fbpx
Сьогодні
Інтерв'ю 12:05 25 Січ 2019

Як подолати корупцію на медичних закупівлях для армії: початок перезавантаження

Як було раніше, і як зараз? Розповідає начальник медичної служби ЗСУ, полковник медичної служби

Державні закупівлі тривалий час в Україні були, і, чого гріха таїти, і досі ще є огорнутими ореолом не зовсім хорошої слави. І таке сприйняття має відоме загалу підґрунтя – роками чиновники й фірмачі, змовившись, отримували від виконання певних робіт, закупок товарів і послуг, які почасти мали безпідставно завищену вартість чи ціну, кожен свій зиск. Схем відвертих чи добре завуальованих відкотів існувало безмір. Запровадження в державі нових підходів і правил у публічних закупівлях посіяло неабияку надію, що сумнозвісні відкоти залишаться в історії. Частково це правда, бо відкритість закупівель, зокрема завдяки майданчику «Прозорро», призвела до реальної економії бюджетних коштів, вищої ефективності використання цільових ресурсів і кращого запобігання корупційним ризикам. Проте, і ці процедури потребують удосконалення, як і деякі корпоративні традиції й загалом професійна ментальність.

ПОГРОЗА СИСТЕМИ: ВИ ЩО, ХОЧЕТЕ ЗЛАМАТИ НАЛАГОДЖЕНИЙ РОКАМИ БІЗНЕС?

Дуже чутливою, особливо в теперішній час, до реального позбавлення корупційного ризику є сфера держзакупівель в інтересах сектору оборони. Тут справді триває неабияка боротьба з минулими практиками, і породженою ними цілою системою, учасники якої є «додатковими» вигодо-отримувачами від укладених із оборонним відомством чи окремими складовими нашого війська контрактів на постачання ресурсів, матеріалів, робіт тощо. І ця система, попри те, що її намагаються законодавчо, ментально, інституційно – словом, як завгодно – знищити, не здається швидко. Навіть в умовах, коли суспільство і армію привчають до нульової терпимості до махінацій на закупівлях, однак дехто продовжує жити й наживатися, немов у країні нічого не відбулося.

Але в Міноборони розуміють: на цей виклик, який досі існує, треба адекватно реагувати. Слід віддати належне: військо поступово позбавляється від згаданих негативних практик, що вели до неефективного і протиправного використання бюджетних коштів. Зрозуміло, що «схемникам» – тим, що іще є у відомстві та серед недоброчесного бізнесу, це дуже не подобається. Як приклад можна навести тему медичних закупівель. Нове керівництво Головного військово-медичного управління віднедавна вирішило проводити процедури публічних закупівель винятково після попереднього ретельного моніторингу ринку виробників медичного обладнання. Основна ідея – зробити ціни чесними, позбавивши їх від нашарувань відкотів, а самі закупівлі – від штучного лобіювання виробниками. Деякі учасники ринку сприйняли цей підхід як загрозу власним інтересам, оскільки так вони опинялися у потенційно програшній позиції на конкурентному полі, де їхня перемога без колишніх гарантій ставала більш ніж сумнівною. Отже, Міноборони свідомо пішло на злам схем так званих «узгоджених» закупівель для військової медицини, оскільки ситуація тут виникла просто кричуща.

– Не знаю чому досі цього не робили, але коли ми, поспілкувавшись із виробниками, а не з дистриб'юторами чи посередниками, з'ясували, що можемо здійснювати певні медичні закупівлі на 30% дешевше, ніж донині, – розповідає очільник Головного військово-медичного управління – начальник медичної служби ЗСУ полковник медичної служби Ігор Хоменко, якого призначили на посаду торік у березні.

начальник медичної служби ЗСУ полковник медичної служби Ігор Хоменко

Ігор Хоменко

І чому цю систему так довго не ламали? – запитую в Ігоря Петровича.

– Можу чесно розказати, як у нас в медицині було раніше. Приміром, медзаклад планує придбати комп'ютерний томограф, УЗД-апарат чи інше обладнання. Є фірми, які це все завозять в Україну. І є майданчик електронних торгів, де відбуваються держзакупівлі. Так от, декотрі медичні установи виписували так технічні вимоги до обладнання, специфікації, що конкурс безальтернативно вигравав один виробник, під якого і підлаштовували закупівлю. Приміром, одне з ТОВ давно займалося поставками нам медичного обладнання. Як з'ясувала наша команда – за суттєво завищеними цінами. Так, у 2016-му це підприємство поставило 16-зрізові комп'ютерні томографи Optima 520 виробництва корпорації General Electric за 12,5 млн гривень, а торік вирішило продати такий же апарат одному з наших клінічних центрів вже за 15,5 мільйонів. Підприємству запропонували взяти участь у конкурентній торгівлі, але вони обрали шлях підкупу і шантажу. Спочатку спробували дати «гонорар» – 3 млн гривень, аби завадити встановленню нової справедливої ціни, а потім настійливо просили повернутися до ціни 2016 року. Це типовий зразок видимості конкурентних поставок та формальної роботи тендерної комісії медзакладу, яка фактично грала в одні ворота. Члени комісії тут здебільшого були статистами, виконуючи у цій грі відведену роль. Адже, коли ми спробували зняти дискримінаційні параметри медико-технічних вимог, які унеможливлювали перемогу будь-якого іншого учасника, це викликало шалений спротив посадовців медичної служби, яким допомагав різноголосий «хор» кишенькових волонтерів.

Окрім завищеної ціни на таку продукцію, був гіркий досвід її експлуатації. Два таких зразки, не пропрацювавши і двох років, зупинилися у Вінниці й у Національному військово-медичному клінічному центрі. Потребувала заміни одна деталь – трубка вартістю приблизно 800 тисяч гривень. Виявилося: цей апарат вироблено в КНР, а такі трубки в наших лікарнях, навіть старішого випуску, працюють по 8-10 і більше років! Тобто, деталі ці зламалися, не вичерпавши технічного ресурсу, за який було заплачено.

Ми почали переговори з іншими виробниками. І виявили: «справедлива» ціна томографа такого класу перебуває в діапазоні 8,5 – 9,5 мільйонів гривень. Уявляєте, скільки заробляв дистриб'ютор і ті, хто сприяв їм у перемозі на торгах?

Коли ж розібралися в цій ситуації, я сказав: таких історій у нас не буде, годі! Всі потенційні постачальники ідуть на прозорий і чесний конкурс! І тут почалося: мені у вічі кинули – ви йдете проти системи, яку неможливо побороти. Ви, що хочете, зламати налагоджений роками бізнес? Таке послання я отримав від самої системи…

НА СПРАВЕДЛИВІЙ ЦІНІ ВІДКОТУ НЕ ЗАРОБИШ

Так, а що з томографом, вдалося закупити за справедливою ціною?

 – Попри спротив і змову представників деяких виробників, ми провели повноцінний аукціон, в якому переміг представник фірми Toshiba, і ціна їх томографа становила 9,45 млн гривень. А тепер порівняйте із майже 16-ма мільйонами, які від Міноборони хотіли отримати «старі» гравці!

І це система, а не поодинокий випадок. Торік Київський госпіталь намагався придбати через торги лапароскопічну стійку Karl Storz на 57 елементів за 4,5 млн гривень. Ми втрутилися і заблокували закупівлю через порушення у проведенні торгів. Тут вдалося зекономити 1,6 млн гривень, оскільки згодом таку ж стійку ми закупили за… 2,89 млн гривень! Таку добру послугу надав нам цей же німецький виробник, запропонувавши знижені ціни! Більше того, ми зверталися до головних офісів інших виробників і отримували ексклюзивні – тобто понижені – ціни на медичне обладнання для ЗСУ. Приміром, американський виробник обладнання мікрохірургії ока Alcon, Inc знизив ціну на сучасний операційний мікроскоп разом із додатковими опціями – такими, як системи визначення параметрів очей для хірургії катаракти та 3D-візуалізації.

Досягнуте порозуміння із Karl Storz дозволило визначити оптимальну конфігурацію комплекту обладнання ультразвукової літотрипсії й перкутанної нефроскопії за 3 млн гривень, коли аналогічний комплект іншого виробника коштував понад 5 млн гривень. Примітно, що на наших партнерів тиснули конкуренти, які втратили колишній контроль над сегментами медичних поставок для ЗСУ. Ще на початку цієї історії лапароскопічну стійку на 72 одиниці нам пропонували за 6,2 мільйони, запевняючи в ексклюзивній ціні «спеціально для нас»! Зрештою її вдалося купити за 4,4 мільйони. І такі «ексклюзивні» пропозиції успішно пропускала система електронних публічних торгів!

Тобто, ви так показали колегам у країні й громадськості, як можна без втрати якості придбаного обладнання економити на медичних закупівлях?

Як би не тиснули учасники ринку, ми однак будемо прихильниками чесних торгів без кулуарних домовленостей. Не маю нічого проти жодного з виробників. Є претензії до тих людей, які знаходяться тут – в Україні – і прагнуть заробити на такому перекупі не 5 чи 10 відсотків, а навіть 40 і більше. Але сам виробник від того не отримає більше! І виникає запитання: «Куди ці гроші діваються, в які кишені?». Якби ми купили обладнання за 4,5 мільйони, а не за 2,9, як вдалося, куди осів би 1,6 мільйона гривень і серед скількох учасників його поділили б? Це чутливий і важливий приклад тим, хто каже, що в Україні неможна щось змінити. Якщо захотіти – створити команду й відповідну робочу атмосферу, то все можливе…

Отже, із наданих держбюджетом 96 млн гривень видатків на закупівлю медобладнання, ми зекономили 24 мільйони, за які закупили додаткове устаткування для шпиталів та військової ланки. Це рентген-апарати, уроголічне обладнання тощо. Це означає, що якби ми пішли на поводу у цих, вибачте на слові, «дерибанників», то ЗСУ реально отримали б обладнання менш, як на 72 млн гривень. І ця наша практика потягла зміни у всі медичні закуплівлі в державі. Адже ми купили 4 стійки, але ж цивільна система охорони здоров'я мала їх придбати приблизно 40 одиниць, ми купили один томограф, а вони – 10. Уявіть, які надприбутки буквально з повітря могли попасти у кишеню ділків!

ДРІБНИЦЬ У МЕДИЦИНІ НЕ БУВАЄ

 А що далі, адже це лише початок змін у медзакупівлях?

– Цього року візьмемося за медичні препарати – там теж ситуація може бути подібною. Маю конкретний план розібратися з усіма поставками і комісіями, причетними до них. Потрібно позбутися від «рішал» у їхньому складі і завести професіоналів, які вболівають за справу.

Це на перший погляд пігулки є якимись дрібницями у темі закупівель. Так само ми розбиралися, чому так трапилося, що у 2017-му та початку 2018-го аптечки медичні загальновійськові індивідуальні (АМЗІ – Авт.) закуповували по 1700 гривень за одиницю, а у 2018-му з «урахуванням інфляції» нам пропонували їх за майже 2 тисячі гривень! Тоді компоненти АМЗІ ми окремо відмоніторили. І от, приміром, китайський повітровід із аптечки реально коштує 50 гривень, а в АМЗІ їх чомусь закладали вже по 200, тоді, як значно кращий американський можна знайти за 160! Це знущання! Так чином вдалося зменшити вартість аптечки до 1500 гривень. Але спроба Міноборони централізовано закупити за такою ціною АМЗІ зустріла шалений спротив. До такої кампанії тиску навіть залучили громадську антикорупційну організацію «Transparency International Україна», яка у своєму зверненні звинуватила нас у низці порушень та дискримінації учасників ринку. Ми згодом зустрілися із представниками цієї організації і аргументовано пояснили безпідставність таких закидів. Розібравшись, вони зняли свої претензії. Так от, за рахунок зекономлених коштів, ми додатково придбали 4 тисячі аптечок для бойових бригад.

Зрештою, уперше за роки незалежності нам удалося домогтися майже стовідсоткового забезпечення бойових бригад медикаментами. Торік створили 30-тисячний резерв аптечок – такого ще не було досі.

…Питання це виникло на тлі децентралізації коштів, проведеної навесні 2018-го. Всі госпіталі тоді отримали фінансовий ресурс на закупівлі. Але дехто з посадовців вирішив їх провести за колишньою схемою. Тобто, врахувавши і власний інтерес. Тому і зросли закупочні ціни на АМЗІ. Проте, ми ратуємо зовсім не за таку «децентралізацію» й вимушено втрутилися. Знаю, що зачепив лише незначну частину комплексу проблем. Завдяки контролю і порядності людей, які роблять цю справу, у медичних закупівлях можна навести лад та запобігати зловживанням. Мені це легко говорити, бо я нікому не носив кошти й не збираюся це робити. На жаль, дехто у нашій системі не може так само чесно відповісти.

Головне, що я відчуваю підтримку міністра оборони і більшості військових медиків. Так, іще забагато маємо застарілого обладнання – намагаємося його оновлювати. Ми збираємо з регіонів інформацію про першочерговість заміни того чи іншого устаткування, але катастрофічно бракує коштів. Бюджет на 2019-ий такий же, як і торік, а ціни, як не крути, та зростають. А роботи не меншає. Приміром, формуємо черговий мобільний госпіталь – на нього теж потрібне фінансування. Сподіваюся, нам вдасться розпорядитися наданим ресурсом так само ефективно та раціонально, як і торік.

1377

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: