fbpx
Сьогодні
Корисності 13:56 30 Гру 2022

Магія хвойних рослин: як виростити ялинку вдома до наступного нового року

Ялинка завжди буде символом зимових свят. Все більше людей відходять від того, аби купувати живу ялинку і згодом викидати її на смітник. Чимало людей купують штучну ялинку і прикрашають її багато років поспіль. Та вона ніколи не наповнить кімнату тим самим хвойним ароматом дива. Але рішення є!

У всьому світі набуває популярності висаджування хвойних у власних садках. Спеціально для проєкту "Сади" від ГО "Місто-сад" ми поспілкувалися із садівником і блогером Русланом Біляковичем. Тож тепер ділимося секретами вирощування хвойних з вами!

У чому проблема?
Вичерпні ресурси і ще більше пластику

У різдвяний період ми продукуємо на 1 мільйон тонн більше відходів, ніж зазвичай. Це пов'язано з пакуванням подарунків, приготуванням більшої кількості їжі, численними гірляндами, ялинковими іграшками та самими ялинками. З утилізацією цих відходів також є проблема.

Наприклад, у 2020-му році лише у Києві продали понад 500 тисяч ялинок, а правильно утилізували тільки 14 тисяч. Решта просто потрапила на смітники та звалища. Крім цього, тисячі дерев щороку вирубують незаконно. Це означає, що нові на заміну їм не садять теж. Рішення для всіх цих питань має бути комплексним з боку держави. Але ви можете вже зараз почати з себе і трошки спростити місію.

ялинка

Яке рішення?
Хвойні у вашому садку

"Магія хвойних дотепер породжує купу теорій та гіпотез серед вчених. На мою думку, любов до хвойних рослин можна пояснити нашою невгамовною потребою краси та нагадуванням про вічне літо. Адже більшість таких дерев мають однаково зелену крону протягом всього року", — каже Руслан Білякович. 

Експерт каже — виростити красиве і здорове хвойне дерево можна легко. Воно роками тішитиме вас і вашу родину. А прикрашання ялинки до Різдва просто на подвір'ї може стати веселою та екологічною родинною традицією.

хвойні рослини

Як це працює?
Як виростити ялинку?

Секрет успіху полягає у простих діях. Головне виконати їх вчасно. Загалом вирощування дерева можна розділити на п'ять кроків:

Оберіть рослину у перевіреного продавця. Ліпше не купувати саджанець взимку на базарі чи в магазині. Краще купити рослину весною або влітку. Якщо ви будете вирощувати рослину у контейнері або купуватимете рослину просто з ґрунту, слід робити це до або після активної фази росту. Тобто купуйте деревце впродовж березня-початку квітня або жовтня-листопада.

Краще купувати більш зрілу рослину, а не маленьку, адже хвойні ростуть досить довго. Якщо вже наступну свою новорічну ялинку ви хочете виростити власноруч, слід купити більше дерево.

Оберіть максимально сонячне місце для вашої рослини. Всі хвойні, за невеликим виключенням, сонцелюбні рослини. Бажано також обирати відкрите місце, щоб дерево не було захищене від вітру. Через застій повітряних мас на рослині може з'явитися грибок.

ялинка, туя

Активно поливайте дерево. Хоча хвойні в основному колючі, більше нічого спільного з пустельними кактусами вони не мають. Їм потрібен щедрий полив та дощування (часта подача води краплями) крони. Тому не забувайте про це. Для молодої рослини велика вологість особливо важлива. Також не забудьте полити дерево одразу після посадки!

Оберіть легкий підкислений ґрунт. На корінні рослини живе мікориза (симбіоз гриба і рослини, — ред.), яка найкраще розвивається саме у кислому середовищі. З часом рослина сама закислить ґрунт до необхідного рівня, проте на початках їй потрібно допомогти з цим і полегшити адаптаційний період.

Регулярно оглядайте рослину на наявність шкідників та хвороб. Навіть якщо ви впевнені у їхньому здоров'ї, перевірте ще раз!

ялинкова гілка

Це точно працює?

Перевага хвойних ще у тому, що вони пластичні до регулювання своїх форм та розмірів. Якщо правильно врахувати особливості обраного виду та сорту, можна виростити біля вікна власний бонсай або нівакі.

ялинка

"Хвойні незамінні для ландшафтного дизайну! Це актори, які отримують найвищі винагороди за свою роль у зимових, осінніх та весняних періодах. Вони виходять на перший план будь-якої композиції, якщо говорити про сосни чи ялини, й прекрасно заповнюють простір, якщо виростити ялівець, кипарисовик чи тую. 

Якщо комбінувати різні види та сорти хвойних, ваш сад заграє майже всіма кольорами веселки, адже існують жовті хвойні рослини, рослини з всіма відтінками блакитного, синього, металевого кольорів", – каже Руслан Білякович і жартує, що не зустрічав ще хіба червоних хвойних. Але це лише поки.

3213

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: