fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:10 08 Лип 2022

Хроніка подій: 135 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 8 липня і вже 135 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

135 день війни в Україні

Генеральний штаб показав роботу озброєння ЗСУ. За Маріуполь! За Херсон! За Миколаїв! За Краматорськ! За всі міста і села України!!! — підписав Генштаб світлину.

Звітує ОК "Південь": за підсумками роботи українських ракетно-артилерійських та інших підрозділів втрати ворога становлять: 12 окупантів, танк, гаубиця "Мста-Б", склад боєприпасів і БПЛА "Орлан-10".

135 день війни в Україні Чорнобаївка

Чорнобаївку накрили у 25-й, ювілейний, раз. Військові пояснюють: це не тому, що росіяни настільки тупі, просто на фронті бувають такі вузькі місця, де фізично нема, де розташувати техніку. От вони й змушені збиратися у пристріляних місцях. Але нам і так добре. Збирайтеся ще, welcome.

135 день війни в Україні Зміїний

Сили спеціальних операцій ЗСУ розповіли про висадку на Зміїний та опублікували нові фото з острова. Вночі 7 липня бойові плавці на підводних носіях підійшли до острова, після обстеження ними прибережної зони на наявність мін на Зміїний пустили інженерів, які розчистили прохід від мінних огорож та пасток. Потім на острів висадилася основна група, яка встановила український прапор і розпочала збір даних про місцевість та ворожу техніку.

Втративши острів Зміїний, росія повністю втратила контроль над акваторією в південно-західній частині Чорного моря, — констатує військовий експерт Олег Жданов.

Понад 70% випущених росією по Україні снарядів і ракет не досягають поставленої мети, — повідомляє Генштаб ЗСУ. Більшість ворожих снарядів потрапляють у поле, море чи поза межами розташування наших військ, що свідчить про надійну систему ППО, а також небажання російських пілотів заходити в зону поразки наших засобів ППО.

Усього з початку повномасштабного вторгнення росія здійснила 6443 вильоти оперативно-тактичної авіації та завдала 626 ударів крилатими ракетами типу "Іскандер" та "Калібр".

В Міноборони назвали кількість мобілізованих солдатів. "Мобілізовані у ЗСУ – до 700 000 осіб, прикордонники – до 60 000, Нацгвардія – до 90 000, Національна поліція – до 100 000. У нас сьогодні понад 1 млн осіб у формі забезпечують діяльність сектору безпеки та оборони", – повідомив Резніков.

Також міністр Резніков розповів, яким він бачить сценарій закінчення війни: "чергова серія жестів доброї волі росіян", поступова боротьба і удари сучасною зброєю по найболючіших місцях зс рф або "парад суверенітетів" у росії та розпад країни.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

дрони від Литви

Литовські друзі передали оборонцям Луганщини броньовані авто та дрони, — повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

шолом льотчика Gentex

А цей шолом навпаки поїхав з України за кордон. Українські льотчики, збиті на своєму гелікоптері в березні, потрапили в полон, а після повернення додому по обміну відправили один зі своїх шоломів Gentex HGU-56/P компанії Gentex із вдячністю за порятунок їхніх життів.

Американські сенатори Ліндсі Греммі та Річард Блюменталь заявили про необхідність надання Україні далекобійних ракет до РСЗВ HIMARS. Вчора вони зустрічалися в Києві з головнокомандувачем Залужним.

Канада передасть Україні 39 машин виробництва General Dynamics, — Reuters.

Якщо західна зброя прийде вчасно, то військова частина конфлікту закінчиться ще до кінця року, — заявив Зеленський в інтерв'ю CNN.

Фонд "Повернися живим" передав українській армії тренажер із технологією віртуальної реальності для освоєння зенітно-ракетних комплексів "Голка". Тренувальний комплекс для стрільців-зенітників вартістю 1,2 млн грн уже доставили до Головного центру підготовки особового складу Прикордонної служби України.

Джо Байден підписав указ про новий пакет допомоги Україні на суму 400 мільйонів доларів. До нього, крім іншого, увійдуть ще чотири РСЗВ HIMARS та боєприпаси до них.

Новини від партнерів

Румунія зможе забезпечити постачання газу до України, – заявив прем'єр країни Ніколає Чуке. Це стало можливим після запуску трубопроводу з Греції до Болгарії, — пише Digi24.

Відставка прем'єр-міністра Джонсона не вплине на продовження роботи НАТО щодо підтримки України, — заявили у Білому домі.

В Японії своя біда. Там скоїли замах на колишнього прем'єр-міністра Сіндзо Абе — його важко поранили під час вуличного виступу. Нападник щонайменше двічі вистрілив у політика із дробовика.

Згодом експрем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе помер у лікарні.

Посольство Бельгії з наступного тижня відновить роботу в Києві. Представництво відкриється 11 липня.

Президент Фінляндії затвердив поправки до закону про прикордонну охорону, які дають змогу встановити загородження на кордоні з росією, — повідомило МВС Фінляндії.

Україна може завдати нищівного удару по Кремлю, атакувавши міст через Керченську протоку ракетами Harpoon, — заявив екс-командувач НАТО Філіп Брідлав в інтерв'ю The Times. За його словами, Кримський міст є "законною ціллю" для України, і напад на цю переправу буде цілком виправданий.

Нідерланди позбулися залежності від російського газу. Про це повідомив міністр енергетики країни Роб Єттен, передає Reuters: "За перші шість місяців цього року ми побачили величезну економію енергії, скоротивши споживання газу майже на 33%". Цього скорочення цілком достатньо, щоб замістити нідерландську частку російського газу.

Міжнародний колектив вчених підрахував, що Німеччина теж може відмовитись від російського газу за кілька місяців. Для цього необхідно збільшити інвестиції в будівництво вітрогенераторів і теплових насосів, що живляться ними, а також утеплення будинків. Для споживачів необхідно зменшити температуру зимового опалення на 2 градуси.  

Греція та Болгарія завершили будівництво газопроводу, який дозволить знизити залежність Європи від природного газу з рф. Газопровід дозволить європейським країнам отримувати газ із азербайджанського родовища Шах-Деніз, а також зріджений газ, доставлений морем із різних країн через термінали у Греції.

Що там на росії?

За тиждень візового режиму жоден росіянин не подав заявку на отримання української візи, — повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. 

Олексія Горінова, депутата Красносельської районної ради Москви та юриста з освітою, заарештували в квітні за звинуваченням у поширенні "завідомо неправдивої інформації" про російську армію. Суд у Москві засудив опозиційного депутата до семи років позбавлення волі за критику військових дій росії в Україні. Це перший тривалий термін ув'язнення за новими законами, які обмежують критику війни.

А що чутно про російських посіпак?

Росавіація продовжила заборону польотів до аеропортів на півдні росії до середини липня. Це вже 22 продовження! Тобто спочатку вони планували закінчити з Україною до 2 березня, але не вийшло. У Криму вже стоїть багатоголосе виття — туристичний сезон у них остаточно провалений. І це ми ще Кримський міст не чіпали:

135 день війни в Україні

На світанку ЗСУ завдали удару по тимчасово окупованому Шахтарську і знищили склад з БК ворога. Повідомляють, що у частині міста окупанти оголосили евакуацію.

Вісім військових із "днр", взятих у полон у Сумській та Харківській областях України, отримали 15-річні терміни ув'язнення, повідомили в СБУ. Їх засудили за двома статтями — держзрада (111) та створення незаконних воєнізованих формувань (260).

Тим часом у Донецьку ЗСУ вдарили по району заводу "Топаз" у Куйбишевському районі.

Також спостерігається величезна "бавовна" поблизу Дебальцевого

А це — удар по окупантським казармам в Ясинуватій. Окупанти горять на нашій землі.

95% білорусів вважають, що армія РБ не повинна брати участь у військових діях на боці росії, — свідчить опитування "Ставлення білорусів до війни росії в Україні залишається негативним. Ми бачимо, що поступово відбувається плавлення підтримки росії. Зменшується кількість людей, які вважають, що потрібно підтримувати дії росії (з 28% у березні до 23% у червні 2022 року). А людей, які вважають, що Білорусь має взяти участь у військових діях на боці росії, не багато – 5%", — каже Ригор Астапеня, директор "Білоруської ініціативи" Chatham House.

Ще один "ніж у спину" рф. Казахстан виходить із угоди Співдружності незалежних держав (СНД) 1995 року про Міждержавний валютний комітет. "Затвердити протокол про припинення дії угоди, про створення Міждержавного валютного комітету від 26 травня 1995 року, укладений у Мінську 25 жовтня 2013 року", — йдеться в указі президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва.

"Парламент" самопроголошеної "днр" скасував мораторій на виконання смертних вироків. Нещодавно суд терористичної "днр" засудив до трьох іноземців, які воювали в лавах ЗСУ.

Санкціями по агресору!

135 день війни в Україні

Ось так учора летів російський урядовий літак Іл-96-300 із москви до Базеля, отримавши дозвіл на вивіз російських дипломатичних співробітників зі Швейцарії.  Замість трьох годин — дев'ять. І так тепер буде завжди!

А на саміті G20 дипломати відмовилися фотографуватися з главою мзс росії лавровим. Міністру країни-вбивці влаштували бойкот. Але "все йде за планом", —  розповів росЗМІ сам лавров.

СБУ арештувала активи українських компаній, кінцевими бенефіціарами яких виявились російські "Газпром", "Роснєфть" та "Росатом", на суму понад 2 млрд грн. Арешт наклали на 11 підприємств та 46 об'єктів нерухомого майна.

Канада розширила антиросійські санкції, включивши до них новинне агентство Regnum, роскомнагляд та кількох російських журналістів, у тому числі провідну Першого каналу Катерину Андрєєву.

Життя з урахуванням бойових дій

Залужний

Сьогодні день народження у Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. Вітаємо, бажаємо здоров'я і наснаги, довіряємо вашим рішенням, віримо в ЗСУ і нашу перемогу!

З наступного понеділка в Україні буде повністю заборонено паління у громадських місцях. Під заборону потраплять не тільки сигарети, але й також кальяни, "айкоси" та інші пристрої для паління.

Верховна Рада України у першому читанні схвалила закон, який тимчасово забороняє колекторам стягувати непогашені борги з військовослужбовців ЗСУ та інших сил оборони України.

Київ і область

ЗМІ повідомляють, що в Києві на озері Вирлиця, поліція намагалася вручити повістку чоловіку, що був у стані алкогольного сп'яніння та чіплявся до людей. Правоохоронці спробували його схопити, він стрибнув у воду та почав тікати водою. 

На вулиці Кирилівській триває відновлення тролейбусної мережі, пошкодженої російським ракетним обстрілом. Фахівці Служби енергетичного забезпечення КП "Київпастранс" взялися до ремонту одразу ж, як отримали матеріал для роботи. Усього вони замінять 2225 метрів контактного дроту. Вже цієї неділі рух тролейбусів вулицею Кирилівською відновиться. Після цих робіт відновлять пошкоджені тролейбусні контакти на площі Валерія Марченка, проспекті Перемоги та вулиці Юрія Іллєнка, які також були пошкоджені через військову агресію рф.

У столиці відновили роботу майже 86% підприємств.

Донеччина і Луганщина

Окупанти намагаються наступати на Слов'янськ із південного сходу від Ізюма, — повідомляє Інститут вивчення війни. За даними дослідників, окупанти, можливо, хочуть створити умови для наступу з південного сходу від Барвінкового — або до Слов'янська, або до Краматорська.

Також загарбники досягли незначних успіхів на південний схід від Сіверська та продовжили наступальні дії на захід від району Лисичанська.

За повідомленням Генштабу, на Слов'янському напрямку ЗСУ в районі Богородичного завдали ворогові втрати під час його чергової спроби наступу та відкинули окупантів назад.

На Краматорському напрямку ворог вів наступ у напрямку Верхньокам'янського і мав частковий успіх. На Бахмутському напрямку окупанти наступають у напрямку Веселої Долини та в районі населеного пункту Спірне, бойові дії продовжуються. На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають перестрілки вздовж лінії зіткнення з мінометами, танками, ствольною та реактивною артилерією.

рф концентрує техніку на лінії фронту у напрямку Сіверська, окупанти взяли паузу для поповнення запасів перед початком нових наступальних операцій у Донецькій області, — це дані британської розвідки. Зазначається, що рф може обрати Сіверськ безпосередньою тактичною метою, оскільки її сили намагаються просуватися до найімовірнішої оперативної мети району Слов'янськ-Краматорськ.

135 день війни в Україні

Аби вийти на адмінмежу Луганщини, росіяни знищують навколишні села, — говорить Сергій Гайдай. Окупантів не зупиняє навіть те, що в населених пунктах досі залишаються мирні жителі. Зі всіх видів важкого озброєння росіяни не припиняють вогневі удари по Білогорівці та Золотарівці. Загарбники б'ють по домівках і кожній будівлі, що здається їм імовірним укріпленням. 

Схожа ситуація і в населених пунктах Донецької області, які розташовані поблизу межі з Луганщиною. У Слов'янську внаслідок нічного обстрілу загинула жінка, — розповів начальник міської військової адміністрації Вадим Лях. Трагедія сталася через пряме влучання у приватний будинок. 

Масове поховання у селищі Старий Крим збільшилося практично вдвічі у порівнянні з тим, яким воно було у травні. Швидше за все, туди захоронюють тіла маріупольців, витягнутих з-під завалів будівель.

А про реалії в окупованому Сєвєродонецьку розповів керівник ВЦА Олександр Стрюк:

  • Інфраструктура міста відновленню не підлягає, житловий фонд пошкоджено на 90%, з яких 60% взагалі непридатні для життя.
  • Окупанти суттєво пошкодили водозабори і центральний каналізаційний колектор, зруйнували насосні станції.
  • Загарбники з танків цілеспрямовано стріляли у багатоповерхівки, щоб розчистити собі позиції.
  • Місто потребує капітального перепланування та відновлення всіх комунікацій.
  • Все, що залишилося, окупанти нещадно мародерять.

Харківщина

За даними ISW, армія рф провела обмежену та безуспішну атаку на північ від Харкова.

Крім того, на Харківському напрямку ворог проводив обстріли з артилерії, РСЗВ та танків у районах населених пунктів Харків, Микільське, Леб'яже, Уди, Дементіївка, Верхній та Старий Салтів, Петрівка, Руські Тишки та Байрак. Завдав авіаудару неподалік Петрівки. Про це повідомляє Генштаб.

135 день війни в Україні

Вчора у другій половині дня ворог здійснив черговий обстріл по жилому кварталу у Немишлянському районі міста. Підрозділи ДСНС виїхали одразу за 4 адресами. Горіли приватні житлові будинки, гаражі з надбудовою, легкові та вантажні автомобілі, а також домашні речі у квартирі 9-поверхового житлового будинку. За попередніми даними троє людей загинули та двоє постраждали.

Впродовж дня ворог обстрілював та продовжує обстрілювати Золочівську громаду на півночі Харківщини з РСЗВ "Ураган", — розповів голова ОТГ Віктор Коваленко. За його словами, внаслідок обстрілу Золочева поки що відомо про пошкодження шести будинків та складу елеватора. Інформації про поранених чи загиблих наразі немає.

Фото дня. Харків. 7 липня. Чоловік плаче над тілом жінки, що загинула внаслідок російського обстрілу.

Сумщина

Як минула ніч на 8 липня, розповів Дмитро Живицький: після 21 вечора росіяни вели артобстріл зі ствольної артилерії Білопільської громади. 8 прильотів. А близько 23 години був вогонь зі стрілецької зброї на прикордонні Шалигінської громади. Постраждалих та руйнувань немає. Решта ночі була тихою.

135 день війни в Україні

На Сумщині через російську агресію було пошкоджено або підірвано 10 мостів та шляхопроводів. Обстріли в прикордонних районах області не припиняються. Попри небезпеку ведеться відновленням інфраструктури та забезпеченням транспортного сполучення. У Лебединській громаді ведуться роботи з відновлення мосту на дорозі державного значення. Зараз завершено демонтаж зруйнованих прогонових будов та опор. Ідуть роботи з влаштування монолітної плити та бетонування опор, продовжується будівництво під'їзної дороги та монтажного майданчика, проводиться облаштування тротуарів та ригелю.

Дніпропетровщина

На ранок російські війська знову обстріляли Криворізький район. Удари прийшлися по двох громадах — Апостолівській та Зеленодольській. В Апостолівській громаді ворог поцілив по селу Новосеменівка. Вибухова хвиля вибила шибки в будинку. У Зеленодольську вгатили по дачному масиву та парковій зоні. Попередньо, без постраждалих. 

Міський голова Апостолового, що в Криворізькому районі, Андрій Оса показав результати обстрілу армією рф 8 липня.

Загалом з початку повномасштабної війни російські війська випустили по Дніпропетровщині близько 170 ракет. Про це повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Сьогодні Володимир Зеленський приїхав на передові позиції ЗСУ у рідному для нього Криворізькому районі Дніпропетровської області. Відео з відповідним підписом з'явилося у телеграм-каналі президента України. На початку червня Зеленський приїжджав на позиції ЗСУ на Донбасі та Запоріжжі. Зокрема, тоді він відвідав Лисичанськ, який нині перебуває під контролем російських сил.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на покращенні тактичного положення та виявленні слабких місць в обороні наших військ. Протягом минулої доби ворог здійснив 53 обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

Херсонщина

135 день війни в Україні

Херсонська область під ворожим артилерійським вогнем —  обстріли припадають на цивільну інфраструктуру. Окупанти не полишають спроб утримати зайняті раніше рубежі та постійно обстрілюють населені пункти Херсонської області. 

спротив у Херсоні

В тимчасово окупованому Херсоні почали з'являтися написи проти "референдуму" про приєднання до росії. "Найголовніше – це позиція наших людей! Якщо у когось є із цього приводу сумніви — просто перегляньте відео з мітингів. Це справді дуже велика тема, а зараз я просто хотів поділитися ставленням херсонців до цих процесів. Все буде Україна!" — написав заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

У Новій Каховці з самого ранку гучно. Горять ворожі позиції. За попередньою інформацією було завдано удару по складу боєприпасів, системі ППО. Внаслідок цих дій декілька десятків російських військових поранено та вбито. Детальна інформація уточнюється. Над містом видніється густий дим.

Також у Новій Каховці партизани знищили Сергія Томка, місцевого поліцейського-колаборанта, який отримав від окупантів посаду заступника начальника поліцаїв міста.

Першим заступником "голови" окупаційної "Херсонської міської ВЦА" став такий собі Семен Анатолійович Ушинський. Про це повідомило видання "МОСТ". За даними видання, такої людини не існує. Наприклад, про Семена Ушинського нічого не знає навіть Google. Виявилось, що за цим прізвищем ховається херсонський "єгиптолог" Сергій Рибачок. Він вигадав псевдонім, аби уберегти себе від кримінального переслідування з боку української влади.

Українські військові повністю знищили два командні пункти орків на Херсонському напрямку, – порадувала речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

Миколаївщина

Вранці у Миколаєві лунали вибухи. Також зранку росіяни обстріляли Березнегувате. Внаслідок обстрілів села Українка загинули дві людини.

Одещина

Близько 10:00 з літака Су-30 з боку Чорного моря російська армія випустила по Одещині крилату ракету типу Х-31, яка розірвалася над морем, прямуючи до узбережжя, – повідомляє ОК "Південь".

А в Дністровський лиман на Одещині знову занесло російську міну. Найближчим часом сапери будуть її знищувати у воді, – начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

В Одеській області затримали диверсанта. Було спіймано чоловіка, який вів спілкування з військовими росії. Він передавав координати військових частин, можливі місця перебування військової техніки, місця дислокації та кількість військової техніки, інформацію про наявність блок-постів та роботу ППО. Про це повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Захід України

Маленька волонтерка Івано-Франківськ

Школярка з Івано-Франківська Євгенія випікає та продає печиво, щоб зібрати гроші для ЗСУ. 10-річна дівчинка каже, таку ініціативу розпочинала з подругою, але зараз їй допомагає мама. Разом вони шукають нові рецепти, закуповують продукти та готують солодощі.

1
520

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: