fbpx
Сьогодні
Екорубрика 16:57 28 Сер 2023

Чому в Україні досі існує масова евтаназія тварин та як протидіяти незаконному умертвінню бродячих котів і собак?

Фактично масова евтаназія тварин заборонена з 2021 року. А проте й досі є випадки, коли цю заборону намагаються порушити. “Рубрика” розповідає, що робити й до чого апелювати в такому разі.

English version here

У чому проблема?

Наприкінці липня виконавчий комітет Вороньківської сільської ради, що на Бориспільщині, заявив про наміри провести евтаназію безпритульних тварин на території громади — у повідомленні видання Hromada News залишилися скриншоти публікації комітету на Facebook, хоч зараз на сторінці пост відсутній.

масова евтаназія тварин

Так місцевих жителів повідомили про евтаназію бродячих собак та котів через поширення африканської чуми свиней (АЧС), яку було виявлено на території місцевого мисливського господарства.

Довідка: АЧС — невиліковна хвороба свиней, яка може призвести до 100% летальності, проте вона НЕ передається людині. У деяких випадках у випадку спалаху АЧС дійсно присипляють котів та собак, проте не завжди й не всюди — більш детально ми роз'яснимо це далі.

Заяви виконкому Вороньківської громади щодо присипання тварин викликали неабияке обурення серед громадськості. А на наступний день у виконкомі опублікували роз'яснення, що знищення бродячих, "здичавілих" котів та собак проводитиметься лише на території зазначеного мисливського угіддя. Втім, це все одно порушує норми закону.

масова евтаназія тварин

Роз'яснення Бориспільського районного управління Держспоживслужби щодо боротьби з АЧС, опубліковане на Facebook-сторінці Виконкому Воронківської сільської ради: "знищення бродячих (здичавілих) котів і собак гуманними методами буде проводитися лише в осередку епізодичного вогнища", йдеться в повідомленні.

Невже це законно?

Останній подібний гучний випадок стався у 2018, у Миколаєві. Тоді, за даними з різних джерел, в місті за одну ніч в "Центрі захисту тварин" (яка зла іронія) приспали від 70 до 150 собак "на підставі висновків про їхню агресивність чи невиліковні хвороби" у рамках "регулювання чисельності безпритульних тварин".

І хоча після початку дії зоозахисного закону №2351 у 2021 році масову евтаназію тварин для як спосіб регулювання їхньої чисельності заборонили, деякі люди все одно намагаються повернути її, намагаючись "підв'язати" її під інші норми.

Яке рішення?

У якому випадку тварину можуть піддати евтаназії?

Стаття 17 закону "Про захист тварин від жорстокого поводження" чітко визначає, коли допустимо умертвити тварину. Зокрема — коли вона хвора на сказ або іншу небезпечну до поширення хворобу. Перелік цих хвороб досить великий, він є вичерпним і затверджений законодавством (переглянути повний перелік хвороб тут). АЧС, який було виявлено у мисливському угідді, входить до цього переліку.

Але для того, аби умертвити домашню тварину (мова про будь-якого кота чи собаку, при чому немає різниці, має вона свій дім та хазяїна чи ні), має бути наявний відповідний документ державної установи ветеринарної медицини, що підтверджує факт захворювання саме цієї тварини.

"Сама лише можливість перенесення збудника не є підставою для евтаназії", — йдеться у дописі UAnimals в у Facebook, який зоозахисники опублікували у відповідь виконкому Воронівської сільради.

В організації також зазначили, що в разі, коли в громаді лунають подібні заяви,  місцева влада має спільно з волонтерами організувати обстеження безпритульних тварин. Застосувати евтаназію ж можна тільки до тих, хто ВЖЕ хворий на чуму (чи іншу хворобу з вищезазначеного переліку). На практиці може виявитися, що всі коти й собаки здорові, адже вони навряд чи контактували зі свинями в закритих господарствах.

Саме тому навіть пояснення, які надали у виконкомі на наступний день можна вважати неадекватними, адже зазначена ними "здичавілість" — не є законною підставою для умертвіння тварини. Якщо оперувати юридичними термінами, мова в дописі йшла саме про масову евтаназію тварин.

Що робити, якщо у вашому місті чи громаді збираються провести масову евтаназію тварин?

Перша порада — одразу бийте на сполох. Розголос у новинах та соціальних мережах допоможе натиснути на органи, що ухвалили незаконне рішення. Зверніться до зоозахисних організацій: найбільшим зоозахисним рухом в Україні вважається UAnimals, проте є й більш локальні, місцеві організації в містах.

масова евтаназія тварин

Фото з Facebook-сторінки Тетяни Куцуконь

У випадку Вороньківської громади це допомогло: місцеві жителі здійняли сполох та таки домоглися, аби місцевий голова вийшов на зв'язок з активістами та надав пояснення про те, що умертвляти тварин та собак на території громади не будуть. Хоча, судячи із тексту попереднього повідомлення, таки збиралися.

Чи спрацювало це на 100%? Спочатку ні, а потім так

До речі, пост про те, аби жителі громади ховали своїх домашніх улюбленців, зі сторінки виконкому видалили саме після обурення громадськості, тоді ж надали й нові пояснення:

"Евтаназія повинна застосовуватися лише до тварин у зоні зараження в радіусі 1 км та лише до тварин з ознаками здичавілості", — пояснив активістці Тетяні Куцуконь голова Бориспільською районної адміністрації Руслан Дяченко.

Але і це робити незаконно! План заходів на випадок спалаху АЧС єдиний для всіх, він затверджений наказом Мінагрополітики. Документ дійсно передбачає знищення бродячих котів та собак в разі спалаху хвороби, але лише на території свиногосподарств, де виявлено хворобу (і жодного слова про їхню "здичавілість" в інструкції немає). У випадку Вороньківської громади, господарство ТОВ "Процівське" МРГ "Карань" є мисливським, і для таких норми про знищення котів та собак закон не передбачає. Тож цілком можна стверджувати, що навіть таке "пояснення" — кричущий випадок самоправства.

"Рубрика" зв'язатися з Тетяною Куконь, яка розказала нам, що в результаті активної участі громадськості (там написали колективну скаргу), пункт про знищення котів та собак було взагалі виключено:

"Через це ми теж сварилися, вони виправдовувалися, не знали, як придумати, які ж це ознаки здичавілості. Ми ходили до державної ветеринарної клініки, до начальника, той сказав, що нічого не робили. Вони надіслали офіційну відповідь на нашу колективну скаргу про те, що прибрали цей пункт з протоколу і жодна тварина не постраждала", — розповіла жінка.

Як карається вбивство тварин?

Зазначимо, що за вбивство тварин ст. 299 Кримінального Кодексу передбачено від 5 до 8 років позбавлення волі. В Україні такі випадки розслідуються, проте чи доводяться справи до кінця — невідомо. Нещодавно у Львові стався інцидент: у ветеринарно-стерилізаційному центрі приспали двох здорових собак. Вину головного лікаря та в.о. керівника довели під час службового розслідування, їх звільнили, проте чи понесуть вони не лише службову, а кримінальну чи адміністративну відповідальність нам ще доведеться дізнатись.

На наш запит про те, чи була проведена евтаназія та чи були законні підстави це робити, у Воронівській сільській раді відповіли, що знищення тварин на території мисливського господарства проведено не було. Крім того, там зазначили й про те, що звернень щодо захворювання котів та собак на АЧС не надходило. Тиск громадськості на місцеву владу, безумовно, вплинув на такий розвиток подій.

Як вберегти свою тварину?

Найпоширенішою невиліковною хворобою, через яку тварина обов'язково підлягає евтаназії, є сказ. Сказ не лікується, проте ви можете запобігти зараженню, і єдиний спосіб — вакцинація тварини. Її необхідно проводити щороку, у ветеринарній клініці.

Ще одна порада — намагайтесь обмежити контакт улюбленця з іншими тваринами, котами чи собаками, гризунами, їжаками та іншими, адже вони можуть виявитись розносниками хвороби.

А щодо вірусу африканської чуми, детальніше про це захворювання ви можете прочитати тут.

576

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: