Telegram почали створюватись "політичні" канали — "Темний Лицар", "Джокер", "Резидент", "Легітимний" та багато інших. Кожен з них має свій стиль та спрямування, об'єднує їх публікація "інсайдів" — злитої інформації з партійних чатів, особистих переписок чи неофіційних розмов. Наприклад, "Джокер" з самого початку був поданий у ЗМІ як "пранкер": від імені інших людей він спілкувався з депутатами від "Слуги Народу" Михайлом Радуцьким, Богданом Яременко, Миколою Тищенко та багатьма іншими. У цих переписках піднімались провокативні теми — корупція, кулуарні домовленості, актуальні скандали і таке інше. 

Інші канали теж доволі часто публікують "зливи" найрізноманітнішої інформації, від неофіційних планів щодо подолання коронавірусу до стратегії завершення війни на Сході. Нерідко така інформація не підтверджується навіть скріншотами, хоч і виявляється в результаті достовірною. З'ясувати, хто веде ці канали, — нереально, хоча спрямування дописів та доступ до неофіційної комунікації дозволяє гіпотетично пов'язувати їх з певними групами чи особами в Офісі Президента чи Верховній Раді. 

Сумарна аудиторія таких каналів досить мала у порівнянні з користувачами традиційних медіа на кшталт журналів чи телеканалів: "Темний Лицар" має 102 тис. підписників, "Таємниці депутата" — 99 тис., "Легітимний" — 92 тис., Джокер — 89 тис. Але через характер опублікованої ними інформації, їхній вплив на політичну ситуацію є не меншим, а подекуди — більшим, ніж у традиційних ЗМІ. Наприклад, саме з легкої руки Telegram-каналів у суспільному дискурсі з'явився мем про "Соросят". З останнього — низка каналів підтвердили регулярні зустрічі Миколи Тищенка, керівника Держаудитслужби Геннадія Пліса та Дениса Комарницького, якого канали та ЗМІ називають "смотрящим за Києвом від АП". 

Такий метод комунікації дозволяє підписникам відчути себе обізнаними у таємницях українського політикуму. На відміну від телеканалів та інших ЗМІ, Telegram-канали висловлюють свої думки досить категорично, що лише допомагає створити образ об'єктивного джерела інформації. І хоча з одного боку канали виконують певну антикорупційну функцію, окремі їхні дописи можна назвати як мінімум провокативними.

Telegram

Допис від 10.03.2020

Враховуючи, що найчастіше з Telegram-зливів "прилітає" по депутатах зі "Слуги Народу" та наближених до Офісу Президента, не дивно, що багато хто у ВР та АП був би не проти взяти цей канал комунікації під контроль. Деанонімізувати авторів та редакторів цих каналів неможливо, тому інший шлях — заблокувати Telegram взагалі. Проте і це навряд чи вдасться зробити успішно.

Закордонний досвід

Бонуси від анонімності оцінили не лише українські політичні інсайдери — загалом, Telegram має 400 мільйонів користувачів в усьому світі. Через те, що месенджер використовували і демократичні опозиціонери, і бойовики ІДІЛ, в різних країнах світу виникала думка про блокування цього месенджера. Спроби блокування відбувались у Казахстані, Ірані, Афганістані та Китаї, проте найпоказовішою є спроба блокування з боку РФ.

У березні 2018 року російський суд зобов'язав Telegram надати технологію дешифрування особистих повідомлень користувачів і попередив про блокування месенджера на території країни у випадку відмови. З квітня 2018 року Роскомнадзор почав блокувати Telegram, і частина користувачів дійсно помітила певні збої у роботі програми. Але через те, що Роскомнадзор почав блокувати IP-адреси, якими користується програма, разом з ними постраждала і купа інших сайтів та програм. Тим часом, Telegram оперативно змінив свої адреси і продовжує робити це таким чином, що заблокувати його повністю не видається можливим.

Сьогодні Telegram активно використовується в Росії попри блокування. Під час пандемії коронавірусу, окремі місцеві органи влади РФ створюють у месенджері канали для оперативного інформування населення, незважаючи на заборону Telegram. Навіть російське Міністерство зв'язку, якому де-факто і підпорядкований Роскомнадзор створило Telegram-канал для повернення росіян додому.

Тож наразі всі розмови про блокування цього месенджеру в Україні можуть бути лише гіпотетичними — реально зробити щось на практиці не вдасться. Врешті-решт, варто пам'ятати, що критичне мислення обов'язкове при роботі з інформацією з будь-якого джерела. А в Telegram, крім політичних інтриг та наркотиків є величезна низка дійсно якісних, корисних освітніх та розважальних каналів на будь-який смак. 

Кілька порад щодо користування Telegram:

  • Не сприймайте інформацію з Telegram-каналів (і не тільки з них) як абсолютну істину. Найкращий захист від чужих маніпуляцій — це власне критичне мислення.
  • Щоб переконатись в тому, що дзвінок у Telegram не прослуховується — звірте з тим, кому телефонуєте набір емоджі на екрані. Якщо ви обидва маєте однаковий набір з 4 смайлів, то ваша розмова — 100% конфіденційна. 
  • Підпишіться на різноманітні канали. В Telegram ви легко можете налаштувати свій інфо-простір так, щоб дізнаватись актуальні новини, читати про цікаві книжки, отримувати інформацію про дешеві авіаквитки, дивитись меми, вчити іноземні мови і т.д. 
  • Підпишіться на канал Рубрики — і отримуйте лише корисні статті та найголовніші новини у Telegram 🚀
5306

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: