fbpx
Сьогодні
Рішення 12:35 21 Гру 2022

Різдво, яке не вдасться викрасти: як мінімалістично прикрасити дім до свят

Зустрічаючи новий 2023 рік, чи не всі українці загадають одне спільне бажання. Цьогоріч більшості з нас не хочеться гучних святкувань. Та створити затишну святкову атмосферу важливо, щоб відчути, що ніхто не забере у нас наше. І що наша боротьба недаремна. Як прикрасити дім до новорічних свят, не купуючи дорогого декору, розповідаємо у нашому матеріалі.

English version here

У чому проблема?

Чим ближче Різдво та Новий рік, тим більше українців зізнаються, що на прикрашання домівки традиційною ялинкою немає ні сил, ні настрою. Забути про війну, відсутність електрики, дорожнечу в магазинах та зануритися в радісний процес підготовки до зимових свят зараз непросто. 

Яке рішення?

Так, цьогоріч у нас не буде ідеального Нового року, якого всі ми прагнемо. Ці свята будуть іншими. Наша країна страждає. І зараз ми всі в одному човні. Багато сімей матимуть цьогоріч скромні свята. І, до речі, не тільки в Україні. У своїй промові Папа Римський Франциск закликав до "скромного" Різдва всіх парафіян  — з економією, скороченням витрат на подарунки та пожертвуваннями на допомогу українцям.

Але навіть у темні часи світло завжди залишається всередині нас. Попри все Різдво та Новий рік залишаються часом надії й добра. Психологи кажуть: свята — це радість, яка допомагає боротися далі. А для дітей — це ще й спосіб забути жахіття, з якими вони зіткнулися в період війни.

Повністю ігнорувати свята не варто. Немає сил на ялинку чи бажання витрачати гроші на нові прикраси? Зробимо собі свято з того, що у нас вже є! Наша мета — допомогти вам ідеями затишних і мінімалістичних декорацій, які створять у вашій оселі атмосферу Різдва та Нового року.

Як це працює?
Починаємо інвентаризацію

Перш ніж створювати новорічну композицію, проведіть інвентаризацію того, що у вас вже є. У вас є фігурки зимової тематики? Свічники? Банки та вази? Кошики, коробочки? Текстильні вироби, які могли б виступити фоном та доповнити композицію? Що можна додати, а що слід пофарбувати чи переробити, щоб дати друге життя?

Всі ці дрібнички маленькі та милі, їх буде зручно розмістити в будь-якому куточку вашого дому.

декор своїми руками

На фото вище — три прості баночки, у яких дизайнер побачив розкішні посудини для різноманітних новорічних атрибутів. Банки, чашки, пляшки, миски й інший посуд — це речі, які можна використати вдома для створення оригінальних декорацій на Новий рік та Різдво!

новорічні прикраси

У пригоді стануть будь-які банки — як від домашньої консервації, так і від готових продуктів. Трохи фантазії, фарби та клею і саморобні вази чи світильники готові.

  • Просто оберніть банку стрічками чи залишками пакувального паперу;
  • Пофарбуйте, використовуючи трафарети або обмажте клеєм та обкачайте баночки у подрібненому пінопласті, солі чи цукрі;
  • Додайте гілочку зимової зелені, справжньої чи штучної;
  • Розмістіть всередину свічки, гірлянди на батарейках або зимовий букет.

новорічний настрій

Маєте вантажний бідончик та кілька гілочок модної у цьому сезоні бавовни? Тоді ідея на фото вище саме для вас! Головна ідея інвентаризації полягає в тому, щоб використовувати предмети, які вам справді подобаються. У наших домівках часто є скарби, які ви більше ніде не знайдете. 

Вчимося у скандинавів

Мешканці північних широт вважають — щоб тішити око, прикраси не мають бути надмірними. Для них різдвяний декор — це щось дуже особисте, те, що не переповнює простір. До прикладу, сьогодні в містах Фінляндії навіть на головних вулицях ви можете побачити ялинки, які скромно прикрашені лише крихітними вогниками ілюмінації. Лаконічність та стриманість у всьому також полюбляють у Норвегії і Швеції. А мешканці Данії взагалі придумали цілу філософію "Хюґе", яка вчить шукати радість у звичайних речах.

подарунки у шкарпетці

Так, для мінімалістичного різдвяного простору святковим декором може стати всього одна масивна в'язана панчоха та трохи зелені.

новорічні прикраси

А поєднання пари гілочок ялини або сосни, прозорих посудин та природного кольору прикрас можуть створити справжнє диво. Скористайтеся прогулянками на природі та місцями, де продають зрубані ялинки. На більшості ялинкових базарів можна знайти багато невеликих гілочок, які були обрізані або відламалися самі. Ви можете отримати ці гілки за копійки чи навіть безкоштовно та використати їх для прикрашання будинку. Ще один плюс — розбирати таку "ялинку" після свят буде легко і швидко.

Надихаємося природою

У найближчому парку чи лісі (звісно, у тих місцях, де дозволено гуляти у воєнний час) можна знайти й багато іншого матеріалу для творчості. 

різдвяне дерево

Елементами новорічної композиції стануть гілки, журавлина, горіхи, соснові шишки. Ці предмети красиві, сезонні, екологічно чисті. Подивіться на композиції з шишок на фото нижче. У більшості з нас вже є свічки під рукою, а решту елементів буде легко знайти буквально за дверима будинку.

шишка, різдвяний декор

Використовувати природні матеріали можна багатьма оригінальними та красивими способами. Гарною прикрасою стануть вінки зі свіжих гілок ялівцю, туї, сосни. Ви також можете включити в них соснові шишки, ягоди горобини та декоративних кущів. За бажання додайте сушені скибочки яблук та апельсина.

різдвяний вінок

Разом з родиною

Цьогоріч далеко не всі родини зможуть зустрітися за святковим столом. Зберіть усіх разом у різдвяному декорі. Настінною ялинкою можуть стати сімейні фото, листи, пам'ятні листівки, бабусині ноти й дідусеві грамоти. А також дитячі малюнки, розмальовки та поробки. 

ялинка, різдво

Є багато способів зробити так, щоб пов'язані з вашою родиною речі могли прикрасити вашу домівку — усе це зігріє вам серце і створить ефект присутності дорогих вам людей.

ялинка, різдво

Поки маєте вільний час, підготуйте заздалегідь матеріали, а коли відключать світло, сідайте із дітьми майструвати паперові прикраси при світлі ліхтаря. Спільне створення новорічної казки зігріє вам душу і допоможе зайняти дітей, яким зазвичай без світла нудно. А години без електрики пролетять значно швидше.

імбирне печиво, різдво

Всі члени родини вдома? Є світло? І можливість приготувати щось разом? Йдіть на кухню і спечіть елементи новорічних декорацій всією сім'єю. Випічка — одна з найкращих частин свята. Скористайтеся запасами продуктів та вмикайте духовку! Залучіть дітей до виготовлення та прикрашання пряничного будиночка або напечіть разом гору ароматного імбирного печива, частина якого і стане прикрасою вашої квартири на ці свята. Заохочуйте всіх до цієї теплої і такої по-домашньому затишної справи. 

Най буде більше світла!

вогники, гірлянда

Через російські ракетні атаки декоративні свічки, різдвяні світильники, гірлянди на батарейках та з USB підтримують нас своїм теплом і світлом ще з жовтня. Але це зовсім не означає, що тепер вони втратили своє справжнє призначення — бути частиною новорічних свят

свічки, новий рік, різдво

Так, гірлянда може легко перетворитися на ялинку, якщо її закріпити у відповідній формі на стіні. Світильник на батарейках може стати центральним елементом композиції з блискучих ялинкових прикрас, які відбиватимуть світло на стелю і стіни, створюючи казкову атмосферу. Навіть просте вишикування свічок і свічників у ряд на полиці може мати неабиякий магічний ефект. 

Ще більше корисних рішень!

Можна подумати, що бути дизайнером у наших умовах складно. Але подивіться, якими чудовими світлинами мінімалістичного декору діляться у соцмережах українці. Усі ці композиції створені власними руками:

ялинки своїми руками

Мінімалізм, який через війну став для багатьох трендом, не обов'язково означає, що ми повинні приділяти увагу тільки тим речам, які необхідні для виживання, а все інше сприймати недоречним. Це означає, що кожна річ, якою ви володієте, тепер має особливий сенс і надає більше цінності життю.

Про що ще варто пам'ятати, прикрашаючи дім?

  • Працюйте з тим, що у вас вже є;
  • Обережно використовуйте дрібні прикраси. Невеликі прикраси добре підходять для мінімалістичного стилю, але завелика кількість неорганізованих дрібних елементів може виглядати захаращенням;
  • Не перегинайте з кольорами. Для гармонійного оформлення потрібно вибрати один-два, максимум три основні кольори;
  • Не забудьте додавати у свої мінікомпозиції святкові прикраси, якими ви користувалися впродовж минулих років;
  • Обміняйтеся ялинковими прикрасами з друзями та близькими! Таким чином, замість того, щоб купувати нові іграшки, ви можете мати нові, не витрачаючи на це купу грошей.

різдвяні композиції

Найважливіше в мінімалістичному різдвяному декорі — щоб ви відчували себе у ньому комфортно та щасливо. Простота може виглядати по-різному для кожного з нас, і це нормально.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
8151

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: